potrošnja plina

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

Re: potrošnja plina

Originally posted by vandaman
    Auto koji se vuče ko slina (kako ti kažeš...) uvek troši više nego onaj koji lako prihvata gas i dobro vuče! Trenutno vozim daewoo nexiu 1,5 OHC(kadett u drugom modernijem izdanju...)i to samo na gas (''zavoli'' uređaj) jer kad sam ga kupio bez gasa bio je veliki potrošač benzina.U servisu su mi rekli da je sve ispravno ali poneki jednostravno ''srče'' i to im je mana.Uređaj sam montirao u ''interautu'' na Paliću (provereno dobar servis za ugradnju gasa!) i odmah su mi iz iskustva rekli da ne očekujem previše jer sve nexie sa tim motorom koje su radili trošile su minimalno 12 l plina.U to sam se uverio već posle par dana vožnje (sutradan sam otputovao na jug Srbije) a po povratku sam odlučio da uzmem stvar u svoje ruke i gle čuda: moja nexia sada troši max 10l plina a gazim je muški, tovarim dosta robe, ponekad vučem prikolicu...Ide odlično, na leru radi meko i ne osetim nikakvu razliku u snazi ili krajnjoj brzini plin-benzin.Iz šale sam otišao u ''interauto'' nakon par hiljada pređenih i kada su ga stavili na kompijutersku dijagnostiku uhvatili su se za glavu uz povike: ''Ovo ništa ne valja, sve treba preštelovati!'' Nasmejao sam se, odmahnuo rukom, zahvalio se i otišao!
    Evo već treću godinu je kod mene, sada ima 260 000 km u motoru a ona još ide kao i prvoga dana posle mog štelovanja...
    Prevideo sam ovu poruku... Stvarno dobra reklama za inter auto Da ne shvati neko pogrešno, znam Interauto i rade dobro a kad jedan amater nauči majstore sa stotinama uradjenih uredjaja kako se šteluje gas da ide ko metak a troši ništa, onda stanem pored prozora i čekam bezgrešno začeće da ne propustim jer sledeće nema šanse da doživim a rado bih čekao 2000 godina.

Crtani stripovi i bajke su na drugom kraju biblioteke, treća polica levo. Mada ide NG i božići pa možda neka srećna pahulja i nas zaveje

Venturi na kompjutersku dijagnostiku? Sekvent štelba amater i to Zavoli? Nisi napisao koji uredjaj i nemoraš, zato dva odgvora. Batali dok je vreme...
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• vandaman
      CBC Član
      • 09.11.2009
      • 18
      • srbija

Prvo da odgovorim Slavku:
      Predpaljenje ćeš povećati za nekih 3-6 stepeni, to najviše zavisi od tipa i istrošenosti motora, svaki se motor drugačije ponaša pa neke merne uređaje zaboravi...Popusti prvo razvodnik ali predhodno flomasterom ili šrafcigerom obeleži crtom gde je paljenje do sada stajalo.Nemoj ga skroz razlabaviti već popusti samo toliko da ga možeš rukom uz neku jaču silu pomerati.Upali motor i zagrej ga na radnu temperaturu. Prebaci ga na benzin (nadam se da na benzinu dobro radi?) i naglo jednom rukom dodaj gas do kraja a zatim pusti (''špricaj ga'').Ako motor dobro reaguje i brzo prihvata gas bez kliktanja klipova znači da je paljenje dobro podešeno za vožnju na benzinu. Probaj da sada daš veće predpaljenje na razvodniku i da nađeš tačku na kojoj motor na benzinu počinje da klikti i vrati nazad samo toliko da kliktanje prestane!Tada ga prebaci na plin i ponovi postupak.Motor bi na plinu sada trebao da prihvata gas bez kliktanja ventila kao što je radio na benzinu pre pomeranja paljenja.Zapamti ili obeleži na drugačiji način i to mesto na razvodniku paljenja.Idi na probnu vožnju, najbolje na otvoren put gde nije gust saobraćaj i pokušaj da ga gaziš u svakoj brzini do max dozvoljenog broja obrtaja.Ako osetiš da motor pod opterećenjem na nekom delu gasa (najčešće na najvećim obrtajima) počinje da trza ili ne prima gas, tj ne vuče napred pomeri predpaljenje u jednu stranu pa probaj opet.Ako je još gore znači da trebaš razvodnik pomeriti u kontra smeru.Nađi tu idealnu tačku gde motor iskorištava gas najbolje i sada tu pritegni razvodnik paljenja.Ako ovako našteluješ motor znaj da na benzinu neće raditi idealno ali ko ima na plin retko i vozi na benzinu, on ostaje samo za jutarnja paljenja i za ''ne daj bože''...Naravno, pole svega navedenog podesi ler da ne bude prevelik a kada naspeš bocu do max izmeri potrošnju pa nam javi jesi li zadovoljan!!

