Pa, da ti kažem Bartone iskreno da nisam nikada ni znao da postoji taj šraf.Nisam ga nikada ni odvrtao do prije 2 dana.Ali i kad sam ga odvrnuo nije ništa izašlo iz njega.Ustvari možda je izašlo, ali nisam mogao ni vidjeti da li izlazi nešto, jer je šraf posve dole.
Problem sa plinom prilikom startovanjem hladnog motora
Collapse
X
-
kakav god bio vruć ili hladan za 75k sigurno ima dosta ulja.raso ne sipaj ulje ni u šta već idi kod nekog ozbiljnog majstora da ti sredi auto,vidim da nisi vičan i time samo rizikuješ da nešto oštetiš na autu ili da sebe povrediš
Comment
-
-
Bio je zagrijan, ali da je ulje izlazilo-nije, možda po koja kap koju nisam uspio vidjeti.A ja se opet ponavljam ''da mi nije jasno zašto mi se to dešavalo i na temperaturama okoline od 10-15 stepeni.A tada ga nisam mogao upaliti ni na benzin(pumpa je bila tada ok), kada bi mi se hladan ugasio.
Iako sam ga tada palio na benzin i prebacivao na gas i kad bi se ugasio nije mogao da upali ni na benzin ni na plin, dok ne sačekam 15-20 minuta.
I ako neko može da mi pomogne u vezi toga.
Tj.zbog čega mi presalga plin, čim se ugasi sam od sebe, kada je hladan, ali mi se to dešavalo i po visokim temperaturama u jesenjem periodu. pa ne mogu da riješim problem.Mislim najlakše je reći treba promijeniti rasprskivač, kao što neki majstori kažu, ali on kad se zagrije, normalno radi, palim ga kad mi se ugasi i na plin i na benzin.
Ali mi se gasi jer kod ajnšprica je protokomjer veoma osjetljiv i tek kad se malo zagrije on drži konstantan gas na oko 800 obrtaja.
A dok je hladan motor protokmjer povećava i smanjuje gas , ali samo kad radi na plinu i tada mi se ugasi i odmah presalga.
I pitam ako neko zna zbog čega presalga: ventil?! isparivač?! membrane?! ili nešto drugo je u pitanju?!
Pa ja i pitam nekoga da li zna u čemu je problem, jer ja ne znam.
Jer da znam uzeo bi to i uradio sam.
Comment
-
-
ne odredjuje protokomer ler gas vec IAC ventil. za pocetak probaj da malo vise ugrajes auto na benzin pa onda prebaci na gas. problem kod tebe je sto dok je hladniji motor , jednostavno isparivac daje previse gasa i naravno da nece da upali, ni na benzin jer je ostalo gasa u isparivacu koji nekeko dospeva u usis. ako neces da menjas ispparivac/membrane, jedno od resenja moze da bude i da prepravis prekidac gas/benzin da ima i opciju da ugasis oba goriva, i kad se ugasi hladan na gasu, izverglas na punom gasu bez ijednog goriva da "iscistis" usis, i onda pali na benzin. ovo mozes izvesti i npr skidanjem buksne sa gasnog ventila. ...ali to je sve budzenje...pa ti vidi sta ti najvise odgovara.
problem je sto ne samo ti nego dosta ljudi bi da sto pre prebace na gas, a isparivac hladan....to u nekim slucajevima uspeva, a u nekim jednostavno ne, iz mnogo razloga, pogotovo ako je isparivac u malo losijem stanju.
u isparivacu su gumene membrane i gumice koje regulisu protok gasa. guma kada je topla je meka i savitljiva i radi posao za koji je namenjena, a sta mislis sta se desava kada je hladna ?http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
''da mi nije jasno zašto mi se to dešavalo i na temperaturama okoline od 10-15 stepeni.A tada ga nisam mogao upaliti ni na benzin(pumpa je bila tada ok), kada bi mi se hladan ugasio
prvi korak je ako ne mozes sam (a tako lici) da uradis analizu da odes kod nekog majstora za tvoj model auta sa iskustvom da izvrsi dijagnozu problema.
posto tebi kako kazes auto ne radi ni na plin a niti na benzin.
prvo ga osposobi da proradi na benzin...
