Šta sve novi korisnik autogasa mora da zna pre ugradnje uređaja u automobil

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • batakole
    CBC Član
    • 13.03.2006
    • 96
    • Beograd
    • Punto classic 1,2 8v

Odg: Šta sve novi korisnik autogasa mora da zna pre ugradnje uređaja u automobil

Stručnost i obučenost servisera je najvažnija ali često nije dovoljna već postoji i nešto sto se stiče vremenom a zove se iskustvo jer svaki kvar u bilo kojoj oblasti često ima više različitih uzroka što često i dijagnostika pokazuje, pa iskusan ,uporan i vredan serviser ne odustaje dok ne reši problem.Ja se često srećem sa problemom i kvarom koji se dešava povremeno, znači uređaj uglavno lepo radi pa povremeno štucne i napravi problem baš kad ne bi trebalo i svaki majstor će ti reći da je to najteže za utvrđivanje i otklanjanje naročito kod jako kompleksnih sistema kao što su najnoviji automobili prepuni elektronike ,senzora i komplikovanih pomoćnih uređaja.Isto tako je vrlo važno da serviser stalno usavršava svoje znanje što je vrlo olakšano u eri svuda prisutnog interneta tako da mi često nije jasno da ima toliko nestručnih majstora pored svih mogućnosti za učenje i usavršavanje.Evo ja sam samo čitajući forume i internet prezentacije proizvođača gasnih uređaja već naučio podosta o ugradnji i servisu jer se delimično poklapa sa mojom strukom elektroničara i informatičara ali mi ne pada na pamet da to sam radim jer nemam "iskustva" u tom poslu što je vrlo važno.Moram da dodam nešto što potvrđuje važnost usavršavanja i praćenja noviteta,prilikom izbora servisa sam zvao desetak njih i nakon kraćeg razgovora i dobijenih informacija sam ih onako usput pitao " a koja verzija firmwera i softvera je u ACStag ECU" polovina majstora nije znala šta ih pitam! a ostali su pominjali stare verzije koje nisu više aktuelne a samo jedan majstor je znao odgovor i pritom pokazao i veliko razumevanje o tome pa sam na kraju najverovatnije njega izabrao da mi ugradi plin.Tako da se vrlo slažem sa najboljim majstorima sa foruma da se tim poslom bave pekari,bravari i slični koji nisu znali šta će pa ajde da ugrađujemo gas to je sada moderno.
    Last edited by batakole; 18.12.2011, 13:50.

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

Odg: Šta sve novi korisnik autogasa mora da zna pre ugradnje uređaja u automobil

Nije moderno ugradjivati gas nego je bilo unosno a mnogi su ostali bez posla i bilo je prirodno da se time bave pošto je to lak posao, mislim prost...

Pre dve do tri godine je bilo leto taksista i autoškola... Bukvalno je svaki drugi izjavio da mu treba auto na gas zbog jednog od ta dva jer su ostajali bez posla pa neka otpremnina i tako... Pitao sam se šta će svi kad svi budu taksisti i autoškolci, tako je postalo u monterstvo za gas.

Usput, ja lično nemam pojma koji je firmver najnoviji, mislim na broj i ne zanima me da pamtim a pogotovo me ne zanima da objašnjavam to mušteriji na zahtev... To nije mušterija....

Idem da ubijem Drupal još koji puta
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• batakole
        CBC Član
        • 13.03.2006
        • 96
        • Beograd
        • Punto classic 1,2 8v

