Reno Laguna II 2001 1,8 16v TNG

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • gogi11
    CBC Senator XXL
    • 26.10.2009
    • 790
    • Sever Srbije - Novi Sad

Re: Reno Laguna II 2001 1,8 16v TNG

Znam sigurno da ne moze zbog nacina ubrizgavanja na tom motoru sa oznakom IDE i moj majstor mi rece : dobro je sto nisi uzeo 2,0 ide jer hoces plin da ugradis , imao bi velikog najeba.
    Inace na placevima prodaju i taj 2,0 IDE i ljudima ladno govore kako je to odlican auto za plin ...a ko ne zna kupi i tako se zaj... Kako si zadovoljan sa odrzavanjem ? Jel zahtevan 2,0 i jsu li skupi delovi ??

Comment

• djera
      CBC Član
      • 13.05.2008
      • 27
      • DOBOJ

Ja sam Lagunu kupio u februaru 2007. godine. Paket opreme je isto Privilege i u odnosu na tvoju, koliko vidim sa sličica, posjeduje još i tempomat.
      Takođe i hands free - keyless entry opciju.

Do sada sam prešao nekih 40.000 km.
      Kada je u pitanju održavanje na početku sam uglavnom posjećivao servis međutim mislim da nema potrebe za tim s obzirom na njihove cijene.
      Do sada sam mijenjao:
      prednje pločice (70€)+ ruke
      zadnje selen blokove (80€) + ruke
      kuglu (25€) + ruke
      jedan od nosača motora (25€) + ruke
      veliki servis - remenje i vodena pumpa (350€)
      redovne godišnje servise - ulje i filtere (100 €)
      ležaj na alternatoru (40€) - usput ovo mi je napravilo najveći problem s obzirom da mi se to desilo u Hrvatskoj na ljetovanju, a onda po starom dobrom običaju uzmi što više možeš. na kraju ovo sam popravio kući ali su me u Hrvatskoj poprilično navozali i nasankali.

Kada je u pitanju ovaj motor na forumima sam nalazio različitih komentara, mada uglavnom negativnih (vezano za sistem ubrizgavanja. Mada lično mislim da i dizeli i benzinci imaju problema sa diznama ili bolje reći sa kvalitetom goriva.
      Ja se trudim da gorivo kupujem na OMV-u i redovno koristim Renault aditiv (recimo 3-4 puta godišnje). Za sada sa motorom nemam problema.

Comment

• gogi11
        CBC Senator XXL
        • 26.10.2009
        • 790

E svaka chast na izlaganju

Pa cene se poklapaju sa cenama kod nas tako da je to sve tu negde gore dole do 10e.
        Meni je servis (mali) oko 70e , veliki servis oko 250e bez vodene pumpe sa garancijom do 60.000km .
        I nisam ja nesto imao menjanja ali je bas bas dosta toga menjano na auto kod prvog vlasnika 2009 ali najvise menjaze je bilo 2008 godine kada po racunima i fakturama koje sam dobio je placao samo u toj godini oko 1000e za zamene i popravke. Vodena pumpa, servis veliki, sijalice, nesto oko papucice gasa samo to kosta 250e , nove gime i to svih 5 kom 950 e koje ja sada sa velikim zadovoljstvom trosim jer je auto prodat par meseci nakon stavljanja novih miselinki .
        Sve u svemu zadovoljan sam. Imao sam problema sa komjuterom koji je s vremena na vreme javljao kvar na ubrizgavanju pre i posle ugradnje plina , to me je malo nerviralo ali resen je problem. Malo mi vuce u desno a kugle spone i ostalo je ispravno pa majstor kaze da je najverovatnije guma prednja desna malo kriva jer sam uradio i optiku gde su mi rekli da samo dzabe placam nije trebalo bio je prav ko strela itd. Sve u svemu ja sam zadovoljan mojom lagunom a imajuci u vidu koliko lagunu spominju u negativnom kontekstu.

