Moram i ja da pitam ,
kada na boci pise 60l i u atest papiru isto , na koji pritisak punjenja se mislilo?
Stalno se vade na foru (mislim na pumpadzije) veci pritisak pa vise stalo u bocu ,
boca 60l on natoci 65l , imali to kakvog objasnjenja ?
Resenje fiskalni i gotovinski racun sa tablicama od auta i trzisna inspekcija!
Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!
Ne znam sta da ti kazem, ali otkad sam poceo paziti da ne sipam tamo gdje mi je pritisak punjenja bio 6 ATM, nego 10-11 ATM na drugim pumpama, potrosnja se vratila na ocekivanu/uobicajenu...
Zadnja 2 punjenja, sa jos uvijek prljavim filterom zraka (kojeg mijenjam ovih dana), i oko 40-60 km grada, te 210-240 km otvorene ceste, potrosnja je bila oko 25 litara na 270-280 kilometara... Znaci primjetno manje nego nakon sipanja na pumpi koja mi je punila pod 6 ATM...
E sad, zasto je to tacno tako, ne znam. Mozda im je zaista mjesavina propan-butan bila losa, toliko da je na nekoj temperaturi rano ujutro slabo isparavala, pa ja stisakao gas da bih isao... Ali bilo je tu i toplog vremena polovinom dana, tipa 20-ak Celzijusa... Mozda im to lose gorivo koje su nasuli nema veze sa slabim pritiskom, nego je jednostavno bilo lose gorivo...
Uglavnom, bolje je, a tu pumpu sam poceo zaobilaziti kao sugavu... Princip je cudo...
znas kako i ja sam primetio da kad mi na pumpi pune plin sa 10 atmosvere i manje slabije ide auto i vise trosi a kad mi pune sa 12-13 atm mnogo bolje ide i manje trosi provereno cak sam i leti to primeto!!!!
na primerosto sam iz nista,iso sam za crnu goru na more i auto je bio pun tj tezina je bila uvek ista sem stvari,kad sam poso na tamo i sipao plin kod nas punili su mi plin sa 12 atm i trosio mi je auto negde oko 7.5,a kod su mi tocili u crnu goru a bilo je manje ispod 10 atmosvere auto je trosio 8.5.Nisam verovao da je zbog toga ali kad sam se vratio opet sipao kod nas sa 12 atm auto je spustio potrosnju,pa ti vidi,ja to uvek gledam
A jel gleda neko od vas koliko litara pise na brojacu da je sipano?
I kad punis do kraja valjda gledas koliko je sipano a ne das krupnu novcanicu i kazes puni za nju. To je ubedljivo najgluplji nacin kupovine goriva uvek bio.
Sitne pare sluze da bi se vracao kusur ili ostavljala napojnica tako da ne treba gledati na to i zaokruzivati sve zivo bez razloga. Prodavci su DUZNI da imaju sitan novac i to je SAMO njihov problem.
Ako nekome to nije vazno onda je jos manje vazno da li auto trosi 10 ili 12 litara.
U bre, pa kakve veze ima za koliko sipas, valjda mu kazes sipaj za 500 ako imas 500 za gas i on ti sipa 500/54=9,26 litara i ti sa 9, 26 litara predjes odredjenu kilometrazu i izracunas potrosnju. Ne ispadnes glup ako sipas za 500 ili 1000. Ne vidim razlog zasto je to najgluplji nacin kupovine.
Mislim, das mu 5000 i kazes sipaj mi za 300. Jbg. Mora da ima sitno.
UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!
Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!
Evo zasto do vrha : Ne radi pumpa za benzin, a hocu da izmerim potrosnju. Onda kazem "sipaj do vrha". Na racunu zapisem i pritisak na pumpi. Pa se vozikam 300km pa opet uradim isto na ISTOJ pumpi. Cak i da je pritisak isti, nema sanse da pumpadzija u istom trenutku prekine tocenje kao i prvi put. A ako stojim pored njega i kazem "gasi sad" , onda navucem na sebe gnev ostalih koji cekaju red (opravdano) zato sto moraju da cekaju dok odem da platim. Zato obicno kazem "gasi kad vidis da je stalo" i odem na kasu da sacekam racun.
Mora se 3-4 puta na taj nacin puniti da bi se stekao uvid u potrosnju.
Originally posted by Valent Vudriga
ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.
