Atest u Republici Srpskoj

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nijebitno
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2006
    • 629
    • Modrica

Atest u Republici Srpskoj

Nisam znao do prije par dana, pošto smo tek nedavno odlučili da ga radimo. U stvari da ga kupimo, pošto gore popljuvani servis(u rubrici Iskustva sa servisima) samo odnese kopije saobracajne, atesta boce i isparivača i donese atest za 90KM. Inače radi ga Luna gas, Derventa. Oni su mi rekli telefonom da 120KM, a onih 90 je šema sa servisom. Neznam tačno koliko je ovlaštenih servisa, ali kažu da se za sada mogu na prste nabrojati.

Uvodjenje u saobraćajnu košta nekoliko maraka (manje od 10), ali za sada nije obavezno.

U svakom slučaju mnogo je jednostavnije nego kod vas u Srbiji.
    Difference between man and boys is the price of their toys
  • Timothy Leary
    CBC Senator XXL
    • 23.04.2006
    • 439
    • Beograd

takodje moze se uraditi i ovde, priznaju ga i kod vas....

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Postoji jedan jedini servis u RS koji je ovlasten za atestiranje uredjaja (pored uobicajenih institucija), a to nije ovaj koji si gore pomenuo.
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• nijebitno
        CBC Senator XXL
        • 14.03.2006
        • 629
        • Modrica

Ne znam, nisam pretjerano upucen

ali moj cimer ga je u Lunagas-u dobi o za isti dan kada je ugradjen plin. Mozda im neko daje blanko ateste pa ih oni samo ispune.
        Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• 206
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Ne znam ciji je atest dobio i sta je dobio, ali pouzdano znam da u RS postoji samo jedan jedini SERVIS koji moze da atestira ugradjenu opremu, a to nije taj gore navedeni. Moguce i da popunjavaju blanko ateste, cak stavise vrlo verovatno, ali to po meni nije nikakvo atestiranje, pa ako neko pristane da tako "atestira" auto kojim se vozi, samo napred

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

A da li se taj atest iz RS priznaje u Srbiji?
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Iskreno, pojma nemam.

Comment

• sandi
                CBC Član
                • 23.05.2006
                • 26
                • Novi Grad, RS Bosna i Hercegovina

Malo kasno, ali ce nekom valjati.
                Atest daje SINA u Banja Luci i neka firma iz Bjeljine.
                Posto zivim blizu hrvatske granice, nije mi bilo lijeno pa sam fino presao granicu i dao hrvatskim carinicima sve papire koje sam dobio i pitao mogu li sa tim prelaziti granicu. Oni su nesto provjeravali i na kraju mi rekli da sa atestom od SINE mogu prelaziti granicu, znaci bez upisa u saobracajnu dozvolu.

Comment

• Goranp
                  CBC Senator XXL
                  • 28.06.2006
                  • 436
                  • Banja Luka

Trenutno sam na odmoru pa sada ne mogu ništa...
                  Ali kada se vratim na posao provjeriću ko sve radi atest u BL i šire....
                  i navesti tačno adrese i brojeve telefona pa ako nekome zatreba
                  Banjaluka Blog
                  http://gradbanjaluka.blogspot.com
                  Tattoo Picture
                  http://tattooaco.blogspot.com

Comment

• CikaKure
                    CBC Senator XXL
                    • 14.08.2005
                    • 668
                    • Beograd

Originally posted by sandi
                    Posto zivim blizu hrvatske granice, nije mi bilo lijeno pa sam fino presao granicu i dao hrvatskim carinicima sve papire koje sam dobio i pitao mogu li sa tim prelaziti granicu. Oni su nesto provjeravali i na kraju mi rekli da sa atestom od SINE mogu prelaziti granicu, znaci bez upisa u saobracajnu dozvolu.
                    Ovo mi je malo apsurdno, da budem iskren. Mislim na stav tog carinika. Kakve veze imaju organi trece drzave sa atestom (i uopste dokumentom koji nije putna isprava) koje izdaje nadlezni organ u tvojoj maticnoj drzavi?
                    Mislim zasto bi u krajnjoj liniji misljenje hrvatskog carinika bilo merodavno, a ne recimo srpskog, crnogorskog, ili na kraju austrijskog ili novozelandskog?