Comment

• vladovet
          CBC Početnik
          • 18.05.2010
          • 3
          • Vrbas

Molim vas da mi pomognete,

Pre desetak dana kupio sam Lagunu karavan 1,8 16 V sa fabrickim gasom, presla 141000. Vodio je na kompjutersku dijagnostiku i sve je bilo u redu. Sutra joj radim veliki servis. Auto izgleda perfektno,ali. Dok sam voyio na benzin sve je bilo u redu, medjutim kada sam poceo da vozim na gas posle predjenih 30/40 km puta, poceo je da se gasi na leru, a kada ga upalim onda trese, drzi obrtaje je na oko 2000 i podize kada pritiskam kvacilo, gas ne prima, a gori mi samo signalna lampa koja kod dizela oznacava grejac!!! Auto samo u takvom stanju odvezao kuci i posle pola sata upalio i radio je ekstra!!! Vodio sam ga na dijagnostiku za gas, ali nisu mogli skopcati na kompjuter, pa cu i danas da probam da ga odvedem kod majstora da vid sta je!!! Da li znate sta moze da mu bude???

I da li mi mozete reci kako da dodjem do koda za radio CD?

Hvala

Pozdrav
          Vladimir

Comment

• gogi11
            CBC Senator XXL
            • 26.10.2009
            • 790

evo samo da ti ponovim post sa one teme gde si poceo da pises tj iznosis problem .
            @vladovet@ dobro dosao na forum . Inace problem kod uvezenih laguna koje imaju fabricki ugradjen plin se cesto javlja ali je to i muka srediti jer nasi majstori u glavnom ne odrzavaju te sisteme koji se ugradjuju u Belgiji ili Holandiji odakle se najcesce i dovoze vozila sa ugrsadjenim gasom. Dakle em nemaju delova em se mnogi i ne razumeju ili nece da se bakcu . Treba ti bas vrhunski majstori koji ce da to odradi ukoliko je naravno problem u plinu . Da li si probao kada vec dodje do tog problema u toku voznje na plin da prebacis na benzin i kako se onda auto ponasa ?? Pitam to jer ako se i tada ponasa isto onda je mozda problem u necemu drugom tako da zaista treba da uradis jednu ozbiljnu dijagnostiku.
            Inace koliko vec vozis lagunu i od kada ti se desava to ??

Comment

• gogi11
              CBC Senator XXL
              • 26.10.2009
              • 790

Kod za cd-radio probaj ovde da trazis tj na sajtu koji kacim par njih je uspelo da dobije kod za svoj cd za lagunu 2

Comment

• sinisapancevo
                CBC Član
                • 17.05.2010
                • 38
                • pancevo

@vladovet
                dekodiranje ti nije skupo mislim 10ak eura

Comment

• gogi11
                  CBC Senator XXL
                  • 26.10.2009
                  • 790

E pa da osvezim malo temu : pre nekoliko dana sam se vratio sam mora (Crna Gora) i to mi je ujedno i bio najduzi put sa lagunom do sada koliko je vozim ( oko 8 meseci )
                  Auto se fenomenalno pokazao kako po udobnosti i komforu tako i po potrosnji i u voznji .
                  O putu-radovi , patrole policije ...
                  Isao sam relaciju Novi Sad - Bar Ibarskom magistralom i dalje kroz Cg.
                  Put je zadovoljavajuc , ima malo radova kod Zlatarskog jezera (oko 5-6km) pa posto sam u toku noci bio tamo mislio sam da sam se zagubio : puta nema skinut je asvalt a kola nema kilometrima ni iza mene ni u susret da neko dolazi sto znaci da i nema guzve tokom noci (putovao sam u intervalu od 22:30 u hotelu u Baru sam bio u 09h ujutru) .
                  Radova i to zescih ima izmedju nase i granice sa CG na "nicijoj zemlji" taklo da oprez !! Na toj deonici je semafor KOJI JE ISRAVAN samo se ceka i do 20 minuta tako da ne mislite da je u kvaru pa krenete a onda kolaps posto se vozi jednom trakom po tucaniku a druga je srusena u kanjon !!!!! dakle nema mimoilazenja vec u rikverc ili psovke svadje ...
                  Radarske patreole nisam u nocnim satima zapazio u Srbiji ali je bilo patrola na ulazu i izlazu iz Ljiga , na ilzazu iz Cacka i u brodarevu pred zoru naleteh na uspavanu patrolu Srpske policije neka vala nek odmaraju .
                  U cg ni na jednu patrolu nisam naleteo sve do pred ulaz u PG ne znam tacno naziv mesta ali je to jedno selo-mesto pre ulaska u Pg i stalno su radari tamo . Cak dve patrole sa radarima prave zamke za oba smera u krugu od 200-300 metara i jos jedna TRECA patrola koja je mirovala ili cekala ako treba da se neko "potera-povija" . Tako da na ovoj trasi oprez , ali ko putuje ovom trasom zna da su u tom mestu uvek radari.
                  I kroz Srbiju i kroz CG nije bilo gustog saobracaja jer nije jos sezona tako da preporucujem voznju u intervalu u kom sam i ja vozio sto za povratak nije bio slucaj . Krenuli smo u 11:30 popodne , kroz cg nije bilo guzve osim malo na njihovoj granici i to iskljucivo zbog slepera ali kada sam stupio na ibarsku odmah naleces na kolone slepera autobusa ...
                  . Kod ljiga smo cekali sat i po zbog udesa . Inace moram reci da smo prosli pored one nesrece gde je poginula porodica iz Uzica (u kanjonu Morace) i mogu vam reci da je prizor bio stravican , survali su se u strasnu provaliju. Prosli smo bas u momentu kada je dizalica izvukla auto iz provalije i spustrala na oblizni parking... STRASNO !!!

