da li neko može da mi objasni razliku izmedju emulatora i simulatora brizgača? Da li kompjuter dobija informaciju da brizgači rade i kod emulatora i kod simulatora, tj da li se pali lampica MIL na kontrolnoj tabli?
EMULATOR i SIMULATOR. koja je razlika?
Collapse
X
-
-
Nisam hteo da otvaram novu temu a ima veze sa emulatorom.Naime,drugar je danas ugradio gas u fiesticu.Receno mu je dje auto injection i ugradili mu i sve radi kako treba.Posto mene interesuje kako razliciti ljudi ugradjuju sisteme,stao pa gledam sta su uradili.Sve stoji na mestu ali nigde nema emulatora.Samo neke zicice koje idu do injectiona pretpostavljam(nisam mogao da vidim jer je filter sa gornje strane) i te zice idu do jednog relea i osiguraca.Auto pali na benzin i kada se da jaci gas,automatski prebacuje na gas.Je li ovakva ugradnja opravdana i moze li to bez emulatora?Nisam upoznat ali sam radoznao!Samo te slusam i pitam se dokle ces?
Comment
-
-
Prvo da Vas sve skupa pozdravim pošto sam novi član foruma. Ja imam sličnu instalaciju koju opisuje @nikolapanic. Takođe ne bih da otvaram novu temu ali u dosadašnjoj pretragi nisam baš našao ništa što bi zadovoljilo moje interesovanje za postojeći, nazovi problem. Naime u svom BMW 318i iz 1989 imam instaliran autogas sa upravo opisanim žicama, releima i osiguračem. Na izduvnom delu imam postojeću lambda sondu te sam mišljenja da bi trebalo u tom slučaju da imam i instaliran emulator ali ga nemam. Kod mene su majstori isekli te žice na diznama i sve to povezali na rele i to vozi. Istina je da sam juče razgovarao sa Dorom i da mi je on dao površinski odgovor jer nije u momentu mogao da mi tačno kaže kako bi trebalo sve podesiti za moj motor ali mene i dalje kopa ispravnost instalacije. Da li je isecanje kablova na diznama ispravan potez. Ako su već isečene, da ustvari ( tako mislim )šalju kompjuteru informaciju i time simuliraju rad dizni odražava li se sve to na rad motora kada je on u benzinskom pogonu. Da li i tada lambda sonda šalje kompjuteru ispravne podatke o doziranju na diznama ili se tu sada nešto bitnije menja. Nadalje, interesuje me da li ovakva instalacija podleže ispravnosti atesta kojeg želim da uradim narednih dana. Problema imam i sa pomenutim releom jer mi isti veoma često blokira rad pa ponekad i crkava. Ovde sam primetio da je moguć problem u samoj masi istoga ali nisam potpuno siguran. Svakako da ću nastojati svratiti do Dore u servis u narednom periodu da se, ako postoji za to mogućnost tu nešto ispravi no bih za sada žarko želeo čuti Vaša mišljenja, pa i samog Dore, o ovakvoj instalaciji koja se kod mene nalazi.
Comment
-
-
Da li je isecanje kablova na diznama ispravan potez. Ako su ve? ise?ene, da ustvari ( tako mislim )šalju kompjuteru informaciju i time simuliraju rad dizni odražava li se sve to na rad motora kada je on u benzinskom pogonu.
Comment
-
-
Imam sledeci problem. Prekidac nece da prebaci na gas.
Instalacija nema nista osim OBICNOG prekidaca sa 3 polozaja a pored je crvena led. U motornom prostoru je emulator divljak koji ima 11 zica a na etiketi na njemu pise sledece (prevedeno doslovno):
crveno/zuta - sa kompjutera
braon/zelena - na injektor
plava - inj. simulator
bela - zatvaranje gasa na isparivacu
siva - bobina
crna - masa
crvena - + G prekidac
braon - + 50 startmotor
Cemu sluze one tri preostale zice? Nije mi na dohvat ruke auto stalno i samo sam ga na brzaka u polumraku pogledao a nisam imao nikakav alat.
Desava se sledece. Na vruc motor.
Jednom je u polozaju na gas zmigala u ritmu led ali nije prebacio na gas i to traje stalno.
Drugi put nije htela ni ona da se upali.
Kad je u polozaju gas i kad rukama savijem kutiju emulatora skljocne neki od tri relea koja su prisutna u njemu i motor jednostavno stane. A da, emulator ima i trimer za podesavanje kasnjenja. Ostalo je sve zaliveno smolom.
Ne nalazim nista o ovoj vrsti emulatora na netu. Ili je rele ili rele sa kasnjenjem ili emulator za 8 zica na injektore (4 cilindra).
Auto je Nissan Primera 1.6 1997. Ne nalazim ni kako rade njegove dizne a ocigleno da je emulirano kao da su full group (a ni podatke o autu jos nisam nasao).
Zasto reaguju releji na savijanje kutije kad tu prakticno nema sta da se pokvari? Los kontakt ispod zalivene mase?
Sta znaci kad led zmiga? Koje treba da joj je stanje kad prebaci na gas?
Sta se TRENUTNO desi kad se prebaci prekidac sa benzina na gas?
Okine li se ventil na boci direktno ili svi ventili idu sa kasnjenjem?
Cemu sluze cak tri relea? Da nije to malo previse za takvu prostu funkciju?
Comment
-
-
Nemora da zna?i da je fulgruip i nije. Verovatno je prekid dizni izvršen tako što se zajedni?ka žica sa ECU-a od dizni se?e i prespaja sa dve žice koje su "prema kompjuteru" i "prema diznama" Zna?i smer kako se spaja. Ventili se kod venturija uvek svi otvaraju istovremeno.
Pomogla bi slika svega da se vidi bar kuda idu žice.
