Interface za podesavanje ili diagnostiku za LPG

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • uglavnom.bezopasni
    - 42 -
    • 03.02.2005
    • 2235
    • Novi Sad

BIIIP Wrong!

To na žalost nije tačan odgovor, ajde da i vi naučite nešto od mene pošto vidim da svi mudro ćute...

L i K line potiču od pozicije te dve linije na OBD konektoru A,B,C..., verovatno su majstori to preuzeli kao terminologiju od prvih OBD interfejsa gde je pisalo ovu žicu turi u K, a onu drugu u L...
    Ako se prate šeme bilo kog interfejsa (OBD, GAS i ostali slični) to su TX/RX linije MAX232 kola koje se najčešće koristi. To se da videti čak i iz šema koje su gore date, a poreklo oznaka L/K našao i objasnio.

((((((

Voleo bih da vidim to Bošovo objašnjenje...
    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
    11.04. 0:12 #2
    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

Ja se vec dve godine mislim sta je to. Nigde ne nalazim na netu objasnjenje za to. Bas me zivo zanima zasto slovo "K" ili "L". Iza tih slova garant postoje reci makar i nemacke. Naravno da se zna sta je sta na 232 kolu i uopste u serijskoj komunikaciji racunara sa periferijama. Po meni isto nema sanse da je RX/TX "svadjaju" sa L i K i da ta komunikacija radi. Mozda je Bosch to sve "izmislio" pre svih
      Nije ni bitno, nego cisto ovako.

Comment

• ABARTH
        CBC Senator XXL
        • 19.07.2006
        • 364
        • Vršac,Banat,Vojvodin
        • SKALA 65

Ako podjes po abecedi nikako ne mozes stici do K i L linije
        ni na OBD1(K ja na pinu10,L ni ne postoji)
        ni na OBD2(K je uglavnom na pinu 7,L je na pinu 15)

tako da nema logike da su K i L izvuceni iz redosleda abecede.

Ako imas Bosch esitronic,pogledaj u njihovom recniku termina tamo stoji
        objasnjenje.Svi znamo da je Bosch na prvom mestu sto se tice
        autoelektronike,tako da sve potice od njega.Ostali samo kopiraju vec
        smisljeno Siemens,Magneti Marelli,Sagem,......

Kada sam rekao da je K dvosmerna,a L jednosmerna linija moslio sam na vecinu
        slucajeva komunikacije auto-PC,nekad se i L linija koristi kao dvosmerna,cak
        ima slucajeva da se uvodi jos jedna K linija pa imas KKL interfejse.

Sve ovo pricam ,jer sam to saznao od mog prijatelja i kolege koji se bavi autodiagnostikom,a i lično se uverio u nizu rešavanja raznoraznih problema i kvarova.

Comment

• uglavnom.bezopasni
          - 42 -
          • 03.02.2005
          • 2235
          • Novi Sad

Da kod OBD2 se slaže K/L predstavljaju RX/TX, dok kod OBD1 postoje neke varijacije na temu (malo su komplikovali protokol da ne bi bilo baš jednostavno kopiranje), ali to je davno rešeno... Uglavnom, imaš tri vrste konektora (5 ovaj nema ni K ni L, a radi ,10 samo K,12 pin, ovaj poslednji ima i K i L) i 6-7 različitih standarda komunikacija kod kojih jedna koristi samo K liniju na specifičan način (opet da bi otežalo skidanje komunikacije) ali su vremenom odustali i prešli na klasičnu RX/TX vezu.

Ako ti nije teško iskopiraj mi šta je tačno napisao Bosch, interesuje me kako su probali da zamažu oči...
          Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• dranix
            CBC Senator XXL
            • 04.10.2004
            • 3079
            • Antwerpen/Belgium
            • Saab 9-3

Mogu komotno da demantujem moj predhodni post.
            Nije bas tako jednostavno. Ima problema oko sinhronizacije. Ipak mora da se koristi adapter. Nasao sam slucajno i procitao doduse na ruskom ali se razume dovoljno. Ima i sema kako se konkretno prave razne verzije adaptera.

MilivojeC je dao link gde ima zanimljivih stvarcica. Ko voli neka pogleda.
            Necete se pokajati.

