Put u inostranstvo sa autogasom u kolima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stojan
    CBC Član
    • 27.01.2006
    • 73
    • Nova Gorica
    • opel vectra

Evo i moja iskustva sa (bez)atesta

Prvi put išao sa autom (Z-101, '76g.) koji ima ugradjen LPG u inostranstvo (Slovenija) 2004. Tada nisu bili u EU. Na graničnom prelazu Mursko Središče ? Petišovci carinik me bukvalno izuo?u pravom smislu te reči!! Pre toga sam uradio atest. Gledao mi i po džepovima od jakne, gepek, video i bocu?pa nije valjda lud (55 l.), ali ništa nije pitao za autogas niti za atest. Otvarao haubu, gledao broj motora ? a isparivač?da izbije oči. Ukratko ? ništa.
    Evo već godinu dana se vozim na relaciji Slovenija ? Srbija (naravno sa drugim autom) i niko ništa ne pita. Doduše, plin se i ne vidi, toroidna boca - a adapter za punjenje se odvrće. E sad i ja rešio da uradim atest (80e) pa čekam da se upiše u homologacijski karton.
    Sve u svemu, ko će ga znati. Moja iskustva su da ne pitaju za atest, mada za te pare (50e) se vredi mirno voziti.
    vectra 2000.g. 85kw caravan X18XE1 LPG...e-g@s

Comment

• CikaKure
      CBC Senator XXL
      • 14.08.2005
      • 668
      • Beograd

Beograd_Zagreb_Bec__Trst(via-Slovenia)_Beograd(via-Slovenia&Hrvatska).

Nisu me pitali za atest, ali sam primetio da su sa prilicnim cudjenjem (doduse bez komentara) gledali kako je u saobracajnoj upisano da je vozilo sa pogonom na TNG.
      Sta vise, na pomenutom putu negde mi ni pasos nisu trazili, samo odmahnuli rukom da prodjem. Ukupno 2 pecata u pasosu. Mislim da u svemu tome sto se desava nema pravila, i da je trazenje atesta od strane granicnog policajca/carinika druge drzave stvar njegovog hira. Mada, mislim i da granicni policajac moze da te ne pusti da udjes u njegovu drzavu, kao osobu, na osnovu nekakvog diskrecionog prava. Stavise, cak i ako imas vizu za tu drzavu, moze ti se na granici desiti to (sto po pravilu nije slucaj), pa ta vracanja koja se spominju, mislim da mi vezujemo za ugradjen gas u autu, a on (policajac/carinik) za sopstveni hir koji opravdava svojim diskrecionim pravom, jer je recimo procenio da ti nisi ok za ulazak u tu drzavu.

Uradi, atest, postuj logiku cak i ako nije pretocena u obavezu kroz neki zakonski akt, ili njegovo ne sprovodjenje kod nas.

Comment

• vlada
        CBC Član
        • 07.05.2005
        • 96
        • Beograd, Banovo Brdo

Hajde malo da osvezimo temu.
        Naime u prethodnim postovima samo jednom je usput
        spomenuta Madjarska, a ja cu verovatno za Novu Godinu do
        Budimpeste ako se nesto ne promeni, pa me interesuje kakva
        su vasa iskustva sa madjarskim carinicima?
        Ja u Alfi imam onu obicnu bocu (bojler) od 60l, nemam atest
        a nemam cak ni fabricke papire od boce i rasprsivaca....
        Nisam do sada cuo da je neko imao problem sa madjarima,sto
        se tice plina u kolima,ali mozda neko moze da doda nesto novo.
        pozdrav.
        BMW E46 320D

Comment

• comi 1342
          Moderator
          • 28.09.2005
          • 1126
          • NS
          • Giulietta ,PUG 106,

Ja iš'o dosta puta,al' s toro bocom, nikad ni A nisu pitali,nisam imao
          atest, samo zeleni karton ponekad tražili. I kad bi te vratili na Hogošu
          mogao bi na Kelebiju, tolika koncentracija drkoša valjda te ne bi zapala.
          Pozdrav !
          "Bio bih zahvalan ako neko moze da mi pomogne da resim problem da me ne zavlace "majstori" i da bespotrebno dajem pare na silne preglede"
          "Ja sam duboko ubeđen da reč predsednika Rusije, kao i reč predsednika Srbije, vredi daleko više nego finansijske garancije preduzeća."

