Koje motorno ulje zbog TNGa?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Stratos
    CBC Senator XXL
    • 10.09.2008
    • 2594
    • Novi Sad

Re: Koje motorno ulje zbog TNGa?

Ma nezna se jesu li veći hoh ili štapleri
    Obećaju 150gr na 100 km, a to ti je 1,2l na 1000km a ono stvarno oko 0,5l na 1000km.
    Italijan kad kaže 1,5l na 1000km,onda tako i bude!!!

Comment

• Canonada
      CBC Član
      • 12.01.2010
      • 36
      • K.Mitrovica

kristina,ne znam bas precizno,ali od 300 do 500g,na gas jos nisam merio koliko,posto sam ga skoro ugradio!

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

dobro je,ne moraš ići na 20w50,60,stavi neko gas 15w40 fam,modriča,selenia i sl

Comment

• Hermes
          CBC Senator XXL
          • 14.02.2006
          • 1306
          • https://t.me/pump_upp
          • bemve

A sto da ne stavi 10W40 i to bilo koje ( za taj motor je svaka polusintetika premija), ide zima, ta gradacija je mnogo zdravija za motor... kao da ce da predje 10000km za vreme zime, pa ce da napravi veliku finansijsku razliku u potrosnji ulja, cvrc...
          https://t.me/pump_upp

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

ma nek proba sa ovim to mu dođe ko neki standard(mineralno 15w40),ako potrošnja ne bude prelazila 0,3 može da stavi i polusint. 10w40,a još bolje 15w50 polusint.

Comment

• Canonada
              CBC Član
              • 12.01.2010
              • 36
              • K.Mitrovica

Hvala na odgovorima.Prvo cu da ga testiram na potrosnju,a onda na osnovu toga da odlucim koje cu ulje,kao sto je predlozio kristina.

Comment

• wlady
                CBC Veteran
                • 13.11.2010
                • 144
                • bern
                • daf

selenia HPX 20-50,malo je skuplje ali bices miran neko vreme i sa smanjenom potrosnjom.provereno .

Comment

• Superbird
                  CBC Senator XXL
                  • 06.02.2006
                  • 384
                  • Sabac ---> Novi Sad
                  • Audi 100 Typ 43

Originally posted by kristina990
                  bilo koje 15w40 sa prefiksom GAS...ako ti puno troši ulja,preko litre onda ti je motor loš,ono da može 1,5 l po specifikaciji je glupost...u svakom slučaju zbog potrošnje gladaj da staviš jeftinije i lako dostupno ulje(zbog dolivanja).
                  Originally posted by legenda
                  Druze,Kristina je iskusan covek po pitanju motornih ulja i ne prica gluposti...u wagenovom uputstvu pise da motor moze da trosi do 1l na 1000km...to je napisano da bi se proizvodjaci ogradili od eventualnih neispravnosti ili je konstrukcija motora takva, sto nije u tvom slucaju...u praksi sve preko 300ml-500ml,zavisno od modela i motora je mnogo...imas auto od 33g,ako ti trosi vise od 1l/1000km motor je kaput(citaj crko)...

Sasvim je normalno da pojedini stari automobili trose odredjenu kolicinu ulja od prvog dana, jednostavno, takva je konstrukcija motora. Znam za nekoliko automobila kojima je uradjena generalna, pa opet trose ulje - jednostavno, to tako mora. A da li je motor crkao - reci cu samo da ima automobila (oldtajmera) koji trose i po litar na 200 km, i - nista. Najnormalnije prelaze par hiljada godisnje po izlozbama itd.

Btw, vozim Audi star 32 godine koji poslednjih 9 ima plin i za sve to vreme je sipan zuti Shell (15W40), tako da mislim da nema potrebe da trazis neko posebno ulje.

