CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vidan KV
    CBC Senator XXL
    • 24.10.2007
    • 432
    • Kraljevo
    • vozim onaj koji trenutno ima više goriva

Re: CIJENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

19.troskovi garancije na poslove

....e ovo mi je jedna od omiljenih stavki kad zaračunavam cenu........predstavlja zbir onoga što si uložio u mozak,pokidane živce,propuštene žurke-popodnevna zezanja,prolivena krv/suze/znoj,ribe koje su te odje..le jer ti je bio bitniji posao nego one,sva propuštena letovanja/zimovanja,itd,itd,............

Comment

• bili
      CBC Senator
      • 13.11.2007
      • 208
      • NS

Originally posted by zverko
      generalno, najveci problem je sto kod nas ima puno dundjera i priucenih majstora ili onih koji su se ucili na zastareloj tehnologiji a nemaju sredstava ili jednostavno ne zele da se dokvalifikuju. dijagnostika je vrlo kompleksna rabota koja pored alata i znanja zahteva i stpljenje.
      U potpunosti se slažem.

Evo ja hoću da platim i dijagnostiku i dijagnostičara i čitanje kodova i nov deo i njegovu zamenu, ali jednostavno ne mogu da nađem čoveka u Novom Sadu koji će mi rešiti problem.

Problem je u tome što se svi deklarišu kao majstori, a kad treba da se pokaže, ćorak. I kako onda ja kao mušterija da budem zadovoljan, hoću da platim pošteno ali neću da budem ovca, neću da mi neko nalati a da ne nađe kvar, neću da promenim ispravan deo, itd. tako mogu i sam da se igram.
      VW über alles.

Comment

• Boki Ar
        CBC Senator XXL
        • 11.11.2004
        • 2827
        • Aranđelovac
        • Vektra

Koji VW je u pitanju?

Comment

• MN026
          CBC Senator XXL
          • 18.01.2009
          • 348
          • SMEDEREVO

znas ,u NS ima dosta dobrih mehanicara-dijagnosticara ali malo njih radi u onim dobrim-izglancanim servisima jer oni dobro naplacuju dijagnostiku a svojim radnicima slabo placaju,nazalost takav je trend i zato stranke trpe.cesto sam u ns jer imam par drugara sa kojima sam dobar i zadnji put kad sam bio usli smo u jedan dobar i veliki servis koji nije ovlascen ali ima ovlascenje BOSCH car sistema,znaci trebalo bi da su dobri.posto su mom drugaru prodavali dijagnostiku pokusali su da je i demonstriraju uz napomenu da ce mu dati i obuku i tehnicku podrsku ako mu nesto zapne telefonom.gazda i njegov glavni majstor su na primeru jedne oktavije poceli demonstraciju,ja sam samo slusao jedno 45min kako lupaju i razmisljao o tome kako ce ti ljudi da rade i popravljaju vozila svojim strankama.posto vise nisam mogao da slisam lupetanje umesao sam se sa komentarom da nije uredu da tako pricaju.na to su oni jos vise poceli da lupetaju nasta je prvi komentar bio kome oni popravljaju vozila u ns.zatim sam ja uzeo taj KTS i kad sam poceo da radim sa njime prvo oni nisu imali pojma o njegovium mogucnostima a drugo pola onog sto su rekli da radi on nije imao mogucnosti.to je bili pre 15 dana.zato nemoj da se zalices u izboru servisa na osnovu njegovog izgleda i velicine.potrazi majstore koji su radili u nekadasnjem servisu brace Petrovic

Comment

• TECA
            CBC Senator XXL
            • 14.10.2007
            • 2355
            • Oz

Evo ja hoću da platim i dijagnostiku i dijagnostičara i čitanje kodova i nov deo i njegovu zamenu
            OK,ali koliko si vremena spreman da odvojis za tu dijagnostiku i popravku ?

ali jednostavno ne mogu da nađem čoveka u Novom Sadu koji će mi rešiti problem.
            Verovatno zato sto ocekujes resenje tvog problema za 15 min.