Što se mene tiče više se neću javljati na ovu temu jer je uzaludno mlaćenje prazne slame,jer se izbor servisa za ugradnju plina u zemlji Srbiji svodi na "časnu reč ja sam najbolji majke mi" pošto garancija najčešće ništa ne znači, ugradnjom se bave u velikom broju slučajeva nestručni ljudi, čast izuzecima, voleo bih da znam da li bar neko u Srbiji ima bilo kakvu diplomu o završenoj školi za montažu i servis auto gas uređaja bilo u zemlji ili inostranstvu.Prilikom kontakta sa dosta servisa vrlo je izražena sujeta i pljuvanje svih drugih majstora bez obzira da li se privatno čak i druže ili su kumovi i slično, osim kod Ivana kod koga sam bio i to se nije desilo iako sam odmah rekao da mi ne ogovara samo cena kod njega, tako da ću možda i odustati od ugradnje ako ne uspem da nadjem i cenu i kvalitet koji mi odgovara.Majstor koga sam izabrao je stvarno pedantan,ljubazan, odgovara mi cena ali se našao uvređen zbog mog pisanja ko sve ugrađuje plin pa smo odustali od saradnje sa moje strane bez ljutnje.Znam da će se mnogi naljutiti zbg ovog što sam napisao ali sve ovo će biti nepotrebno kada se ova oblast konačno uredi kao u Evropi, npr. jedan servis ima saradnju sa jednim proizvođačem, radi samo njega,kao ovašćeni servis ,nema svaštarenja, svi majstori imaju školu i sertifikat od proizvođača ,ugrađuju opremu po propisanom standardu i onda mene kao korisnika ne interesuje ni kako se zove majstor već samo biram uređaj po ceni i kvalitetu koji želim, jer verujte ozbiljan proizvođač opreme će ukinuti licencu svakom servisu čim primeti da ne radi taj posao kako treba jer im to nije u interesu pa će ostati mnogo manje sevisa u zemlji i niko neće morati da gubi vreme na mnoštvo informacija koje ipak nisu bitne za krajnjeg korisnika.Ovo već zvuči kao utopija ali nadam se da ćemo to dočekati

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ovo će možda dočekati nečiji unuci, ja neću
          kad se to dočeka biće ti žao jer će tada.
          1. ugradnaj trajati bar dva dana (nisu trke u pitanju)
          2. cena će biti bar 2 puta veća nego sada ia možda i tri puta.
          3. čekaćeš na red jer će biti malo servisa.
          4. Imaćeš izbor od zla oca i od gore majke, ne bih da s svadjam sa kolegama pa ne bih oko toga ko je otac a ko zla majka.
          5. Imaćeš reovne kontrole na svake dve godine minimum koje koštaju.
          6. Bilo bi verovatno olakšano dobijanje atesta pošto bi ga servis izdavao mada je sad toliko olakšano da je na dobar dan...
          7. Promenićeš bar troje kola do tada i voziti se bespotrebno na benzin

Pogrešio sam što se tiče kovertirane poruke, priznajem javno iako je nisi video

Ostalo...

Nije ugradnaj gasa spejsšatl pa da trebam ići u neku ekstra školu. Ja sam automehaničar po struci i to što bi trebalo neko da mi objasni od gasa se svodi na upotrebu softvera i eventualno specifičnu montažu na pojedinim modelima automobila tako da ne vidim šta bih dangubio 3 ili 4 godine u nekoj školici za gas. Više me zabrinjava ko je obučio (gde i kako) te što bi trebalo meni da kažu " ti možeš ugradjivati mi ti dozvoljavamo" ...
          Istina je da se autogasom bave svi od lekara, pekara i muzičara ali i u ostalim zanimanjima je tako, ništa strašno i ništa opasno sem kad enmaju pojma a to opet nema veze sa zanimanjem ili je ovlašćen ili nije. Svakodnevno na ovom forumu a i u praksi pucaju ljudi sa živcima i novčanikom u ovlašćenim servisima.

Što se tiče majstora kojeg si najedio, rekao sam ti odmah da ti nisi mušterija Bez ljutnje ali ne mora svaki dinar na ovom svetu da se uzme, tvoj je jako težak na srcu To dodje sa godinama, vidiš u startu i odustaneš dok je vreme

Za još ostalije, opusti se, to je samo ugradnja gasa, ima sto drugih nježnika koji su pre za to da trošiš živce na to...
          Koliko god naučiš bićeš još u većoj nedoumici i neznanju, i mi smo tako ali mi živimo od toga

https.autogas.rs

Comment

• batakole
            CBC Član
            • 13.03.2006
            • 96
            • Beograd
            • Punto classic 1,2 8v