Comment

• Flavio
            CBC Senator XXL
            • 13.06.2006
            • 1926
            • 012 Centar
            • KaraWagon 1.4T.Spark

Kad se vec osvezava ,da priupitam i ja ...
            Da li je mozda neko isao Srbija-Grcka tj. na grcko more?Kakva je situacija na tom potezu po pitanju nemanja atesta,z*zaju li makedonci ili mozda grci ?
            Ili je i na tom potezu politika "kako ti se zalomi" kao i na severnijim pravcima?

Ako nekoga zanima,zadnja 2 letovanja u Bugarskoj('05. i '06.),niko nije ni pitao za atest.

Comment

• prolupator
              CBC Senator XXL
              • 02.09.2005
              • 3968
              • Zemun

Sto se Grcke tice, cuo sam, ali licno ne znam, da vecinom traze atest i da umeju da te vrate ako nemas isti...
              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Soo
                CBC Član
                • 02.12.2006
                • 36
                • Beograd

Neka me neko ispravi vezano za zelene nalepnice koje bi trebalo da se lepe na automobile polse ugranje plina..... ili sam ja nesto pogresno cuo

Comment

• alazovic
                  CBC Član
                  • 17.11.2006
                  • 26
                  • Kraljevo

Originally posted by FlavioPO
                  Da li je mozda neko isao Srbija-Grcka tj. na grcko more?Kakva je situacija na tom potezu po pitanju nemanja atesta,z*zaju li makedonci ili mozda grci ?
                  Ili je i na tom potezu politika "kako ti se zalomi" kao i na severnijim pravcima?
                  Malo kasnim, al' ajd sad
                  Mislim da sam negde na ovom forumu već pominjao da sam išao za Grčku letos. Imao atest ali niko mi ga nije tražio. Videli su bocu Makedonci u odlasku (dosadno im bilo, nikog na granici sa Grčkom pa otvarali gepek), još mi je carinik prokomentarisao da je super gas na pumpi odmah pre granice (gde sam i dopunio do vrha) a nisu mi ni tražili ni našu saobraćajnu ni ono papirče sa atestom. Grcima moj gas nije bio interesantan, mada sam čuo da su ljudima pravili probleme. Kakve - ne znam, pa sam tada poneo i papire od boce, isparivača i sve što sam imao!

Ako nekoga zanima,zadnja 2 letovanja u Bugarskoj('05. i '06.),niko nije ni pitao za atest.
                  Bugarsku sam takođe posećivao često, prošetavao sam do Sofije par puta i niko mi nikada nje tražio atest. Ali od juče pa do našeg ulaska na belu šengen listu - nema toga više
                  Ostadoše nam samo bivše bratske republike, a i Albanija...
                  Dobrodošli u Kraljevo www.kraljevo.com

Comment

• Dren
                    CBC Senator XXL
                    • 24.08.2005
                    • 1068
                    • Sarajevo

Po ko zna koji put, Sengen i EU ne bi trebalo da imaju veze s tim... To ima veze sa vizama i ostalim poznatim stvarima, a plinska instalacija ne bi trebala spadati u to...

Za svaki slucaj, mozda bi trebalo ponijeti papire od opreme, sa serijskim bojevima, i ISO standardima...

Moje konkretno iskustvo se doduse odnosi zasad samo na HR, SLO i A, od kojih su ove dvije zadnje vec apsolvirali sve to... Niko me nije nista pitao, pogotovo za plin, dam im pasos, papire od auta, sa sve zelenim kartonom, i to je otprilike ono sto su gledali... Na prelasku iz SLO u A, na ulasku u tunel Karavanke (gdje je jos uvijek i granicna kontrola), zadnjih 3 puta unazad 2 godine, nisu htjeli uzeti cak ni pasos u ruke (valjada da ne bi "uprljali" ruke), nego samo mahnuse za prolaz... Valjda kontaju: BiH table, ove su vec kolege Slovenci izvrnuli do gaca, sto cu se i ja ********ti...

