CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Valent Vudriga
    CBC Senator XXL
    • 02.04.2005
    • 2778
    • USA

Evo jedan argument za visoku cijenu. Kupite jedan evropski auto, platite evropsku cijenu. Dali trebate platiti i evropsku cijenu za adekvatnu
    dijagnostiku. Mozda i ne, place su male, zivotni troskovi visoki.
    Ovo sam napisao u prvom postu. Pitanje je kako mozes priustiti evropski auto po evropskoj cijeni.
    JAPANX:ja prvi ne bih pristao da gladujem i popravim auto, slazes se...
    Potpuno se slazem, bicikl i autobus su dobra alternativa. Nemoj se zaliti na los servis drugi put. Taj servis nema potreban alat i adekvatno znanje.
    Taj servis se jednostavno nastoji prilagoditi tvojim plateznim mogucnostima, sto znaci da nemoze kupiti adekvatan alat, adekvatan informacijski sistem, potrebno obrazovanje, da ne govorimo o osobnim potrebama kao zdravstvo i penzioni fond.

Princip se zove malo para malo muzike.

JAPANX:znaci treba sve svesti na OVO trziste i pored zakona o ponudi i potraznji i ako si jedini koji moze da popravi, ako sevas cene niko ti nece doci na "aparat"
    Ako si dobro citao, postoje i vozaci kojima cijena nije prvi interes. Ti si glasao NE i to je OK. Istovremeno, ja nisam ulozio u servis koji ce uzeti tebe za musteriju, ja se reklamiram onima koji cijene moju uslugu.
    Ja ne reklamiram "aparat", ne prodajem pilule-lilule.

Nego, cujem da su kod vas zatvorene gostione, trgovine duhana, da se vise ne prodaje pivo. Koliko je to tocno?

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

sto je apsurdno, ja sam glasao za DA

ali nje samo anketa ono sto popravlja auto i nije samo tih 60 evra

a za duhane i gostione, ja ne pusim pa mogu sebi da priustim i neko pivo viska

Comment

• Valent Vudriga
        CBC Senator XXL
        • 02.04.2005
        • 2778
        • USA

OK, sad mi je jasnije. Izuzet si po nekim stvarima.
        Kad se vec trudis, reci sto mislis koliko kosta prosjecno mjesecno odrzavanje auta kod garaze. Unutar tri ili pet godina, kolika je prosjecna mjesecna cifra?
        Ima li iko tu cifru, ne novinsku statistiku vec realnu cijenu iz vlastitog iskustva.

Comment

• BOOST
          Founder - Admin od Začetka
          • 29.09.2004
          • 8726
          • Gislaved//Sweden
          • SAAB 9000 AERO R; SA

Originally posted by SPEDITER
          Ne mogu da verujem da se pojedini diskutanti uporedjuju sa lekarima ili ?ak specijalizantima i napla?uju više za kra?e vreme.
          Kao pa šta ja sam kvar popravio za 15 min i uzeo 50 EUR a psihijatar za pola sata uzme isto toliko.
          Prvo specijalisti?ki pregled u bolnici košta 6-7 Eura ako ?ovek nema osiguranje zdravstveno. ili ti 30-tak eura kod privatnika.
          Psihijatar mora da završi srednju školu, fakultet, specijalizaciju, eventualno supspevcijalizaciju. Mehani?ar može da ima eventualno srednju školu i pri tome da "realno" je da zaradi 5-10 puta više.
          Pa ni hirurzi ne zaradjuju toliko, mada je to sli?no. dijagnosti?ar hirurg.
          Pa sad ako bas povlacis paralele koje JA nisam povuko vec su date METAFORICNO, mogu ti reci da je vecina ljudi koji se bave dijagnostikom ( ovo nepricam dijagnostika tipa ocitavanje kodova greske jer je to smejurija za decu iz zabavista koja je savladala da radi sa PCom) kompleksnih sistema auta otisla malo dalje sa LOGIKOM nego li ce jedan Lekar opste prase ikada doseci.

Naime, raditi sa zivim ljudima i pitati, sta te boli i onda otvoriti program i ukucati simptome, program izbacije par dijagnoza sa procentulanim mogucnostima bolesti.

Smesno, ali tako se radi u npr Svedskoj vec vishe od 2 decenije.
          Lekari nemaju pravo za izmisljaju svoje dijagnoze vec je kvalitet usluge isti po celoj zemji.

