koliko benzina sipati....?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Duke
    CBC Senator XXL
    • 16.01.2006
    • 753
    • Urbs Naissus

Hm, ja npr. imam baš loše iskustvo sa secanjem punog rezervoara naokolo, jer sam bio nakokao 72l benzina u letnjem periodu kada ga ionako manje trošimo. Em sam secao ekvivalent džaka cementa u gepeku, (pored, naravno, celokupne gasne instalacije), em se benzin U S M R D E O do zime. (TAD sam shvatio odakle onaj specifičan smrad izduvnih gasova iz vojske, kada su pokretali neka vozila koja su mesecima stajala na parkingu, nepaljena...)

Onda sam morao da perem dizne, menjam filtere, sviram gnjurcu...

Moj ti je savet - 15 l u rezervoaru, s tim da ih potrošiš u toku meseca (i naravno, sipaš novih 15)...
    "Ja sam tamo bio, i opet cu da bijem."

Comment

• dranix
      CBC Senator XXL
      • 04.10.2004
      • 3079
      • Antwerpen/Belgium
      • Saab 9-3

O tome i pricamo.
      Meni zato i ne radi nikako na benzinu jer inace malo vozim auto pa ne stizem da potrosim benzin.
      Ne preporucujem nikome ali je meni mozda bilo bolje da sam iskljucio pumpu skroz i imao prazan rezervoar.
      Uopste ne sumnjam da i drugi imaju problema sa radom na benzin iz slicnih razloga.

Comment

• masta b
        CBC Početnik
        • 31.01.2008
        • 1
        • Vrshac

Evo danas sam saznao od majstora,poshto mi je ovo ipak prvi auto sa plinom (ili ti prvi auto u opshte te cu za sada samo na greshkama i da uchim) i nisam imao nikakvih iskustava niti sam vodio rachuna i sada sam zhrtva bash ovoga o chemu se pricha na ovoj temi...rezervoar mi je potpuno zardjao i potrebno ga je menjati,dizne su mi zapushene i ceo sistem za benzin mi je u haosu.Ali na plin radi bez ikakvih,ama ikakvih problema...Palim,gasim,vozim na plin.Inache u pitanju je auto seat ibiza (1990 g.) 1.5i ...da ne bih otvarao novu temu sada,shta predlazhete za mene da uradim?Koliko su nabavljivi ovi delovi za moj auto i koliko je kesha od prilike potrebno pljunuti da se ovako neki kvar ukloni ...stvarno nemam nikakvog iskustva pa bi mi svaki komentar dobro doshao radi buduceg odrzhavanja auta.Hvala unapred

Comment

• Duke
          CBC Senator XXL
          • 16.01.2006
          • 753
          • Urbs Naissus

Pa, ako ne otvoriš novu temu, niko neće znati kakav te problem muči...

Za rezervoar ne znam, koliko i košta i gde možeš da ga nabaviš. Mada me čudi da nije od plastike, mislio sam da su batalili da ih prave od metala. Jedino je izvesno da će ti trebati nov, jer polovan već imaš, ne treba ti drugi isti takav.

Što se tiče čišćenja benz. sistema, pa vidi ovako:
          Verovatno ćeš morati da kupiš i zameniš benz filter, što ti je trošak do soma dinara (ako ga menjaš sam).

Onda ćeš ili odvesti auto da ti skinu i operu indžektore na za to predviđenoj aparaturi (priključi se na pritisak, pa se onda dovede puls da otvara i zatvara dizne, pa ultrazvuk itd...), ili je alternativa ovome je da ih operu onom Wyns metodom, priključe ti benz sistem na mašinu koja druka neki deterdžent u tvoj sistem za ubrizgavanje, i motor ti radi na ovo jedno pola sata, za koje vreme deterdžent sljušti naslage štroke iz rejlova i dizni i sa usisnih ventila i ona lepo sagori u motoru. Ima tema o tome, pisali su ljudi, ako te zanima više, udri Search, pa nađi.

Za cene se raspitaj u tvom mestu, verovatno ne prelaze od 30 do 50 evra za bilo koju od ove dve metode.

Comment

• Hermes
            CBC Senator XXL
            • 14.02.2006
            • 1306
            • https://t.me/pump_upp
            • bemve

Originally posted by masta b
            ceo sistem za benzin mi je u haosu.Ali na plin radi bez ikakvih,ama ikakvih problema...Palim,gasim,vozim na plin.Inache u pitanju je auto seat ibiza (1990 g.) 1.5i ...da ne bih otvarao novu temu sada,shta predlazhete za mene da uradim?
            Ne diraj nista, vozi

Sto bi ulazio u igranku sa parama oko dovodjenja benz. sistema u ispravno stanje? Daces puno para i moraces jos da dajes pare na odrzavanje( tj. benzin ) da bi ti benz. sistem i dalje funkcionisao kako treba.
            Da je benz. sistem ok, ne bih te ovako savetovao. Sad kad je vec sve zacepljeno, mislim da je opravka toga totalnno nepotrebno bacanje para, kad ti vec sve radi kako treba na plin.