Comment

• dris
              CBC Veteran
              • 24.01.2008
              • 172
              • Novi Sad

Konkretan odgovor na pitanje da li bi dao preko 50e na dijagnostiku, pa NE. Naravno da nemam auto koji ima uopšte tu vrstu elektronike, Zašto ? Jednostavno sam svestan da moja primanja ne mogu pokriti auto novije generacije i njegovo održavanje, a najveća greška koju ljudi prave prilikom kupovine novijih kola je što u startu ne ukalkulišu potencijalne probleme i troškove moderne dijagnostike, znaci ljudi imaju (ili dignu kredit od 5000e) i kupe auto od 5000e i očekuju da auto sa preko 100.000 i kusur kilometara radi kao švajcarski sat. I posle pošto jelte nemaju rezevni štek para, jaoj skupo ovo, skupo ono.

To je večita dilema i dve strane medalje, 50-60 e skupo ili ne:
              Sa jedne strane tu je potreban skup dijagnostički alat i naravno školovanje za korišćenje istog + ranije navedeni troškovi (radni staž, struja, voda itd.) = srazmerno Amortizaciji alata i troškova podeljeno sa očekivanom frekvencijom mušterija u vremenskom periodu planiranom za "pokrivanje investicije nabavke tih alata" ZNAČI 50e NIJE SKUPO ALI NI JEFTINO

Sa druge strane ako ja kao mušterija dodjem na dijagnostiku i dobijem informaciju u roku 15 minuta TO I TO je problem i traži mi neko 50-60e a da nije našao za shodno da malo više pregleda auto i kaže sledeće: IMAJTE U VIDU U naredna XYZ meseca da možda uradite TO i TO, ZNAČI nije hitno ali da znate. U TOM SLUČAJU JE PUNO 50-60e.

Ako neko odvoji pola dana za dijagnostiku-opravku + samoinicijativu onda nije puno ni 100e, jer znate da je majstor malo više odvojio vremena "osluškujući" mašinu i jednostavno dao opširnu analizu stanja auta i eventualne preventive. Zašto nije puno 100e ? jednostavno sprečavate situaciju da morate nekoliko puta nepotrebno odlaziti majstoru.

Taj problem imam i ja sa autom koji i nema elektronike, jednostavno svaki majstor odšljaka manje više bezvoljno ono zbog čega sam došao i kraj priče. Samim tim ja moram češće dolaziti kod majstora (menjam ih za sada) i nemam ni približan uvid šta bi mogao biti potencijalno sledeći kvar. Češće puta po manje para = gubitak vremena, a znamo da je vreme novac.

uh ko pročita svaka čast

Comment

• dris
                CBC Veteran
                • 24.01.2008
                • 172
                • Novi Sad

i naravno još da dodam:
                ukoliko majstor na primer u toku radnog dana odradi 2-3 dijagnostike (bez opravki) u principu kad se oduzmu (uzme država svoje) troškovi recimo da je majstor za taj dan zaradio ČISTIH (na ruke) približno 50-60e, znači to je po meni OK, jer i zidari znaju manju matematiku pa bože moj tolika im je dnevnica. Sve preko toga mislim da je skupo tj. preplaćen majstor (odnosi se za Srbiju).

DA LI BI recimo rekli konkretno MENI: uf 1000 dinara za sat vremena posla na računaru ??? MNOGO. je li ? Razmislite? gorivo dok ne dodjem do vas+ jelte održavanje vozila sa kojim dolazim do vas+ registracija istog+ potreban alat za popravku kompova+ NARAVNO ZNANJE, pri tome treba uzeti u obzir da sat vremena gubim vozajući se do vas i nazad = 2 sata. Znači npr. za 2 sata rada čistih cc. 600-650 kinti. Pa i da uradim 4 kompa dnevno to mu dodje oko 2500 dindji dnevno. ŠTA KAŽETE, SKUPO?

Ali što se servisa tiče kod nas, vlasnici servisa i nisu svesni sledećeg problema: nikakva frka kupiti opremu nebitno koliko para ali platiti odličnog radnika i majstora e to već jeste. I onda iz ovoga sledi da se ljudima naplaćuju dijagnostike 50-60e a urade ih ljudi koji nisu dovoljno obučeni za to ili iskusni. Ne daj bože da majstor pita gazdu da mu se plati kurs ili obuka. I otuda jel normalno proizilazi nezadovoljstvo mušterija koji daju "lepe" pare a ne dobiju kvalitet. TO VAŽI ZA SVE MAJSTORLUKE, ne samo za mehaničare. To je tuga naših dana, kvalitetni ljudi se olako puštaju da odlaze.