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

@Čika Kure, slažem se a tako i jeste. Napolju je bitna saobraćajna i zeleni karton. Po toj logici da carinik pregleda ja nikad ne bih prešao nemačku granicu sa stojadinom jer taj ne bi kod njih prešao tehnički
                      Ili neki auto koji je iz ekoloških razloga nepodoban.
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Dren
                        CBC Senator XXL
                        • 24.08.2005
                        • 1068
                        • Sarajevo

Comment

• 206
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Pise i na tarabi...

Sta su oni tebi rekli pojma nemam, niti je bitno. Sto se Zakona tice, ti uredjaj moras imati atestiran i upisan u saobracajnu dozvolu.

Takodje, sto se tice tih servisa koji izdaju licencu, ne znam niti kakvu oni licencu daju niti na osnovu koje dozvole, ali sasvim sigurno znam da na listi ovlastenih institucija za licenciranje ugradnje, nisu. E ko je tu sad lud...

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

206 je skroman i neće da se ofira. Njegova firma može da daje atest i zato sigurno zna šta priča.
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• caerroil
                              CBC Član
                              • 25.04.2006
                              • 13
                              • Banja Luka

Posto sam se prije par mjeseci raspitivao za atest, u MUP-u i institucijama sam dobio sljedeci odgovor. Od servisa na podrucju Banja Luke ovlascenih za pregled ugradjene opreme tu su Auto Sina, Gas sistem i jos par njih (zaboravio sam kojih). Nakon pregleda opreme oni svu dokumentaciju (papire od boce, isparivaca, potvrdu o ugradnji itd.), zajedno sa fotografijama ugradnje i opreme, nose u institucije ovlascene za izdavanje atesta nakon cega ti za par sati mozes doci po sam atest. Institucije (na ovom podrucju) ovlascene za izdavanje atesta su Masinski fakultet i Institut za ispitivanje materijala i konstrukcija iz Istocnog Sarajeva, odnosno njihova ispostava u Banja Luci. Informacije o servisima sam dobio u obe ove institucija, iz spiska dostavljenog njima od strane Ministarstva za energetiku. U ovom Institutu iz Istocnog Sarajeva su mi pokazali licencu Ministarstva energetike koja im dozvoljava izdavanje atesta. To su mi potvrdili i u MUP-u. Razlog zasto sam trazio da vidim licencu jeste to sto sam za Masinski vec cuo, a za njih ne. U dva gornja servisa sam dobio informaciju da oni rezultate svojih pregleda mogu podnositi u ove dvije institucije, dok u praksi Auto Sina to nosi u Masinski, a ovi iz Gas sistema u Institut. Dakle, svi imaju neke svoje seme. Posto se toroidni rezervoari kod nas moraju atestirati kod republickog inspektora za boce pod pritiskom (bez obzira na standarde EU koje ove boce ispunjavaju) koji priznaje samo boce iz Visegrada (a firma je u stecaju), potrebno je pribaviti i tu potvrdu. Kako sam shvatio, Sinisa to naplacuje, dok Danijel iz Gas sistema ima neku semu pa to prodje bez dodatnog troska sto daje rezultat da je Auto Sina za par desetina maraka skuplji od njih. Kada sam direktno kontaktirao tog inspektora on mi je rekao da tu potvrdu naplacuje 80 KM-40 evra. U oba servisa je potrebno izvaditi i neku potvrdu o ugradnji posto ove nase institucije izgleda ne priznaju racune i potvrde izdate u servisima u stranim zemljama, sto Srbija na moju zalost jeste. Da li su me za ovo slagali u oba servisa da bi dodatno zaradili (posto tu potvrdu naplacuju 30 KM-15 evra), ne znam, ali mi je to bilo receno. Napominjem da su ovo informacije od prije par mjeseci i da su u to vrijeme bile provjerene. Da li su i sada-ne znam. Ja licno sam odustao od atesta nakon ove odluke o naplati cuvene takse od 250 KM, jer sam izracunao da mi je jeftinije dati 10-20 KM momku na tehnickom nego placati tu taksu. Znam da sam obavezan to po zakonu ispuniti, ali izgleda da zakon nije o meni vodio racuna ovog puta. Tu nisam ukalkulisao eventualna "placanja" policiji prilikom mogucih naknadnih i iznenadnih pregleda . Poz.

Comment

Working...
                              X