Posto ima vecu oktansku vrednost i proizvodi vise temperature u cilindru od benzina, TNG cesto pojede izduvne ventile brze i dovodi do gubitka snage, povecane potrosnje itd. Posto sam dosta citao o hidrolizatorima i o povoljnim efektima ubrizgavanja h2o2 gasa u cilindar (preko usisne grane karburatora, dakle posle filtera za vazduh, jer za filtriranjem nema potrebe) interesovalo me sta vi mislite o ovoj ideji? Efekti bi trebali da budu jako povoljni:
1. smanjena temperatura sagorevanja,
2. potpunije sagorevanje (samim tim i duzi zivotni vek katalizatora i motora u celini)
3. smanjena potrosnja (jer gorivo potpunije sagoreva u cilindru, a ne u katalizatoru ili izduvnoj grani tj. efikasnije sagoreva ubrizgana kolicina goriva zbog prisustva h2 i o2 gasova nastalih elektricnom hidrolizom vode)
4. tisi i ravnomerniji rad motora
5. ujednacenije ubrzanje i blago povecana snaga motora
Sto se tice mana, navode se:
1. mogucnost korozije - neka neko ovo objasni ako ima bolji uvid u hemiju, jer mi ovaj koncept ne deluje sasvim ispravno. Mora da je ovo neko pomesao sa ubrizgavanjem vodene pare u cilindar. Tada moze doci, valjda, do korozije. Ova primedba mi nema smisla (mogucnost korozije), posto bi onda povecano prisustvo O2 usled instaliranja turbopunjaca imalo iste negative efekte tj. rdjanje usled vece kolicine O2.
2. poseban izvor elektricne energije neophodan za napajanje h2o2 uredjaja.
3. neophodnost takozvanog h2-on-demand uredjaja koji pusta struju u h2o2 uredjaj samo kada stisnete papucicu gasa, jer se h2o2 gas ne moze efikasno i generalno ne treba cuvati u tankovima, a i stedi se el.energija.
Bas me zanima sta vi mislite. Pozdrav.
1. smanjena temperatura sagorevanja,
2. potpunije sagorevanje (samim tim i duzi zivotni vek katalizatora i motora u celini)
3. smanjena potrosnja (jer gorivo potpunije sagoreva u cilindru, a ne u katalizatoru ili izduvnoj grani tj. efikasnije sagoreva ubrizgana kolicina goriva zbog prisustva h2 i o2 gasova nastalih elektricnom hidrolizom vode)
4. tisi i ravnomerniji rad motora
5. ujednacenije ubrzanje i blago povecana snaga motora
Sto se tice mana, navode se:
1. mogucnost korozije - neka neko ovo objasni ako ima bolji uvid u hemiju, jer mi ovaj koncept ne deluje sasvim ispravno. Mora da je ovo neko pomesao sa ubrizgavanjem vodene pare u cilindar. Tada moze doci, valjda, do korozije. Ova primedba mi nema smisla (mogucnost korozije), posto bi onda povecano prisustvo O2 usled instaliranja turbopunjaca imalo iste negative efekte tj. rdjanje usled vece kolicine O2.
2. poseban izvor elektricne energije neophodan za napajanje h2o2 uredjaja.
3. neophodnost takozvanog h2-on-demand uredjaja koji pusta struju u h2o2 uredjaj samo kada stisnete papucicu gasa, jer se h2o2 gas ne moze efikasno i generalno ne treba cuvati u tankovima, a i stedi se el.energija.
Bas me zanima sta vi mislite. Pozdrav.
Comment