Pa sad mi pričamo izgleda o dve različitite stvari. Neko reče rele koji gasi ler motor. Ja kažem regulator lera za Mercedes. Rele košta 50 do 150 dinara zavisi od toga čiji je. Regulator je znatno skuplji. Rele može samo da isključi ler motor što aj ne vidim nikakavu svrhu sem ako ga isključi u položaju gde prolazi dovoljno vazduha za održavanje rada motora. koliko će to biti obrtaja, samo Vile znaju.
Regulator lera ima potenciometar i rele koji isključuje napajanje od kompjutera ali dovodi svoje napajanje koje može da se podešava preko potenciometra i time dobije stabilan minimalan broj obrtaja jer zli mercedesov kompjuter neće šalabazati kako se njemu ćefne i gasiti motor jer je zatvorio ler motor, al je stihovito...
Daklem, auto ne urliče, ler ne varira, nema opasnosti za automatik jer se ne digne ler na 2000 obrtaja nego na 750 koliko i treba.
Ja ne proizvodim releje a ni regulatore....
E znaci ipak nije isto to sto ugradjuje Dora i sto ugradjuje IvanT
Ono sto imamo Durango i ja je relej i ugradjen je kod Ivana.
I radi ok. A ler, koliko sam ja zakljucio, se regulise na samom isparivacu.
U cemu su prednosti i mane. Pitanje se odnosi na IvanaT i Doru.
TPS (kod K jetronica mikro prekidac) senzor ukljucuje, tj. iskljucuje motoric lera. U trenutku prebacivanja motora na gas (na nekih 2500 rpm), motoric lera je od strane TPS senzora iskljucen, ali NIKADA zatvoren do kraja. U trenutku prebacivanja na gas rele ce iskljuciti napajanje motoricu i ostace tako do gasenja motora ili ponovnog prebacivanja na benzin. Kada se jednom nasteluje minimum na isparivacu uvek ce biti takav i stabilno "zakucan" na 850-950 rpm.
Rele se koristi kod Mercedes BOSCH KE Jetronica i UVEK ce raditi normalno, dok se stabilizator minimuma koristi uglavnom kod KE Jetronica iz VW grupacije. Naravno (vazi za oba slucaja), koriste se po potrebi, tj kod motora koji imaju nestabilan "ler".
I kod mene se desava isti problem... U pitanju je Mercedes 190E 1.8 sa Lovato uredjajem, i cim se auto ugreje pocinje nerviranje. Broj obrtaj pocinje da pada na nekih 500, a zatim se ugasi. Da napomenem da se to isto desava i kad auto radi na benzin!
Cekam prvo da legne plata i da zakrpim auspuh, a zatim sam mislio da skocim do IvanaT, posto sam iz Panceva.
Za pocetak dobrodosao, dopisi u svom profilu lokaciju odakle si, lakse je ljudima za buducu korespodenciju, nakon toga mozes slobodno otici do "sale za predstavljanje", te se tuspasiti, i zavrsiti tu svetu duznost...
Nakon toga ti to vise niko nece nabijati na nos...
Problem resen u ACRasic... Cijena prava sitnica....
Jedina stvar koju bih pitao je:
obzirom da mi se na benzinu konstantno gasi u leru (verovatno neispravan motor ler gasa), auto palim na benzin ali ga odmah potom prebacujem na plin. dok je hladan radi na nekih 500rpm, pa tek kad se ugreje podigne na nastelovanih 1000rpm... da li je to OK ili je u pitanju neki sitniji kvar?!
Ne ljutite se ako je pitanje glupo...
ja imam isti taj problem,i ugradio sam regulator minimuma lera i ne gasi se vise ali zato sad ponekad nabija ler na 1500-2000 obrtaja i sad ne znam sta da radim
Mislis na nekekav regulator ler gasa!Majstor mi je rekao za to ali mi ne preporucuje zbog automatskog mjenjaca!Prilikom veceg ler gasa bi bilo "nabijanja! kad ubacim u "DRIVE"!Problem sam rijesio djelimicno prigusivanjem dovoda zraka raznim sredstvima (cepovi,izolir traka),pa sad skoro da se ne gasi!Sad imam problem sa teskim palenjem i kad je vruc i hladan!Palim na benzin!Potrebno je 7-10 sekundi verglanja!U voznji je sve OK!Promenih svecice ali isto se desava!Da nije pumpa za benzin ili filter ili nesto ne daj boze skupo?
U sklopu K-glave ima nekakav rezervoarčić za benzin. Njegova je uloga baš ta,da omogući lak start toplom autu,kao i da omogući nagle trzaje u potrošnji goriva(nagli pun gas). Vjerovatno je do toga. Ili falš vazduh. Ja sam kod sebe poskidao sva ona stara crijeva,uzeo od bakarne cijevi za gijanje ona koljena i T-nastavke,premjerio tačno gdje ide koji i kako,sve povario. Stavio nova crijeva na dva mjesta,stegao šelnama,.... Kao maca prede.
Comment