Nema potrebe za Vi, ovde smo svi isti a i ja se onda osećam neprijatno matoro a nisam
Miroslav i kolega dodju povremeno pa će biti prilike za upoznavanje...
jeste to moja skoda, i nadam se da nigde nije doslo do nesporazuma jer nit sam se ja ceskao oko ugradjene opreme niti oko primedbi momka sa atesta, vec sam se zahvaljivao i jednima i drugima lichno, ali eto javno, kao musterija, jel, izuzetno sam zadovoljan sto ugradnjom sto efikasnoshcu i atest ekipe i one s tehnickog (auto-cacak, zrenjaninski put).
Valjda ce odgovornima doci iz donjeg u gornji postroj (aj se lazemo malo ) da vozache smanje cimanja i vucaranja levo-desno i lepo dati odresene ruke onim servisima za ugradnju koji rade posao kako treba da mogu sami da pecatiraju atest. Vise bre vremena (a i para, da se ne lazemo) izgubim cekajuci nekog na salteru da mi da pecat nego da sve drugo zavrsim (tj. sacekam da neko zavrsi sta treba).
A 'primedbe' su i meni vise zvucale reda radi (to za mixer i poziciju sam pojasnio koliko sam znao), crevo sto stoji tu de stoji me ne brine posto je kvalitetnije od bilo kog drugog creva u motornom prostoru
@Timothy Leary ... U kojoj literaturi pise da nemoze venturi sistem na plasticnu usisnu granu i koje autor te knjige .. iz koje si vi(atest majstori) obucavate.?
kako se postaje atest majstor? ... sta morate da imate od skole i dali je potrebno iskustvo u nekoj struci ?
PS : ljudi su nervozni izmedju ostalog jer treba da vam plate 3000-4000 din (samo vama) za 10 minuta posla.... jel se slazes da je mnogo??
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
...i dok sam pogledao u stranu nalepio TNG na staklu pozadi, gore levo.
Za ovo bih ih natereo ili da skidaju nalepnicu ili da kupe novo staklo. Gde to piše da mora da se nosi? Jel to znači da svaki servis može da lepi svoje reklame gde stigne bez moje saglasnosti?
Automobil je moje privatno vlasništvo i nema etiketiranja tek tako.
e ovako, dogovor svih laboratorija za ispitivanje vozila je da se primenjuje evropski ece 67r01 pravilnik, i o gasnim instalacijama u automobilu, posto je nas pravilnik stariji od 20 god. cini mi se.....vec sam negde pisao o tome posto je to dogovor, nije u nasem zakonu, svako sebi daje za pravo da tumaci pravilnik kako hoce i zato imate da kazem "razlicite" kriterijume od laboratorije do laboratorije....to jeste veliki problem i mi se borimo da se to regulise, kad dodje novi zobs sve ce biti u njemu pa ce onda to najzad biti skroz zakonski regulisano....
odgovor na drugi pitanje ti je da laboratorija dobija licencu od zavoda za mere i dragocene metale da se bavi tim poslom.Konkretno mi smo dobili prosle godine, nisam tada bio u firmi ali znam da ju je muka dobiti, pogotovu sto smo mi prva laboratorija koja nije u sklopu nekog fakulteta ili druge naucne organizacije, te je bilo teskog sputavanja od strane konkurencije....
e sad da bi laboratorija dobila licencu jedan od uslova je da ima neki (stvarno ne znam u brojkama) broj ljudi sa visokom strucnom spremom, konkretno kod nas na ispitivanjima aktivno rade 3 diplomirana ing.masinstva, od kojih je jedan i na doktorskim studijama.....znaci ne radi bilo ko ako sam shvatio pitanje
sto se tice cene slazem se da je mnogo, vec sam to i pisao mislim u okviru ove teme, ma koliko licimerno zvucalo mi smo morali da se prilagodimo trzistu,znaci cene kakve su danas su odredjene pre ne znam kog vremena od strane drugih laboratorija.....i to ce se promeniti nadam se kad se promeni pravilnik jer se nece davati atest na 10 god, trebalo bi da se cesce ide na pregled pa bi samim tim i cena trebala biti manja
...i dok sam pogledao u stranu nalepio TNG na staklu pozadi, gore levo.
