F1 2017

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Pro FX-Sniper
    CBC Senator XXL
    • 11.01.2010
    • 14410
    • Medakovic
    • Alfa-Brera

Mercedes neće žuriti sa objavljivanjem imena drugog vozača

Toto Wolff je rekao da će Mercedes dobro razmotriti sve opcije pre nego što objavi vozačku postavu za 2017. nakon iznenadnog povlačenja Nica Rosberga.

Mercedes trenutno u Formuli 1 podržava Pascala Wehreina u Manoru i njegovog ovogodišnjeg timskog kolegu Estebana Ocona koji je pre određenog vremena potpisao ugovor sa Force Indijom. Wehrleinova budućnost sa druge strane još uvek nije potpuno jasna.

Wolff je pozdravio hrabru odluku Nica Rosberga da se povuče, a potom je nagovestio da Mercedes neće žuriti u donošenju odluke oko drugog vozača.
    „Za tim je ovo neočekivana situacija, ali je ona u isto vreme i uzbudljiva. Započinjemo novu eru u pogledu tehničkih pravila, a imamo i jedno prazno mesto u timu. Dobro ćemo razmotriti se opcije i onda ćemo odlučiti koji je pravi put kojim treba da krenemo u budućnost“, izjavio je Wolff.
    Pored Wehrleina i Ocona, mediji su kao moguće zamene počeli da pominju i Valtterija Bottasa, ali i Fernanda Alonsa i čijem slučaju bi Mercedes morao da otkupi njegov ugovor od McLarena.

You can run, but you can't hide.

Comment

• Pro FX-Sniper
      CBC Senator XXL
      • 11.01.2010
      • 14410
      • Medakovic
      • Alfa-Brera

ExxonMobil je novi sponzor Red Bull ekipe

McLaren je izgubio još jednog dugogodišnjeg F1 partnera.

Naime, Exxon je prešao u konkurentski tim Red Bulla, sledeći primer Tag Heuera. Red Bull je u današnjem saopštenju izjavio kako će Exxon zameniti Total kao dosadašnjeg sponzora i partnera za gorivo, mazivo, i uljne lubrikante u sezoni 2017.
      U budućnosti, logo Mobil 1 i Esso, nalaziće se na kombinezonima i kacigama vozača Red Bulla, Daniela Ricciarda i Maxa Verstappena. Da podsetimo, Exxon ide stopama Tag Heuera, koji je u Red Bull došao nakon sezone 2015. i saradnje koja je trajala čitavih 30 godina. Ova saradnja trajala je nešto kraće, tačnije 21 godinu, ali je bila veoma uspešna. U tom periodu zajedno su uknjižili tri svetska vozačka prvenstva, jednu svetsku titulu u prvenstvu konstruktora, i ukupno 78 pobeda u trkama svetskog šampionata.

Comment

• Pro FX-Sniper
        CBC Senator XXL
        • 11.01.2010
        • 14410
        • Medakovic
        • Alfa-Brera

Button: Voleo bih da sam mogao voziti za Ferrari

Uoči njegovog poslednjeg F1 vikenda, Jenson Button razgovarao je sa Eddie Jordanom sa kojim je ovom prilikom odradio intrevju.

Jedna, sigurno, vrhunska karijera ovog 36-godišnjaka trajala je ukupno 17 sezona i objedinjuje četiri ekipe u dosijeu ovog gospodina. Ekipe Benneton, Renault, Brawn te Honda su sigurno vrhunske ekipe, i mogu se pohvaliti da su koristile usluge britanskog džentlmena, ali ostalo je još jedno mjesto gde bi Jenson rado proveo određeno vreme u svojoj karijeri, da mu se ijednom pružila prilika, tvrdi on lično.

“Da se ukazala prilika i prava situacija, naravno da bih tada vozio za Ferrari.” kaze Jenson. “Postojala su tri tima u kojim sam hteo voziti kad sam stizao u F1, i to su Williams, Ferrari i McLaren. U dva sam vozio. U određenom trenutku je bilo prilike i za treći, ali ipak mislim da je ovako najbolje. Ta prilika nije bila baš najbolja.”

