Gramatika zapravo pravopis

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • CLD
    CBC Senator XXL
    • 08.02.2005
    • 1225
    • Belgija - ranije Luna-Chico

ja ne znam sta ste se uhvatili toliko gramatike i izaraza, forum posecuju ljudi iz raznih regiona, sto znaci da se koriste razni izrazi.
    Takodje forum posecuju razne socijalne klase, a kome smeta kad neko pise felga, felna, sumljam ili ne znam ni ja sta nek zaobidje taj post i dovidjenja.

Comment

• prolupator
      CBC Senator XXL
      • 02.09.2005
      • 3968
      • Zemun

Originally posted by BOOST
      Kad sam se ja poceo druziti sa njima, zvale su se felgne.
      Tad je bila Jugoslavija, a sad su Cro i Srb (i jos neki mix) pa se rastavilo na felge i felne, a zajednicki je ostao samo naplatak.
      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• Vocko
        CBC Senator XXL
        • 25.04.2005
        • 4556
        • nBGd

Originally posted by CLD
        ja ne znam sta ste se uhvatili toliko gramatike i izaraza, forum posecuju ljudi iz raznih regiona, sto znaci da se koriste razni izrazi.
        Takodje forum posecuju razne socijalne klase, a kome smeta kad neko pise felga, felna, sumljam ili ne znam ni ja sta nek zaobidje taj post i dovidjenja.
        Znaci ko je nepismen takav treba da ostane, a ko je pismen treba da poludi ?

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa felgne , spominju se na Cannonu od strane mene i Dojaja , chlan iz Perth / AU
          Sveukupno 3 puta od kad Cannon postoji
          Esam ja u zabludi, neznam na chemu mi gume stoje i sta srafim na glavchinu
          Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• BOOST
            Founder - Admin od Začetka
            • 29.09.2004
            • 8726
            • Gislaved//Sweden
            • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by Vocko
            Originally posted by CLD

nek zaobidje taj post i dovidjenja.
            Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
            move your mind

Comment

• Vocko
              CBC Senator XXL
              • 25.04.2005
              • 4556
              • nBGd

Razumeo sam taj deo, ali se plasim da jednog dana krenem sve da preskacem da citam

Malo toleranicije i jedne i druge strane i svi ce biti zadovoljni

Comment

• CLD
                CBC Senator XXL
                • 08.02.2005
                • 1225
                • Belgija - ranije Luna-Chico

Originally posted by Vocko
                Originally posted by CLD
                pa kakve tolerancije, ako neko ne zna kako da pise i da koristi tacku, zarez, ili tacan izraz, kako da bude tolerancije sa njegove strane, ne mogu ni da zamislim da neko to radi namerno da bi tebe ili nekog drugog podhebavao.

Comment

• Vocko
                  CBC Senator XXL
                  • 25.04.2005
                  • 4556
                  • nBGd

Pricam o jel=jer, sumlja i ostalo, na sta stalno ukazujemo kada se neispravno koristi.

Necemo tacku i zarez da spominjemo

Comment

• HotDog
                    CBC Senator XXL
                    • 06.05.2005
                    • 965
                    • BSG 75 (011)

ili naprimer, pre neki dan sam bio po?aš?en sa "da ?u ti", rekoh, molim te, nemoj da "da š mi".

Comment

• mirdza
                      CBC Senator XXL
                      • 14.03.2005
                      • 2437
                      • Katowice (PL) / Banja Luka
                      • AGP / W126

Originally posted by CLD
                      pa zavisi iz kojeg si dela stare Jugoslavije, u Srbiji su felne, u Hrvatskoj felge, a za felme jos nisam cuo da neko koristi.
                      U Bosni se govori "feluge"
                      Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• BRABUS
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2004
                        • 2399
                        • London

U CG se koristi felme, kao i feluge

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

slazem se da ovde poseciju i postuju ljudi iz raznih krajeva bivse SFRJ,tako da netreba da se insistira na izrazima,jer svako govori i naziva stvari onako kako se u njegovom kraju radi.
                          ja "intervenishem" i pitam samo onda kad stvarno neznam "shta je pesnik hteo da kaze",inace poznajem odlicno Hrvatski i Srpski jezik van centralne Srbije,tak oda mi je "prevod" retko potreban.

ali naprimer..sto kaze @Prolupator ... NAPLATAK ... slazem se da je to sad neki oficijalno-pravlino-fenci naziv ...
                          ali i on mora da potice iz nekog jezika,ali ja neznam kog???

ili PNEUMATIK (umesto guma) ...
                          sta znam,mozda sam ja staromodan .. ali nemogu da zamislim sebe da udjem u prodavnicu i trazim : dajte mi molim vas dva pneumatika 165/75 za naplatak od 13 inca.
                          ili kod vulkanizera... : izbalansirajte mi NAPLATKE 90 % njih bi me oteralo u tri lepe...

stvarno..ta rec NAPLATAK cija je to rec?
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Eon
                            Moderator
                            • 10.03.2005
                            • 4225
                            • Beograd-NBG-44
                            • Superb 2.0 4x4 DSG

Zvanicno na nasem jeziku se kaze pneumatik (a ne guma) i tu nema govora, npr. kada se daje neka izjava.

Sto se tice naplataka, to je opet zvanican izraz, a rec felg/m/na potice od nemackog i najpravilnije je reci felna, ali to opet nije nasa rec!!!
                            Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                            Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

ma pusti ti to sta je SAD zvanicno..nego kako je postalo zvancino..ja nisam otisao nigde nikom da menjam maternji jezik.
                              evo sad gledam na RTSu neku vest ..i na ekranu mapa i pise PORTUGAL.
                              od kad je PORTUGALIJA postala PORTUGAL .. i to nije prvi put da cujem i da vidim...
                              cak su poceli da pricanju SPANJOLCI umesto SPANCI.

svi ti izrazi da si ih koristo 1980ih godina naprimer..bili bi nepravilni.ili bar ne u duhu jezika koji se govori u Srbiji.

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

hebote opet se nisam logovao..znaci predhodni post je moj...

i primetio sam da se mnogo prica bez koriscenja padeza :
                                naprimer : trebas zameniti filter ... pravilno : trebas da zamenis filter.

znaci ovo DA se slabo koristi,nego ljudi pricaju-pishu ko roboti.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X