Covek koji vrsi ateste na fakultetu me je ubedjivao da strelica na lovatovom benzinskom ventilu oznacava kako treba da stoji(strelica okrenuta gore).A na moju primedbu da je to smer toka benzina gledao me je kao da sam blentav. Pa i na filteru za benzin ima takva strelica pa nisam nigde video da on stoji uspravno.
Dve boce u autu
Collapse
X
-
Za svaku komponentu koja se ugradjuje, sam proizvodjach daje uputstvo kako je treba montirati. Evo vecheras cu napraviti uputstvo za montazu svih delova, chisto da se zna kako se shta montira.
Comment
-
-
@IvanT-eda li ovde moze da prodje atest automobil sa vazdusno hladjenim motorom ako se koristi lovatov sistem za scootere. (Snaga motora fabricki je 23kW, koliko sam ukapirao sistem je dovoljan za motore snage do 25kW). U Evropi je svojvremeno bilo zabranjeno ugradjivati LPG u motore sa vazdusnim hladjenjem jeer je toplota za ispravanje gasa uzimana direktno sa izduvne cevi (membrana na izduvnu cev) i to resenje se pokazalo jako opasnim. Nasi moroni su ga prihvatili ali nikada vise nisu updateovali zakon, jer u evropi uspesno prolaze druga resenja koja obezbedjuju toplotu za isparavenje. E sad, nesto mislim, ovaj lovatov sistem nema isparivac (bar ne klasican) pa valjada ce i ovi nasi likovi da progledaju kroz prste? Ili ne :blue_cry: Obzirom na cinjenicu da takvi sistemi koriste samo tecnu fazu gasa, boca mora da stoji uspravno. Prema jednom tvom ranijem postu, odgvoarala bi mi boca (zbog smestaja) od samo 20l. Zato mi trebaju dve boce. Auto je Citroen Diana.
Što više za što manje
Comment
-
-
-
Gde ima taj famozni pravilnik da se procita, pa da ne diskutujemo napamet.Izgleda da nema nigde.Svaka institucija koja vrsi ateste ima neke svoje interne pravilnike. E pa onda mi mozemo da pretpostavljamo i nagadjamo sta nas ceka kad odemo kod chika na mashinski fax. ili AMS.
Imam jedno pitanje za sve na ovom forumu,(da ne otvaram novu temu).Naprimer:
Isparivac po nekom nepisanom pravilu ili tacnije po uputstvu proizvodjacha trebalo bi da se postavi uzduzno negde u motorskom prostoru,zato da se usled inercije membrana ne bi kretala napred ili nazad i usled toga bi doslo do nepravilnog rada motora itd. Postoje kola u koja je jako tesko staviti isparivac u pomenuti polozaj. Na atestima gledaju i to.U stvari ranije su gledali,verovatno gledaju i sad. Po meni kako stoji isparivac je cisto funkcionalni problem, i sa bezbednosti nema nikakve veze. Pa po mom iskustvu ni nekih problema sa radom motora nije bilo ni kad sam ga okrenuo poprecno. Voleo bih da cujem vase misljenje o ovome.
Comment
-
-
Postoji zakon o sudovima pod pritiskom, o prevozu opasnih materija i o preradi vozila na bilo koji način. Sve to i tehnička uputstva o montaži čine neka pravila prilikom montaže.
Iako sam protivnik "pregledača" montaže uredjaja jer to rade na neki svoj način pa dovode u zabludu montažere i korisnike, ja sam zato da se maksimalno poštuje sve što utiče na bezbednost.
Ono što je već spominjano, montaža ventila za benzin naopako ili ne. ja ga montiram uspravno i zaklonjeno koliko god je moguće a većinom jeste.
Ono šro me nervira je obrazloženje tih pregledača koje nema veze sa životom jer je benzin na oba kraja creva pa je svejedno gde će procuriti jer će u svakom slučaju doći do špulne a to opet nema veze jer je zatopljena u plastiku. Nekad nije bila i bila je od metala, dakel recidiv za koji im niko nije skrenuo pažnju.