Dora ma pusti gas nije to najvažnija stvar na svetu bar za mene , deluješ mi kao ok lik da sam malo bliže i prelazim veću kilomatražu došao bih kod tebe ali to sada i nije važno.moram priznati da si za većinu stvari potpuno u pravu zato sam i napisao da je to u našoj zemlji utopija koju ja teško mogu da doživim (imam 52 god.).Deluje mi po iskustvu da si i ti možda u najboljim godinama a ipak ti nije teško da stalno prati i usavršavaš se, doduše i ja to radim ,ali takvi su retki.Voleo bih da se i negde nekad sretnemo, pa ako bude u Beogradu neko okupljanje javi se ako ti odgovara.Pozdrav i ako se nekad desi da moram da prelazim više od sadašnjih 5000km. godišnje sa kratkim relacijama od 3-5km rado ću poslušati tvoj savet i lako dati pare za dobrog majstora ipak nisam tako tvrd na parice već samo racionalan, a i nisam se naljutio na majstora iz posta, on se našao pogođen mojim pisanjem a pošto je inače ok ne zameram mu ništa i otićiću nekad kod njega na sok i razgovor što me je inače i pozvao.

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

u je al si mator

To ti kažem, opusti se u vezi gasa a i ostalog. Imam tri godien više od tebe a skupove (roštilj) pravimo bar dva puta godišnje u BG pa naidji

Zaboravih da dodam, sa 5000 Km godišnje zamalo ti se ne isplati ni auto da imaš a ne da ugradjuješ gas eventualno ako misliš da ga voziš bar 10 godina.

https.autogas.rs

Comment

• batakole
                CBC Član
                • 13.03.2006
                • 96
                • Beograd
                • Punto classic 1,2 8v

Pa šta ću ,matori roditelji ,žena sa svojom radnjom(2km od kuće) kola su potreba,da živim sam stvarno mi ne bi trebala ,ovako gas ili benzin svejedno.Pozdrav još jednom i izvinjene svima ako sam bio mnogo dosadan.

Comment

• batakole
                  CBC Član
                  • 13.03.2006
                  • 96
                  • Beograd
                  • Punto classic 1,2 8v

Evo da se javim posle više od 3 meseca, ipak sam rizikovao i ugradio gasni uređaj pre oko tri meseca i nisam se javljao dok ne proverim kako radi i vidim eventualne probleme. Ugradnja me je koštala 400 evra a ugrađen je tomasseto isparivač, stag 4 ecu turska boca sa multiventilom od 43l(neto oko 35l) valtek rail sa diznama.Ugradnja je izvedena pedantno bez suvišnih kablova ,kad se otvori hauba vidi se samo jedno crevo i filter plina, isparivač je ispod akumulatora ,znači ispod gornjeg nivoa hladnjaka, hlađenje je u kolu malog hladnjaka, doduše vezano na red a rail je iza poklopca filtera vazduha ,creva do dizni kratka i jednakih dužina. Dakle dobio sam ono što sam i tražio što se toče ugradnje.Naravno imam i pokazivač količine plina u kabini sa tasterom.E sada kako se ponašao sistem u radu, u početku je sve radilo kako treba ,potrošnja oko 7,5l plina + benzin dok nisu došli hladni dani sa velikim minusom kada je počeo neravnomerno da radi i par puta se ugasio prilikom zaustavljanja.Zvao sam majstora i odmah je intervenisao i to kod mene,podigao temp. prebacivanja na 40 stepeni ,bila je na 30, ponovo podesio mape, i posle toga više nisam imao problema. Doduše tada sam jedini put promenio pumpu i umesto europetrola sipao na mbg pumpi.Pošto mi se činilo da je malo siromašnija smeša tada je i to korigovano tako da punto sada ide kao na benzin, troši oko 8l plina u strogo gradskoj vožnji, na ibarskoj magistrali oko 6,5l a benzina troši jako malo otkako je toplije. Nikad se nije palila nikakva lampica, ne varira ler posle korekcije, čak mi se čini da lepše i bolje radi na plin, uz Rudnik sam išao četvrtom brzinom kao i kada sam vozio na benzin. Za sada posle nekih 2000km ja sam zadovoljan kako sve radi ,uštedeo sam 200 evra a čak i da dođe do problema za tu razliku u ceni mogu da odem u neki jači servis ito rešim ali mislim da mi neće trebati osim što sam znatiželjan da proverim smešu na gas analizatoru ali nije hitno. Kit za ugradnju kupljen u Unior Karić-u sa svim papirima, računom i garancijom od 2 godine. Pozdrav još jednom svima ,meni se rizik isplatio.

Comment

Working...
                  X