Neki dodatak tom aktuatoru nikako ne moze da obori pritisak u sistemu toliko da motor prestane da dobija gorivo.O kakvoj spravi vi pricate meni nije jasno.Skinite konektor sa aktuatora dok radi na benzin i videcete da se motor nece ugasiti.Ako dodajete struju istom dolazi do obogacenja smese i opet ne vidim smisao dodavanja neke varalice na taj aktuator,ako pricamo o radu na plin.Sam K sistem,ako je ispravan je zatvoren,tj.ima na pumpi jednosmeran ventil koji ne da da se gorivo vraca u rezervoar kad motor ne radi,s druge strane je regulator pritiska,koji opet ne da da dodje do vracanja goriva po gasenju motora.Iskljucenjem pumpe pri radu na gas,nestane samo mala kolicina iz sistema.Sistem je sigurno pun do sledeces startovanja motora,ali najmanje 2 sata nema tu sta da ostane suvo.K glave i dizne stradaju samo ako auto ne radi u opste na benzin,tj.prazan rezervoar,neispravna pumpa goriva.I najvaznije da benzin bude cist i svez.Povezivati kvar k sistema sa plinom,nema osnova.Krivac je iskljucivo vlasnik jer se ne pridrzava uputstva o koriscenju vozila sa ugradjenim gasom.Ponavljam glavni krivac je prljavo gorivo,jos nisam video pocepanu membranu na k glavi ili da je procurio klip na istoj,hocu reci da je doslo do nekog habanja,zato sto radi na suvo...Gore navedeni parametri koji se prate imaju smisla ako je u pitanju rad regulatora za ler a radi na plin,pa ne radi kako treba.Izbacis ga,stavis slavinu kao sto je na crevu ka mikseru i pokusas da podesis odgovarajuci ler.Nemiran rad u tom slucaju pokusas da sredis odvrtanjem ili zavrtanjem srafa na isparivacu.Ako ni tada ne budes zadovoljan,stavis nov isparivac...ako bude isto,falsira ti negde usis ili je motor u vecem problemu.Kad na ovaj nacin sredis ler tek onda mozes da vratis sve na svoje mesto i na tvoju teoriju i pokusas da napravis da to bude idealno.Da ne zaboravim,ako slucajno resis da na ovaj nacin sredis ler,obavezno iskljuci pumpu goriva.
w124 300E, loš rad na leru, relativno visoka potrošnja
Collapse
X
-
Ja pričam o jednom malom delu koji se stavlja na ventil K glave, koji zaustavlja gorivo (benzin) i time nenam potrebe da seceš žice od pumpe. O čemu on priča, ne znam. Što se tiče menjanja isparivača i šta već svega ne, kad mu dodje vreme ide na remont ili se baci pa nov a zbog lera se stavi stabilizator lera i to radi sasvim lepo, manje košta a predvideli ga pošto imaju problema. Zove se stabilizatore minimo... Imami toga par komada i rade
Comment
-
-
Originally posted by Alien108 View PostUz vašu pomoć može se doći do konačnog "bilansa" šta je bitno od svega da bi plin radio zadovoljavajuće, a šta predstavlja nepotrebno trošenje resursa (novca i vremena).
Comment
-
-
Za pisanije se slažem i moja poruka je htela reći da se na tom autu ne isplati potrošiti ni dva grama vijuga a ne truda (više nego što treba) da se napravi plin da valja. Ovo za benzin znači drastično ako nekom treba.
Što se tiče lera.
Ima jedna reklama na radiju, genijalna...za Beorol, mrzi me da pišem sve pošto čovek priča ko navijen ali čuo si je sigurno. Ima te li ovo imamo, imate li ono imamo itd... Ljudi prodaju alat, na kraju pita imaju li burek i kad se kaže nema, e pa kažem ja kumu šta si zapeo za taj Beorol, kažem ti ja nemaju ni oni baš sve....
Promeni isparivač pa promeni...
Iz prethodnih iscrpnih poruka se vidi šta na tom motoru sve utiče i kolika je to papazjanija mehanike i nazovi elektronike, u ono vreme precizna mehanika je bila ako pisaća mašina opali slovo t 98% kad ga stisneš, svi u glas daj mi pet...
Tu šanta sve i svašta vremenom, talijani su to shvatili na vreme i izmislili jednu prostu kutiju koja je u osnovi glupi promenljivi otpor (elektroničari će bolje objasniti) i koji ne dozvoljava da napon padne ispod odredjenog (trimerom podešenog) i time regulišu minimum lera kako lepo i piše na kutijici....
