Da li bi mi neko objasnio kako to dihtung pušta kad je minus a ne pušta kad je plus noć? Čudan dihtung....
Ledi mi isparivac
Collapse
X
-
-
@ campi
Probaj ovako.
Kada se motor zagreje na radnu temperaturu, proveri i temeraturu isparivaca. Mozes i rukom. Na radnoj temperaturi motora ruku ne mozes da drzis na isparivacu (oko 80C`)
Tada "prebaci" na plin i ostavi auto da radi na leru nekih 10-15 min. Proveri da li se za to vreme temperatura isparivaca zadrzala na normalnoj ili je poceo da se hladi.
Ako je rashladna tecnost povezana na isparivac paralelno (redno ne moze jer bi u slucaju kada zatvoris grejanje u kabini zaustavio i protok kroz isparivac, jer tvoj model auta ima klasicnu "slavinu" za grejanje kupea), isparivac na leru ne sme da se ohladi.
Nakon toga proveri i pritisak u sistemu za hladjenje. Ako se stvorio preveliki pritisak i dodje do izbacivanja tecnosti, ja i dalje tipujem na dihtung. (ne daj Boze glavu).
=]
Comment
-
-
idemo dalje
Pozdrav ljudi...
Stanje je sledece juce ujutru opet sam upalio auto na benzin i zagrejao motor do nekih 65C potom sam prebacio na plin....probao auto sa punim gasom (uzbrdo nizbrdo) auto je radio sasvim OK temperaturu je drzao izmedju 83-90C.........ALI (koji obicno srecu kvari) vratio se autom i taj dan ga vise nisam vozio. Danas (jutro) ponovio isti postupak krenuo sa autom i posle nekih 15MIn opet je poceo da dize temperaturu i da izbacuje antifriz na cep expanzionog suda....ono sto se sada NEdesava jeste da isparivac uopste neledi i da na leru ima tih 80C.......( na isparivacu)
Nisam pametan ukoliko je dihtung ,onda je stalno problem ali buni me sto nekada pravi problem pri istim uslovima a nekada nista nepokaze radi skroz OK!? Da i kasnije u voznji i tokom dana auto da se pali 100X i vozi radi uvek sve normalno.......
Pozdrav
Comment
-
-
Kazes da si skoro menjao pumpu i termostat. Verovatno je ostalo jos vazduha u sistemu i to ti pravi deo problema.
Medjutim posto sada kazes da ti isparivac nije zaledio a da motor opet "kuva", ostaje varijanta da je problem sa crevima, da ti je i nova pumpa neispravna i dihtug glave. Glasam za ovo poslednje.
Head Gasket - two points.BMW E46 320D
Comment
-
-
rezultat danasnje voznje
Evo danas sam se muvao po Bg-u po najzescem spicu (kreni stani) jedno 2,5 sati voznje ....auto uopste nije dizao temperaturu i temperatura se kretala izmedju 83 i 90C sve je radilo OK!
P.S. Sta reci!?
Oki videcu za dihtung glave ali mi se neskida sada po ovom ladnom vremenu (ruku na srce) ....neka ide ovako ..koliko vidim tecnost negubi (sem kad apocne da je izbacuje) ovako drzi isti nivo..
Pozdrav
Comment
-
-
ne mora da gubi tecnost ako dihtung ili glava ne obavljaju sve funkcije kako treba. moze da "curi" vazduh nastao kompresijom u kanale za vodu odnosno sistem hladjenja i tada nastaje natpritisak koji izbacuje antifriz.
na bimetalnim motorima (takav je i taj po tipu,koliko se secam) glava stalno radi i krece se u odnosu na blok a dihtung u sredini i pri tim uslovima treba da apsolutno zaptiva.
kako su sa promenom temepraturama razlicite dilatacije raznorodnih materijala dogodi se u nekom spletu okolnosti da ne dodje do trajne poroznosti dihtunga, odnosno ciklusom zagrevanja i hladjenja motora mala pomeranja dihtunga i glave se razlicito svaki put pozicioniraju prema eventualnom ostecenju. isto tako i sama glava se siri i skuplja i razlicito reaguje na dodirnim povrsinama prema dihtungu pri promeni temperature spoja.
vrlo retko se dogadja to sto je opisano, ali se dogadja...ako se drugacije ne utvrdi uzrok nastanka problema verovatno ce morati da se otvara motor i detaljno pregleda/testira..ili saceka da se kvar trajno ustali kada ce i dijagnoza biti jednoznacna.
uz pazljivo gledanje u skalu temperature moze da se sa dozom bezbriznosti duze vozi i u takvom stanju ali za trajno resenje ipak treba naci uzrok problema.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Re: rezultat danasnje voznje
Originally posted by campiP.S. Sta reci!?
Oki videcu za dihtung glave ali mi se neskida sada po ovom ladnom vremenu (ruku na srce) ....neka ide ovako ..koliko vidim tecnost negubi (sem kad apocne da je izbacuje) ovako drzi isti nivo..
Pozdrav
Comment
-
-
Ako me pamcenje dobro sluzi, ovo ti vec treci put savjetuje Dora... Probaj to, nemas sta izgubiti (osim nesto vremena da to obavis), i ako se rijesi, super, a ako ne, barem znas 100% da je nesto drugo...
Nekad se cudne stvari desavaju, i na volsebne nacine rjesavaju...
Comment
-
-
epilog
Pozdrav svima evo resih problem konacno u pitanju je ipak bio nagoreli dihtung glave motora.......glavu sam skunuo ...obradio ..remontovao promenio novi dihtung i sada auto stabilno drzi temperaturu na oko 85-93C i neizbacuje vodu na expanzioni sud.
Hvala svima koji su dali svoje sugestije !
Pozdrav
Comment
-
-
pozdrav
Evo me jos jednom ..obzirom da sam resio problem hvala jos jednom i jos nesto da kazem ...posle remonta glave (novi ventili ..stelovanje istih ) auto radi NEUPOREDIVO bolje na plin ...imam utisak da vuce bar za 35% bolje...ono ako uzmem u obzir da je presao 200 000Km do sada stvarno je OK...a sam motor gotovo d as ei necuje u radu....sta reci sve trazi svoje......etosad cu malo da vozikam pa ono sto sledi je da se oglasim u "kolika vam je potrosnja" ....
P.S. Sve je dobro kad s edobro "svrsi"
Comment
-
Comment