CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Boki Ar
    CBC Senator XXL
    • 11.11.2004
    • 2827
    • Aranđelovac
    • Vektra

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Dobro je ima pomaka. Polako ali sigurno potiskujemo odomaćeni izraz "Kačenje na dijagnostiku" kao neadekvatan. To je zapravo samo jedan od koraka u dijagnosticiranju kvara na vozilu. Autor teme je negde napisao da se za dijagnostiku koristi najpre glava - mozak, a onda i stvari - alati kao što su čekić, sprej flaša sa vodom, obična probna lampa, komad kabla, drška šrafcigera i slična pomagala. Pišem ovako samo zbog novih učesnika u temi, koji idu pravo na zadnju stranicu i podsećam da ovu temu treba čitati od samog početka.

Tako se može videti da niko nije potencirao na tome da se kvar otkrije brzo ili sporo već efikasno, precizno, sa sigurnošću i garancijom da je kvar nadjen. Takav pristup valja platiti "sa alalom", suprotno primerima koji se najčešće pominju:

"Kompjuter ("dijagnostika") ne pokazuje ništa i to košta nešto para koje sam dao, a auto mi i dalje ne ide"
    Pozdrav svima!
    BP

Comment

• Mirko_NS
      CBC Član
      • 17.04.2008
      • 80
      • Novi Sad

Originally posted by Stratos
      Imaš li ti to nekih trauma u vezi servisa i osoblja servisa? Slobodno ih podeli sa nama.
      Ne, ali ih masa drugih ljudi ima - neki su svoje "traume" stavili i na youtube

Sto se servisa u kome odrzavam auto tice - obicno sam prisutan kada se vrse popravke, a par puta kada nisam bio prisutan proverio sam da li je zamenjeno ono sta mi je receno, posto je sve bilo OK stekli su moje poverenje. Ono sto mi se i dalje ne svidja je "monterski" pristup poslu - zameni se ono sta mora, ali se auto ne proveri jos dodatno i kvalitetno, nekako mi nedostaje onog pravog majstorskog "slifa". To je verovatno posledica zurbe da se uradi sto vise automobila u toku dana.

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Hvala ti.
        Dobro je da se obadve strane međusobno čuju da bi se i razumele i prilagodile potrebama i interesima.

Comment

• TECA
          CBC Senator XXL
          • 14.10.2007
          • 2355
          • Oz

Sto se servisa u kome odrzavam auto tice - obicno sam prisutan kada se vrse popravke, a par puta kada nisam bio prisutan proverio sam da li je zamenjeno ono sta mi je receno, posto je sve bilo OK stekli su moje poverenje. Ono sto mi se i dalje ne svidja je "monterski" pristup poslu - zameni se ono sta mora,
          Ili ono sto musterija zahteva?

ali se auto ne proveri jos dodatno i kvalitetno, nekako mi nedostaje onog pravog majstorskog "slifa".
          To uglavnom zavisi od same musterije,odnosno do nivoa do kojeg zeli ici,ako misli da zameni,recimo ulje,a ocekuje da posle toga majstor izvrsi probnu voznju i dijagnostifikuje sve kvarove,to ne ide ni u jednom servisu.
          To je verovatno posledica zurbe da se uradi sto vise automobila u toku dana.
          Ne radi se o zurbi,vec o potrebi da radnja naplati svih 8 sati rada.Ako treba danas da se zameni ulje na tri automobila,i uz to izgubi jos po sat vremena sa svakom musterijom u prijatnom razgovoru,cemu to vodi...bankrotu.Mastori ne rade za platu,vec svaku paru moraju da zarade na kontu nekog rada,bio to fizicki ili umni.Nazalost,mnogi vrednuju cenu
          majstorskog rada,samo za ono vreme koje provedu dok se maste i preznojavaju
          I bas tu lezi problem u medjusobnoj komunikaciji!