ona prica ajnspric i poluajnspric, bez uvrede ipak bi trebalo naci nekoga ko se iole razume u to kako motor i uopste auto radi.
a taj treba da izvrsi merenja i dovede auto u stanje fabricke konstrukcije, tj fabricko stanje rada sistema.
svi senzori, zicana forma, konektorski spojevi, svi servo motori regulacije poput onoga za vazduh, itd treba proveriti i popraviti/ zameniti shodno rezultatu pregleda.
sa druge strane 70.000km voznje bez servisiranja auta- odlicno si prosao.
pumpa za benzin je deo koji je moguce da se pokvari, i stoga se i menja kada se to dogodi. ne postoji neka metoda nego zamena za ispravnu i to tacno onu koja je za taj model vozila/motora ako se zeli pouzdan rad auta.
za rad motora i na plin i na benzin je zajednicko vazduh i varnica, pa to moze biti dobra polazna tacka u procesu pregleda zasto ne radi auto niti na jedno gorivo kako treba.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Originally posted by gorkyovde sam pročitao da se ljudi hvale biiiip!štinama tipa moj auto pali bolje na gas a na benzin ni ne radi,to je nonsens hvaljenje neispravnim autom
Comment
-
-
Ajnšpric i gas stvaraju problem čak i ako se motor pokreće na benzin, bilo automatski, bilo namerno, ali retko u kom servisu će to otvoreno reći.
koji konkretno problem je taj na koji se misli ?
Retko ko pomene i da gas uništi motore tj. glave motora predviđenih za rad sa olovnim benzinom itd
inace, takvim motorima smeta (kako je receno unistava ih) i danasnji benzin.
zato postoje olovni aditivi da se kupe za takve prastare motore, tj oldtimere.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Sa ajnšpricom ima problema i kada radi na gorivo na koje bi trebalo. Povećava se habanje zbog plina, a uz to je analogna elektronika (upotrebljavana kod većine tih starijih sistema) vrlo ćudljiva stvar, može se reći da ima svoju volju i ne treba je izazivati. Ovo se uopšte ne šalim, stvarno je tako. Nije kao sa digitalnim elementima, ili radi ili ne radi. Razdešenosti, starost, sve to smeta. Ko studira elektroniku ili se malo više bavio ovim stvarima zna o čemu pričam.
Blago meni, Zastava je tek nedavno prestala da proizvodi motore za olovni benzin i troši ga 70% benzinskih automobila u Srbiji. Zapravo, toliko se proda Super MB95 i MB98 benzina dok na BMB otpada ostatak. Biće da si nešto pomešao sa dvotaktnim motorima koji su prestali da se proizvode (za automobile) tad kad si naveo tj sa poslednjim Trabantima. Pa ko ne zna za jadac, odoše ventili, sedišta, gumice, vođice i ostalo. Zato je hronična pojava u Srbiji da auto krene da troši ulje kad se ugradi gas.
Comment
-
-
Nije kao sa digitalnim elementima, ili radi ili ne radi. Razdešenosti, starost, sve to smeta.http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off
Comment
-
-
Zastava je tek nedavno prestala da proizvodi motore za olovni benzin i troši ga 70% benzinskih automobila u Srbiji.
70% troši olovni jer naše rafinerije ne mogu da proizvedu veće količine bezolovnog. Kada bi rafinerije proizvodile više bezolovnog država bi se postarala da se više troši bezolovni, a dok proizvode više olovnog, država se stara da se više prodaje olovni. Dok se bezolovni slabo prodavao (pre 10-tak god.) bio je jeftiniji od olovnog, sada kada se sve više traži cena je ista (jedno je vreme čak bio i skuplji).
Jeste da je off, ali nisam mogao da prećutim.VW über alles.
Comment
-
-
Originally posted by ale944Nije kao sa digitalnim elementima, ili radi ili ne radi. Razdešenosti, starost, sve to smeta.