A sada da odgovorim majstoru Dori:
      Možda sam ja i amater za Vas ali sam od onih koji su zanat izučili u vreme kad nije bilo toliko tehničkih pomagala a o kompijuterima da ne govorim.Imam jedno 20-tak i kusur godina provedenih u mašinskim parkovima pa sam valjda nešto naučio i proverio u praksi. Do sada sam sa raznim vozilima prešao preko 2 000 000 km a ovo mi je 15 lični automobil koji vozim i sam održavam. O ''interautu'' , gazdi Željku Puači i njegovoj ekipi mogu reći samo reči hvale!Svaki auto koji kupim njima poverim na ugradnju plina i nemam zamerki a isto sam čuo i od drugih vozača od kojih sam mnoge baš ja uputio da tamo ugrade plin.
      Nemam nameru da podcenjujem savremene metode kompijuterske dijagnostike ali Vas molim da ni Vi ne podcenjujete nečije iskustvo.

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

E našao si crkvu gde ćeš da se moliš. ja sam učio znat kad se ručno pravio ležaj za radilicu i tuširao šaberom dok ne bude kako valja a od kompjutera je najnovije dostignuće bila strob lampa, lepo svetli... Koristim blagodeti današnje tehnike u vidu kompjutera i savremenijih alata ali nisam zaboravio ni štelbanje na uvce koje pominješ, samo su ta vremena odavno prošla. Nema danas takvih majstora a to što pišeš može samo majstor sa iskustvom da napravi i da potroši dosta vremena a plus nema veze sa većinom automobila današnjice gde ugao paljenja odredjuje kompjuter. Nažalost tako je.

Za inter sam odmah rekao da je je ironija na tvoj način njihove promocije. Sasvim sam siguran da znaju šta rade. E sad to što oni ugrade a ti posle doradiš je druga stvar Zato sam pitao kako naštelbaš auto kad znam da ugradjuju Zavoli sistem (podrazumevam sekvent) ili stalno menjaš aute da su obavezno karburatori. Nebitno, retoričko pitanje...

Lepo je hteti pomoći nekom, zato ovaj forum i služi u krajnjoj meri ali nije dobro postavljati pravila na nekom ličnom iskustvu sa par vozila, opet nije u negativnom smislu ali je činjenica. Forum prati mnogo duša i bitno je šta ostane zapisano da se čita posle mesec dana ili dve godine. Listam tako ponekad i mnoge moje poruke su smešne kad ih sad čitam. Uznapredovala tehnika u medjuvremenu.

Jedno nije uznapredovalo i zato je početa ova diskusija.
        Nema perpetum mobila inače bi ti bio mrtav do sada, nema manje potrošnje na plinu od benzina jer jednostavno nije tehnički moguće sem ako je benzin nebaždaren. Fizika i hemija , nisam ih ja izmislio.

Imao sam jednog stojadina od bar 15 ostalih koje sam imao a taj je na otvorenom trošio 6.5 litara benzina a pri tome sam vozio 130 do 150 koliko je mogao da ide ili dok ne ogluvim pa smanjim na 120 da bih čo radio. Horgoš -> poljska granica jedan rezervoar i ostane al isipam jer u Poljskoj tada nije bilo benzina za strance, bilo je ali je koštao 20 maraka litar. Taj jedan i samo taj je tako trošio, ko zna zašto, ništa posebno nisma radio na njemu, možda je neko u fabrici sasvim slučajno ubacio c klip u c rupu a a klip u a rupu i pogodila se konstelacija zvezda. To ne znači da sad svi koji voze stojadina treba da imaju taj rezultat i da ih ja ubedjujem kako njihovih 10 litara previše kad 90 posto tih automobila toliko troše...