GRANICE :
                  Na nasoj granici sam bio pred zoru , trazili su LK i saobracajnu i uneli u sistem podatke (cekao sam oko 3 minuta) nije pregledan gepek ili slicno...
                  Na CG granici ...uhhhhh : na 2 km (odprilike) nalecem na kolonu slepera koji cekaju da prodju carinu . Stajem u red i vec pocinje nerviranje u fazonu da za mozda 5 sati predjem granicu , no vozac iz poslednjeg slepera mi mahnu i kaze pichi ti sa autom polako zaobidji nas i procices odmah. Rako i bi , sreca nije bilo iz susednog smera mnogo saobracaja samo par kamiona koje sam propustio i dodjem odmah na punkt stao iza 2 auta i sacekao 10 min .
                  Placa se taksa (10e za auto) ali mi nisu rekli da od ove godina ima i mesecna ekoloska taksa koja je cini mi se 2 ili 3 evra tako da nema potrebe da kupujete godisnju ako vec necete putovati ponovo za CG . Isto traze LK i saobracajnu I NISTA VISE !!! Unose podatke i srecan put.

Gorivo-potrosnja:

U NS-u sam natocio (u skroz praznu bocu ) na Lukoilu 58l plina i sa tom kolicinom sam presao 740km , od toga do Bara oko 620km otvorenog puta a ostatak na voznju po primorju do plaze , nocni izlazak i slicno.
                  Po bordu potrosnja je nakon izlaska na Ibarsku pala na neverovatnih 6,4 l na 100km i tako je ostalo do kraja puta uz naravno manje oscilacije .
                  Naravno kada sam peske preracunao PRAVA potrosnja na ovoj relaciji od 740km je 7,8l plina a brzina kojom sam vozio je max do 100km a najcesce 80-90 km/h van naselja : po ibarskoj na zlatiboru , po kanjonu morace 70-80 maximalno !!
                  Ja sam sa ovom potrosnjom PREZADOVOLJAN , jer sam sa 3600 i neki dinar presao vise od 700km covece ...
                  Auto je fino povlacio (pun gepek i zadnja klupa do dz) nije bilo oscilacija kada sam malo proveravao kako auto ide na plin a kako na benzin , jedina razlika se primetila na usponu po zlatiboru ali nista strasno jednostavno odredjenu brzinu pre navuce na benzinu nego li na plinu . Na benzinu sam samo vozio u povratku iz Cg na usponu na zlatibor cisto da ga malo produvam na benzin (oko 15tak km) i vise i nisam .
                  Cena plina u celoj Cg je u glavnom 0,62 evrocenta sto dodje manje vise na 62 dinara ! Tamo sam pred povratak natocio za 15e i zatim sam sipao cini mi se i Prijepolju na tocionici AMSS gde je cena 55 din a pritisak 11 bara. Auto se mogu vam reci preporodio sa tim plinom , mnogo mi je bolje isao nego na crnogorskom plinu sa EKO pumpe u Baru !!!!

