RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke [ARHIVA]

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • maxag
    CBC Član
    • 30.04.2011
    • 57
    • Omoljica

Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke

Originally posted by modesti
    maxag-na ovom forumu svako će ti pomoći ako može ali kao što sam ti napisao, ti u jednom postu kažeš ništa ne radi, sve živo sija pa onda kažes da je sve ok. To tako ne ide. To što ti trese papučica kočnice može da bude kriv disk, loše izbalansirani točkovi itd. A ono najvažnije, nema potrebe da nam napominješ da svakodnevno pređeš 100km u 307 belom peugeotu sa "plavom" rotacijom. Prvo dijagnostika, pa onda jedno po jedno da rešiš. Ako ti treba dobar majstor kaži i preporučićemo ti ga.
    To je samo konstatacija na Hopeovo reagoavanje na predjenu kolometražu(jer nisam ovde došao da nekog lažem) inače nestidim se niti želim nekom da namećem da sam policajac.Čak šta više ja sam stara garda i mogu vam pomoći šta god treba u tom domenu i što je u mojoj moći.Danas sam yaleteo auto i naglo zakočio i ABS je radio samo malo ali taj zadnji tlevi točak je napravio štraftu.Neznam da li se menja ceo senzor i li samo kabal,jer su mi u renoovoj prodavnici rekli da se kupuje ceo senzor koji je spojen sa kablom a vidim da je ovde neko menjao samo kabal.

Comment

• maxag
      CBC Član
      • 30.04.2011
      • 57
      • Omoljica

Originally posted by hope
      konstatacija za autobus je bila sala
      sto se tice abs-a,opis"trese"je los pre lici na udaranje u taban ili poskakivanje papucice
      abs je predvidjen da ako ne radi jedan od senozra na tocku ili ti citaca obrtaja,u tom slucaju baza ne prima signal sa sva cetri senzora tocka i automatski se gasi ceo sistem tj ne radi abs i pali se lampica.
      ali posto se javlja jos jedan forumas sa konstatacijom da mu trese ali drugacije kada mu je upaljena lampica od abs onda se ja ogradjujem i priznajem da o tom fantomskom dogadjaju ne znam nista .
      i jos jedno za plavog maxa ,abs sistem se pali preko odredjene brzine tj ako auto ide 10-20 km/h i kako kazes kocis po sljunku ili ti pesku sistem nece funkcionisati tj ne aktivira se abs ili ti podrhtavanje kocnice
      Nema frke Hope samo ja kad idem prvom brzinom bez gasa on ide 10km na sat,menje nemože.Tako da je tvoja konstatacija taćna od 10- 15 km.na sat.

Comment

• Gavra01
        CBC Član
        • 04.02.2010
        • 26
        • Beograd
        • Laguna II 1.6 16v

Originally posted by markofpi
        Jel se zadnja soferka dobija sa grejacima ili to ide zasebno!?

Da ide u kompletu sa sve grejacima!

Comment

• savke
          CBC Senator XXL
          • 14.02.2006
          • 575
          • Novi Sad, Temerin
          • Laguna 2 ph2, Golf 3

Citac na svakom tocku se sastoji od jednog senzora i jednog nazubljenog prstena. Senzor je fiksiran a prsten se okrece zajedno sa tockom. Prilikom svakog prolaska tog zuba pored senzora indukuje se impuls. Pomocu broja impulsa koje senzor registruje u nekom vremenu racunar odredjuje brzinu tocka. Ukoliko prilikom kocenja senzor ne dobija impulse, racunar smatra da je tocak blokirao i pali ABS na tom tocku da bi ga odblokirao i sprecio proklizavanje. Ukoliko je kabel u prekidu racunar prilikom voznje ne bi dobijao impulse, iskljucio bi ABS i upalio lampicu za gresku. (Izvinjavam se na mozda malo skrnavom objasnjenju ali misam znao kako bolje ovo da opisem.) Mozda je moguce da je taj prsten pukao i da se prilikom kocenja nastavi okretati pod inercijom i zato se ABS ne pali na tom tocku, posto racunar ne "vidi" da je blokirao. Ne znam da li je taj citac kod svih laguna isti, ali postoje varijante da se nalazi unutar lezaja ili je prsten spolja na samom disku, a senzor se nalazi na nekom fiksnom delu tik uz njega.
          Znaci ukoliko hoces i imas uslova da sam probas da nadjes problem, auto na dizalicu, skini tocak i probaj da vidis sta se tu desava. Nema tu puno mudrovanja. Ti sistemi su napravljeni dosta jednostavno da bi bili sto je moguce pouzdaniji.
          Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!