Isto tako ima još mnogo stvari koje nisu logične jer su se u vasioni odonda promenile mnoge stvari. E sad da bi stvar bila gora, ima razumnih pregledača koji shvataju te promene i gledaju bitne stvari a ima i onih drugih.
Konkretno to što si pitao... U principu sve se svodi na to da će neko odgovarati za nastalu štetu ako se dogodi. Zakoni se prave da osiguravajuća društva ne plaćaju štetu a ne zato da bi mi bili bezbedni.
Ako se auto ugasi zbog toga što je isparivač okrenut kak one treba, niej strašno, okreneš ključ i upališ. Ali cvrc, ako auto vozi neko ko nema velikog iskustva pa recimo vozi i neki noviji auto od stojadina koji ima sve na servo pa i volan, pa se to recimo dogodi u krivini kad se koči... Ostaje bez kočnice jer treba znatno jače pritisnuti, ostaje bez volana jer treba znatno veća sila da se pokrene, itd...
Ako tada napravi neku nesreću, neko će odgovarati i platiti za to.
TO je ekstremni primer ali je moguć. U principu, gledam mnoge instalacije koje su uradjene na zapadu i to blage veze nema sa ovim, stave isparivač gde je moguće, zgodno i kako je moguće. Tamo sigurno idu na atest i ne voze bez njega.
Comment
-
-
Ponavljam:nisam imao problema sa autom na kom isparivac stoji poprecno.Konkretno,pre oko mesec dana ugradio sam lovato uredjaj u opel vektru 1,6 16v 1997.god i isparivac stavio poprecno.Posto je vlasnik iz R. Srpske posle ugradnje provozali smo oko 50-ak kilometara i auto se nije ni jednom ugasio ili da su mu spadali obrtaji prilikom kocenja(kocnica -kvacilo).E mozda je to tako ispalo slucajno, necu da tvrdim da auto nece imati problema ako se tako okrene isparivac, ali imao sam slucajeve kad se auto gasio pri stiskanju kvacila samo zato sto je vlasnik iz razloga da ustedi kupio najjeftiniji filter za vazduh koji je nasao na Najlonu. Ili video si Doro sigurno gomilu kola sa plasticnim filterom (na koji sam alergican) za benzin koji lupka u usisnu granu ili jos gore u izduvnu.A za takve stvari niko nije nadlezan da ispravi. Za prosecnog vozaca auta u kom je ugradjen gasni uredjaj, kakva god havarija da se desi kriv je gas, a sto je benzinsko crevo vezano zicom nema veze.
Nemojte me pogresno razumeti, treba da se zna sta se moze a sta ne moze da se ne desi da nekom prodje auto kome je boca vezana sa perforiranom trkom, a nekom vrate auto sa atesta zato sto nije poturio gumu ispod plastificirane trake .(Doro ti se verovatno secas uredjaja koji su stigli u NIS 1997 sa lov ekom , mesacem, plastificiranim kaisevima za bocu i prodavali se tipski).
Comment
-
-
Originally posted by DraganNemojte me pogresno razumeti, treba da se zna sta se moze a sta ne moze da se ne desi da nekom prodje auto kome je boca vezana sa perforiranom trkom, a nekom vrate auto sa atesta zato sto nije poturio gumu ispod plastificirane trake .(Doro ti se verovatno secas uredjaja koji su stigli u NIS 1997 sa lov ekom , mesacem, plastificiranim kaisevima za bocu i prodavali se tipski).
Lepo pitaš odakle ste vi i gde ćete raditi atest pa tako i uradiš...
Comment
-
-
Jesu, znam na koje misliš, imam još jednu kutiju sa tim teleskopom. Eurogas je prodavao iste takve pa je onda prodavao farbane a sad prodaje plastificirane samo ne tako debelo kao pre. Lovato je izvacio te trake i sad proizvodi jače i šire sa tvrdom plastikom.
Comment
-
Comment