Evo zasto do vrha : Ne radi pumpa za benzin, a hocu da izmerim potrosnju. Onda kazem "sipaj do vrha". Na racunu zapisem i pritisak na pumpi. Pa se vozikam 300km pa opet uradim isto na ISTOJ pumpi. Cak i da je pritisak isti, nema sanse da pumpadzija u istom trenutku prekine tocenje kao i prvi put. A ako stojim pored njega i kazem "gasi sad" , onda navucem na sebe gnev ostalih koji cekaju red (opravdano) zato sto moraju da cekaju dok odem da platim. Zato obicno kazem "gasi kad vidis da je stalo" i odem na kasu da sacekam racun.
Mora se 3-4 puta na taj nacin puniti da bi se stekao uvid u potrosnju.
Ja uvek sacekam kraj punjenja kod auta,tek kad mi kaze da je gotovo i skine tocilicu ja idem da platim.Ne ljutim se ni na druge koji koriste isti sistem.Ipak,ne treba im olaksavati stvari,ako kradu,nek kradu preda mnom.
Kod nas sami tocimo i ja tocim dok masina ne stane sama. Onda zapisem kolicinu i odem da platim.
Inace je na svim pumpama pritisak punjenja 10 bara i to na svim mestima u nekoliko razlicitih evropskih zemalja. Nije da posebno gledam ali mi je manometar pred nosem pa vidim i kad necu a i sta bi radio drugo dok drzim dugme.
nego da se umesam i ja jednim pitanjem
cesto primetim da manometar na punilici kada ista ne radi stoji na nekih 3-4 bara-rekao bih i manje, a tek kad pocne punjenje onda ona polako ode do 10-12 bar
zna li ko zasto je to tako?
Zato sto se pumpa pali kada pocnes punjenje, i tada podize pritisak. Kada nema tocenja, pumpa ne radi, i pritisak je isti kao u rezervoarau za gas. Nije to princip kompresora, da se nadruka plin na odredjeni pritisask i da pod tim pritiskom stoji u boci. Znaci. princip je isti kao i kod svake pumpe, vodene, pumpe za benzin itd. dok radi, druka pritisak, kad ne radi, pritiska nema, tj kod plina je pritisak smese na odredjenoj temperaturi oko 4-5 bara.
Pa zato sto pumpa ne radi kad se ne toci gorivo.
U pocetku punjenja ako je recimo boca skoro prazna je dovoljan i manji pritisak ali kasnije kako se puni je bitno da je pritisak veci recimo od nekih 6 bara da bi se napunila do kraja tj. do 80% kad plovak postize dovoljnu visinu da da "signal" pumpi da prestane sa punjenjem.
Odlicno je ako je pritisak 12 bara.
Gas je tecnost isto kao i svako drugo gorivo i kradja ako je moguca ista je kao i kod benzina.
Ako bi recimo pritisak same pumpe bio nedovoljan da se napuni boca toliko da plovak oznaci kraj punjenja to bi znacilo da nije sipano gasa koliko normalno treba da stane u bocu. Kako god, na pumpi pise koliko je sipano ali ne mozemo racunati da je boca puna i to uzeti kao reper za merenje potrosnje. Punjenje je prestalo ali zasto? To recimo ne znamo uopste ako nismo gledali na manometar u toku punjenja.
Ebiga vi kao gospoda sedite u autu dok vam sluga puni gorivo pa vas bole cosak za to a posle nesto nije jasno. Pa nije, naravno.
Evo danas sam svratio ne eko da vidim kakv je pritisak tamo.
Boca od 42L(trebalo bi da stane 33.6 gasa) pritisak 13 bara.Kazem ovom sto puni prekini cim automat iskljuci(pocne da drnda).Kaze on ok i napuni mi 26L, ZASTO???Boca je bila prazna skroz,zar nije trebalo da mi stane 33L???
Re: Veza potrosnje i pritiska punjenja plina u rezervoar, itd...
Ja samimao dosta problema sa velikom potrošnjom plina, na kraju sam poslušao DDoru i zamjenio multiventil, uz isti sam dobio i poseban elektroventil sa manometrom. Sada da vam kažem te pumpe i njihovi manometri su svakavi npr. na pumpi pokazuje 9 bara i uspem 52 litre po brojaču, moj manopetar pokazuje manje od 8 i ja tražim da dospe i dospe još 11 litara ! kada i kod mene pokaže 9bara. e sad moja boca je 65 litara zanči nebi smjelo nikako da primi više od 52-3 litre. Situacija je još gora ako je dvostruka pumpa pa ti se desi da se dva auta pune istovremeno!
Ovo bi stvarno trebao neko da obradi kao posebnu temu.
Comment