Zato sto motor ne analizira sta je u rezervoaru i sta treba da sagori, vec samo koliko dobro gori to sto treba da gori. Jedina mera mu je oktanski broj koji, ako se ne varam (po secanju, ne drzite me za rec) mora biti iznad 98.
Inace (opet po secanju) plin ima 105 oktana.
Se?anje, mora da imaš 219 godina
Oktani ne gore, samo spre?avaju detonaciju, voda ne gori sem ako je zagreješ.
Ako ste primetili prvo na vagu stave papir, pa onda meso i ..... prodaju papir po ceni mesa
Posto papir, majstore?
U principu uopste me nije briga, sa stanovista zakidanja za 0,5 do 1 EUR po punom rezervoaru, više sam se pitao sa stanovišta smeća koje bi mogao dobiti u paketu sa plinom
Renault Clio 2 ph1 1.6 16V Initiale Paris [MFY 2000] LPG ACR1
Opel Vectra A 2.0i CD [MFY 1989] LPG
Kao što to mesto ima funkciju da te najede i obezbediti kalorije, tako i taj papir ima funkciju da ti se mesto ne razleti po kesi, ne pokupi razne bakterije usput, pa valjda je i to normalno platiti. A i pitanje je koliko je papir jeftiniji od mesa, ako uopšte i jeste.
EEEEE,,,jest da vozim dizela, ali sam se dobrano raspitivao o toj kradji gasa, i dosa do zakljucka,,,,,
Ako izuzmemo tih 0,5-1%koje predstavlja do 1l na 100 l sto je nadam se jako zamenarljivo, nema sanse da se moze desiti da se zakine,,,,,,,,
A kako onda u bocu od 30l stane 37, i sl,,,,\
Vrlo jednostavno,,,,,,posto je plin stisljiva tecnost ili gas, on podlijeze onoj ofrmulici iz fizike pv=nrt,,,,formula jednacine stannja idealnog gasa....
sto se vise povecava pritisak to se zapremina iste kolicine gasa (i plin je gas iako je u tecnom stanju pod pritiskom) smanjuje,,,,
boce su bazdarene cini mi se na 3-5 bari ili tako nesto, a atestirane na 40-50 bari ili tako nesto(to varira od boce do boce)
gas na pumpe stize pod razlicitim pritiscima i varira od 3-max 9 bari.....
tako se i desava da se u bocu napuni vise nego sto moze po specifikaciji
ili ako je pritisak manji da se napunisa mnogo manje plina nego sto pise da moze da stane,,,,,,
to je poenta ljudi i nema potrebe da se uzrujevate, ukoliko pogledate potrosnju vidjecete da prelazite istu kilometrazu sa jednolicnom potrosnjim iako je sipano vise nego sto pise da moze.sve se poklapa...
a to sto auto visse ili manje trosi zavisi od kvaliteta istog......
Da bih to dokazao isao sam na univerzal pumpu gdje mi radi jedan poznanik i napucali smo 23 litra u bocu od 10 kg pod pritiskom od cini mi se 7-8 bari (1kg plina je oko 1,8 litara na 2-3 bara pritiska)
temperatura plina je moze se slobodno smatrati konstantna tj varira tek nekoliko stepeni uz oscilacije spoljasnje temperature od nekoliko desetina stepeni,,,,tankovi se nalaze duboko pod zemljom i veoma dobro su toplotno izolovani, tako da nema sanse da do njih dodje spoljasnjih 50 stepeni
LPG pod pritiskom postaje tecan, a iz fizike znamo da su tecnosti nestisljive, pa samim tim ne moze stati 37 litara ni jedne tecnosti u 30 litara zapremine...
Mozda... Meni je ostalo u glavi da su sve tecnosti nestisljive... To je ona kategorija kada se npr. u bocu od 15 litara zapremine (na pritisku od 1 atmosfere), uz pomoc pritiska od 200 atmosfera, moze "ugurati" 3000 litara zraka (200x15=3000)...
Mada si me sad zadever'o s ovim "stanjem idealnog gasa"... Ako sam kriv, placam pivu...
Na forumu se svuda spominje da LPG ima 100+ oktana a jasno se secam da sam u jednom broju SAT-a gledao tabelu sa testovima autogasa na pumpama i da su svi uzorci bili negde od 90-94 oktana, valjda je propisan zakonski minimum 91 oktan za autogas.
U ovoj temi je toliko gluposti napisano da jednostavno nemam lepe re?i za tako nešto.
Ovaj forum nije Lutrija Vojvodine (ili Morave) pa da se upiše par brojeva pa ko pogodi taj je izvukao...
Komentari u smislu ja mislim, nešto se se?am, javlja mi se iz magle, bio sam sino? pijan pa sam video i sl. ovde nisu potrebni. Zamolio bih da se na stru?na pitanja javi onaj ko zna, ko ne zna neka ?uti i ?ita jer ?e tako svima kasnije biti lakše kad traže odgovor na pitanje. Isto tako ?e i onima koji znaju biti lakše da odgovore na konkretno pitanje a ne da pišu roman i objašnjavaju da se vidovitim sneva?ima samo u?inilo da je to tako i ta je to fantazmorgana.....
Tema za katanac.
Comment