U teoriji je najbolje da ti i benzin bude na raspolaganju, ali tvoj dzep zna sta je u praksi bolje.
            https://t.me/pump_upp

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ko zeli da duze cuva benzin u rezervoaru (bilo kom, metalni ili plasticni svejedno) treba da potrazi prodavnicu nauticke opreme i tu pogleda sta se nudi od tableta za stabilizaciju benzina.

inace, voda je sastavni deo kako benzina tako i vazduha, odnosno vode uvek ima u rezervoaru usled kondenzacije (rezervoar benzina je otvorenog tipa) pri promeni temperature.

zbog toga se zimi savetuje sto vise napunjene rezervoar, tada je i kondenzacija manja.

to posebno vazi za dizel vozila.

upotrebljivost obicnog benzina sa pumpe je obicno oko 40tak dana, posle toga se menja sastav mesavine (isparavaju neke komponente i stvara se sve gusci i sve teze zapaljivi benzin).

benzin koji se kupuje u nautickim marinama, kojih kod nas skoro da nema inace, je durgacijeg sastava i vec poseduje "tabletu" koja usporava starenje i takav benzin moze da stoji u rezervoaru i po 10 meseci bez vecih posledica /promene osobina.

sa druge strane kod gasnih sekvent sistema problem zacepljivanja benzinskih dizni ne bi trebalo da se pojavljuje, mislim.

razlozi, uvek se pali na benzin i uvek se kroz dizne provuce aditiv za ciscenje koga ima u benzinu.
              sa druge strane dizne gasa kod sekventa ako su montirane "nizvodno" od benzinskih u usisnoj grani ispustaju gas na taj nacin da su dizne benzina bez doticaja sa gasnom mesavinom, i time se ne prljaju od onog "ulja, sta vec" cega ima u gasu.

za razliku od venturi sistema, preko benzinskih dizni prolazi samo cist vazduh pa i prljanje dizni ne bi trebalo da se brzo pojavi.

a ionako jedno ciscenje benzinskih dizni svakih 100.000 ili 200.000km ne verujem da je bas tolika smetnja za posebno osvrtanje.

kada zatreba, pociste se dizne, zameni filter goriva jednom u 5 godina i to je to.

ja praktikujem da kada sipam benzin pre toga sipam STP aditiv za ciscenje, naravno kada se setim.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• zoranbg
                CBC Senator XXL
                • 23.03.2005
                • 4098
                • Rooster's Hill , Beog
                • Grande Punto 1.2

Originally posted by dranix
                O tome i pricamo.
                Meni zato i ne radi nikako na benzinu jer inace malo vozim auto pa ne stizem da potrosim benzin.
                Ne preporucujem nikome ali je meni mozda bilo bolje da sam iskljucio pumpu skroz i imao prazan rezervoar.
                Uopste ne sumnjam da i drugi imaju problema sa radom na benzin iz slicnih razloga.
                izvini moram da pitam .. a sta ce ti onda Gas u kola..narocito u belgiji ?? mislim ipak je tamo standard bar za "milimetar "veci nego ovde . .. ovde na platu od 400 evra naprimer znaci puno dali ces da potrosis 50 evra na gas ili 100 na benzun..a i ugradnja je jeftina ( tipa do 300 evra) za vecinu vozila koja se ovde voze (mahom su starija od 10 god). .tako da se ugradnja isplati za 5000 - 6000 km .
                ali tamo bas i ne kapiram..ko nepravi neke vece kilometraze..sta cemu "bojler"? =]
                mislim imali neke ozbiljne racunice ili si "zeleni" ?
                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• VaskeKG
                  CBC Član
                  • 29.08.2006
                  • 78
                  • Kragujevac
                  • Citroen C5 2.0

Originally posted by dranix
                  I teg od deset kila umesto na ledjima zakacen za m u d a isto pozitivno utice na stabilnost.

E slatko sam se nasmejao.

Kod mene inace kompjuter regulise prebacivanje sa benzina na gas, ne moze prekidacem, tako da benzin trosim svakodnevno po malo. Potrosim sigurno 10 L mesecno. Na autu je Vialle LPI, ugradjen pre prve prodaje u Holandiji. Imao sam prosle goidine malo problema sa njim ali sad radi super i prezadovoljan sam. Pre neki dan sam cistio malo dizne posto je bio red posle predjenih 130 000 i sad ide ko zmaj.
                  Alfisti su jedini bolesnici koji su zarazeni virusom a ne zele da ozdrave

Comment

• Gazda Milutin
                    CBC Senator
                    • 31.01.2008
                    • 267
                    • Pancevo

Pitanjce!

