Filter vazduha i plin?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • madwap
    CBC Veteran
    • 02.09.2006
    • 177
    • Beograd

Filter vazduha i plin?

Juce htedoh da promenim filter vazduha... rekoh prosta operacija, nema sta da se zezne. I pri tome, primetim da auto UOPSTE nece da radi na plin bez filtera... gusi se, trokira.... ( naravno to sve u mestu sam radi probe ). Prebacim na benzn radi ok, stavim filter radi ok. I promenim ja filter stavim nov ( UNION ili tako nesto, obican )... i auto isao 5 km i krene da zeza, da se gusi kao da nema filter... nekako nabudzih neki sundjer.... i u isprobavanju, provelim da kada drzim ja dovode vazduha zatvorene, motor radi normalno a cim pustim on krene da se gusi kao da ce da se ugasi... i sve to na PLINU, a na benzinu sve radi normalno...

Da li sam uzeo pogresan filter vazduga ? Da li to uopste moze da gusi auto? Kao da dobija previse vazduha na plin a na benzinu sve OK.

Svaka pomoc dobrodosla. Unapred hvala!
    Renault Twingo, 1.2
    Ono što nemaš od dodatne opreme, ne može ni da ti se pokvari.
  • Dora
    Nadzornik!!!
    • 24.10.2004
    • 17451
    • Novi Sad
    • FIAT

ILi ti je plin bio naštelovan prema prljavom filteru ili si kupio falš (redak) filter.
    U poslednje vreme je najezda filtera koji imaju zadatak da ne upadne vrabac u motor, ostalo prolazi.
    Sasvim je normalno da na benzin radi bez filtera a na plin neće.
    Ako ti kažem zašto, moraću te ubiti
    Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• *IvanT*
      CBC Senator XXL
      • 30.01.2005
      • 3234
      • Srbija, Beograd, Kara

http://www.lovatogas.co.rs

Comment

• madwap
        CBC Veteran
        • 02.09.2006
        • 177
        • Beograd

Havla ljudi... inace meni je taj sraf za dotok vazduha ZATEGNUT skroz.... do kraja. Cak se i opruga iszitoperila. Tako je kao "majstor" nastelovao, ali sve to sa starim filterom ( tadasnjim ) koji sam bacio. Inace, imate li neku OK marku filtera... koju mi preporucujete za normano koriscenje i okvirno cene? Ovaj UNION ili kako vec sam platio 305 din....
        Renault Twingo, 1.2

Comment

• zoranbg
          CBC Senator XXL
          • 23.03.2005
          • 4098
          • Rooster's Hill , Beog
          • Grande Punto 1.2

da je @madwap stisnuo dugme..nebi brze dobio odgovor
          @Dori je to posao..ali ja sam vec za posmatranje... =]

@madwap ... vidi kupi filter naprimer u www.gest01.com .. tamo sam kupio i nisam morao nista da dostelavam kad sam menjao filter za vazduh...mislim da je filter marke FILTRON .. made in Češka .. valjda...
          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• nikolapanic
            CBC Senator XXL
            • 16.10.2005
            • 657
            • Petrovac

A da li previse redak ili gust filter moze da utice na potrosnju i nakoji nacin?
            Samo te slusam i pitam se dokle ces?

Comment

• madwap
              CBC Veteran
              • 02.09.2006
              • 177
              • Beograd

Originally posted by nikolapanic
              A da li previse redak ili gust filter moze da utice na potrosnju i nakoji nacin?
              Mislim da je logicno da utice. Ako auto dobje na preformansama ako stavis bolji filter ( tipa KN ) sigurno je da ce manje trositi. Samo nisam siguran koliko je to isplativo i da li je ta razlika drasticna. Nek neko sturcini potvrdi ili demantuje....
              Renault Twingo, 1.2

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Ko u ovom delu foruma spomene KN filter, gadjaću ga ciglom....

Sad malo da uključimo mozak...
                Auto je toplotna mašina. Kg goriva plus 14.7 Kg vazduha daje smešu koja je recimo dobra za sagorevanje. Sagorevanje daje toplotu koja se malim delom pretvara u koristan rad ostatak ide kroz auspuf ili se mogu peći ja-ja na motoru.

Redak filter kao onaj što se ne sme spominjati daje veći protok vazduha pa time traži i više goriva koje opet mora biti u tom odnosu 14.7:1

E sad ako to daje performanse ajde da skinemo filter pa da dodamo po ampera goriva i eto tuninga za sve novce....

Obrnuto, ako je filter zapušen ima manje vazduha i opet se mora dovesti gorivo u granicu 14,7:1 to jest smanjiti.

Sad tu ima jedan mali začkoljak koji sreću kvari, nema perpetum mobila.
                Iako je omer dobar količina je mala, nema toplote i bezobrazni motor slabo vuče, taman ga navikneš da nejede a on crkne. Ti pritiasneš pedal to patosa a ono ništa i tako držiš i držiš i držiš i stigneš u Niš a kad tamo na pumpu ono medjutim, potrošnja u PM....
                Naravoučenije za taxiste, ne zavrćite gas kad naštelbam, više će trošiti.

Ista situacija u obrnutom smeru, omer smeše dobar ali je previše, ne uspe sve da sagori i ode kroz auspuf, ebeš filter koji ne smeš spomenuti.

Naravoučenije cele papazjanije, ništa nije savršeno i teško je za objasniti....