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

mnogo bre brate filozofirate..

sipaj ulje koje si sipao i nista ti nece faliti

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

A (bre) JAPANX, ti si pa pragmatičan "do daske". Kad bi na forumu sve iz prve odgovarali i potpuno tačno, ne bi bio forum nego enciklopedia Britanika (za automobilizam).
                      Baš lepa diskusijica. Što se ulja tiče nemam šta da dodam (posebno).
                      Kristina je lepo sve odgovorio, a zapravo ste svi u pravu.
                      Naravno da može da nastavi sa istim ali za zimu je bolje manje viskozno, naročito što mu motor i ne troši ulje.
                      10W-40 je sigurno najbolje ali uz tu potrošnju i cenu od 400 i više din. po litru možda se čoveku ne isplati.
                      15W-50 je ponajbolje ali nije lako naći i opet skuplje od 15W-40.
                      Dakle 15W-40 je najbolji kompromis. Ne mora Gas ali nije posebno skuplje.
                      Da kažem da je leti 20W-50 a zimi 15W-40 najbolje, nije posebno pametno ako se ulje ne menja 2x godišnje.
                      Možda je onda najbolje da se koristi 15W-40 a leti dosipava 20W-50 iste vrste i istog proizvođača (ne mora ali je sigurno najbolje), ili 15W-50 u 15W-40 e to bi i Selenia priznala da može

Uzima se da do 1lit. kod novijih i 1,5lit. (na 1000km) kod starijih konstrukcija nije za intervenciju.
                      Naravno ovim se pre svega ograđuju proizođači motora. Ajd' žalite se na potrošnju u garantnom roku! U servisu će vam reći da je to normalno.
                      Zapravo 0,5 i 0,75lit. na 1000km je nešto normalno pri normalnoj vožnji i za sve više od toga prvo u servis pa onda sve drugo, naročito ukoliko do tad nije bilo. Ne mora ništa da znači ali može pa onda zašto prepuštati slučaju. Baš zbog toga aditive ne treba potezati dok se ne utvrdi o čemu se radi pa tek onda mogu, ako ima smisla, nekad ima a često i ne.

Nisam želeo da se ubacujem jer je prilično jasno. Osim toga ima ljudi koji su dosta dobri u savetima a 'kristina990' je sam vrh, osim kada padne u "sevdah" što ovde nije bio slučaj.

Ne potcenjujem nijedno pitanje ili temu u vezi ulja (na forumu) ali zaista nisam sposoban sve da pratim (ne stižem).
                      Posebno mi je drago kad me uspešno zamene (kolege ) a ima ih možda i svih pet-šest što (ako mi dozvolite) smatram i delom mojom zaslugom jer su ti ljudi i pre mene dosta znali a sad znaju više.
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• zverko
                        CBC Senator XXL
                        • 19.08.2005
                        • 7085
                        • BGD
                        • Audi A4

Ima Motul 6100 15w-50 tj ali je nesto 800-900din litar. A kada je vec kompromis u pitanju tj cena/kvalitet za polusintetiku i taj auto, LUK OIL je pravo resenje.
                        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• Canonada
                          CBC Član
                          • 12.01.2010
                          • 36
                          • K.Mitrovica

Ktristina,nisam stigao da zamenim ulje,posle praznika cu,mogu li da dolijem 15-40w iako je sad u kolima 20-60?Inace cu na zameni da stavim 15-40 kao sto si rekao.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

ako je u autu modrica Long life 20w60 API SJ/CF,možeš dodati neko 15w40 ili još bolje 10w40 API SJ-CF ili API SL/CF,nemoj niže API klase SH;SG;a pogotovo ne API SF...
                            pročitaj malo više http://motornaulja.blogspot.com/2009...rvo-treba.html
                            U tekstu "mešanje motornih ulja" napiso sam i nešto ovako: " 4) Mogu se mešati samo i isključivo ulja iste API kategorije – skoro tačno. " U...

Comment

• Canonada
                              CBC Član
                              • 12.01.2010
                              • 36
                              • K.Mitrovica

http://www.motomaxauto.com/katalog/opti ... 0w-60.html
                              Hvala Kristina,ovo je ulje u motoru.

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

to je to,kao što sam rekao,pregusto je za ove hladne dane,malo ćeš ga razrediti sa 15w40 još više i bolje sa 10w40,API SL ili SJ/CF

Comment

Working...
                                X