Znam da ti znaš ali pišem zbog drugih, konverzija ovakvog sistema na gas pa čak i novijih na običan venturi na gas je svakako degradacija svega jer se sve svodi na jedan izuzetno glup karburator što mu je sa druge strane prednost jer je toliko prost da je pouzdan. 4 pokretna dela i to sve radi... Svemirski brodivi i danas putuju na najgluiplje moguće računare, XT je krej za to što je u njima, ne pada im na pamet da ture vindovse...
Mana toga je da je to sporo i neprecizno doziranje u odnosu na ono šta motor očekuje i zato pasuje savršeno na takav motor karburatorski.
Ovde motor telefonira gasu kad treba da dodje, alo gasu, dodji, stusnuo je pedalu, gas kaže sad ću krećem ali... odnjive do trpeze dugačak je put... dva kilometra ima siromah da prevali dok ne ugleda cilindar a kod benzina nije tako...
I zato stabilizator lera je..
Drastično jeftinije od generalne i sasvim sigurno da nije zamena za generalnu.
Comment
-
-
Zahvaljujem svima na učešću u ovoj mojoj KE pustolovini.
Još jednom TECA dobro divani što se tiče pritiska goriva u K i KE sistemima i pomenuti uređaj "STOP K-J" koji dodatno reguliše zapravo nije potreban ukoliko je ispravan regulator pritiska, pumpa i akumulator pritiska koji se nalazi u sklupu sa pumpom i filterom goriva.
Kod ovih sistema pritisak je prilično visok i kod mene su čak dve pumpe, ali kod ovako starih sistema često prvi popusti akumulator pritiska koji treba da održava pritisak goriva u instalaciji nakon što se motor ugasi.
Ovo se manifestuje sve težim paljenjem kada je motor vruć jer tada se ne pali dizna za hladan start, a pritisak je nedovoljan da se savlada otpor brizgaljki.
STOP K-J bi zapravo trebao biti samo kompenzacija za loš akumulator pritiska jer pretpostavljam da je prilično jeftiniji od nabavke istog.
Ukoliko je sistem ispravan i pali se bar hladan na benzin K-glava ne bi trebalo da ostane bez benzina, ali ako je sistem neispravan tada se sve češće pribegava paljenju na plin i K-glava će ubrzo ostati suva.
Tada postoji mogućnost da se pohabaju gumene zaptivke na klipu u distributoru nakon čega će gorivo stalno prodirati u usisnu granu i time ometati rad u oba režima.
Kod mene bez stabilizatora lera za sada neće, ali se nadam da ću danas završiti sa merenjima koje sam predvideo i konačno potvrdit pretpostavke koje već duže imam na umu.
Ovo jest mnogo petljanja ali je možda i srpski inat da se sistem shvati u potpunosti i pokuša sa minum sredstava (ali prilično vremena) izvući maximum.
Jednako sam se "zabavljao" i sa Bosh Motronicom na mom 635 CSi jer nije loše znati kako radi ono u šta sedaš svakodnevno, a literatura je danas više nego dostupna.
Comment
-
-
Slažem se potpuno pošto i sam tvrdiš da je inat primarni faktor, to razumemI Stratos je u pravu kad kaže da si napisoa više nego što mnogi majstori koji popravljaju Kglave znaju a popravljaju ih.. No to je stvar prošlog veka, što bih sad učio kako se popravlja parna lokomotiva kad sam zadnju isekao pre 20 godina...
Ima negde tema K-glava čini mi se a ako nema mogao bi da je otvoriš i lepo pretočiš to svoje znanje, i dokumentaciju, trebaće nekom
Comment
-
-
Ma,slazem se i ja,vec sam na pocetku to i nagovestio,ali...covek ima vec taj plinski regulator lera.uspeva da odrzi ler,ali je nemiran rad motora,smrdi na izduvu....iskljucujemo benzinsku pumpu i sta se desava???Verovatno isto,ali covek uporan da je do elektronike...ako mu vreme nije problem,neka ga trosi.
Comment
-
-
Odg: w124 300E, loš rad na leru, relativno visoka potrošnja
Pozdrav u posedu sam mercedesa 300e 1993 god 103. motor 132 kw,mjenjac automatski.220.000 km - lambda sonda, ugradjen brc plin ke-glava
potrosnja plina otvorene voznje je 10.5 - 13 l a u gradu od 22-27???
sada u hladnim vremenima prilikom paljenja auto teze pali i radi 10-ak min na 500 obrt/min,nakon tih min dize se na 1100 i uvek vruc radi na tim obrtajima,mislio sam da je do temp. senzora kojeg sam vez zamjenio...medjutim i dalje imam isti problem. Sumnjam na diznu hladnog starta,moj laicki osecaj da mi taj isti kvar utice na ovoliku razliku u potrosnji goriva...ako je neko imao sl. problem i resio ga molio bi da mi pomogne...unapred zahvalalan!
Comment
-
Comment