Comment

• maxag
            CBC Član
            • 30.04.2011
            • 57
            • Omoljica

Originally posted by SerbianHero
            I ja sam imao prpblem sa abs-om i stim simptomom kao i max, abs lampica mi se posle nekog vremene upali, iskljuci se abs(blokiraju tockovi pri naglom kocenju) a uz to sve iz nekog razloga ponekad mi se pri zaustavljanu i maloj brzini koznica pod nogom ponasala kao da naglo kocim po ledu, kocnica se stvrdne ili tupka(trese pedalu) a sile kocenja nema. Znam nelogicno je, upaljena lampica, mala brzina a abs radi....?? ali tako je bilo.. Sve u svemu problem je bio u delu senzora abs-a koji se nalazi na lezaju tocka, (od verovatno jaceg udarca(mada se ja ne secam i felna mi nije bila kriva)) plasticni dzek na koji se kaci kabl abs senzora a cini celinu sa lezajem, se fizicki odvojio odlepio/polomio od lezaja, tako da je abs funcionisao, pa kad dzek mrdne prestane i tako u krug, pretpostavljam da je blesavio kompjuter, jedino resenje je bila zamena lezaja.

E sad da problem bude veci, pre konacnog razresenja abs problema, dva ''dobra'' dobro poznata majstora na forumu, su mi rekla da je problem u kablu senzora abs, na sta sam ja odreagovao kupovinom novog kabla koji je na kratko resio problem (2 ned problem se javio jednom) a nakon toga se problem vratio.
            Elem, treca sreca, auto sava, decko rece ''na jedan" u cemu je problem i pokaza mi, pade nov lezaj i sad radi kako treba.
            Svaka čast na postu ovo mi je donekle pomoglo, da kad odem kod majstora da imam neka pred znanja to mi je i trebalo.Meni majsor kada sam otišao na dijagnostiku odmah našao taj kvar i video da je kabal presečen i sa klemicama sastavljen pa mi tom prilikom skinuo to i fizički zavrnuo šice koje on kaže da su jako tanke i izolovao.Obrisao grešku i tada su se lampice ugasile.Ali kada sam otišao od njega posle pola sata vožnje upalile se opet.Drugi majstor sa dijagnostikom mi je rakao da bi trebalo da pobam te žice da ih zalemim pa onda da ih izolujem da nekupujem nov senzor pošto je tada bila zima i sneg je bio do kolena,da vidim da li će da otpusti kada otopli.Međutim ostalo je isto.Ićiću kod tog majstora opet pa ću da vam javim šta je bilo,pošto ima pravu renoovu dijagnostiku.

Comment

• maxag
              CBC Član
              • 30.04.2011
              • 57
              • Omoljica

Originally posted by savke
              Citac na svakom tocku se sastoji od jednog senzora i jednog nazubljenog prstena. Senzor je fiksiran a prsten se okrece zajedno sa tockom. Prilikom svakog prolaska tog zuba pored senzora indukuje se impuls. Pomocu broja impulsa koje senzor registruje u nekom vremenu racunar odredjuje brzinu tocka. Ukoliko prilikom kocenja senzor ne dobija impulse, racunar smatra da je tocak blokirao i pali ABS na tom tocku da bi ga odblokirao i sprecio proklizavanje. Ukoliko je kabel u prekidu racunar prilikom voznje ne bi dobijao impulse, iskljucio bi ABS i upalio lampicu za gresku. (Izvinjavam se na mozda malo skrnavom objasnjenju ali misam znao kako bolje ovo da opisem.) Mozda je moguce da je taj prsten pukao i da se prilikom kocenja nastavi okretati pod inercijom i zato se ABS ne pali na tom tocku, posto racunar ne "vidi" da je blokirao. Ne znam da li je taj citac kod svih laguna isti, ali postoje varijante da se nalazi unutar lezaja ili je prsten spolja na samom disku, a senzor se nalazi na nekom fiksnom delu tik uz njega.
              Znaci ukoliko hoces i imas uslova da sam probas da nadjes problem, auto na dizalicu, skini tocak i probaj da vidis sta se tu desava. Nema tu puno mudrovanja. Ti sistemi su napravljeni dosta jednostavno da bi bili sto je moguce pouzdaniji.
              Hvala probaću.To je pravo objašnjenje

Comment

• Djole PR
                CBC Početnik
                • 26.05.2011
                • 1
                • Kraljevo

Re: RENAULT Laguna II 1.9 dCi 120 KS - kakva su vasa isustva ?

Originally posted by markofpi
                Jel ovo moguce:

http://www.polovniautomobili.com/auto_o ... DCI/115335

Znaci coveku je ili hitno za pare ili ima neku manu!??

http://www.polovniautomobili.com/oglas8 ... na_19_dci/
                Sta mislis o ovoj ???

Comment

• modesti
                  CBC Senator
                  • 26.08.2009
                  • 239
                  • novi sad
                  • laguna 1.9dci, 120ks, 2002.

Mnogo novaca za to godište a kilometraža sigurno nije prava, pogledaj vozačevo sedište, moj je prešao 160000 i imam kožu pa mi je sedište očuvano.
                  It's much easier not to get to trouble, then get out of trouble!

