Koje motorno ulje zbog TNGa?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Canonada
    CBC Član
    • 12.01.2010
    • 36
    • K.Mitrovica

Koje motorno ulje zbog TNGa?

Moj auto Golf 77,1.1 po fabrickoj specifikaciji trosi 1,5l ulja na 1000km(posedujem tu knjizicu) i to je tako od kada ja znam za njega,s tim sto je ta cifra malo manja u sustini. E sad,ugradio sam gas pa me intaresuje koje bi ulje bilo najbolje za zamenu kao i za dolivanje istog?Ne znam tacno gde mi je ta knjizica ali mislim da je oznaka za ulje bila SAE 20w-50.E sad pre 33god nisu mogli da predvide da cu da ugradim gas biggrin
    Neka skupa ulja verovatno ne dolaze u obzir zbog dolivanja?
    Predlozi?
  • mistermobil
    CBC Senator XXL
    • 09.11.2008
    • 469
    • pecinci

Re: Koje motorno ulje zbog TNGa?

Nadjes Bergoline te gradacije na tocenje,sipas i dolivas mada mislim da je suvise``gusto`` ulje za predstojeci zimski period.obicno ide ``redje`` zimi.imas i posebna ulja za motore na TNG,koja imaju visu tacku sagorevanja zbog vecih temperatura sagorevanja gasa u cilindrima.Najbolje da pitas proverene strucnjake za maziva na forumu i prelistas pretragom teme vezane za motorna ulja.
    Ko leti,vrijedi
    Ko vrijedi,leti
    Ko ne leti,ne vrijedi..
    (Grunf,TNT..)

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

bilo koje 15w40 sa prefiksom GAS...ako ti puno troši ulja,preko litre onda ti je motor loš,ono da može 1,5 l po specifikaciji je glupost...u svakom slučaju zbog potrošnje gladaj da staviš jeftinije i lako dostupno ulje(zbog dolivanja).

Comment

• legenda
        CBC Senator XXL
        • 28.03.2009
        • 1345
        • Beograd

Mozes da sipas sta god hoces u masinu staru 33 god,prakticno ne moras ni da menjas ulje,vec samo uljni filter...imas veliki izbor(gradaciju sam odredi)...optimu long life 20w60,viskol 20w50-60,selenia hpx 20w50-60...ako hoces bas za gas onda fam vs gas 15w40-ne bi bilo lose zimi,ako ga ne bi trosilo mnogo ili 20w50...imas i seleniu vs gas itd...

Comment

• Canonada
          CBC Član
          • 12.01.2010
          • 36
          • K.Mitrovica

Kad pronadjem specifikaciju nece me mrzeti da slikam stranicu i okacim ovde!Glupost je to sto ti pricas nesto sto nisi video,samo ne garantujem da li je 1,5l na 1000km ili 1l na 1500km!

Comment

• Canonada
            CBC Član
            • 12.01.2010
            • 36
            • K.Mitrovica

Mistermobil hvala na savetu!

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Druze,Kristina je iskusan covek po pitanju motornih ulja i ne prica gluposti...u wagenovom uputstvu pise da motor moze da trosi do 1l na 1000km...to je napisano da bi se proizvodjaci ogradili od eventualnih neispravnosti ili je konstrukcija motora takva, sto nije u tvom slucaju...u praksi sve preko 300ml-500ml,zavisno od modela i motora je mnogo...imas auto od 33g,ako ti trosi vise od 1l/1000km motor je kaput(citaj crko)...

Comment

• Canonada
                CBC Član
                • 12.01.2010
                • 36
                • K.Mitrovica

Pa ja sam napisao da trosi manje od l,a zasto su oni to napisali u upustvu nisam znao.Covek me iznervirao sa komentarom,jer ispada da ja pricam gluposti ja sam se odmah ogradio onim sto je napisano.Tebi hvala na objasnjenju.Inace taman toliko trosi ulja koliko si ti rekao na 1000km mozda malo vise.

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Sipaj onda neko 20w50,za gas ili bez gasa,ili sad na niskim temperaturama 15w40 i uzivaj...nece njemu od plina nista da bude,samo ce motor mirnije da radi i ulje ce duze da traje...veliki pozz

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

Originally posted by kristina990
                    ,ono da može 1,5 l po specifikaciji je glupost...
                    odnosi se naravno na specifikaciju proizvođača...jbg. ne razumem zašto neki ljudi pogrešno shvataju
                    ukratko ono što sam rekao,GAS 15w40,ako bude previše trošio reparatura delomična ili potpuna.ova 20w50 ili 20w60 poput modriče mogu da pomognu,ali vrlo malo
                    prva preporuka s moje strane s obzirom da je potrošnja ipak veća od normale kao celogodišnje ulje je xxxxxxxx Motion 15W-50 cca 440 din litar

Comment

• Canonada
                      CBC Član
                      • 12.01.2010
                      • 36
                      • K.Mitrovica

Tako sam i mislio da uradim.Do sad je bio galax 20w/50 i malo sam mu dolio optima 20w/60,ali nisam imao dovoljno pa sam uzeo opet isto optima 20w/60,1l iako mi mozda treba 1 casa jogurta.Kad budem menjao uzecu 15w/40,imam veliki izbor,selenia vs gas,optima gas,a moze kako legenda kaze i bez ovoga prefiks gas itd.
                      Hvala na savetima Kristina,nismo se razumeli,nema ljutnje.Inace cini mi se da auto trosi isto onoliko ulja ko sad ko pre 33god.
                      Krtistina nikada nisam cuo za motul,verujem da je dobro mada ako se uzme u obzir da cu trebati da ga dolivam malo skuplje nego ova ostala.

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

...reci tačno koliko ti troši na 1000 km?

Comment

• banekg
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2010
                          • 1274
                          • Nis
                          • Toyota Carina e 2.0

Ne, nije glupost, Bmw 1981. original njegova knjiga, jasno pise 150g na 100km, mada u praksi trosi manje. Ako treba skeniracu stranicu.
                          Long Live CBC!!!

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

tačno je da to piše,ali glupost je reći da je to normalna potrošnja...razlog je legenda već objasnio...

Comment

• banekg
                              CBC Senator XXL
                              • 06.09.2010
                              • 1274
                              • Nis
                              • Toyota Carina e 2.0

Da, slazem se, ali kad sam prvi put procitao taj podatak, izgledalo mi je jako neozbiljno tako nesto postaviti kao informaciju u knjizici koja se dobija uz auto. Tek nakon citanja neke teme na CBC-u, gde se kaze da se na taj nacin proizvodjac ogradjuje od eventualne potrosnje ulja, sam shvatio da su i ovi nemci hohstapleri.
                              Long Live CBC!!!

Comment

Working...
                              X