Nekih neprijatnosti sa Lagunom nisam imao i stvarno se pokazala odlicna za duge puteve, dosla je do izrazaja posebno ona Francuska udobnost-mekanost sto opet nece mozda lezati onima koji su sportski nastrojeni pa po krivinama vole zustriju voznju ali dobro ...sta je tu je generalno sam prezadovoljan. Dobar deo uspona po zlatiboru sam izvlacio 4 brzinom nesto malo 3 ali sve u svemu bez divljanja .
                  Pred polazak na put majstor Sloba je izvrsio pregleda auto i sve je bilo ok , jedino mi je zamenio sraf na mestu gde se sipa ulje za menjac tu je malo flisovalo ali nista strasno.
                  Kocnice su se pokazale kao vrlo jake i izdrzljive koce bez simptoma zamora pri normalnoj voznji naravno , nekih ekstremnih situacija nisam imao jer i nije bilo saobracaja toliko ali u povratku je bilo svega i ako nisam divljak za volanom prosto sam morao kolone slepera zaobilaziti u nekim situacijama vrlo rizicno ali sta sada nisam ni bio voljan da vozim 60-70 kilometrima . Laguna se fino pokazala u u tim medjuubrzanjim pri preticanju ali sam siguran da ne moze da se meri sa 1,9 dci sa 120 ili 130 ks posto sam jednom vozio lagunu sa tim motorom mogu samo da kazem da su lagune dizelke prave azdaje sto se tice navlacenja -medju-ubrzanja i slicno no dobro to je prica za neku drugu temu.
                  Eto toliko za sada , ako neko ima pitanje slobodno pitaj te.

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790

Evo danas sam odradio automatsko paljenje svetala. Majstor mi je to odradio relativno brzo i vrlo profi mada ko je i ole poznavaoc te tematike zna da i nije to neki veliki biznis ali zanat je zanat. Kostalo me je 1500 dinara.
                    evo i sistema rada:
                    Cim upalim auto sama se svetla pale kad ugasim auto gase se i svetla (logicno) , prekidac (za svetla) je sve vreme na off-u , blicanje mi radi ali duga svetla kada hocu da aktiviram na duze vreme (nocu) da rade mora prekidac za oborena svetla da bude ukljucen dakle na drugom stepenu tj oborenim svetlima (naravno prvi stepen je pozicija). Nista komplikovano , preko dana a i noci ne razmisljas jedino si u obavezi da nocu prekidac podesis na oboreno svetlo i to je to (logicno da bi dugo svetlo bilo aktivno) i nocu po gasenju auta ne moras da vracas prekidac u off da bi se svetla ugasila vec sam odradjuje posao .
                    To je to sto je uradjeno , sledece je parking senzor , predlozen mi je neki za 45 evra bez displeja samo sa zvucnim signalom i za 65e isti taj ali sa displejom koji i pokazuje sa koje strane je prepreka i udaljenost iste. Zaboravih koji brend je u pitanju ali je u pitanju kvalitetniji kinez , inace ima i za 35e najjeftinija kineska varijanta ali mi je majstor rekao da je imao reklamacije na taj uredjaj tako da mi predlaze ove dve opcije za 45 odnosno 65e.

Comment

• Nixazzar
                      CBC Član
                      • 13.07.2010
                      • 32
                      • Sabac (klenak

Lepa laguna ista boja kao i kod mene... ali treba da je obujesh u Silverstone pa da budemo identicni po izgledu

Inace moja je zeldi 107ks sasvim dovoljno za takav automobil...posto je to porodicni automobil za putovanja a ne manijacenje,potezanje i cepanje kao sto bi bili manji vise ''sportski'' automobili.

Preleteo sam temu,sto se tice buke na 120 ja je nemam (opet kod mene je drugi agregat) sto se tice udobnosti tu nema sta da se prica,moja i sa 17'' je 10x udobnija od nekog Wagena. Moja oprema je authentique nazalost,ali tvoj je sasvim solidno opremljen sa tim nivoom opreme.

Sto se tice parking senzora mislim da su preko potrebni,posto je laguna II veoma nepregledna pozadi i tesko je se orijentisati pri parkinju ili isparkiravanju,jednostavno nemash toliko osecaj duzine samog auta.

