Punto mk1 1.2 - Ne mogu da ga nastelujem

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • slavko_bgd
    CBC Senator XXL
    • 24.03.2009
    • 771
    • Batajnica
    • Stilo 1.6 16V MW

Re: Punto mk1 1.2 - Ne mogu da ga nastelujem

Ovo je sve OK na slikama, ima podmetač iznad miksera što je napomenuo Dora.
    Ili je problem sa isparivačem ili ga ti pogrešno podešavaš.
    Čini mi se na slici isparivača da je ler-vijak (žuti,metalni) previše odvijen.
    Probaj sledeće:
    1. sklopi sve kako je bilo (usis,kućište filtera);
    2. ugrej motor i prebaci na gas;
    3. postepeno , za po 1/4 kruga OTVARAJ gornju plastičnu SLAVINU dok ler ne počne da se menja(opada),
    4.ZATEŽI ler vijak na isparivaču do postizanja stabilnog rada na leru. Ponavljaj korake 3. i 4. dok ne postigneš da se odvijanjem slavine ler ne menja.Ako posle višestrukog odvijanja slavine gubi ler, kvar je na isparivaču. Ako uspeš posle 2-3 ponavljanja da postigneš stabilan ler:
    5.Zavrti motor na oko 3000 o/min(neka ti neko pomogne) i zateži polako slavinu udesno. Pad snage bi trebalo da se primeti u opsegu od 360 stepeni odnosno jednog punog kruga.
    6.Idi i probaj auto.Mora da lepo vuče i posle oštrijih režima vožnje pri oštrijem kočenju ne sme da ima pad ler gasa pa stabilizaciju ili da se ne daj Bože ugasi;

Ako ništa ne napraviš, moraš se obratiti majstoru u svom mestu.Moguć je problem sa isparivačem.
    Što se tiče ispravnosti motora proveri termostat (da li se motor brzo ugreje i drži konstantnu temperaturu) i da li gubiš vodu u sistemu za hlađenje motora.Struju,svećice i ostalo za sada ne diraj.
    Probaj pa napiši šta si uradio.

Pozdrav,
    Bolje peške u švaleraciju nego Mercedesom na posao...

Comment

• mrdragan
      CBC Član
      • 13.07.2009
      • 88
      • Sombor

Cinjenica je da je taj tzv. ler sraf poprilicno odvrnut, ali stabilan ler ne mogu drugacije da postignem, odnosno ako ga znacajnije zavrnem ler postaje nestabilan koliko god da je sraf na crevu odvrnut. Inace uradio sam sledece: sraf na crevu sam odvrnuo gotovo do kraja, a pri tom ler sraf zavrnuo koliko god moze a da ima kakav takav ler (i dalje je ler sraf bio podosta odvrnut), zatim sam da bi preciznije izvrsio podesavanje fiksirao na "odredjeni nacin" leptir gasa i poceo sa zavrtanjem srafa na crevu, s tim sto sam na obrtomeru pratio sta se desava na otprilike svakih cetvrt kruga. Startovao sam sa oko 2500 o/min, zatim su se posle otprilike dva kruga obrtaji poceli povecavati i bili su oko 3000 o/min. Od trenutka kada su se obrtaji popeli na oko 3000 o/min pa dok nisu poceli padati zavrnuto je jos oko 3/4 kruga, tada sam u sitnijim koracima pronasao tu tacku gde obrtaji pocinju padati i jos malo odvrnuo sraf, recimo za 1/8 kruga, malo sam na ler srafu doterao ler s tim sto sam ga morao malo odvrnuti i tako zavrsio stelovanje. Tako sam u principu stelovao i do sada, auto ide prihvatljivo ali znacajnije slabije nego na benzin, pre svega sporije reaguje na papucicu gasa, sto pre nije bio slucaj. E sad da li mi je novi filter vazduha poremetio citavu koncepciju (stari je zavrsio na smecu kod servisera) ili mi je riknuo isparivac vec posle 15k km, ne znam. Ostaje jos da probam po Dorinom savetu staviti neku redukciju i prestelovati pa da vidim u kom se smeru stvar krece,... Postaje frustrirajuce a i zamorno

Comment

• slavko_bgd
        CBC Senator XXL
        • 24.03.2009
        • 771
        • Batajnica
        • Stilo 1.6 16V MW

Najgora vrsta problema. Sve ispravno a neće da radi. Ako nešto uradiš napiši a ako se nečega setim- napisaću.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Kad skineš kućište filtera da li može da se stavi vrh kažiprsta izmedju dizne (benzinske) i miksera, znači oko dizne da li ima bar 10mm slobodnog prostora. Ne vidim sa slike pa zato pitam.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mrdragan
            CBC Član
            • 13.07.2009
            • 88
            • Sombor

Originally posted by Dora
            Kad skineš kućište filtera da li može da se stavi vrh kažiprsta izmedju dizne (benzinske) i miksera, znači oko dizne da li ima bar 10mm slobodnog prostora. Ne vidim sa slike pa zato pitam.
            Ne mogu zavuci prst zbog nepristupacnosti ali mi se cini da tu nema 1cm prostora.

Comment

• slavko_bgd
              CBC Senator XXL
              • 24.03.2009
              • 771
              • Batajnica
              • Stilo 1.6 16V MW

Najčudnije je to što je motor radio normalno do poslednjeg servisa...Problemi su počeli zamenom vazdušnog filtra sa tipičnim simptomima manjka vazduha...Svašta.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Pa nije, radjeno je nešto na motoru sad se ne sećam tačno šta, onda je išao loše od tada, pa je bio ovde i kod Stojanova u dva navrata. Zupčenje je bilo pogrešno i ne znam šta su još radili. Čovek se javio na odlasku od Stojanova da je sad ok i da ne svraća ponovo do mene bez veze. Utisak je bio verovatno subjektivan jer je išao bolje nego pre intervencije ali očigledno ne dovoljno dobro. Ovde (ako ne fali nešto drugo) fali jedan podmetač koji diže diznu gore i treba da je zelene boje od klingerita oko 5 mm.
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mrdragan
                  CBC Član
                  • 13.07.2009
                  • 88
                  • Sombor

Sada je ocigledno da je neki od mnogobrojnih majstora koji su se praksali na mom autu u zadnje vreme, rastavljao i monopoint i naravno zaboravio staviti podmetac od klingerita.

Comment

• mrdragan
                    CBC Član
                    • 13.07.2009
                    • 88
                    • Sombor

Konacno reseno, Dora mi stavio podmetac od klingerita i sve radi kako treba.

Comment

Working...
                    X