Button je postavio standarde za mlade vozače, to je sigurno, od svog ulaska u šampionat još davne 2000. godine.
        Tvrdi kako je danas mnogo lakše, nego što je bilo tada, i da je danas F1 nešto sasvim drugačije:
        “Sigurno je lakše ako imaš talenat. Lično ja, nisam imao nikakvo iskustvo kad sam stigao u F1. Nisam imao pojma, viziju, kako postaviti set-up automobila. Do tada, do F1, godinu dana u Formuli Ford, godinu dana u Formuli 3. I to je to. Nismo imali simulatore tada, nismo imali ni približne podatke sa staze, kao sada. Nigde. Sada vozači imaju sate i sate na simulatoru, imaju svoje vlastite test timove, kako sam čuo. Lance Stroll ima svoj vlastiti test tim, i sve F1 staze testirao je na svoju ruku, sa dve godine starim bolidom Williamsa, koji je vozio. Nismo imali ništa slično tada. Ja sam bio ubačen u bolid, sa kojim sam napravio jedan jedini krug, a zatim je motor otkazao. Praktično, odvezao sam prvu trku bez super licence, jer nisam bio u mogućnosti da je pribavim.”

Comment

• Pro FX-Sniper
          CBC Senator XXL
          • 11.01.2010
          • 14410
          • Medakovic
          • Alfa-Brera

Vandoorne: Novi bolid McLarena izgleda veoma agresivno

Belgijski vozač imao je prilike da vidi novi bolid tima za narednu sezonu.

Iako je Stoffel Vandoorne imao prilke da vidi 3D kompjuterski model svog bolida, izajvio je da je novi automobil izgleda veoma agresivno i da već sada jedva čeka da ga testira.

“Video sam novi bolid na računaru, to je bio 3D model. Veoma je drugačiji u odnosu na prošlogodišnji. Mogu vam reći da mi se sviđa, posebno sa širijim gumama i većim zadnjim krilom. Jedva čekam da sednem u bolid. Momci su odavno počeli sa pripremama i mislim da smo polako spremi za narednu sezonu.” izjavio je Vandoorne.

On je ovom prilikom objasnio zbog čega je izabaro broj 2 za narednu sezonu.
          “To je bio prvi broj koji sam imao kada sam počeo svoju trkačku karijeru, u Formuli 4 još davne 2010. Nisam ga ja izabarao nego su mi ga dodelil, ali to je bila dobra godina za mene gde sam imao dosta pobeda i podijuma. Sa njim imama prelepa sećanja.”

Comment

• Pro FX-Sniper
            CBC Senator XXL
            • 11.01.2010
            • 14410
            • Medakovic
            • Alfa-Brera

Brawn: Mercedes će ostati jak i u narednoj sezoni

Bivši tehnički direktor Mercedesa veruje da se njegov bivši tim ponovo dobro spremio za novu promenu tehničkih pravila.

Naredne sezone imaćemo prilike da vidimo šire i brže F1 bolide zahvaljujući setu novih tehničkih pravila, koji su uvedena sa ciljem da promešaju karte među timovima. Pored toga u bolidima će idalje kucati 1.6 V6 turbo motori, gde je Mercedes bio neprikosloven u poslednje tri sezone. Na ovaj način tim iz Štugarta uspeo da na 59 trka zabeleži 51 pobedu i 56 pol pozicija.

Ross Brawn, čovek koji je uspeo da postavi Mercedes na staze uspeha, veruje da se nemački tim opet temeljno spremio za početak nove sezone.
            “Mercedes je veoma rano počeo sa pripremama za 2017. Ja sam bio tamo mislim da idalje imaju istu psihologiju. Oni su još ove godine vodeli da im je bolid najbolji i da jedino su sami sebi konkurencija, pa tako da su već ranije krenuli sa novim programom. Ne znam ni ostali timovi kada i koliko su pažnje posvetili pripremama za narednu sezonu, ali verujem da će Mercedes idalje biti jak.” dodao je Ross Brawn.

Comment

• Pro FX-Sniper
              CBC Senator XXL
              • 11.01.2010
              • 14410
              • Medakovic
              • Alfa-Brera

Symonds: Gubitak Bottasa bi se dosta negativno odrazio na Williams

Tehnički direkotor tima iz Gruva kazao je da bi odlazak finskog vozača skupo koštao tim na polju performansi.