Sve u svemu veoma lep,ocuvan primer lagune i to sa solidnim motorom za benzinca (posto 2.0 IDE ima dosta problema)

i'm so JDM, i eat RICE everyday

<Shuto-Expressway.com> <Forum.Hondaclub.co.rs>

Comment

• gogi11
                        CBC Senator XXL
                        • 26.10.2009
                        • 790

Hvala na pozitivnim kritikama .
                        Inace lagune i imaja u svakom paketu po prilicno dosta opreme moja je privilage ali recimo nemam neku opremu koju mislim da bih trebao da imam kao sto su ESP i tempomat
                        no dobro nije smak sveta ja sam i onako prezadovoljan i sa udobnoscu i sa nivoom opreme motorom potrosnjom koja ne prelazi 9l plina i to sa klimom .
                        Okaci slobodno slike tvoje lagune ili ako otvoris svoju temu posalji mi link pa da parimo oci

Comment

• mobbdeepqb
                          CBC Senator XXL
                          • 19.07.2009
                          • 383
                          • beograd

Moja je isto privilege,ima ESP ali nema p.senzore i tempomat Ko god ima volan kao ja i ti nema tempomat

Comment

• gogi11
                            CBC Senator XXL
                            • 26.10.2009
                            • 790

E to jeste , ali nema veze meni je najbitnije da sam ubo pravu masinu sa originalnom km koju sam i uspeo da proverim tako da sam 100% siguran da je auto sa originalnom km i servisnom istorijom u ostalom to imam i napismeno sa pecatima ovlascenog servisera.
                            Inace planiram da sam ubacim parking senzore u vrednosti oko 60e , pa videcemo.

Comment

• mobbdeepqb
                              CBC Senator XXL
                              • 19.07.2009
                              • 383
                              • beograd

i ja sam hteo da ih ugradim ali su mi pare trebale za nesto drugo.......Nasao sam senzore sa kamerom za nocno snimanje za nekih 80 E,ali to kod lika sto valja tehniku.U radnjama je duplo skuplje.

Comment

• gogi11
                                CBC Senator XXL
                                • 26.10.2009
                                • 790

Evo bas uzeh moju servisnu knjizicu i racune pa me bas interesovalo koliko to kosta odrzavanje jednog auta u Iatly u ovlascenom servisu pa recimo :

Na italijanskom : na srpskom : cena :

alzavetro **** Podizac prozora komada 1 195.57e

candela acc 4x Svecica 4 kom 32,40e

filtro abitacolo filter kabine 28,68e

filtro oilo filter ulja 11,22e

evolution SXR 5v40 5x ulje 5l 65,58e

sistemazione e controllo 2x nije mi jasno sta je 64,00e

manutenzione generale 1,7x u bukvalnom prevodu Opšte održavanje 52,70e (31e x1,7) ala su tacni zabari

capteur pedale ac mislim da je elektronska papucica gasa 105.64e

centralina kompjuterska jedinica 538.56e (manodopera ili ti ruke za ovaj posao dodatnih 120,00e )

MICHELIN ENERGY 5x nove gume 5 komada 920.00e i jos uvek kao nove a pogotovo rezervna stavljene gume i auto prodat za par meseci meni

....itd itd .
                                Eto to su samo neki (pojedinacni) podatci uzeti sa racuna (u mnozini napisano) koje sam dobio uz servisnu knjizicu sa svim pecatima i fiskalnim racunima ... tako da mozemo malo da demantujemo poneke da su "zabari" losi u odrzavanju auta ili da to u opste ne rade dakle ne treba generalizovati .
                                Kod mene je ovakva situacija a znam jos par drugara koji su kupili na istom mestu auto i takodje su dobili dosta toga od odrzavanja (servisna racuni...) uz to sam i vecinu ovih stvari koje su navedene pogotovo u servisnoj proverio u bazi podataka tako da i to ne treba generazlizovati posto je u mom slucaju i to bilo moguce (naravno pre svega zahvaljujuci majstor Slobi koji se bas zalozio da mi sve to isproverava u njegovoj firmi).
                                Cilj mi je bio i da malo uporedimo neke cene odrzavanja ovde kod nas pa ako neko ima nekih podataka neka doda .

Reno alguna 1,8 16v 2001 .
                                auto odrzavan u : RENOASISTANCE s.r.l. 61.000 PESARO - Via Toscana ...

Comment

Working...
                                X