https.autogas.rs

Comment

• vandaman
          CBC Član
          • 09.11.2009
          • 18
          • srbija

U mnogo čemu se slažem s tobom ovaj put Dora.Nema perpetumobila a neće ga ni biti ali koliko toliko može se pomoći ljudima da svedu potrošnju na minimum.Ako ti misliš da sam ja za više od 20 godina uradio nekoliko auta nek' ti bude...
          Kod automobila savremene izrade ovaj vid pomeranja paljenja se ne može uraditi, slažem se, ali za one starije važi sve što sam objasnio.Trenutno vozim daewoo nexiu sa ''zavoli'' uređajem (metalna usisna grana) sa direktnim ubrizgavanjem.Pre njega vozio sam ford mondeo 1,8 16v koji je posle ugradnje plina imao problem sa čestim eksplozijama plina u usisnoj grani pa sam izvršio neke modifikacije i rešio i taj problem.Odavno sam ljubitelj automobila i prešao sam put od friziranja mopeda, srednjih, velikih motora a kao dečkić sa taze dozvolom vozio auto relije i frizirao krševe sa kojima sam ostavljao mnogo jače mašine za sobom.Bio je prvo fića (nac. klasa) pa stojadini, jugići, reno 12 tl, škoda 110 L (možda jedini frizirani ''škodilak'' u istoriji relija), alfa sud 1.35, alfa sud 1.5, itd... Sve to u vreme besparice i po sistemu: svaki član kluba vozi svoj auto i sam ga modifikuje onim čime ima i koliko zna i može.Imućniji su donosili setove iz inostranstva a ja sam se snalazio po otpadima, vagao klipove i klipnjače, brusio glave, spuštao i ojačavao vešanja i karoserije i sve to uz pomoć štapa i kanapa.I nikada mi nijedan auto nije stao ni na jednoj stazi. Toliko o mom amaterizmu...
          Nego, budi ti meni živ i zdrav i drago mi je da se upoznašmo.

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Nemoj da se jediš odmah, ovde se piše o auto gasu i pod par automobila sam mislio na autogas, ostalo nisam ni mislio ni komentarisao.

https.autogas.rs

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

@vandaman Gde se nalazis u zemlji Srbiji,hteo bih da dodjem do tebe da nadjemo tu idealnu tacku,jer ja sam ne umem...na benzinu mi se pali blokada na 6250rpm,a na plinu nema blokade,pa kad je izbacio preko 7000rpm drugom,odnosno zakucao skalu na obrtomeru,a brzinomer pokazuje 100km/h-malo sam se prepao...u nekim brojevima obrtaja klikcu ventili(izmedju 3-4 000rpm)dok se na visim ne cuju...ne razumem se bas toliko,pa bi da svratim...placam posteno domacom rakijom 21C

Comment

• slavko_bgd
                CBC Senator XXL
                • 24.03.2009
                • 771
                • Batajnica
                • Stilo 1.6 16V MW

@vandaman

Hvala kolega na odgovoru. Radio sam tačno kako si mi opisao (to sa kliktanjem) ali mi sad neće da upali auto a ne umem da ga vratim kako je bijo.
                Sutra ga šlepam kod majstora.

Pozdrav
                Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

@slavko bgd mora da upali,to se pomalo pomera...nevalja ti razvodnik najverovatnije...zato sam ga ja i pitao gde se nalazi,da dodjem,voleo bih takve stvari da naucim barem jos dok vozim ovo sokocalo...kad bi se javio vandaman bilo bi dobro ...proverio sam kod iskusnog reliste,radi se to tako,samo ne sme da se vrti preko 6000rpm(covek dobio napad histerije kad sam ispricao sta sam radio)...