Iako Valtteri Bottas ima važeći ugvoor sa Williamsom za narednu sezonu stvari su na ovom polju malo uzburkale u onom trenutku kada je Nico Rosberg objavio svoje povlačenje. Zbog zauzetosti određenog broj vozača, mladi Finac se našao na vrhu liste želja Mercedesa. Veruje se da je nemački tim poslao ponudu koja je bila odbijena, ali da su ove dve strane nastavile razgovore.
              Pat Symonds veruje da Williams mora da zadrži svog vozača jer će pored njega naredne godine garažu deliti sa dosta mlađim i neiskusnim Lanceom Strollom.
              “Nama u timu naredne sezone dolazi jedan debitant, tako da je veoma bitno da zadržimo Bottasa. Ljudi moraju da shvate da je vozač važan element koji spaja bolid i inženjere. Vi ga možete zameniti drugim vozačem, ali on mora da ima određene reference koje se stiču iskustvom. Posebno je to sada važno u ovoj sezoni gde se menjaju pravila.” dodao je Symonds.

Comment

• Pro FX-Sniper
                CBC Senator XXL
                • 11.01.2010
                • 14410
                • Medakovic
                • Alfa-Brera

Massa pregovara sa Williamsom oko povratka?

Britanski tim upitao je brazilskog veterana da im se pridruži i naredne sezone.

Felipe Massa najavio je odlazak iz najbržeg cirkusa još za vreme VN Italije, pa je na trci u Abu Dabiju izvezao za sada svoje poslednje kilometre u Formuli 1. Ipak, posle objave Nica Rosberga da napušta Mercedes, desile su se određene promene na tržištu vozača. Nemački tim izgleda da je jako zagrizao za Valtterija Bottasa tako što je poslao unosnu ponudu Williamsu, zbog čega tim iz Gruva traži alternativnu zamenu.

Pre navodima franuskog L’Equipe magazina, Massa i Williams su već krenuli sa pregovorima na produžetak saradnje na još jednu sezonu. Naime, ako britanski tim pristane da pusti Finca onda ga očekuje dobar popust od 10 miliona evra na Mercedesove agregate.

Comment

• Pro FX-Sniper
                  CBC Senator XXL
                  • 11.01.2010
                  • 14410
                  • Medakovic
                  • Alfa-Brera

Hamilton: Mercedes mora da me konsultuje oko izbora novog vozača

Britanski vozač izjavio je da tim ima obavezu da ga upita oko izbora novog timskog kolege.

“Šta da kažem, kada tim svede listu na konačan broj vozača, onda oni imaju obavezu da o tome porazgovaraju samnom. Za sada niko mi nije ništa rekao.” izjavio je Lewis Hamilton.

Mercedes uveliko traži zamenu za odlazećeg Nica Rosberga a sa druge strane Lewis Hamilton priznaje da je jedan od glavnih konkurenata za titulu. On je ovog puta prokomentarisao njegov odnos sa Rosbergom.
                  “Veoma je bitno ko će se nalaziti u drugom bolidu. Mnogo smo puta videli kako sve tim može da utiče na rivalstvo između vozača. Ja sam veoma srećam što vozim za Mercedes. Mi moramo biti sigurni da vozač koji će doći na Rosbergovo mesto mora biti dobar na mnogim poljima. Mercedes može da dovede koga god želi. Ako dovedu Vettela ili Alonsa ja se njih ne plašim, čak sam Fernanda pobedio u mojoj prvoj sezoni u Formili 1.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                    CBC Senator XXL
                    • 11.01.2010
                    • 14410
                    • Medakovic
                    • Alfa-Brera

Honda traži još jedan tim za snabdevanje motora

Japanski proizvođač ima želju da u 2018. svoje motore ubaci u još jedan tim.

Honda se od svog povratka u Formulu 1 obavezala na vernost sa McLarenom, ali u javnosti nikada nije krila želju da svoje agregate dostavi još nekom timu. Svima je jasno da ovaj dogovor nije moguć u narednoj sezoni, ali da su sve karte otvorene za 2018. mada da je rok za ovaj dogovor maj 2017.

“Maj mesec je krajnji rok za dogovor, jer je u to vreme ove godine Red Bull i Toro Rosso objavio da prelaze na Renaultove motore. Što pre znamo to je bolje.” kazao je šef Hondinog odelenja Yusuke Hasegawa.
                    Japanski proizvođač uspeo je da poveća snagu svog motora, što mu je sa druge strane otvorilo određena vrata na tržištu u Formuli 1.
                    “Postoje određeni pregovori sa timovima, ali za sada nema dogovora. Određeni ljudi su se interesovali za naše usluge. Lepo je za naš što smo došli do tog nivoa. Mercedesovi klijenti nemaju namere da menjaju njihove motore za naše. Mi moramo da se dokažemo korak po korak. Do tada, sve ostaje na nama.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                      CBC Senator XXL
                      • 11.01.2010
                      • 14410
                      • Medakovic
                      • Alfa-Brera

Berger: Vettel cilja na mesto u Mercedesu od 2018.