Zaključak a nisam ni razradio.... Loš filter utiče na potrošnju ako se ne prepodesi plin. Prljav filter utiče na potrošnju ako se ne prepodesi plin ili ne zameni filter.
                Vožnja utiče na potrošnju, ako se ne vozi uopšte nema potrošnje... Ovo ću da patentiram kao neki turbonatorocincilator, eto reešššenja....

Svi koji bi želeli da nastave priču oko filtera koji se ne sme spomenuti neka se itno sele u tuning ili u wastwgate....
                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• madwap
                  CBC Veteran
                  • 02.09.2006
                  • 177
                  • Beograd

Šta više reći kad čovek zna znanje i poznaje poznavanje... da li će ova teorija i meni sutra u praksi da proradi, javljam vam cim probam...
                  Renault Twingo, 1.2

Comment

• madwap
                    CBC Veteran
                    • 02.09.2006
                    • 177
                    • Beograd

Hvala svima resio sam problem. Bili ste u pravu... manjak goriva ili visak vazduha, kako god. Popustio sam sraf, sigurno za 2-3 kruga i nastelovao ga na "uvo" i sada sam veoma zadovoljan kako auto ide ( sigurno 20% bolje nego pre ). Videcemo samo koliko ce me to kostati kada stanem na tocionicu plina...
                    Renault Twingo, 1.2

Comment

• dranix
                      CBC Senator XXL
                      • 04.10.2004
                      • 3079
                      • Antwerpen/Belgium
                      • Saab 9-3

Ne verujem da ce puno trositi. Bar ne toliko vise da se ne isplati a da ide fino. Ipak nam reci kad saznas.
                      Ja sa motorom od 1.3 8 ventila (Suzuki Swift) sa 2.5 osobe na autoputu sa dobrim gazenjem (120-150) i gasom nastelovanim da ne stedi nisam mogao da predjem 10l/100km nikad a vozio sam se godinama tako.
                      Auto sam vozio od njegovih 86k pa do skoro 170k. Osim sto se malo "ukopao" jedan izduvni ventil ( a ostali malo manje) nikada se nije nista neobicno desavalo. Posle stelovanja je i to bilo ok. Jednom za toliku kilometrazu a trebalo je da se radi bar 2-3 puta. Ventili su veliki faktor potrosnje ako nisu sa hidraulickim podizacima kao i ugao pretpaljenja. Treba dobro adaptirati motor ako se misli ozbiljno dugo i sigurno voziti na gas. Nije sve u stelovanju gasa. Pretpostavka je da je sve ostalo ok pa tek posle ide sam gas, filter vazduha i filter gasa. Sve ovo za korisnike malih automobila sa skroz starinskim motorima i sistemima jer takvih ima jos uvek dosta u opticaju. Auto ne ide dosta bolje samo kad mu se doda gasa nego i kad mu se koliko god je sigurno presteluje pretpaljenje. Za manje motore se to primeti strasno jer ionako nemaju snage pa je svaki i najmanji dobitak dobro dosao. Sa takvim autom u gradu je divota. Saltuje se ranije nego na benzin i ne trosi uopste mnogo. Ma skroz se drugacije vozi na venturi gas nego na benzin. To je glavna poenta.
                      Citajte forum pa ce vam se kasti samo.

Comment

• vega
                        CBC Senator XXL
                        • 21.02.2006
                        • 324
                        • Beograd

Originally posted by zoranbg
                        nisam morao nista da dostelavam kad sam menjao filter za vazduh...
                        Bas tako, promenis filter ko svet pre nego sto se pretvori u opstrukciju, stavis novi iole krsten i nista vise ne diras. Sedaj, pali, vozi...
                        Ima po netu kojekakvih testova cistog i prljavog papirnog filtera (jedan isti naravno, potpuno nov i posle recimo 20-tak kkm po asfaltu ). Zakljucak je da kod prljavog postoji minimalno ali doslovce minimalno veci podpritisak iza u odnosu na potpuno nov. Mozda je bolje reci beznacajan. Sto ce reci da tako vrljav sistem kakav je venturi vise iskoci iz "optimalnog" stelovanja pri recimo padu temperature od 10 stepeni nego pri promeni filtera. A i inace je venturi poznat kao etalon za precizno doziranje smese tako da se oko svega ja jako puno sekiram...
                        E sad ako si mu zadnji put menjao filter u trenutcima dokolice za vreme bombardovanja '99-te onda ebiga...
                        ... and then the damn thing gone wild!

Comment

• madwap
                          CBC Veteran
                          • 02.09.2006
                          • 177
                          • Beograd

Za sada je sva ok mada imam utisak da obrtaji variraju na leru. Morao sam da stelujem i ler gas na redukotru ( posle akcije odvijanja srafa protoka gasa ). Nisam imao vremena detaljnije da testiram, ovo su prvi utisci, vazno mi je da hoce da radi za pocetak uopste ( jer sa novim filterom se do sad ponasao kao da ga nema... pa se davio tako da mi je ovo veliki napredak ). Bicete obavesteni sta se desava cim nesto novo saznam.
                          Renault Twingo, 1.2

Comment

• zoranbg
                            CBC Senator XXL
                            • 23.03.2005
                            • 4098
                            • Rooster's Hill , Beog
                            • Grande Punto 1.2

pa normalno je da si morao da dostelavas ler kad si odvrnu protok za 3 kruga..,mnogo je to u razlici na predhodno stelovanje..ocu da kazem da ako ti je pre trosio 9 po gradu ..spremi se na to da ce sad da ti trosi 12 litara... daj boze da nisam u pravu ..javi sta je bilo.
                            Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Mala ispravka , sraf na isparivacu nije za ler nego za fino podesavanje smese

Comment

Working...
                              X