Vidim da je ovo cest problem i da je resenje vec obradjeno na forumu ali ja nisam nasao da se eksplicitno navodi TNG sistem kao sto je moj.
Vozim Stilo 1.6 16v 2004. god. Pre par meseci je ugradjen Tomazeto sekvencijalni sistem. Bio sam na prvom servisu (1000km) a i uskoro se blizi servis na 10.000km. Od pocetka imam problem da se auto ugasi posle ozbiljnijeg kocenja ili zaustavljanja ali ne uvek.
Pokusavao sam da ustanovim pravilo po kojem se to desava ali nisam uspeo. Desava se i kad je rezervoar pun, pun do pola, skoro prazan. Svecice su zamenjene pre ugradnje - NGK. Auto je do sad preso oko 46.000 km.
U jednom trenutku sam pomislio da sam ustanovio kad se to desava - npr vozim autoputem neko vreme i kad se zaustavim na pumpi on se ugasi. Ili kad izlazim s autoputa i stanem. Medjutim, desava se cesto i u gradskoj voznji.
Juce sam vozio nekih 50 km na benzinu i sve je ok. U povratku za BG ugasio se na semaforu kod Altine a tad sam vozio na TNG. Jednostavno nema pravila.
Vidim da se spominje step motor ili motor ler gasa. Menjao sam sijalice i usput pitao auto-mehanicara (Goran - Altina) on kaze ako mi radi dobro na benzin nema potrebe da se bilo sta dira. Sta vi mislite?
Poznat problem na Stilu 1.6, koji se može brzo rešiti. Radi se o problemu sa cutoffom u benzinskom ECU-u. Fabrički je ECU loše setovan, tako da sistem ulazi u cutoff na oko 2000 rpm-a a izlazi tek na 1100. Malo su pogrešili u fabričkom setovanju, ali je to ispravljeno na modelima od 2005. godine. Srećom svi stari modela ECUa se mogu reprogramirati da rade normalno. Benzinu takav način rada cutoffa nije toliko smetao, mada je zbog velikog broja problema sa gašenjem prilokom vožnje na benzin, "mana" otklonjena. Gasnim sistemima je to pravilo velike probleme.
Nemš IAC ventil, tako da do njega nije problem. Kod Stila se radi o DBW sistemu...
Odlaskom na redovan servis i posle intervencije problem resen.
Odmah prilikom test voznje primeceno da kazaljka obrtomera prilikom naglog kocenja ne dodrine 0 pa se vrati ili , kako mi se cesto desavalo, dodrine 0 pa se ne vrati i auto se ugasi. Sada dodirne 500 obrtaja i stabilizuje se na 800.
Eto za buduca pokoljenja
da ne otvaram novu temu iskopao sam ovu staru ali pitanje je malo drugacije:auto na benzinu radi normalno.kada ga prebacim na plin isto radi normalno u voznji stim sto u 70% slucajeva kada ga ubacim u ler skala od obrtomera nece da se spusti ispod 1500obrtaja znaci desava se samo na plinu
Pošto si mi isto pitanje postavio na pp, da ti odgovorim ovde...
Plin (gas) nema mogućnost da "zadrži" broj obrtaja na 1500 ili na većem broju obtaja od normalnog. Broj obrtaja na leru je i dalje funkcija koju obavlja benzinski ECU preko IAC ventila. Nebitno je što na benzinu radi "prividno" normalno, neki kvar u svakom slučaju postoji.
kada upalim auto pustim da se zagreje i dok sam u mestu na leru podignem na 3500 obrtaja prebacim na plin auto se naj normalnije ponasa u toku voznje,ako ga vozim i u voznji izbacim iz brzine prebacim na plin ubacim u brzinu i dam gas on onda krene nesto da se baguje i nece da vraca obrtometar ispod 1500,idem u subotu kod majstora na dijagnostiku ali mozda sam i ja sam uzrok toga sto se desava
na dijagnostici pokazao da su svi parametri u radu na benzinu ,nije prijavljena ni jedna greska sve ali bukvalno sve u redu dijagnostiku radio u TIMu,ostaje da je do samog uredjaja od plina znaci neki problem ili je do tog prebacivanja sto sam napisao u predhodnom postu mada to sa prebacivanjem mislim da nema mnogo veze tako sam prebacivao dosta puta ranije pa nije kocio i sto mi se desava u zadnje vreme da sam sa benzina prebaci na plin neki put i toi na 2500 obrtaja i ako je podesen da prebacuje na 3500
ponavlja se problem i posle 2 nova step motora,dakle problem je sledeci:
auto na benzinu radi naj normalnije kada ga prebacim na plin povecava broj obrtaja u leru i nece da spusti broj obrtaja ispod 1500,nekad se desi ako duze stojim npr15ak sec da spusti kupljen nov step motor jedan M&D ali to nije OR(neka domaca radinost)pa sam kupio Magneti mareli sto mu je i fabricka ugradnja auto vozen na dijagnostiku sve pokazuje da je u redu pri radu na benzinu,na plinu sve normalno radi sem toga,nije seqvent
Verovatno ima negde falš vazduha. Pregledaj spojeve svih crevaca što idu na usisnu granu. Da li je uradjen reset ECU-a? I da li možeš pogledati ono bljak boje iznad i dopuniti podatke
fiat bravo 1.6 16V 97g metalna grana 76kw,uradjen je reset sve zivo evo vec 3-4 meseca ne mogu da ga sredim,dok je hladan to se ne desava,tek kad dostigne radnu temperaturu onda krece,menjan je isparivac ili kako se vec zove od tad je auto presao 12k e ali nije stelovan plin dugo ali rekli su mi da ne bi zbog toga zezao
Mogao b izbog toga da zeza ako nema negde falš vazduha. Motor i dalje obavlja sve funkcije pa i rad na leru, ako nije dobra smeša podići će ler da bi motor nastavio dalje da radi. Štelovanje bar nije problem.
Comment