Toliko o "doktorima" i pameti. A ici u skolu xx godina neznaci i znati raditi svoj posao. U celosti sve se zasniva na relaciji Istok/Zapad.
          Dok na istoku mama/tata pumpaju decu da budu ovo ili ono iz profitabilnosti u zivotu, na zapadu su vrednovanja pomoci ljudskom rodu ta koja ih usmeruju na struke.

Samo onaj koji radi ono sto VOLI da radi bude eXpert svoga domena, nije diploma ta koja ga dovodi do postovanja.

Pricati o doktorima koji prolaze kroz istu stvar sve vreme, heh, to ti je kao da uzmes da radis sa Ficom ceo zivot i naucis se svaku mu boljku. Lako!!!

Ali kad dodje Renault odma se stane jer se nezna nista o njemu.

Isto kao kad bi doveo MAGARCA doktoru i rekao da ga pregleda.

Vidis, zdravstvo se podelilo i dalo titulu VETERINAR za takve slucajeve.
          Jedan dijagnosticar treba da bude i psiholog i kurator i ortoped i hirurg u isto vreme.
          Ali ne dijagnosticar kakve si naviko da sreces.

Treba da leci i auto i VLASNIKA istovremeno.
          A za 7? , e pa nece moci

Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
          move your mind

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

Originally posted by Valent Vudriga
            OK, sad mi je jasnije. Izuzet si po nekim stvarima.
            Kad se vec trudis, reci sto mislis koliko kosta prosjecno mjesecno odrzavanje auta kod garaze. Unutar tri ili pet godina, kolika je prosjecna mjesecna cifra?
            Ima li iko tu cifru, ne novinsku statistiku vec realnu cijenu iz vlastitog iskustva.
            pazi, ja radim(prodajem) sa delovima za japance i koreance...
            i sam vozim hondu accord iz 90-te... jos uvek se sredjuju neke stvari koje su bile kod predhodnog vlasnika "sitnice"(auto je lose odrzavan)

imam iskustvo mojih musterija svakakvih profila i znam dosta majstora...

u zavisnosti koliko prelazis godisnje i kakav ti je auto, puknes na odrzavanje oko 200-300 evra(zamena ulja i fitera svih, kais spaner, plocice,kugla i jos po koji nenadani kvar od 100 evra)

to je to... opet zavisi kakav ti je auto... i koji je..

Comment

• Valent Vudriga
              CBC Senator XXL
              • 02.04.2005
              • 2778
              • USA

Ja trazim prosjecnu mjesecnu potrosnju na odrzavanje. Redovni servisi i kvarovi. Dali iko zna tocnu cifru za svoj automobil/e? Cijena ce varirati, normalno, no bilo koja realna cifra je dobrodosla. 50E, 70E, 100E? Vise?

imam iskustvo mojih musterija svakakvih profila i znam dosta majstora...
              Imas dragocjeno iskustvo s obadvije strane. Vidim da mi zelis predociti neke stvari, no vjeruj mi da mi je poznata situacija, obavijesten sam u detalje.

Comment

• gorky
                CBC Senator XXL
                • 08.06.2007
                • 860
                • Vojvodina,Kikinda

sve ovo o čemu pišete se zove jednom rečju tržište,odnos ponude i potražnje.nikada se nisam uspoređivao ni sa jednom strukom jednostavno poštujem sve ljude koji nešto u životu rade.naročito poštujem one koji su spremni da naprave sebi prostor za rad da ga opreme okače svoju diplomu na zid i žive od svog rada.treba platiti... da ne pričam oni koji su "izašli na crtu" znaju kakav je to hleb sa sedam kora.zdravstveno osiguranje plaćam od svoje 18-e godine bogu hvala nikada nisam bio kod lekara,nemam ni karton otvoren, prošlog petaka sam odneo ženu na porođaj i kupio svoj deci u porodilištu pamperse i opet su mi doktori naplatili 8400 dinara "troškove bolnice,bez fiskalnog bez ičega onako u hodniku pa u džep mantila.i šta da kažem šta sa onima koji nemaju para da to plate.doktori primaju platu za svoj rad,sav "potrošni materijal" sam odneo,100 eura valjda dođe kao stimulacija.inače od naših para dobijaju plate.da li ste se ikada zapitali kakvu odgovornost snosi majstor kada mu dovezete auto.znate li da li je vaše vozilo osigurano u servisu,jer realno može da se zapali,padne sa dizalice i na razne načine ošteti.samo 1 primer jednom mom kolegi staje auto ispred servisa i čovek ga pita:majstore koliko staje zamena metlica brisača,ja baš nisam vičan sa tim,moj kolega mu odgovara naravno ništa,to mi ne naplaćujemo.moj kolaga podigne brisač skine metlicu i okrene se da uzme novu,u tom momentu brisač se vrati na vetrobran i razbije ga.šta je preostalo mom kolegi nego da izvadi 200 evra i kupi čoveku novi vetrobran.mislite o tome.