Comment

• savke
                    CBC Senator XXL
                    • 14.02.2006
                    • 575
                    • Novi Sad, Temerin
                    • Laguna 2 ph2, Golf 3

Ala ga je nahvalio u oglasu......Cim ga toliko hvali mora da je katastrofa....

Comment

• maxag
                      CBC Član
                      • 30.04.2011
                      • 57
                      • Omoljica

Originally posted by SDSd
                      Originally posted by Shou
                      @slavenm

Pa,jos kad su kola kupljena nije radio,bivsi vlasnik je rekao da mu je otisao chitach(nisam proveravao iskreno),pa zanima me da li da kupujem novi ili da popravljam i gde?Hvala
                      Pokušaj u servisu Voja elektronik na Tašu, meni su pokušali da poprave dvd navigaciju("otišao" čitač) ali su iz Koreje dobili poluispravan deo te sam još na čekanju (koje traje još od avgusta prošle godine).

Pridružujem se i ja listi čekanja za čelične felne 16.
                      Koje si siptome imao kada ti je odišao DVD čitač od navigacije.

Comment

• miqele
                        CBC Početnik
                        • 19.11.2010
                        • 9
                        • kula

Imam problem!!! Nece da vuce i ako se izbaci iz brzine nece da prima gas skoro nikako!!! dimi ko lokomotiva, i crni dim i beli... vidim da je prskalo ulje na posudu za ulje za kocnice, i malo je masno oko protokomera. dali ovde mozda vuce neki fals vazduh!
                        Dimio je i ranije malo,ali sam cacko i video da je bila spala djekna sa EGR, vratio dzeknu i onda je prestao da prima gas i ovo ostalooo... Medjutim sada kada skinem dzeknu isto ne prima gas... POMOC

Comment

• boki019
                          CBC Član
                          • 15.09.2010
                          • 10
                          • 019

Pozdrav svima...
                          Citam sve ovo odavno, ali hvala Bogu ne bas redovno ( citaj: nemam previse problema sa Lagunom )
                          Kratak uvod
                          Diskovi su mi pri kraju. Citah ovde da je moguce je kupiti samo zadnje diskove i komplet disk+lezaj=abs senzor...
                          Videh i cene koje je clan Markofpi napisao...

I pitanje: da li da kupujem sve u kompletu (posto bi trebalo da zamenim sva 4 diska) ili mogu ipak da se promaknem sa menjanjem "samo" diskova i plocica... tj bez lezajeva i sl....
                          Malo me boli dzep za 4 X 8-9000 kolika je razlika sa i bez lezaja, ako sam dobro primetio
                          Pozz svima i hvala za brojne savete....

Comment

• max3m87
                            CBC Senator XXL
                            • 17.05.2010
                            • 531
                            • Beograd
                            • Renault LagunaII 1.8 16v

ja sam pre mesec dana prednje diskove sa plocicama platio 15 000

Comment

• modesti
                              CBC Senator
                              • 26.08.2009
                              • 239
                              • novi sad
                              • laguna 1.9dci, 120ks, 2002.

Max ja ne znam gde ti servisiras auto ali te deru sa cenama kao jarca...
                              It's much easier not to get to trouble, then get out of trouble!

Comment

• savke
                                CBC Senator XXL
                                • 14.02.2006
                                • 575
                                • Novi Sad, Temerin
                                • Laguna 2 ph2, Golf 3

Originally posted by miqele
                                Imam problem!!! Nece da vuce i ako se izbaci iz brzine nece da prima gas skoro nikako!!! dimi ko lokomotiva, i crni dim i beli... vidim da je prskalo ulje na posudu za ulje za kocnice, i malo je masno oko protokomera. dali ovde mozda vuce neki fals vazduh!
                                Dimio je i ranije malo,ali sam cacko i video da je bila spala djekna sa EGR, vratio dzeknu i onda je prestao da prima gas i ovo ostalooo... Medjutim sada kada skinem dzeknu isto ne prima gas... POMOC
                                Beli dim moze da bude opasan! U kakvom ti je stanju turbina? Video sam u skorije vreme, jednog megana(1.5) i jednog mastera(2.5) koji su posle crkavanja turbine i belog dima menjali klipove!!! Desi se da turbina povuce ulje iz motora nagura ga u cilindre usled cega se pod visokom temperaturom tope klipovi.

Ne bih da te plasim, ne mora da bude to posto ti se nije ugasio, vec samo konstantno dimi, ali nemoj da cekas da se nesto ozbiljno desi vec pravac majstor. EGR sluzi da vrati deo izduvnih gasova ponovo na usis (eko norme, bla, bla bla...). Mozda nije bila spala, vec je neko sa razlogom bio skinuo.

Jos jednom, crni dim nije toliko opasan, ali kada se pojavi beo dim to vec moze biti opasno.

Comment

Working...
                                X