Da li je potebna zamena membrane ? - Peugeot 205GT

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • demios
    CBC Član
    • 03.12.2007
    • 76
    • Beograd

Da li je potebna zamena membrane ? - Peugeot 205GT

Posto sam stalno palio auto na plin, od kada je ugradjen pa do sada (35.000km), interesuje me da li bih trebao uskoro da menjam membranu? Inace, reduktor je Landirenzo, ali moram da vidim koji je model. Kada je toplo pali posle 1-2 sekunde verglanja, lepo cimne kada se pritisne gas itd. Samo mi smeta sto je malo bucniji na plinu. Znam, trebao bi da bude tisi...ali mozda paljenje nije idealno podeseno jer sam promenio motor, sa TU3S na TU3M (koji je konvertovan sa monopointa na karb )
    Kako je malo zahladnelo tako je on poceo malo teze da se pali. Znam da je to normalno, ali je moja osnovna briga da li i kada treba raditi zamenu membrane i ako sme da se napise ovde koliko to kosta?

Hvala unapred!

EDIT: Isparivac je EC04.
    Peugeot 205GT '89.
  • rrapaic
    CBC Senator
    • 13.02.2008
    • 225
    • Beograd
    • Fiat Stilo 1.9 JTD

Re: Da li je potebna zamena membrane ? - Peugeot 205GT

Ja sam menjao membranu kad mi je majstor preporucio.

Evo redom. Otisao kod najstora da mi nasteluje venturi, razlog je sto je vise trosio nego obicno. Covek pogledao, nastelovao, i rekao "ako i dalje bude mnogo trosio, vreme je za membranu; bolje od ovoga da se nasteluje ne moze". I istina je da je auto dobro isao posle stelbanja.
    Provozao sam ga za ceo rezervoar i, nije smanjio potrosnju. Otisao i zamenio mebranu. Koliko je pregrmela km ne znam, jer sam auto kupio sa plinom, ali iz papira sam video da joj je cetvrta godina; znaci, ocekivano.

Poenta: na tvom mestu, ako auto lepo ide i normalno trosi, ne bih dirao na isparivacu nista.

Rajko

P.S. Paljenjem na plin ZIMI ubrzavas starenje membrane; tu sam vezu definitivno utvrdio...
    Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Dora
      Nadzornik!!!
      • 24.10.2004
      • 17451
      • Novi Sad
      • FIAT

U principu ne bi trebalo da menjaš membrane na toj kilometraži sem ako nisu 5 godina stare...
      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• demios
        CBC Član
        • 03.12.2007
        • 76
        • Beograd

Hvala puno na odgovorima. Nesto juce nije hteo da me uloguje forum, ali evo, sada je sve ok. Po gradu mi trosi oko 11-12 litara, a na otvorenom oko 6-7. Naravno, najveca mana venturi sistema (po pitanju potrosnje) je nemogucnost da ne trosi gorivo kada ga ostavim u brzini i pustim papucicu gasa i racunam da tu sigurno ode 2-4 litre u gradu u zavisnosti od prilika i stila voznje. Ali ko manje plati ugradnju (venturi), vise plati na gorivu
        Pozdrav!

EDIT: Umalo zaboravih, membrane su oko 4 godine stare. Sta mi se u tom slucaju vise isplati: da ih menjam ili da kupim novi isparivac ?
        Peugeot 205GT '89.

Comment

• demios
          CBC Član
          • 03.12.2007
          • 76
          • Beograd

Nesto zanimljivo se desilo - udjem ja juce uvece u auto i pokusam da ga upalim na plin, a on nece - samo vergla. Ja ga upalim na benzin, misleci da nema plina, i napunim na pumpi 10L. Potrosim benzin iz karburatora i prebacim na plin bez problema. Otkrio sam, kasnije, kada sam se vracao sa rodjendana, da je dovoljno da prebacim prekidac na benzin i nazad na plin, da bi ga naterao da startuje na plin ! Kao da ne valja elektroventil ?! Sta vi mislite ?
          Peugeot 205GT '89.

Comment

• rrapaic
            CBC Senator
            • 13.02.2008
            • 225
            • Beograd
            • Fiat Stilo 1.9 JTD

Znas kako, ima tu zezancije podosta.

Recimo, plin moze da ti ne pali jer nemas rucni saug, ili nemas dugme (na prebacivacu) za urgentno pustanje gasa pre paljenja. Pa jos ako je hladno vreme, moz' se slikas.

Medjutim, ima i druga varijanta iste price. Posle dosta verglanja na plin (jer nece da upali), u 99% slucajeva se desava suprotna stvar - klipovi su puni pregustog plina, i sad ne moze da upali jer nema vazduha . Zato sam ja "rezervisan" sa papucicom za gas kad palim na plin; previse gazenja iste moze da "natopi motor k'o mokru cepanicu"; ako se to desi, a u zurbi si, jedino paljenje na benzin pomaze. Prema tome, ako posle 3-4 verglanja na gas nece da upali, treba odustati; inace, strada akumulator.

Sve ovo se nauci vremenom; nije neka nauka. A tek kako umem da osluskujem ZVUK svog auta; mogu tacno da kazem kad je bogata a kad siromasna smesa...

Rajko

P.S. I jos nesto, ne treba juriti po svaku cenu sto manju potrosnju. Mnogo je vaznije da auto IDE kako vi ocekujete... jer onda i vozite kako ste navikli (dobro), pa samim tim i motor optimalno radi itd.itd.
            Fiat Stilo 1.9 JTD

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Demios,

Proveri kontakte na elektroventilu gasa, možda su malo oksidirali. Ako nisu onda je prekidč pred izdisajem.
              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• demios
                CBC Član
                • 03.12.2007
                • 76
                • Beograd

Problem resavam tako sto prekidac prebacim na benzin, pa nazad na plin i onda hoce da upali bez problema. Provericu kontakte da li valjaju, a sto se malog prekidaca u kabini tice, on je jako retko koriscen, ali cu proveriti i njega pa javljam.

Hvala puno na pomoci !
                Peugeot 205GT '89.

Comment

Working...
                X