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Dokle god postoji ovakva diskusija oko 50 ili 60 evra za nešto što je neophodno i opravdano, teško će ko zadržati dobre majstore i plaćatati kurs za iste.

plata 400 evra plus državi plus grejanje ili hladjenje knjigovodja i još po nešto a sve bez gazde ide do 700 evra mesečno. Podjeljeno na 20+ dana izadje 35- evra po danu, onda dodje gazda sa njegovim troškovima na sve to (bez plate) plus godišnji odmor od 20 dana i o čemu vi onda pričate?
                  O šupama koje ne plaćaju ništa od ovoga ili od radionici koja plaća ovaj minimum, ne ulazim u problem PDV-a i ostalog, neka se zanemari.

To što neko zaradi za ceo mesec platu kod nekoga i što njih ima dosta nema blage veze sa zaradom radionice jer svi gledaju bruto a sa druge strane pa niko nije otvorio servis i ulagao u njega da bi radio po ceo dan za 200 evra.

Dijagnostika je jeftina ako je tačna i korisna, ako je ofrlje i samo se zove dijagnostika, skupa je i ako je 5 evra ili čak džabe jer će koštati bespotrebnog kvara, zamene dela koji je ispravan i bar par puta dolaženje kod majstora.

To odlično znaju svi koji su išli od majstora do majstora i ništa dok ne ispizde i kažu naplati kolko treba samo popravi. Odnos prvog dela popravki i poslednjeg je uvek višestruko veći za prvi deo.

Ono što ovde niko ne potencira a jedino je bitno za temu je da se odradi kako treba a svi pričaju šta bi bilo kad bi bilo. Jednostavno, platio sam želim popravljeno, kraj priče. Kad dodje do kraj priče svi su mutavi i odu kod drugog i tako do kraja, onda ispadne da je taj na kraju uzeo neopravdano puno novaca.
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

...a, da možda nije bolje da se ova tema prosto zove ''cena servisa'' ?

Dođeš u servis, opišeš problem, majstor korišćenjem dijagnostike ustanovi kvar. Onda odlučuješ šta ćeš dalje, zavisno od toga šta majstor kaže.
                    Majstor je potrošio npr. 45 minuta da otkrije problem, da iščita dijagnostičke podatke, i onda naplati 3/4 cene svog radnog sata.
                    Dakle, da sve bude po najprostijem sistemu, kao što i jeste po servisima, a to je koliko sati rada traje određena intervencija.
                    Nije mi jasno zašto se sada posebno uvodi u priču ''cena dijagnostičkog servisa''...Onda treba uvesti npr. i ''cena mehaničkog servisa'' ili sl...

Dovezeš auto. U kvaru je. Ostaviš ga kod majstora i kažeš da je jedino važno da se auto popravi.
                    Majstor zove sutra i kaže ''možete preuzeti vaš auto.''
                    Dođeš, dobiješ račun na kome piše 10 sati rada. Zna se koliko sati je predviđeno za određenu intervenciju. Znaš koliko je sat. Dodaš cenu delova. Eto ukupne cifre.
                    Da li je majstor tom prilikom koristio dijagnostiku, dizalicu, svoj novi ili stari komplet alata, kompjuter, disk na kome se nalaze elektro šeme tog vozila, poseban alat za zupčenje, itd...itd...kakve to veze ima ?
                    Utrošio je 10 sati, kod njega sat košta toliko, i eto ''cene za ruke''.
                    Sat će biti skuplji kod onoga koji ima svu opremu i alate, ali će rešiti problem.
                    Sat će biti jeftiniji kod onoga koji nije toliko dobro opremljen sa alatima, ali neće uvek moći da reši problem...a, opet će naplatiti.

Dijagnostika je alat. Kao što je majstor morao da kupi sve ostalo da bi mogao da se bavi tim poslom, tako je kupio i dijagnostičke uređaje.
                    Isto kao što je to i dizalica...ili alat za zupčenje...ili kompresor koji ima u servisu...itd..itd...Zašto sada posebno izdvajanje stavke ''cena dijagnostičkog servisa'' ?