Comment

• Duke
                      CBC Senator XXL
                      • 16.01.2006
                      • 753
                      • Urbs Naissus

E, pa Flavio, kazu drugari da su Makedonci poceli da drve patku sa atestom, do te mere da demontiraju isparivace na licetu mesta, ako te navataju... Znam neke svercere sto stalno idu tamo, i bas su mi rekli da se ne zezam, jer moze da mi se desi da ostanem da lajem na granici
                      "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• djukank
                        CBC Član
                        • 02.04.2007
                        • 40
                        • vojvodina - banat

madjarska

Madjarski carinici tj policija na granici je veoma rigorozna po tom pitanju
                        Bez atesta se nemoze preko i oni veoma dobro znaju nas jezik
                        Ali u sve zavisi kada naletis na granu
                        I nije veliki problem jer imas tri granice na cca 30 km
                        Neigrajte se jer su um smene na 8 sati

Comment

• Flavio
                          CBC Senator XXL
                          • 13.06.2006
                          • 1926
                          • 012 Centar
                          • KaraWagon 1.4T.Spark

Duke,djukank obruc se steze ocigledno .Ono,nije da sam ja neki (veliki) nepostovalac pravila ali poznato je kako se ovde odradjuje atest :x .Znaju li i oni kad ga vec zahtevaju ...

Comment

• sw.brick
                            CBC Senator XXL
                            • 09.10.2004
                            • 8141
                            • Beograd, barajevo-zemun
                            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

nešto mi nije jasno, kada se ulazi u neku zemlju na granici se jedino pokazuje i jedino traži zeleni karton i ništa više.
                            tamo piše koje je vozilo, ima broj šasije, ima reg, broj i ima polisu osiguranja. ta?no sve ono što je potrebno za saobra?aj, tj zeleni karton postaje saobra?ajna dozvola po pitanju odgovornosti za vozilo i posledice njegove uptorebe.

naša saobra?ajna dozvola se daje našima na izlasku, i to policiji a ne carini, da proveri da vozilo nije ukradeno/ na listi potrage.

u inostranstvu sve garancije jedino pokriva i jedino služi zeleni karton dok saobra?ajna ne vredi ni pet para, kao ni naša tablica kao bilo kakva garancija.

ako ikoga treba da brine atest to je osiguravaju?a ku?a koja je garant svih šteta koje vozilo napravi bilo kojim tre?im licima usled bilo ?ega na vozilu.

sa druge strane, naš taj atest nema nikakvu važnost kao dokument van Srbije, niti je to medjunarodni dokument, niti je napisan na francuskom jeziku (kao što jeste npr voza?ka) koji je za to namenjen, niti postoji potpis i pe?at državnog organa, ?ak ne postoji ni zakon koji bi detaljnije propisao samo atestiranje, tehni?ke norme koje moraju biti zadovoljene i sli?no.

ono postoje?e od regulative iz 1963. (ili tako negde) je toliko van realnosti da stritkno ?itanje i držanje zakona zna?i da su skoro svi atesti kod nas nevaže?i kao suprotni tom zakonu/ pravilu s obzirom da se boca ne sme ugraditi niti u jedan auto koji nema 3 zapreminski oblik karoserije gde je gepek hermeti?ki odvojen od kabine metalnom pregradom.

to zna?i da nijedan auto kome se obaraju sedišta ne može da dobije atest, takodje nijedan auto sa 3 ili 5 vrata, nijedan karavan, nijedan kombi ili minibus.

u MK je nedavno menja zakon o saobra?aju i možda je uvedeno nešto po pitanju gasa, mada je besmisleno kada u samoj MK ugradjuje ko stigne i gde stigne i nema relevantnog atesta (nema niti ko niti ?ime da proverava rezervoare i ispariva?e, isto stanje kao i kod nas) koji je neko u stanju da izvede. mislim nema takva labaratorija- institucija.