Comment

• Valent Vudriga
                  CBC Senator XXL
                  • 02.04.2005
                  • 2778
                  • USA

Hebo te, jos malo i ovo ce postati rasprava o cijeni medicinske dijagnostike .

Comment

• BOOST
                    Founder - Admin od Začetka
                    • 29.09.2004
                    • 8726
                    • Gislaved//Sweden
                    • SAAB 9000 AERO R; SA

Pa sta oces, zar neradis EKG ?

Bar znas sta vidis za razliku od nekih
                    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
                    move your mind

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

odnos nase plate i zapadne nije isti
                      nije isti, jasno je.

ali su auti iste vrednosti i zahtevaju iste veštine, alate, iste cene koštanja održavanja.

to izgleda nije jasno (ne samo za auto).

odnos naše plate i zapadne bi trebao da odredjuje i nivo prohteva.
                      da li našoj plati odgovara odnos cene Juga 55...

zašto bi serviser koji radi i živi na tržištu imao sentiment prema nekim imaginarnim platama kada ispred sebe ima ?oveka o?ito dovoljno bogatog za zapadni standard života (zapadni auto to podrazumeva).

da li u svakoj profesiji treba da neka imaginarna plata odredjuje cenu rada.
                      da li treba ukinuti tržište rada i sve odnose (plate i cene) ugovoriti administrativnim dekretom...

postojao je kod nas sistem dogovoranja, pardon samoupravljanja, gde je sve bilo jeftino a naro?ito rad i znanje, svega je bilo na papiru a u praksi redovi, nestašice, i naro?ito o?ajni kvalitet svega a posebno usluga.

u izboru tog sistema sa niskim cenama i slobodnog prava (i) na visoke cene ja preferiram ovaj drugi.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• Valent Vudriga
                        CBC Senator XXL
                        • 02.04.2005
                        • 2778
                        • USA

U dva navrata sam pitao ucesnike dali bi platili vecu cijenu kojom ce se subvencionirati usluga siromasnima. Nema odgovora.
                        Lako je tudjim......................
                        Ako vec postoje oni kojima treba pomoc, onda se tocno treba znati koji su to i treba ih pomagati iz zajednickog poreznog fonda. To nije zadatak servisera koji nastoji opstati na konkurentnom trzistu.

Odnos placa nije isti........no
                        ali su auti iste vrednosti i zahtevaju iste veštine, alate, iste cene koštanja održavanja.
                        .

Ova postavka je u kosturu ove teme, postavljena u prvom postu. Neki citaju bolje, neki losije.

Comment

• Bane
                          CBC Senator XXL
                          • 30.05.2006
                          • 344
                          • Konjarnik Bg

Originally posted by BOOST
                          Jedan dijagnosticar treba da bude i psiholog i kurator i ortoped i hirurg u isto vreme.
                          Ali ne dijagnosticar kakve si naviko da sreces.

Treba da leci i auto i VLASNIKA istovremeno.
                          A za 7? , e pa nece moci

Pa o tome ti ja pricam

Valent odrzavanje auta mesecno(u proseku) me kosta 50-60?
                          U dva navrata sam pitao ucesnike dali bi platili vecu cijenu kojom ce se subvencionirati usluga siromasnima
                          ko ce da odredi da je taj siromasan pa jugo ne ide na dijagnosticki aparat?

Comment

• Valent Vudriga
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 2778
                            • USA

ko ce da odredi da je taj siromasan pa jugo ne ide na dijagnosticki aparat?
                            Dobro pitanje. Ja sam vise htio naglasiti kako bi princip socijale trebao izgledati, tj. da to nije posao servisa. Necemo ulaziti u detalje. Ja sam imao iskustvo gdje mi se zena pozalila da ima rak i da se bori za opstanak. Nisam napravio iznimke jer joj nisam vjerovao. Nisam zato jer me stalno obasipaju nekakvim zalopojkama. Nakon godine dana cuo sam od njenog suradnika da je umrla i ostavila devetogodisnje dijete iza sebe.
                            Postoje ljudi kojima zaista treba pomoci. To treba biti briga cijele zajednice i onih koji imaju lako odvojiv visak.

