Re: RENAULT LAGUNA II - iskustva, odrzavanje, kvarovi i popravke
[quote=jao_milunka][quote="hodzic_e":35m00erc]
Originally posted by "hodzic_e":35m00erc
Pozdrav,
od neki dan sam postao vlasnik Lagune II, 2007.g, 2.0 dCi -110kW. Auto je preslo 55 000 km, orginalana kllometraza jer sam je kupio od
prvog vlasnika. Kupljena nova u Sarajevu, uredno servisirana (provjerio u ovlastenom servisu Renaulta, gdje je auto i servisirano). Od opreme ima sve,
osim koznih sjedista, navigacije i sibera. Posto ima jako puno postova o Laguni (odrzavanje, kvarovi, popravke i sl.) moze li mi neko reci na sta da obratim paznju, npr, neko preventivno servisiranje, preporuka i sl.
Kada sam kupio auto, na njemu su dosle zimske gume( odlicna sara). Zamijeno sam iste ljetnim gumama, poslije montaze i balansiranja imam problem za senzorima pritiska (pogresno ocitanje sa dva senzora) na display-u kaze 1.9 a guma je
napumpana na 2.2 i vise. Takodje izgleda da je vuklanizer zamjenio raspored felgi (zaboravio mu reci da mora vratiti flege na istio mjesto gdje su i blie prije skidanja), kako cu ocitati gdje koji senzor ide, prstenove u boji oko ventila ne vidim.
Kontao sam ugraditi alarm na auto (dodatni alarm), alarm ima opciju da pri zakljucavanju automatski zatvori prozore i preklopi retrovizore. Za prozore OK, ali me intresuje je li neko uradio da mu se retrovozori zaklope kada zakljuca auto, tj. je li imao problema u zimskom periodu zbog snijega, leda itd.
Hvala
P.S. Forum je zaista obiman, koristan samo kada bi se naslo vremena sve da se procita )))
Pozdrav iz SA
Mislio sam reci obiman i koristan, samo kada bi se naslo vremena sve da se procita, sory do mene greska [/quote:35m00erc]
Sto se tice pritiska u gumama ti senzori su jako osetljivi i cesto se to desava tako da ne brini.Probaj da izduvas gume na 0.5 bara i da ih naduvas ponovo koliko treba mozda ce seznori procitati nov pritisak i prestati da te zezaju.Ako ne uvek imas opciju na dijagnostici da odes kod majstora da putem dijagnostike iskljuci te seznore i onda ti displej pokazuje da su sve gume ok a ti samo sa vremena na vreme obratis paznju na pritisak u gumama i to je to Ako laguna ima pravih 50000 km onda samo treba da nastavis da je odrzavas i da uzivas u voznji pozzz[/quote:35m00erc]
Vratio sam tockove kako stoji u uputstvu (C,D,E,F), izduvao gume do 0.5 bara i naduvao ponovo, sve OK. HVALA na pomoci. POZZZ za sve
P.S. Neki savjet za preklapanje retrovizora i kopcanje na alarm (vidjeti post gore)?
Izvadio sam pre tri dana iz kasete ,cd navigaciju i auto vozio tako sa isključenim kablovima.Danas popodne upalilm auto,tetkica se javi na nemačkom(koja nije radila kao i displej i navigacija),Provozam jedan krug ona isto govori pa govori.Ugasim auto ,vratim original cd radio,vratim navigacioni cd,stavim karticu, displej se upali sve normalno,ukucam šifru za radio isti radi,sve ok.Prošlo je oko jedan sat tome ja ubacim navigacioni cd ,očita ga na ekranu pojavi se mapa i gle velikog razočarenja ,ugasi se ekran i sve po starom upali se na tren i ugasi.Pitao bih ko ima navigaciju da li je možda problem što neradi ventilator(kuler) onaj mali unutra u cd navigacioni sistem pa se možda pregrejao ili možda on mora da radi non-stop ili se povremeno uključuje(autoelektričar kaže da bi trebao da radi kuler non- stop).Da li ima neko rešenje.
Originally posted by markofpi
Pre neki dan mi se upalila lampica za air bag. Vozeci tako dosao sam kuci, rucao i posle nekog vremena opet otisao do auta da vidim hoce li se paliti ponovo. Kad ono nistya, sve normalno. Neko objasnjenje?
Verovatno dzeksna od airbag-a u sedistu. Trebalo bi da je negde ispod sedista. Nije retko kod renaulta da gubi kontakt, a cim izgui makar na kratko, odmah izbaci gresku. Na dijagnostici ce ti napisati koji je airbag bio u pitanju pa njega i proveri. Nista strasno, ali treba resiti.
Само замисли да је сваки нови дан бољи него јуче а лошији од сутра....!
evo i ja da se prikljucum forumu.naime posjedujem lagunu 2004 god 1.9 dci88 kw vec 2,5 godine i nisam imao problema.u hladnijim danima hoce senzor u gumama da zeza ali sam se navikao.sve u svemu ja sam zadovoljan.kad sam je kupio imala je 151000 a sad 181000.uradio sam joj v.servis na 170000 i promjenio krajnicu.ulje mijenjam na 12000 i to elf 5w-40.putujem vec 1.5 godinu u italiju tako da nemam problema sa gorivom sipam u sloveniji.lijep pozdrav
Interesuje me dali ima veze sto je egr ventil prljav, ako je skinuta dzekna sa njega(dali ima neku funkciju). I sta treba da se cisti kod protokomera, dali one resetke ili nesto drugo?
Pre mesecak dana u povratku sa zlatibora posle preticanja laguna mi je odjednom izgubila snagu... ide al nije to to kilavi onako magareci.