Prema mišljenu jednog od najbojih vozača Formule 1 nemački as razmatra mogućnost prelasak u tim iz Štugarta.

Ovu izjavu preneo je čuveni nemački list Sport Bild, koji navodi da bi Rosbergova zamena mogla da dobije samo jednogodišnji ugovor, jer tim ima ozbiljne planove za 2018. godinu.

Gerhard Berger, čovek koji je posredovao u pregovorima izmađu Mercedesa i Rosberga (od ugovora od kojeg je Nemac posle osvajanje šampionaske titule i odustao) kaže da nemački tim želi da ponovo dovede Nemca u svoje redove.
                      “Sada je Ferrari na udaru. Sebastian će sada da posmatra razvoj situacije u Mercedesu i odlučiće da li će produžiti ugovor sa Ferrarijem. Uveren sam da će želeti da pokuša da se prebaci u Mercedes ali 2018. Zato Ferrari treba da ga učini srećim i zadrži ga tu gde jeste.” kazao je Berger.

Comment

• Pro FX-Sniper
                        CBC Senator XXL
                        • 11.01.2010
                        • 14410
                        • Medakovic
                        • Alfa-Brera

Alonso: 2012. je moja najuspešnija sezona u Formuli 1

Španski vozač izjavio je 2012. godina po njemu bila jedna od najboljih u karijeri.

Vozač McLarena osvrnuo se na svoje uspehe u proteklih godina u najbržem cirkusu. Alonso je u Formuli 1 debitovao još 2001. goidne a 2005. i 2006. uspeo je da osvoji dve titule prvaka. I pored toga, on je 2012. godine ocenio kao najbolju po pitanju prikazanih performansi.
                        Španac je tada pobedio na samo tri trke, ali se na podijum popeo čak devet puta i bio je u trci za šampionsku titulu sve do poslednje trke u Brazilu. Na kraju pehar je otišao u ruke Sebastiana Vettela koji je šampionat osvojio sa samo tri poena prednosti u odnosu na Španca.
                        “2012. godina je za mene bila najbolja. Onda možda posle po uspešnosti sledi 2014. Od tada pa do sada uspeo sam da se osećam samouvereno u boldu, čak i ove godine na trci u Brazilu kada sam sa starim gumama uspeo da postavim dobra vremena. To mi je dalo mogućnosti da vozim boli na samom limitu u svim uslovima. Za mene je ova godina izvezena po najvišim standardima. Zadovoljan sam napredkom koji je tim prikazao. Pre samo 12 meseci bili smo razočarani rezultatima, ali sada su stvari drugačije što nam je ulilo dodatni entuzijazam.” kazao je Fernando Alonso.

Comment

• Pro FX-Sniper
                          CBC Senator XXL
                          • 11.01.2010
                          • 14410
                          • Medakovic
                          • Alfa-Brera

Ricciardo: Postoje određene tenzije između mene i Maxa

Australijanac priznaje kako bi napetost između njega i timskog kolege mogla porasti iduće sezone, ukoliko ekipa redovno bude među osvajačima pobedničkih postolja.

Od kako se mladi Holanđanin pridružio ekipi Red Bulla, on i njegov timski kolega imali su neke žestoke okršaje na stazi. Upitan šta misli o tome, kako će se njihov odnos razvijati u budućnosti, Ricciardo smatra da će sigurno biti poteškoća, posebno ako Red Bull nadogradi svoju trkačku formu, u skladu sa novim propisima za iduću sezonu:

“Pa, ja nisam naivan. Ako se budemo borili za pobede, sigurno je to da će nervoza i pritisak rasti, do određene mere. Ipak, nadam se da ćemo biti u mogućnosti nakon toga pogledati jedan drugom u oči i reći – dobar posao,” kaže Daniel za službenu stranicu svoje ekipe.

“Ja iskreno mislim, da će to biti dobra stvar za nas. Čini mi se da se na aerodinamiku sada stavlja puno veći naglasak, a ja imam puno vere u naše aerodinamičko odelenje. To je naša jača strana. Takođe mislim kako će automobili iduće sezone imati prilično opasan izgled. Preciznije, šire gume, mnogo više mase. Opasno.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                            CBC Senator XXL
                            • 11.01.2010
                            • 14410
                            • Medakovic
                            • Alfa-Brera

Hulkenberg: To je samo život, popeću se na podijum

Nemac smatra kako je njegova F1 karijera sastavni deo njegovog života, i da ne vidi ništa posebno razočaravajuće u tome što se nijednom do sada nije popeo na pobedničko postolje u nekoj trci.

