Slusaj sad kad uzmes visoko-protocni filter i kad obradis usisnu granu jel ne dobijas veci protok vazduha.
Probaj da uzmes visoko-protocni filter i da obradis usisnu pa ces da vidis da li ti auto bolje vuce ili ne
tu nema trikova, jer filter nije nikakva smetnja u****vanju vazduha (osim ako nije totalno zapusen) i ucestvuje u usisu sa svega 1 (jedan) do 2 (dva) milibara pada pritiska sto je totalno zanemarljivo.
jedino BITNA promena srukture glave, zamene ventila sa 2 po cilindru na 4 po cilindru, i druge veoma obimne prerade zaista omogucavaju bolje disanje i vecu kolicinu u****nog vazduha.
a ako se to radi onda se to MORA navesti kao izmena kada se prica o perfomansama nekog motora u odnosu na fabricki.
upravo zbog tih fizickih ogranicenja u**** turbo ima posebnu primenu kod tuninga i sportske pripreme auta jer on zaobilaznim metodom resava problem disanja motora i u**** putem potpritiska.
a i kod turbo motora opet problem nije filter nisko ili visoko protocni vec otpor koji stvara interkuler kao najvece usko grlo u komplet usisnom sistemu.
ja imam merenja izvrsena sa obicnim papirnim fabrikcim filterom vazduha, sa KN visoko protocnim i bez ikakvog filtera vazduha i razlike su u okviru greske merenja- totalno zanemarive sto se snage motora tice.
merenja vrsena na vise auta, od vise autora, u raznim delovima SAD, ukljucujuci i merne laboratorije i uvek isti, mkonzistentni rezultati koji definitivno pokazuju da je filter potpuno nebitna stvar i nije usko grlo za razvoj snage motora.
cak, pokazalo se da vrlo cesto KN filter daje MANJE snage, isto kao i neodstatk bilo kakvog filtera jer se remeti fabricki proracunat efekat volumetrickog punjenja.
ja tu bajku oko filtera ne mogu da progutam, sorry

Comment