Pravo odem do majstora spoje je na dijagnostiku i tu se ispostavi da su protokomer i ERG zapusheni. Ostavim lagunu u servisu da srede to...Sutradan me zovu sredili su sve nije morao protokomer da se menja ERG ociscen.... Probam je ide ko metak, vratim se do majstora da platim on kaze 8000din platim castim srecan odem kuci nisam morao protokomer da kupujem ostalo 20000 u dzepu.
Kad ono medjutim
Povremeno na trenutke osetim da izgubi snagu... ponekad izbaci istu gresku kao pre majstora Fault In Fuel Injection drzi je do gasenja... Posle ponovnog startovanja sve ok pa opet greska....
Zainatim se danas da sam skinem ERG i protokomer da vidim da li je mozda opet zapusheno...
Cim sam pristupio skidanju protokomera primetim da gornji sraf nije zategnut do kraja i da je taj deo protokomera odvojen 2mm od filtera vazduha.
Odvrnem sve otvorim filter skinem crevo odvojim protokomer i imam sta da vidim on kao nov ni trunke prasine ni obrisa nista ko da je tek raspakovan. Pri sklapanju primetim da mi fali jedan sraf za poklopac filtera vazduha pri skidanju na to nisam obracao paznju i primetim da se tu javlja rupa od nekih 6-7mm i da najverovatnije tu uvlaci falsh vazduh i da to najverovatnije stvara probleme. Tu nesto nabudzim namestim da bude zatvoreno i odem u test voznju. Sve ok nema greske nema gubljenja snage... Laguna se ponovo pretvorila u metak. Nadam se da vishe nece praviti iste probleme.
Evo par slicica kako je sve izgledalo.
Primetio sam takodje jedan deo koji je sav zamascen sve ostalo je suvo pa me zanima sta je to cemu sluzi i koliko kosta zna li neko
Pozdrav svima,
ja sam novi clan i veliki zaljubljenik u Lagune.Ukazala mi se prilika da nabavim automobil i naravno dileme nije bilo da to bude Laguna.Vec dva meseca pretrazujem sve moguce sajtove kod nas koji se bave prodajom polovnih automobila u potrazi za dobrom Lagunom i nailazim na sve i svasta.Resio sam da nabavim karavan verziju sa 1,9l motorom 2004 ili 2005 godiste,jer sa toliko novca od prilike raspolazem.U svojoj potrazi sam nabasao i na ovaj forum i mogu Vam reci da koliko je dobar,toliko me u nekoliko navrata i dobro "presekao",jer nisam ocekivao da ljudi imaju toliko problema sa Lagunama.Znao sam i pre da ovaj auto ima dosta problema sa elektronikom,ali ovde sam naisao na bas ozbiljne price o problemima.Ipak,ni to me nije odvratilo od moje zamisli da nabavim jednu dobru Lagunu,pa Vam se iz tog razloga i obracam za pomoc.Samo da napomenem,da jedan od kljucnih razloga sto ipak nisam odustao je i postojanje ovog foruma i uverenje da su ovde istinski zaljubljenici u taj automobil koji su spremni uvek da pomognu ako mogu.Naime,kakva pomoc mi je potrebna.I ako sam,kao sto rekoh,veliki zaljubljenik u Lagune,nisam i neki poznavalac sitnica na koje treba obratiti paznju prilikom kupovine ovog automobila,pa je to ujedno i moja molba za Vas istinske poznavaoce,da mi date par saveta na sta tacno da obratim paznju prilikom kupovine.Ne bih voleo da platim nesto 5-5.5 hiljada evra i da se ispostavi da cu vise vremena provoditi kod majstora nego uzivajuci sa porodicom u novom automobilu.
Unapred sam Vam zahvalan na svim savetima i sugestijama koje dobijem od Vas i nadam se da cu uspeti da nadjem za sebe lep primerak Lagune
@ saxphotos
lepo opisano i lepo slikano , hvala i nadam se da ce nekome koristiti.
a sto se tice tog masnog dela, to je i kod mene tako a i kod mnogih drugih koliko sam ja shavtio do sada.
rec je o tome da "negde treba da ode taj visak ulja" i ako ti nije tamo masno, bice negde drugde ali u sustini to nista ne smeta.
toliko od mene i da ,.. dobrodoslica novim clanovima i da vas djunte sluze!!! uzivajte u njima
@RadeZ
Dobrodoslica za novog clana,
Sto se tice nabavke Lagune u istoj dilemi sam bio i ja prosle godine, negde tamo oko septembra!
Posto vidim da si prelistao vecinu foruma i ostalih sajtova, vjerujem da si primjetio da se sto se tice elektronike javljaju sitne djecije bolesti koje su vecinom na novijim lagunama sredjene i prevazidjene. Sto se tice motora, ako si cvrsto odlucio se za dizel varijantu onda ti tu mogu pomoci druge kolege koji imaju dizele, ali moj glas ide za BENZINSKU verziju jer ima jednu manu (potrosnja) a mnogo prednosti! Renoov benzinski motor je generalno svaki dobar (osim 2,0 IDE koji bas ne pase za nase trziste).
Ja konkretno imam 2,0 16V verziju sa 99kW i imam samo rijeci hvale za nju , sto se tice motora i nakon predjenih 265 000 kilometara ona se na leru ne cuje ne trese ne balavi nigde....
Tako da osim kozmetickog izgleda na koji ces sigurno obratiti paznju , ja bi razmotrio i benzinsku verziju jer ja licno smatram da je bolji izbor ( nema turbine, nema egr , nema vibracija, a potrosnja je za nijansu veca, i uvijek ti ostaje opcija plina)!
Comment