sve se svodi na resavsku školu prepisivanja tudjeg atesta negde izdatog u EU i prevodjenja na lokalni jezik uz naplatu taksi za "atestiranje".

stoga sam skeptik da takav sistem ima neku svrhu tehni?kog domena, osim ?isto birokratske ujdurme.

primer je što se zahteva pla?anje taksi i izdavanje novog obrasca saobra?ajne dozvole a sasvim fino je predvijden rubrika -napomena- gde je dovoljno upisati TNG i lupiti pe?at bez ikakvog troška (tako je nekada bilo u SFRJ doba sa TNG).

za izdavanje tre?e tablice i dalje je tako, i nema razloga da se menja saobra?ajna (to je tako retko da su male pare u igri pa valjda zato i birokratiju mrzi da radi to). a za upis toga bi trebao da postoji atest kuke za vu?u, tj njene ugradnje a taj atest se naravno ne radi niti iko proverava.

i jedno i drugo je potpuno ista dopuna osobina vozila s tim da je ugradnja kuke daleko zahtevniji posao sa daleko ve?im rizicima po ostale u?esnike u saobra?aju od fabri?kih kompleta za gas.

nikako da se otmem utisku da je sadašnji na?in tzv atestiranja onako napamet odokativno sa stalno slobodnim tuma?enjem pravila, i brdom raznih uputa, zahteva, molbi, formulara, obrazaca, taksi sa svakim blagajnom usput, obi?no uzimanje hara?a bez ikakve tehni?ke podloge ili želje da se zaista obezbedi da samo apsolutno ispravna vozila idu u saobra?aj.

a još je apsurdnije da atest važi 10 godina i to apsolutno, bez ikakve dalje kontrole bilo koga što zna?i da važi i za auto koji nikada nije video gas servis za 6 ili 9 godina npr.
                            oni na tehni?kom godišnjem pregledu niti imaju ?ime, niti uputstvo kako, niti su školovani posebno za gasna goriva da bilo šta pregledaju osim vizuelno, odokativno.

da je nama TNG glavni problem u saobra?aju kamo sre?e, auti se voze i sa ?elavim gumama, sa raspadnutim trapovima, sa zaslepljuju?im svetlima, sa uljem koje curi, sa oblacima dima iz izduva...i to nikome ne smeta niti kontroliše tokom odvijanja saobra?aja.

kao farsa sa euro 3 carinskim uslovom u papirima kao zbog ekologije a doma?a Zastava sa euro 0 kao nema ekološki problem.

ni taj euro 3 pri uvozi niko ne proverava niti meri, niti kontrološe osim što se napla?uje taksa (carina, porez) kao primarno.

kao što niko relevantan ne kontroliše radionice za ugradnju gasa niti kontroliše one koji izdaju papri?e zvano atest.
                            volvo
                            945 SE turbo lpg
                            344 GL lpg

Comment

• Duke
                              CBC Senator XXL
                              • 16.01.2006
                              • 753
                              • Urbs Naissus

@ Brick, ama sa bas svim sto si rekao se slazem 100%.

No, to nikome nece pomoci kad ti se brkati makedonski policajac nakashlje kroz prozor i kazhe: "Batke, a kade ti e atest za plinche?", pogotovo ne akademska rasprava o medjunarodnom pravu...
                              "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• Flavio
                                CBC Senator XXL
                                • 13.06.2006
                                • 1926
                                • 012 Centar
                                • KaraWagon 1.4T.Spark

Originally posted by Duke
                                @ Brick, ama sa bas svim sto si rekao se slazem 100%.

Originally posted by Duke
                                kad ti se brkati makedonski policajac nakashlje kroz prozor i kazhe: "Batke, a kade ti e atest za plinche?"...
                                A ti mu 10? smothas u dzepche uz komentar "Tuka e kez ".Mislim,sve mi mirishe da je ta fora po sredi (bila) :x ...

Comment

Working...
                                X