Uh, potkrala se opasna greska. Da ne mesamo loncice. Ovi kablovi za podesavanje gasa nemaju nikakve veze sa opremom za auto dijagnostiku. Za gas NEMA K i L linije nego samo RX, TX, itd.
            Radi se o potpuno drugacijem protokolu pre svega. Sve pise na tom site-u.
            Jeste da je to sve slicno ali nije isto.

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Hardverski je isto, sad da li je realizovano na ovaj ili onaj način (max232, optokaplerima...), a protokoli, brzine, komande su drugačije od uredjaja do uredjaja...

Neko je gore dao semu uredjaja za gas gde jasno pise K i L, i to me je zaintrigiralo i koliko vidim ima veze...

Comment

• Zoran_zr
                CBC Početnik
                • 05.11.2012
                • 1
                • Zrenjanin

Cao

Pozdrav svima interesuje me dali neko ima raspored pinosa za reg-ov sekvent OMVL - DREAM XXI-P
                Pozzzzzzzz
                Last edited by Zoran_zr; 05.11.2012, 00:55.

Comment

• vidan
                  CBC Početnik
                  • 23.05.2012
                  • 1
                  • subotica

pozdrav (landi)

potrebna mi je mala pomoc oko dijagnostike za landi renzo omegas plus, imam softwer plus max ali nemam cod da bi mi bile omogucene neke funkcije u stelovanju to jest mogu samo da vidim greske i da resetujem a hteo i bi vise, a sa softwerom omegas 2.4.3 otkljucane su mi funkcije ali nazalost nemogu da se spojim sa ecu ne znam gde gresim dal je mozda u pitanju operativni sistem jer koristim win7,?
                  Unapred zahvalan

Comment

• kerting
                    CBC Član
                    • 22.04.2009
                    • 70
                    • Makedonija
                    • focus 1.6-Doblo 1.9

Da bi dobio taj kod trebas biti ovlasceni serviser LR, ili dobar prijatelj sa ovlascenim uvoznikom kod tebe .

Comment

• Plinadzija
                      CBC Senator XXL
                      • 29.07.2008
                      • 1514
                      • Paracin

Evo ja cu da otvorim zvanicno temu u vezi toga pa da vidimo da li postoje validna objasnjenja na temu...
                      UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• pacedinki
                        CBC Početnik
                        • 08.06.2008
                        • 4
                        • nis

da li neko zna koji je model Kompjutera

Imam problema sa dijagnostikom ovog sekventnog sistema jer ni jedan majstor u Nisu i okolini nema prikljucak za ovaj komjuter i jos gore ne znaju koji je kompjuter u pitanju.Znam samo da je isparivac Tomaseto,automobil je oktavia 2.o.Ili jos bolje ako neko moze da mi pomogne na koji prikljucak moze da se prepravi od nekog standardnijeg da ne bih vise mucio muku sa njim?
                        U principu nemam nikakav poseban problem sa sistemom,jedino sto mi se posle zamene landa sonde pojavila malo bogatija smesa pa bi to trebalo da se prepodesi, i u zimskim uslovima mi prebacuje posle 7-10 min voznje na plin.Sistem je ugradjen u AC Rasic 2008.
                        U napred hvala svima koji su spremni da pomognu.

Comment

• Plinadzija
                          CBC Senator XXL
                          • 29.07.2008
                          • 1514
                          • Paracin

Ima AC Rasic, sto ne pozoves njega?
                          UGRADITE PLIN DA VAM AUTO PALI KAO VOJNI MAGACIN!

Devojka moze da bude sa sela ali auto MORA da bude iz Nemacke!

Comment

• pacedinki
                            CBC Početnik
                            • 08.06.2008
                            • 4
                            • nis

Zasto mislis da nisam?Zvao sam ali ni on covek ne moze da zna kome je sta ugradio pre 5-6 godine,potpuno ga razumem...zato i trazim savet ovde,jer da sam blizu Bgd isao bih kod Ivana u Rasic i ne bi bilo problema koji je kompjuter u pitanju.

Comment

• chobo13
                              CBC Senator XXL
                              • 01.05.2009
                              • 1274
                              • pozega,srbija
                              • AUDI,VW

setice se koji je,samo mu posalji sliku kompa.mada i on se ponekad ovde ukljuci,mozda se i javi po tom pitanju.

Comment

Working...
                              X