Comment

• MN026
                      CBC Senator XXL
                      • 18.01.2009
                      • 348
                      • SMEDEREVO

lepo receno ,ali stranka izdvoji za recimo megana 2005 dci ili 1.6-16v relativno ,,veliku,, sumu novca-to je 5,5-6k evra--dobije sve pogodnosti koje idu sa tim autom-klima ,abs, tiptronik kontrolu napumpanosti guma,com on reil..........itd i sve dok radi nije potreban majstor ili dijagnosticar.auto trosi 5-6litara goriva ....super jer vecina -nekazem svi-imaju para samo za gorivo i pranje i lickanje auta.kad nastane problem prvi komsija je tu jer je on vozio R4 ili R9 disel i zna sve o renou.ako on ne pomogne tu je njegov glavni majstor koji daje instrukcije fonom.kad sve to neuspe onda dolaze na dijagnozu ali tako da samo saznaju sta je autu pa ce oni ili on to kad bude imao para da kupi deo i sam ili sa komsom da uradi.sta i koliko takav posao naplatiti.ovo sam uzeo samo za primer megana jer kod mene u gradu ih je napretek i karakteristican su primer.ne trazi se popravka u koju sama dijagnostika se ne naplacuje. zato je pravo resenje uveo BMW tako da i kad znas u cemu je problem, i kad zamenis deo i sam ili sa komsijom injegovim majstorom auto i dalje nece da ide dok se dijagnostikom ne izvrsi rekodiranje ,reprogramiranje ili prebacivanje memorije i crklog senzora u novi blanko.cak i plocice kad zamenis nece automatski sa displeja nestati upozorenje vec opet moras na dijagnostiku.koliko naplatiti kacenje takve dijagnostike samo da bi neko znao sta je autu jer se ta dijagnostika ne isplati ni kroz 10-15godinana taj nacin.inace dijagnostike zastarevaju mnogo brzo ,nemislim na softove koji se apdejtiju svakih 3-4 meseca

Comment

• Gavra
                        CBC Senator XXL
                        • 06.03.2008
                        • 2031
                        • Beograd

Originally posted by neshaoct
                        Nije mi jasno zašto se sada posebno uvodi u priču ''cena dijagnostičkog servisa''...
                        viewtopic.php?f=60&t=28716
                        Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• neshaoct
                          Banovan
                          • 18.08.2007
                          • 1754
                          • Beograd, Rakovica

...pročitah prvu i poslednju stranu...i jedino što vidim je da čovek od juna prošle godine, do marta ove godine imao problem i onda ga je konačno rešio.

@MN026
                          Eto taj neki lik ima Megana 2005. godište...i nastao je problem posle nekog vremena i sve bude kako si napisao, tj. on prvo krene od nekog komšije, itd..itd...i onda na kraju dođe u servis, odrade mu i dijagnostiku, i na kraju utvrde šta je problem. Sada je taj neki lik saznao šta mu je sa Meganom, ali neće da se odmah to popravi nego će ''oni ili on to kad bude imao para da kupi deo i sam ili sa komsom da uradi''.
                          Pitaš kako to naplatiti...kako naplatiti to što mu je rečeno u čemu je problem, a on neće da popravlja u servisu ?
                          - Naplatiti preko radnih sati.

Došao je npr. u 12.00
                          U 12.15 je majstor uzeo dijagnostički uređaj. Koristeći podatke dobijene od uređaja, koristeći i svoje znanje, majstor dođe do uzroka kvara. Ali...ovaj neće to sada da popravlja, nego će ''oni ili on to kad bude imao para da kupi deo i sam ili sa komsom da uradi''.
                          Majstor kaže ''nema problema''. Pogleda na sat...13:45. Naplati mu tih 90 minuta, odnosno sat i po rada.

Da je taj lik sa Meganom hteo i da odmah to popravi, platio bi :
                          - opet onih 90 minuta ( od 12:15 do 13:45 )
                          - rezervni deo
                          - vađenje starog i stavljanje novog dela ( npr. od 14:00 do 15:00 )

U obe varijante se naplati rad majstora. Rad je i kada majstor uzme ključ u ruke...rad je i kada uzme dijagnostički uređaj. I jedno i drugo mu je alat.
                          Postoje i norme po servisima koliko radnih sati traje određena intervencija...i toliko se naplati, kako se ne bi dešavalo da ista intervencija ne košta isto.