Za ovo bih ih natereo ili da skidaju nalepnicu ili da kupe novo staklo. Gde to piše da mora da se nosi? Jel to znači da svaki servis može da lepi svoje reklame gde stigne bez moje saglasnosti?
Automobil je moje privatno vlasništvo i nema etiketiranja tek tako.
mislim da smo vec pisali na ovu temu, u predlogu novog zakona pise (ce pisati) da vozilo sa pogonom na tng mora da bude obelezeno....kao sto ce imati i nalepnicu na soferci sa datumom trajanja registracije....mi smo samo krenuli malo ranije to da primenjujemo...i da ako ti smeta ti je skini, ili naglasi da je ne zelis, u pravu si trenutno nigde ne pise da moras da je imas
Da li se moze uraditi nesto po pitanju kvaliteta pregleda AMS-a prilikom "poseta" servisima?
Zasto ovo pitam?
Par puta sam bio prisutan na pregledu, gde se samo fotografise motorni prostor i rezervoar i dobija se atest (cak i tu je bilo velikog broja gresaka koje je trebalo ispraviti). Shvatam da je to najlksi put za servisera da mu ugradnja prodje atest, ali mislim da bi kvalitet pregleda trebao da bude isti "na terenu", kao i u samom AMS-u.
Upravo je to npr. jedan od razloga, zbog kojeg se ja nisam odlucio na atestiranje instalacija kod mene u servisu. Jednostavno hocu, da se svaka ugradnja detaljno pregleda, jer svakome moze da promakne po neki detalj, koji kasnije moze da bude "opasan".
naravno da moze.....vidi slobodno reci gde si i sta video da bih ja lakse mogao da resim problem.....
prvo i mi idemo po razlicitim servisima, znaci od onih kod kojih dolazimo stalno i oni stalno ponavljaju iste greske pa do onih da kazem normalnih....isto kao sto kad dodje tvoj auto u ruzveltovu ne zadrzi se nikad vise od 10 min jer u startu znamo sta gledamo....pa recimo kad odes kod nekog za koga znas kako radi ides opusteniji pa onda cesto i krace traje...s tim sto se je slazem da previse opustanja dovodi do toga da se neke greske propuste sto je nedopustivo, ne brini se primetili smo mi taj sindrom, tako da je neka ideja da se ubuduce ne desava da jedan covek posecuje stalno jedno mesto,jer se posle odredjenog vremena tamo "odomaci" hteo on to ili ne....nasi sefovi imaju jasan stav o kvalitetu usluge koji mi treba da pruzamo i bilo kakav problem u tom smislu mora biti resen
a imas i onaj deo price da i mi moramo biti ljudi prema vama, tj dodjemo ti u radnju i sad nesto ne valja necemo se drati na sva usta da je to tako, ako je sitno covek dobije atest, ti ispravis na licu mesta ne mora on ni da zna sta i kako i svi zadovoljni....nadam se da me razumes
Mislim kad bi svi radili kao vas par koji posecujete ovaj forum za nas ne bi bilo posla ,samo na zalost vi ste velika manjina
da da.... " kontrole ce da budu jeftinije ali ce da budu ČEŠĆE " ..
ja znam da ti @T & L nemas veze sa tim jer nisi taj koji donosi zakone ili odlucuje koliko ce sta da kosta i kako dase radi....
aLI !! ... nalepnice.... cesca kontrola..... otimanje para vise puta za istu stvar.... kontorla kao da se ima nulkearni reaktor pod haubom....
dovesce do toga .. da cu ja naprimer .. da izvadim i prodam gasnu istalaciju za 100 - 150 evra ( nebitno ) ... da izvadim i prodam motor benzinski u dobrom stanju za 200 - 300 evra ... i za sve te pare da kupim i ugradim ODLICAN ISUZU motor od 1500ccm diesel i da se vozim ko covek po istoj ceni ( a mozda i jeftinije, kad zimus skoci cena gasa na bar 50 din ).