Sto se tice psihijatrijskih vjestina, taj sam ispit davno polozio. Sad mi je lakse jer sam i sam pacijent pa mogu lijeciti samog sebe za manje od 7E.

Valent odrzavanje auta mesecno(u proseku) me kosta 50-60?
                            Moze li neko nabaciti prosjecni mjesecni trosak na duhan, pivo, kafanu, kino itd. itd. Da napravimo neku komparativnu statistiku.

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

ukupan trosak,naprimer jedne cetvoroclane porodice u Beogradu za "komunalije" ako ima daljinski nacin grejanja(centralno grejanje) je oko 100 evra mesecno ... znaci sva struja koju potrose,voda,grejanje(koje radi zimi a placa se svih 12 meseci na podjednake rate),telefon,i sve ostalo sto se placa drzavi,Tv,kablovska tv,zajednicka voda,struja,odrzavanje liftova,odnosenje djubreta...itd..ovo ti je za stanove izmedju 40 do 70 kvadratnih metara...znaci 50 evra nije malo REALNO u odnosu na neke zivotne stvari..a sad dali toliko vredi "kacenje na kompjuter" neznam.... ,al malo je mnogo u odnosu na ovo sto sam naveo..
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Stanovanje spada u životne potrebe, mislim da Valenta zanima ono što nije životna potreba.
                                Cigarete: od 50 do 100 din. prosek 0.8-1 euro
                                Pivo: od 30 do 100 din. prosek 0.4-0.5 euro.
                                Kafa: 50 do 60 din. 100 grama prosek oko 0.5 euro
                                Internet: od 200 do 2500 din. mese?no. Teško je re?i prosek jer se koristi svašta od veze, kako ko...
                                Sokovi: oko 1 euro za 1.5 ili 2L
                                Moji troškovi, oko 5 kutija cigareta na dan, pivo par flaša ili limenki na mesec, kafa oko (bar) 2Kg, sokovi bar flaša na dan, internet 2500 mese?no (sa web stranicom), i još koješta. Ne smem da ra?unam

Zaboravih da dodam..
                                @ZoranBg
                                Stvarno me nervira kad se i psole par stranica ovde napisanih i nekoliko pokušaja utvrdjivanja šta je dijagnostika, kaže "ka?enje na kompjuter" jer to nije dijagnostika i nije predmet ove teme.

Samo jedan primer. Lada nema na šta da se ka?i (stare Lade) ali ima kvarove normalno. Kad dodješ do majstora i požališ se na problem on mora biti sposoban da utvrdi šta se desilo sa tvojim autom i da odredi šta treba popraviti. TO se zove dijagnostika iako nema ni K od kompjutera.
                                Da li to znanje treba naplatiti ili ne pitanje je sad.
                                Danas je stvar mnogo druga?ija i potrebni su skupi uredjaji da bi se ustanovilo ta?no šta je sa autom. Samo znanje više nije dovoljno a sistem pokušaja-popušaja je jako skup za vlasnika vozila. Isto tako samo posedovanje uredjaja bez znanja dovodi do istih rezultata po džep vlasnika.
                                Nekad davno kad su ovom planetom vladali samo karburatori ja sam radio u najve?em servisu u Vojvodini a i šire. U svakom krštenom servisu imaš prijemno odeljenje pa manualce koji odrade pa onda probne voza?e koji provere.
                                Oni u sredini mogu biti svakavi ali oni prvi moraju biti iskusni i provereni majstori da utvrde šta ta?no mora raditi onaj u sredini i napisati to u radni nalog. Takodje i oni poslednji moraju biti iskusni da utvrde da li je neko od ovih prethodnih pogrešio u ne?emu.
                                Dans se to manje više svodi na jednog ?oveka ili eventualno dvojicu u jednom servisu. Mislim na privatne manje servise.

Kad ve? išem apropo onih doktora i meani?ara...
                                Danas se od mehani?ara sa srednjom školom zahteva da zna informatiku (da se snadje u literaturi i na internetu), da ima bar višu mašinsku školu ako ne diplomom onda znanjem, da ima sasvim solidno znanje iz elektronike bar u rangu više škole, da ide na kurseve ili seminare a sajmovi se podrazumevaju da bi usavršio svoje znanje ili neophodne alate, itd...
                                Daleko je to od onog masnog majstora koji menja kuglizvrcnu ?eki?em i obnavlja alat svake decenije. To sve košta prili?no. Ili ?eš sve to sam nau?iti i finasirati ili ?eš zaposliti adekvatne ljude koje ?eš tako morati i platiti jer ne?e dugo ostati.
                                Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X