Comment

• vandaman
                    CBC Član
                    • 09.11.2009
                    • 18
                    • srbija

Pokušaću da vam pomognem ljudi (ako me ne utepaju ovi serviseri zbog nelojalne konkurencije ), samo sam u gužvi ovih dana oko slave Sv. Nikole!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

na severu bačke... ićemo svi da vidimo kako se to šteluju kola
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Dora
                        Nadzornik!!!
                        • 24.10.2004
                        • 17451
                        • Novi Sad
                        • FIAT

Utepa ga neko, nije se pojavio od one poruke

https.autogas.rs

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Jednom za svagda, plina u teoriji mora da troši više nego benzina, koliko e to zavisi od mnogo faktora!!!! Tako je i u praksi, energetska moć po kg je na strani gasa ili ti plina 11000kcal/kg:10500kcal/kg benzina, ali 1kg TNG = 1,75lit, a 1kg benzina=1,4lit. Kad se ovo sračuna, a i ne mora vidi se šta je šta. Ove vrednosti su približne i zavise od kvaliteta u oba slučaja i odnosa smeše gasova u slučaju TNG-a. Još na to treba dodati objektivne mogućnosti prilagođavanja ALTERNATIVNOG pogona vozila, kao i vrste sistema koji se ugrađuje na vozilo. A kad mi kažu da troši manje gasa od benzina, i da je karb. ok., a progutao tone đubreta Uvek se računa za normalne okolnosti, da bi upoređenje bilo u redu.
                          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• gti16v
                            CBC Senator XXL
                            • 05.08.2007
                            • 343
                            • BGD
                            • VW PASSAT 1.8T, BMW E46 318Ci 105kw

Kad se to sracuna dobije se da je energetska vrednost plina ~6285kcal/litar, a energetska vrednost benzina 7500kcal/litar iz cega sledi da litar benzina ima ~19% vecu energetsku vrednost od litra plina. Dalje zakljucke necu da izvodim, jer ce odma' da se javi jos neko i da kaze da mu auto trosi manje plina nego benzina Mada, i to bi moglo da bude tacno, ali kada bi potrosnju izrazavali u kg/100km

Comment

• b_samardzic
                              CBC Senator XXL
                              • 02.04.2005
                              • 1557
                              • Smederevo

Moje relacije autom po smederevu su uglavnom 1-2km nekad manje a retko i vise od toga.
                              Na benzinu dok sam ga vozio povucem sauh i krenem spustim malo sauh i teram ali cim stanem da bi krenuo treba ili da povucem sauh ili da dam veci gas da se ne ugasi uz trzaj. I tako jedno 5-6 puta i taman predjem kilometar temperatura se malo mrdne auto vec lepo radi a ja stigo do odredista. Posle par sati opet isto u povratku kuci.
                              Ugradim plin jos davne 2002 i prvo iznenadjenje hladan na plinu radi skoro na ler gasu, za kretanje jedva malo pipnes gas i nema onog trzdnja i cimanja iako je spusten sauh a motor hladan.
                              U takvoj voznji meni je trosio oko 15 litara benzina a plina od 9 do 11 litara.
                              To je sve bilo sa karburatorom i vakumskim plinom.
                              Secam se na otvorenom 6.5 litara benzina a plina 9 pa i 10 uz osetno slabiju vucu. Stelovao ga 2 meseca i nikako da mu spustim potrosnju na otvorenom. Onda jedan kolega koji je na plin vozio jos sedamdesetih rece ajde da probamo sa sundjerom i gle cuda auto je smanjio potrosnju na otvorenom a dobio na snazi. Onda nadjem ovaj forum i procitam da treba da izbacim sundjer i napravim redukciju na usisu.
                              Joj secam se te 2002 kad sam ugradio gas u auto niko nije smeo da zapali cigaru a bilo je komentara i prekornih pitanja a sta da nas sad neko nedaj boze cukne od pozadi pa sta ti je to trebalo.
                              Komentar moje tetke kad je cula da sam ugradio plin u auto bio a sta ce ti to pa reko jeftinije je tetka ma znam kaze ona al kad ides na odmor ne ides da se mucis i da kuvas u autu nego idi ko gospodin i rucaj u restoranu.

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Mene interesuje moze li da se pomeri pretpaljenje ili nesto drugo da se uradi,da ide bolje na plin nego na benzin(a da se ne ubacuje turbina),a uz to da potrosnja tng-a bude veca ali ne drasticno...mislio sam da to moze da se uradi sa tom idealnom tackom o kojoj je covek pricao...inace na tng-u mi bolje povlaci na nizim obrtajima,a benzin je jaci na visim...postoji li mogucnost da se iskoriste svih 104(ili koliko)oktana iz plina?

Comment

Working...
                                X