Kompletno sam nov na ovom forumu a pratim ga vec dugo pa jedno pitanje svima koji "stekuju" benzin. Da li je normalno da zbog mesecne ustede od 1.000 - 2.000 dindzi rizikujes da ti nesto od instalacije koja zavisi direktno od protoka benzina rikne pa se onda naplatjash delova i majstora i zivaca...???
                    Vodi se polemika full, 1/2, 1/4 rezervoara i slazem se da je 1/1 nepotreban balast za one koji furaju TNG non-stop ali meni nije jasna ta "stek" varijanta. Vozi, brate, normalno sto znaci trosi min 10-20 lit benzina mesecno a resto na plin i nema frke ni za rezervoar, ni za pumpu, dizne...

Ja Merdzana vozim minimum 70-ak km dnevno sto lokal sto vangradska i, brate, merak mi je da ga malo zviznem na benzin cisto da ga osetim u punoj snazi i prodzaram K-glavu i ostale drangulije pa onda BUTAN i nikada nisam imao forumaskih problema sa stucanjem na benc i riknjavanjem ovog-onog... Normalna voznja, redovno odrzavanje i BEZ "BUDZ" varijanti i pesma.

Ovo pisem za one koji auto voze min 30-50km dnevno a ostali na GSP i nema "boli glava"!
                    - Govori tiho i vodi psa sa sobom! -

Comment

• Nemanja2
                      CBC Početnik
                      • 15.01.2008
                      • 4
                      • Beograd

Iz vasih iskustava zakljucujem da je najbolje resenje sipati malo vise od cetvrtine i dodati mu aditiv ili "tablete". Jel moze neko da napise nesto o tim aditivima ili tabletama ( gde kupiti i sta? ) Hvala unapred

Comment

• Duke
                        CBC Senator XXL
                        • 16.01.2006
                        • 753
                        • Urbs Naissus

Pa, napisao ti je Brick da postoje neke tablete za stabilizaciju benzina, a kupuju se u prodavnicama nauticke opreme.

Sto se tice aditiva za ciscenje sistema ubrizgavanja, imas ih na svim benzinskim pumpama ili prodavnicama auto maziva i kozmetike itd, od raznih proizvodjaca, Wurth, Wynns, Liqui Moli, kostaju izmedju 300 i 500 dinara a tretiraju od 50 do 70 litara goriva.

Treba naglasiti da se rechena sredstva ne koriste da ochiste zachepljen sistem, vec kao PREVENCIJA da do zachepljenja i ne dodje...

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

tablete za usporenje starenja benzina ja sam kupovao u Italiji, tacnije u Trstu gde naravno to nije bio problem naci a onda koristio po potrebi godinama, posto sam dugo godina bio nauticar.
                          a za to je zaista bilo potrebno da se ne baca rezervoar benzin posle zimskog stajanja.

sa benzinom koji odstoji 2 meseca vise nije mogao da se upali motor, pa se mislilo (pogresno) da je zbog svecica koje su se menjale, zboga karburacije koja se stelovala na prolece i drugih zabluda.

a uzrok je bio prost, benzin promeni sastav i postane problematican.

uz upotrebu tableta benzin je mogao i posle 2 godine stajanje da se normalno koristi.

iskustvo ucenja na greskama.

gde sada i ovde kod nas ima takvih ili slicnih tableta u ponudi zaista ne znam.

uglavnom tehnicko resenje postoji, na trgovcima je ostatak posla da ponude kroz prodajne mreze i takvu robu.
                          ako uopste ima interesa da bi neko to kupovao.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• sErGiO
                            Moderator
                            • 30.01.2007
                            • 2769
                            • Neko selo pored Beogr
                            • Alfa Romeo 156SW

Originally posted by Nemanja2
                            Iz vasih iskustava zakljucujem da je najbolje resenje sipati malo vise od cetvrtine i dodati mu aditiv ili "tablete". Jel moze neko da napise nesto o tim aditivima ili tabletama ( gde kupiti i sta? ) Hvala unapred
                            Ma kakav aditiv i tablete, potrosis 20 litara benzina mesecno i necje da se pokvari ni benzin ni auto.

Comment

• Gazda Milutin
                              CBC Senator
                              • 31.01.2008
                              • 267
                              • Pancevo

BRAVOOO SERGIOOOO!!!

O tome ja TRUBIM sve vreme!!!!! Jbo tablete i ostale kikebacije!

Ljudi VOZITE NORMALNO (malo benz malo TNG) I NO FRX!!!
                              - Govori tiho i vodi psa sa sobom! -

Comment

• Rendjo
                                CBC Senator XXL
                                • 26.06.2006
                                • 340
                                • Zadar HR

Ja sam čistio injektore 3puta i promjenio 3 filtra goriva dok nisam oprao rezervar koji je bio kostantno pun..nakon što sam očistio rezervar odlučio sam da prvom prilikom u vožnji autoputom okupam injektore benzinom s vožnjom na ciglu Auto se preporodio..i odtada mu jednom mjesečno napravim 30 ak kilometara na benzn pod malo jačim gasom i nikada problema odtada..potrošio sam u par navrata bengu do kraja jer nisam više želio da mi se nakuplja smeće na dnu rezervara..

Comment

Working...
                                X