ima da zagadjujem okolinu ... da imam veci gepek .. i da se smejem likovima sa "zutim trakama oko rukava" (TNG nalepnicama na kolima).
ako se taj "zakon" tako sprema ... to je krajnji idiotizam,lopovluk,namicanje posla bez portrebe , obezbedjivanje laznog posla i otimanja narodu novca,zdravstveno kontra produktivno (bice manje vozila na TNG nego sto bi bilo da nije takav glup zakon i monopolizam) pa ce i zagadjenje biti vece... , ekonomki neopravdano .. .veci uvoz skupljeg goriva ( nafte ) .. itd ..itd....
a sto se tice skole ... svuda ima njih 50 sa fakultetima i knjigom pod rukom ( defekt..vecitog studenta ) a neki drugi im zavrsavaju posao..PRAKTICNO...
u sustini .. ovo je kao razgovarati sa Turcima da ti neuzmu harac.
il im das.
il im nedas.
.... il oteras Turke....
Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
vidi ja tebe u potpunosti razumem ali i ti moras da shvatis kakvih mi problema imamo
evo primer: ono resenje za koje dajete 1170 din u supu i cekate satima da vam lupe pecat je nama nalog da radimo.Znaci bez toga ja ne bih smeo da radim atest na nekom vozilu.Tu se slazemo u potpunosti da je to cista otimacina + sto su se oni "dosetili" da narodu uzmu pare.Koliko sam ja shvatio pricu oni nemaju osnova da naplacuju to kao taksu, vec vas zato teraju da pisete "molbu" da vam oni izdaju papir i uzmu pare.Dogovorimo se mi da se nesto uradi povodom toga i moji nadredjeni su bili na sastanku sa glavesinama u supu, objasnili im da to sto rade nije u redu i da ne duzim padne dogovor da se na dalje radi bez uputa.Super, radimo mi tako jedno 10-tak dana i bum dobijemo sudsku tuzbu podnetu od jedne druge laboratorije???Zasto njima to ne odgovara, da li oni imaju neki dil sa nekim ili ne, ja u to necu da ulazim ali mi smo se fino opekli u pokusaju da bar malo finansijski to svedemo na prihvatljiv nivo....
drugo, kad bi dosao kod nas na par dana samo da gledas sta dolazi shvatio bi da je kontrola neophodna.....ja sam potpuno za to da se oko plina ne pravi neka fama, ali nama stvarno dolaze auti koji su tempirane bombe, i tu se ne salim uopste...pa dodje covek sa bocom starom 15 god,mv bez ventilacije mi ga odbijemo on dodje sutra sve ganc novo odradi to izadje iz ruzveltove, izvadi opremu vrati je odakle ju je uzeo i vrati staru.....i sta sad mi da radimo covek je dobio atest?ovako bih mogao do prekosutra.....
koliko sam ja cuo predlog to bi trebalo da izgleda ovako....kad god odes na tehnicki za registraciju oni bi trebalo da provere opremu prema papirima sa atesta i da nekim testerom provere zaptivenost instalacije znaci sve u sklopu redovnog tehnickog a da na kotnrolu kod ovlascene organizacije ides na 2,3 god....ja znam kakvo je stanje u nasoj zemlji i koliko smo u besparici ali ne smatram da ako to bude razumna cena(znaci manja od sadasnje) da je to neki veliki izdatak.....naravno tu podrazumevam da se nece placati supu nekakvi uputi,uvodjenje u saobracajnu i slicno......e sad mogu ja ovako da pricam i nadam se do sutra sta ce biti ako nekom gore to tako ne odgovara nema od toga nista, tako da moramo da vidimo sta ce biti pa cemo onda da diskutujemo o tome....
@Heinz
vidi da se razumemo, to sto ima nalepnicu ne znaci da ima atest....kradu nam nalepnice gde stignu ,video sam i neki servisi su napravili identicne nalepnice pa dele......znaci rekao sam i mi smo ljudi pa nam mozda nekad nesto promakne ali za tako nesto odgovorno tvrdim da nema sanse.....
Comment