Nije tu sreca u pitanju vec cista moja glupost!Uglavnom definitivno se prodaje i uzima drugi sa istim motorom(jbg ne **** lep nego uposran ) i sredjujem stare branike pa na njega stavljam!
Evo ti broj lika koji je meni radio airbox, uglavnom radi branike, odlicno radi i nije ni skup:
063/8616-719, Miroslav
The difference between men and boys is the price of their toys
Stvarno mi je zao, al nebi da zvucim kao "pera" da je odmah otisao u policiju............ Nego pamet u glavu i pazite kako vozite jer razmislite koliko toga moze da vam zavisi od tih 5s divljanja......... Ovo nije prozivka i ja volim da stisnem ,ponekad i gde ne bi trebalo,svi smo bili mladi i ludi ,ovo je cisto onako da malo podsvesno uticem na druge posto mi relatvno uspeva na sebi Ps pgledaj sta sam ti napisao za gume........
Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
- Kako to misliš, kočim?
Elem,imam isti auto,samo kabrio.Odem ti ja na ovaj tred,vidim covek kupio finu kockicu,jos komsija sa vidikovca i tako.Dodjem po drugi put-kad ono kockica postala loptica(izvinjavam se ako nekog uzrujavam humorom).Strasno......uvek sam sebi govorio,od prvog dana kad sam seo u svoj: "Batice ovo ti je 170 konja na zadnjim,tada celavim gumama.ZA*EBI ZA*EBANCIJU!!!!!NE ZNAS DA VOZIS ZADNJU VUCU!!!!
I uvek sam bio maks uplasen kad ga malo stisnem jace.I sad sam uplasen kad ga vozim,i pored svog iskustva koje sam stekao vozeci ga.
E da,BTW jedna pricica;vracam se ja od nekih ortaka sa kanarevog brda,ima jedno 2 ujutru.I sad idem prema Rakovici,semafor pre mosta,znaci na dnu nizbrdice tj ispod poste na kanarevom.I tu je sad onako siroka krivina bash i ja rekoh ajde malo da glumim drift kinga Probam da zanesem jedanput-slabo,drugi put-nista,treci put-oooopaaaaa.Prvo me povuce fino levo i ok smotam ja njega i vratim ali on ode na desnu stranu pravac u banderu.I tako ja motam sad u levo a vec vidim auto na banderi.Vratim ga ja nekako u levo,pa opet u desno i stabilizujem se nekako.I samo kazem sebi ufff majmune srecni!Bas sam se propisno razbudio tada.....
Zao mi je zbog auta (tj zbog tebe) ali ovo ti je jedna od bitnijih lekcija u zivotu i vazno je da nisi puno platio da je naucis...mozda je ovako bolje nego da te je za pola godine na nekoj krivini sacekao cika sa kosom i crnim ogrtacem,ne daj boze!Setite se svi pokojnog Gonze.......
kada je vec pomenuta tema guma, za svaki auto a jos vise izrazeno pri zadnjem pogonu obavezno je da na zadnjoj osovini budu gume sa vise gripa/ bolje nego one na prednjoj.
ako imate razlicito istrosene gume ili razlicite po starosti onda losije i starije gume obavezno idu napred a bolje pozadi.
to je opste pravilo, dokazano u svedskom institutu prilikom merenja a potvrdjeno i bezbroj puta u praksi.
btw, kod zadnje vuce zadnji kraj se kontrolise pedalom gasa uz sto manje okretanja volana, po mogucstvu.
pisem iz iskustva radi lakse prevencije.
steta za auto ali najvaznije je da je vozac prosao neozledjen.
To mozda kod zadnje vuce, ali uvek se nove i bolje gume stavljaju napred.
Jer logicno napred se da tako kazem vise koci i veci je teret (motor).
No nebitno.
Srećno druže i pamet u glavu!
Imam lika iz Surčina, drugaru je uzeo 30 Evrića sa farbanjem za oba branika sa 316 od kojih je prednji bio polomljne na 3 dela!!!
Ako te interesuje viči, treba i ja da idem kod njega da poqpim moj branik...
To mozda kod zadnje vuce, ali uvek se nove i bolje gume stavljaju napred.
Jer logicno napred se da tako kazem vise koci i veci je teret (motor).
No nebitno.
vrlo je bitno, radi se o vaznom elementu sigurnosti voznje.
to je SIGURNO i za zadnju i za prednju vucu, UVEK se bolje gume stavljaju pozadi. to kaze fizika, kazu merenja na poligonima a potvrdjuje i praksa.
upravo zato sto je napred veci pritisak (teret, motor) nuzno je da na olaksanom zadnjem delu budu gume sa vecim trenjem jer one daleko lakse izgube kontakt sa podlogom.
onoga trenutka kada prednja guma ima dovoljan koeficijent trenja kotrljanja prema podlozi a zadnja nema vise za date uslove voznje i puta, dolazi do rotacije vozila, piruete i gotovo izvesno do izletanja sa puta ili prelaska u traku iz kontra smera.
problem je jos izrazeniji ako postoji kocenje ili kretanje nizbrdo.
na prednjooj vuci narocito, prednje gume moraju da budu one losije jer je na vecini auta sa prednjim pogonom jako veliki problem zanosenje "zadnjice" pri oduzimanju gasa pogotovu u krivini.
retki su auti sa prednjom vucom koji nisu extra osetljivi na dinamicku promenu rasporeda masa, veoma retki ( jednostavnije, podeseni na bezbedno ponasanje svojom konstrukcijom).
ako bas bude potrebno sire objasnjenje, potrudicu se da posaljem link sa izvestajem instituta za bezbednost i izvrsena merenja zavisno od rasporeda guma.
uzrok problema je gubitak kontakta sa podlogom, kada prednji prvi izgube kontakt auto je bezbedniji, zato i postoji namerno oslabljivanje zadnjih kocnica da bi prednje kocnice lakse i brze blokirale tocak u odnosu na zadnje.
prejake zadnje kocnice, okretanje vozila pri kocenju ...
Comment