@bili: Apsolutno netačno! NIS može da proizvede 100% BMB i zadovolji tržište svakog momenta. Nema to veze sa zastarelošću tehnologije kao što neki misle, ali da ne bih ja laički objašnjavao, možda neko stručniji može da objasni proces. U svakom slučaju, ne odstranjuje se olovo, nego dodaje. Zato i jeste ADitiv. Ako Zastava kaže, samo napred. Zapadna auto industrija je dug period razvijala legure i gumene mase zarad izbacivanja olova kao sredstva za podmazivanje. Pežo je tek krajem 92. prestao da proizvodi motore za olovni, kada su izmenili liniju u Sošou, a Zastava 87, naravno. Za posledice plina ili bezolovnog benzina na glave motora predviđenih za olovni energent, pitajte nekoga ko radi obradu.
Comment
-
-
Sa ajnšpricom ima problema i kada radi na gorivo na koje bi trebalo
to se resava odrzavanjem i popravkom auta.
plin sa time nema nikakve veze.
Povećava se habanje zbog plina
isto tako niti razni senzori temperature, pritiska, senzora.
isto tako niti ECU paljenja, kablovi ili bobina.
nista se ne haba u injection sistemu zbog plina, osim prljanja samih brizgaljki kod venturi sistema plina.
a resenje se svodi na povremeno ciscenje, jednom u 5 godina.
a uz to je analogna elektronika (upotrebljavana kod većine tih starijih sistema) vrlo ćudljiva stvar, može se reći da ima svoju volju i ne treba je izazivati. Ovo se uopšte ne šalim, stvarno je tako.
D Jet Bosov analogni sada ima nekih 30+ godina.
posle toliko godina mnogo sto sta je na autu cudljivo i podlozno kvarovima.
plin opet sa time nema veze, stvar je u odrzavanju auta generalno.
Nije kao sa digitalnim elementima, ili radi ili ne radi.
najveci problem nisu niti digitalni elementi niti sama elektronika kao takva vec pre svega kablovi, konektori, raznorazni spojevi i sami senzori koji prikupljaju informacije za dalju digitalnu obradu.
sistem benzinskog ubrizgavanja i plinski sistem jedva da imaju dodirnih tacaka, kod venturija cak i nemaju.
plin ima razne mane (i prednosti) ali gde nadje uticaj na kvarenje sistema ubrizgavanja.
za Zastavu su vec rekli, omasio si jedno 20 godina, da ne pricam da su ostale vodece marke presle na bezolovne motore jos krajem 70tih i pocetkom 80tih.
svecom treba naci neki model motora konstruisan tokom 80tih da nije predvidjen za upotrebu bezolovnog benzina.
a sada je 2008. - vecina automobila iz 70tih godina je odavno na otpadima..
za te stare motore postoji daleko vise problema u radu danas od onih koje potencijalno moze da napravi plin.
Pa ko ne zna za jadac, odoše ventili, sedišta, gumice, vođice i ostalo. Zato je hronična pojava u Srbiji da auto krene da troši ulje kad se ugradi gas
ko za ovolike decenije jos nije savladao zamke odrzavanja vozila, plin je najmanji problem na tako zapustenom motoru tih starih vozila.
ta stara vozila ionako trose ulja i na olovni benzin, i imaju mehanicki pohabane motore.
godine i kilometri cine svoje habanje, mnogo pre ugradnje plina.
vrlo su retki auti iz tog doba 70tih i 80tih koji eto 20 ili 30 godina su vozeni na plin od samog starta eksploatacije pa da se moze dovoljno ubverljivo habanje motora pripisati bas plinu.
vecina vozaca kod nas je tek nedavno (<10 godina) uopste cula da postoji plin kao gorivo.
sta po tebi plin kada sagori (extra) kvari u jednom prosecnom standardnom motoru proizvedenom od recimo 1990. do danas ?volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
@bili: Apsolutno netačno! NIS može da proizvede 100% BMB i zadovolji tržište svakog momenta. Nema to veze sa zastarelošću tehnologije kao što neki misle, ali da ne bih ja laički objašnjavao, možda neko stručniji može da objasni proces. U svakom slučaju, ne odstranjuje se olovo, nego dodaje. Zato i jeste ADitiv.
Da bi bolje shvatili uporediću rafineriju nafte sa kazanom za pečenje rakije, pošto većina stanovnika zemlje Srbije je vrlo dobro upućena u rakiju i kako (iz čega) do nje doći. "Princip je isti, sve ostalo su nijanse" Đ. B.
