Pre jedno 2 i po nedelje, auto je prestao da pali.. Neće i neće. Na sreću, geknuo je finalno baš kad sam svratio do majstora da mu pokažem problem. Majstor je procenio da je najverovatnije razvodnik paljenja, ali da se ne zalećemo, prvo da proba.. I tako sam čekao kolegu Uzelca da otera auto do mog komšiluka (što je uradio juče) pa da mu ukradem razvodnik. Namontiram njegov, auto upali na pola ključa.
Provozam malo - i spoznam istinu. Auto mi je ranije malo štucao do 3k obrtaja kad dam gas i oklevao sa primanjem gasa.. Sad se potpisuje u oštrijim krivinama. Preko 3k vuče isto kao i ranije. Inače sam problem mogao da zamaskiram promenom ugla paljenja, kad je slabije vukao na višim obrtajima ali nije štucao na nižim, ali ovo je stvarno otkrovenje. Sad još samo da nađem neko privremeno rešenje dok ne stigne nov, a i da vidim odakle može taj nov najpovoljnije da se poruči..
E da.. I ubacio sam merač temperature rashladne tečnosti za ventilator, pošto AE86 fabrički ima visko. Mnogi ovo 'moduju' kao motor bolje reaguje na gas itd itd, a kod mene je to već bilo urađeno kad sam kupio auto - zajedno sa nekim hladnjakom od ko zna čega. Kako sam stavio novi originalni hladnjak koji nije imao termodavač na sebi, vezao sam ventilator za davač na bloku, ali je onda ventilator predugo radio. Majstor je sad napravio produžetak creva sa davačem (ubaciću sliku sutra) i na njega povezao ventilator. Sad sve radi kako treba..
Ide isto, samo ne štuca preko 160.. A dešavalo se da štucne u gužvi, kad auto dugo stoji pa se pumpa pregreje. Pre nekih 10 dana sam krenuo u preticanje i štucnula je i reko sam joj 'nećeš majci!', stvarno mi nije do zavitlancije sa takvim stvarima.
Inače se prvi put pojavilo posle dugotrajne vožnje na autoputu.
Konačno mi je puk'o film i ode auto na skidanje glave.. Nervira me više to klaktanje koje se stalno čuje, iako auto ide najnormalnije. Majstor kaže da zna u čemu je fora, će vidimo kad završi.
Kad se otvori videće se još da li trebaju karike ili šta već, mada po kompresiji ne bi trebalo. Usput menjam i četkice anlasera..
Ma za to se ne žurim, trebaće ti još tri meseca da izabereš farbu..
Šalu na stranu ako iko zna gde može da se nabavi razvodnik paljenja na kome piše 4AGE-C ili nešto slično, neka javi, častim. Mora da ima nešto u Šapcu.
Problem je što u Tojota katalogu to izgleda ne može da se naruči kao deo..
Nešto je više telo klipa, ali ništa drastično. Ionako bih trebao da stavim brizgaljke većeg protoka za značajniji dobitak snage, ali mi to na ove cene benzina ne pada na pamet.
Comment