Uglavnom ako se prekida rad kad ga pritisneš, ili gubi masu ako je negde neposredno vezana ili je pukla plo?ica.
Daj neku sliku instalacije...
Comment
-
-
Nemam sliku. Ni ja nisam dobro osmotrio situaciju. Znam samo da emulator ima jedan "japanski" konektor a nema konektora na kutiji emulatora jer je cistokrvni divljak. Ostale su zice povezane "gde treba". Video bi ja sta je sa njim kad bi ga imao na stolu ali kad se skine normalno je da nema ni benzina a auto jos nije izgustiran pa nikako da stignem na red. Ja se skroz slazem da je moguce da negde nema masu ili da je prekidac los ali me buni to da se menja stanje kad se savije kutija i samim tim i plocica te zalivene elektronike. Ne znam sad da li mi je lakse da kupim nov i samo zamenim pa posle da popravljam (ne znam ni ja zasto) ili da se zezam. Nije mi frka jer mi je ta prosta elektronika sasvim u domenu materijala koji imam i kod kuce a mini busilica imam par komada a i alate za njih za skidanje smole.
Sredice se to. Nije ni hitno niti me brine samo mi je bio nejasan sistem oko dizni. Sad mi je laknulo. Neko se to bas lepo setio. Dobra ideja, nema sta. Ne mogu nikako da verujem da sam takve srece da uvek naletim na nesto sto niko zivi nema. Cela instalacija ne kosta nista. ja ne znam da li je moglo nesto jevtinije da se ugradi. Nije bas uvoz iz Turske ali ipak je veoma "basic".
Zanimljivo je da mi oku nije promaklo da je neko ne zeleci da opece prste nekim klestima okretao sraf za podesavanje osetljivosti sto samo po sebi govori da verovatno nije znao da se na imbusu podesava ler gas. Mozda ce tu biti i drugog posla.
Kad smo vec tu u Belgiji se kompletni papiri za gasnu instalaciju mogu KUPITI od registrovanog gasadzije za nekih 50 eura sto me cini jako srecnim od kad sam to cuo.
Ustvari sta se desilo. Ja sam video auto kod drugara garaziste i reko daj ovo za moju sestru (mala kilometraza sa poreklom iste u zadnjih 5 godina jer se upisuje na svakoj tehnickoj kontroli stanje). A on kaze nemam papire od gasa uopste. Nije dobio od predhodnog vlasnika. Kaze racunam da cu ga prodati nekom izvozniku koji voli gas pa mi ne treba za Belgiju. Ali, ako hoces nabavicu samo da ti sredis gas ako nesto fali jer ja se ne razumem u to. I tako je bilo. Sve je proslo kontrolu na benzin papiri su prosli isto. E, sad je na meni. Moja sestra moze i da ceka. Vozi se ona i bez gasa. Ima samo 3-4 dana od kupovine. Nije frka.
Comment
-
-
Kad smo vec tu u Belgiji se kompletni papiri za gasnu instalaciju mogu KUPITI od registrovanog gasadzije za nekih 50 eura sto me cini jako srecnim od kad sam to cuo.
Uhh... i ja imam sreće ( uvek ) sa papirima. Sticajem okolnosti ja sada imam dva kompleta plinske instalacije. Jedan je BRC a jedan Tartarini ali me bacaju u očaj papiri. Nemam ih. Treba sada da idem na atest i po trenutnom stanju moraću izgleda da kupujem i rezervoar i rasplinjač. Ne znam da li se sme ovde i postaviti pitanje prirode : ima li kakve edukativnije pomoći za mene. Ako je OK molio bih od nekoga private a ako nije ja se iskreno izvinjavam.Valjda će te me razumeti.
Comment
-
-
Pa sta ce tebi u Srbiji papiri za gas?
Instalacija koja je uradjena kako treba prolazi atest a ako ne valja ne prolazi.
Ovde atesta NEMA ali prilikom svake tehnicke kontrole moraju se pokazati papiri majstora koji je ugradio i/ili modifikovao gasnu instalaciju. Ovde je od pre nekoliko godina zabranjeno da ugradjuje bilo ko vec samo servisi sa drzavnom licencom a za to moras imati pismeni dokaz. Na tehnickoj kontroli se samo proverava da li instalacija pusta negde gas i da li su upisane komponente iste kao iz papira (model broj boce, model broj isparivaca) ostale sitnice nisu bitne osim sto moraju da su po 6701 standardu. U mojoj listi tehnickog pregleda pise da je vozilo na gas i nikavi papiri nisu potrebni da se nose sa sobom u vezi gasa takodje pise i u saobracajnoj. Ovde policija i carina ne vrsi proveru ispravnosti tehnickih papira vozila kao u zaostalim zemljama. Odgovornost za to je na onome ko je pregledao/registrovao vozilo zato oni i traze sve zivo. Sta ako neko recimo izgubi papire od gasane instalacije? Moze ili da "nabavi" nove ili da skine instalaciju i da tako ide na redovni tehnicki pregled.
Ti ako hoces zakazi kod Dore ili kod nekog dobrog majstora koji zna norme koje moraju da budu ispunjene za prolaz na atestu pa idi da pregleda ili izvrsi potrebne modifikacije i onda si siguran da prolazis. Ovako....
Comment
-
-
U pravu si, traže papir od boce iako ima plo?ica na kojoj sve piše i traže atest od ispariva?a mada u zadnje vreme i ne, samo prepišu broj sa ispariva?a.
Ako je boca kupljena ovde možeš dobiti duplikat papira ali ti ne?e puno vredeti ako je starija od 10 godina, to jest ništa. Atest se dobija na osnovu boce a njen rok trajanja je 10 godina.
Comment
-
Comment