Comment

• Valent Vudriga
                            CBC Senator XXL
                            • 02.04.2005
                            • 2778
                            • USA

...a, da možda nije bolje da se ova tema prosto zove ''cena servisa'' ?
                            Ja mislim da nije iz vise razloga, mnogi od koji su vec izlozeni tokom mog pisanja. Vazno je citati od samog pocetka i citati pazljivo.
                            Servisi vecinom imaju istu cijenu satnice za sve vrste servisa i velika vecina procedura je vremenski standardizirana. Sedam sati za ovaj posao, dva zata za onaj posao itd. Fizicku zamjenu dijelova je daleko lakse normirati od analize problema prije zamjene dijelova. Norme potjecu od tvornica i dilera i svrha im je maksimalna efikasnost. Rad je podjeljen u kategorije, usko je specijaliziran i normiran je na novim modelima do tri godine starosti. Mala radiona, ako zeli koristiti iste norme na starim automobilima automatski gubi poziciju u trci zbog rdje, ugradjenih plinskih instalacija, neadekvatnih dijelova itd.
                            Stare kante zahtijevaju definitivno vise vremena i truda. Svi, paradoksalno, misle da satnica na starom autu treba biti jeftinija. od one za novije aute. Serviser, ili bilo koji drugi biznis imaju troskove poslovanja i cijena usluge mora biti bazirana na troskovima poslovanja isto kao i na projeciranom prihodu. Netko je napisao da bi trebao naplacivati put do necije kuce gdje popravlja kompjutere. Zasto ne, neka vlasnik kompjutera nosi isti k njegovoj kuci ili radnji na popravak ako ne zeli snositi taj trosak.
                            Dalje; koliko je tesko obuciti nekoga da radi kocnice i ispusne sisteme, a koliko treba da se obuci kvalitetan dijagnosticar koji ce raditi na vise razlicitih modela auta. Ne bi bilo nelogicno da se te dvije vrste servisa mjere i naplacuju drugacijim arsinom.
                            Sferu dijagnostike je skoro nemoguce normirati kao druge poslove. Netko racuna 400 na sat i treba mu sat vremena za posao, netko drugi racuna 200 na sat i uzme mu 2 i pol sata za isti posao. Tko je skuplji? Percepcija moze biti varljiva.

Ja sam prvi koji se zalaze da servisi trebaju pruzati kvalitetan i odgovoran servis. Istovremeno, oni to ne mogu postici bez vecih ulaganja i financijske naknade od strane musterija. Jedno bez drugog ne ide.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Sat će biti skuplji kod onoga koji ima svu opremu i alate, ali će rešiti problem.
                              Sat će biti jeftiniji kod onoga koji nije toliko dobro opremljen sa alatima, ali neće uvek moći da reši problem...a, opet će naplatiti.

Dijagnostika je alat. Kao što je majstor morao da kupi sve ostalo da bi mogao da se bavi tim poslom, tako je kupio i dijagnostičke uređaje.
                              Isto kao što je to i dizalica...ili alat za zupčenje...ili kompresor koji ima u servisu...itd..itd...Zašto sada posebno izdvajanje stavke ''cena dijagnostičkog servisa'' ?
                              Jednog dan kad budeš shvatio da je dijagnostika, mozak, znanje i tek onda alat koji je usput skup ili preskup, znaćeš o čemu se ovde priča.

Sat putara košta 50 evra, kupiš mašinu od 2 miliona evra, radiš sa njom 15 minuta i naplatiš 13 evra i po majstorskom zaokružiš na 15.
                              Sledeću mašinu i volju će kupiti tvoj daleki unuk u budućnosti.

I ono najvažnijem dijagnostika nema normu, da li to možeš da shvatiš? Svaki put na ovakvoj temi zapneš da je svejedno koliko košta alat i da se treba naplaćivati po odredjenom satu. To može za zamenu ulja, generalnu motora, promenu kočnica i sl... Tim stručnjaka uzeo najgore i najbolje vreme nekog radnika i po sredini odredio normu, tako se radi. Ko ej odredio normu za utvrdjivanje kvara sem ako misliš da je utvrdjivanje kvara zašto auto ne koči, to se zove defektaža, rastavi se i ćorav vidi zašto ne koči.
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Valent Vudriga
                                CBC Senator XXL
                                • 02.04.2005
                                • 2778
                                • USA

He-he. Proverbijalna kriva Drina.

Comment

Working...
                                X