Nico Hulkenberg opušteno kaže kako je to “samo život”, dok se lagano priprema da u svom trkačkom životu otvori novo poglavlje sa ekipom Renault.
                            Hulkenberg je zakoračio u F1 sa odličnom statistikom iz juniorske formule, ali je zatim u najjačem takmičenju proveo više od šest godina bez postolja, u ekipama Williamsa, Saubera i Force India.

Samo Adrian Sutil sa 128 i Pierluigi Martin sa svojih 119 startova, odvezli su više trka u F1 od ovog vozača, da se nijednom nisu peli na postolje. Hulkenbergu je start u Abu Dhabi bio 115 u profesionalnoj F1 karijeri.
                            Međutim on tvrdi kako se ne zasniva baš sve nužno na statistici:
                            “Uvek postoji razlog za to, ako računate baš svaki incident, ili određeni slučaj. Neki incidenti mogli su se naravno izbjeći, greške se događaju, ili postoje nesrećne okolnosti u svemu tome, ali to je to. Generalno, to je šteta, i volio bih osvojiti makar jedan podijum, za sebe i za tim.”

“Naravno, nije da samo o tome stalno razmišljam, i naglas plačem kako sam nesretan, jer to je jednostavno život. Nadam se da će se okrenuti na drugu stranu uspeha, u narednih nekoliko godina. Vjerujem u naporan rad, i pametno donešene odluke, a ostalo mora doći samo po sebi.”

Comment

• Pro FX-Sniper
                              CBC Senator XXL
                              • 11.01.2010
                              • 14410
                              • Medakovic
                              • Alfa-Brera

Williams ponudio Massi 5 miliona funti za povratak?

Kako navode brazilski mediji tim iz Gruva poslao je konkretnu ponudu svom već sada bivšem vozaču.

Iako se Felipe Massa na kraju sezone oprostio od Formule 1, on je u poslednjih dve nedelje postao kandidat za mesto u svom već sadašnjem bivšem timu. Rosbergov odlazak u penziju uzdrmao je tržište vozača a pošto je Mercedes već uveliko zagrizao za Valtterija Bottasa na Massinu adresu stigla je i konkretna ponuda.

List Grande Premio piše kako je Williams Barzilcu ponudio pet miliona funti za još jednu sezonu. Massa je sada jedan od najiskusnijih vozača na gridu a takođe ima i sposobnost da privuče određene sponzore, pa je tako odličan kandidat za ovu novonastalu situaciju. Ipak, kako navodi ovaj list, odluka se ne očekuje pre Nove godine.

Comment

• Pro FX-Sniper
                                CBC Senator XXL
                                • 11.01.2010
                                • 14410
                                • Medakovic
                                • Alfa-Brera

Binotto: Samo je pitanje vremena kada ćemo početi pobeđivati

Tehnički direktor Ferrarija tvrdi kako ne postoji nijedna otežavajuća okolnost, koja bi sprečila ovaj italijanski tim u nastojanju da se vrati na pobednički kolosek.

Mattia Binotto smatra kako je samo “pitanje vremena” kada će ovaj italijanski tim napraviti bolid koji će uveliko pobeđivati na trkačkim stazama.
                                Binotto, koji je poziciju preuzeo u julu mjesecu od Jamesa Allisona, kaže kako ekipa ima sve potrebne sastojke za uspeh, ali da bi počeli pobeđivati, moraju pravovremeno odgovoriti na izazov, što ove sezone nisu radili.

“Postoji toliko mnogo promena u pravilima koja se tiču aerodinamike za narednu sezonu. Videcemo automobile koji su mnogo brži kroz krivine, pri ubrzanju i posle kočenja. Ne postoji niko ko može reći da Maranello nije u stanju napraviti pobednički auto, jer je to samo pitanje vremena.” kaze on.

“Ono što je nedostajalo u svim prilikama ove godine jeste sposobnost da se brzo odreaguje. Moramo biti u stanju uvesti nova rešenje u upotrebu, ali pre nego što to drugi učine.” kazao je Binotto.

Ipak, činjenica da je u čitave 73. poslednje trke vozač Ferrarija Sebastian Vettel uspeo zabeležiti samo 3 pobede, to govori nešto sasvim drugo.

Comment

Working...
                                X