Prvo mi uglavnom koristimo rusku sirovu naftu koja je među lošijim (i 20% domaće koja je još gora od one ruske). Nije sve jedno da li rakiju praviš od šljiva ili jabuka. U šljivama ima više šećera pa dobiješ više jake rakije. Možeš i od jabuka dobiti istu količinu rakije ali je ona slabija.
Dakle sirova nafta se zagreva i onda hvataš isparenja, pa ih hladiš, dobijaš benzin, dizel,..., bitumen. Sad, koliko ti je dobro postrojenje toliko uhvatiš, ako ništa ne uhvatiš ode sve u vazduh i bitumen. Opet, isto kao kod rakije, prvo teče onaj najjači benzin, pa onda sve slabiji i slabiji. Dakle imaš jako malo benzina velike oktanske vrednosti (100 je max za benzin dobijen iz nafte), i mnogo, mnogo, mnogo onog koji nije ni za fiću (ispod 86 oktana). Da napomenem benzin kada se dobije iz nafte nije ni olovni ni bezolovni (tu si u pravu). Onda se neko setio da kada u slab benzin dodaš tetra-etil-olovo njemu naglo skoči oktanska vrednost. Postoji i benzin sa 130 oktana što je nemoguće bez aditiva.
Dakle mi imamo jako mnogo slabog benzina, a najjeftinije i najlakše je krknuti olovo i eto nama radosti (živeli fizika i hemija, živeli rak i leukemija B. Đ.). Dobijanje bezolovnog je komplikovanije (složenije postrojenje) i skuplje (aditivi skuplji), a uz to ne mogu podići oktansku vrednost kao što to radi tetra-etil-olovo.
Malo sam uprostio i izkarikirao, ali ako nije dovoljno dobro, mogu ja i komplikovanije i bolje i preciznije. Samo kad sam trezan.
Živeli!
Moderatori, BRIŠITE OBE MOJE PORUKE IZ OVE TEME, hik
PS: Pežo prestao da proizvodi olovne motore 92., a kada je počeo bezolovne?VW über alles.
Comment
-
-
@bili: Sad si povezao oktansku i energetsku vrednost benzina koje nemaju nikakve veze. Energetska vrednost se vrlo malo menja oktanskim aditivima, pre se može promeniti dodavanjem drugih produkata rafinisanja, npr kerozina. Mislim da su se ljudi raspali pišući da oktanska vrednost nema veze sa "snagom" benzina, čak automobili sa niskim stepenom kompresije često bolje idu na 93-oktanski benzin nego 98 iz prostog razloga što benzin manje otporan na detonaciju ujedno i brže sagoreva. Napominjem, automobili sa nižim stepenom kompresije! Kod onih sa visokim, dolazilo bi do detonacija i naravno, motor bi radio dosta nemirno i loše. Kad je Pežo počeo da proizvodi motore na bezolovni? Od kada ugrađuju katalizator (pošto bezolovni benzin daje mnogo toksičnije produkte, samo u vrlo maloj količini, pomenuti katalizator sprečava njihov odlazak u atmosferu), a to je čini mi se sredinom 80-ih. Što se tiče ostalih proizvođača u USA 75. godine, kod evropskih oko 86. počinje drastično smanjenje proizvodnje motora na olovni benzin. Olovni aditivi nisu ništa jeftiniji nego ostali.
@sw.brick: Ne pokušavam ja da objasnim kako plin uništava motor u optimalnim uslovima, već o situaciji u Srbiji. Ako ćemo da pričamo o tome kako sve funkcioniše super kada se profesionalno prilagodi, ugradi i održava, može, ali uzmi u obzir da je ovde najveći broj automobila sa ugrađenim plinom upravo sa Jetronic, Motronic ili karburatorskim sistemima. Kažeš da se elektronika ne kvari zbog plina? Naprotiv, sonde se habaju zbog veće temperature izduvnih gasova. Stalno nastaju problemi sa ECU zbog loše elektronske izvedbe naših budža majstora. Za Zastavu, veruj mi nisam omašio 20 godina, do skoro su koristili mesing, kome je neophodno olovo za podmazivanje.
Da ne daljim priču, ako ne verujete ne vredi da se raspravljamo, ima još ljudi koji sve ovo mogu da potvrde.
Comment
-
Comment