Comment

• DRAGANFORD
            Banovan
            • 18.02.2009
            • 103
            • beograd

Jednoj musteriji sam naplatio dijagnostiku 1000din./ i dobio je ispravan auto/ to je za njega bilo preskupo.prethodni majstor je proveo ceo dan oko automobila i naplato 1000din. znaci jasam trebao da naplatim 100din zato sto sam popravio vozilo za 10 min. na musterijino pitanje koliko kosta mo radni sat odgovorio sam da ja naplacujem znanje/onaj ko nezna mogao je popravljati sedam dana i naplatiti 7000, a ko zna radi 10 min i naplati 100din,musterija se zacutala i nevoljno mi dala 1000din. nikad vise nije dosla u moj servis. sta je skupo a sta jeftino to samo bog zna.

Comment

• TECA
              CBC Senator XXL
              • 14.10.2007
              • 2355
              • Oz

Nisi ti posao zavrsio za 10min,nisi tu uracunao vreme utroseno na pricu sa musterijom,pre i posle obavljenog posla.Morao si ga prvo saslusati,porazgovarati sa njim,ne bi li odabrao put kojim ces resavati njegov problem.Izgubljeno je tu,sve u svemu, vise od 30min

Comment

• Mirko_NS
                CBC Član
                • 17.04.2008
                • 80
                • Novi Sad

Originally posted by TECA
                Ili ono sto musterija zahteva?
                Nemam ja tu sta da zahtevam - menja se ono sto se serviser predlozio.

To uglavnom zavisi od same musterije,odnosno do nivoa do kojeg zeli ici,ako misli da zameni,recimo ulje,a ocekuje da posle toga majstor izvrsi probnu voznju i dijagnostifikuje sve kvarove,to ne ide ni u jednom servisu.
                Ja ne poznajem termin "zamena ulja", ali poznajem termin redovan/mali servis, koji kao sto je vec neko od majstora rekao podrazumeva i ispekciju automobila i preventivno odrzavanje. Dakle da majstor odvoji jos pola sata (neka ih i naplati) i provoza/preslusa auto, eventualno ukaze na jos neke stvari koje treba uraditi. Napominjem, da sam ja u servisu redovna i regularna musterija: od obicne zamene sijalice, pa do ne znam ni ja cega.
                Sto se "slifa" tice pod tim podrazumevam sledece - menjaju vam plocice i diskove na autu, pravi majstor ce pre zamene pregledati cevi /creva ma tom delu kocionog sistema, oprati kocione viljuske odgovarajucom tecnoscu,itd. i slobodno to naplatiti vise i ja se necu buniti, naprotiv bicu zadovoljan (i sigurniji u svoje vozilo), jer sam video da je covek POSVETIO paznju autu, a ne samo otaljao, kako bi sto pre presao na sledeci.

Ne radi se o zurbi,vec o potrebi da radnja naplati svih 8 sati rada.Ako treba danas da se zameni ulje na tri automobila,i uz to izgubi jos po sat vremena sa svakom musterijom u prijatnom razgovoru,cemu to vodi...bankrotu.Mastori ne rade za platu,vec svaku paru moraju da zarade na kontu nekog rada,bio to fizicki ili umni.Nazalost,mnogi vrednuju cenu majstorskog rada,samo za ono vreme koje provedu dok se maste i preznojavaju I bas tu lezi problem u medjusobnoj komunikaciji!
                Jeste, a u musterije su inace besposleni likovi koji nemaju pametnija posla nego da provode sate i "prijatnim" razgovorima sa (sveznajucim) majstorima. Sto se plate tice - po meni 1000 din./sat je i vise nego pristojna cena za znojenje (i (ne)znanje) koje pojedini majstori ulazu. Ono sto me cudi je to vecina majstora ovde postavlja kao da su im musterije neprijatelji.

Comment

• Mirko_NS
                  CBC Član
                  • 17.04.2008
                  • 80
                  • Novi Sad

Originally posted by DRAGANFORD
                  Jednoj musteriji sam naplatio dijagnostiku 1000din./ i dobio je ispravan auto/ to je za njega bilo preskupo.prethodni majstor je proveo ceo dan oko automobila i naplato 1000din. znaci jasam trebao da naplatim 100din zato sto sam popravio vozilo za 10 min. na musterijino pitanje koliko kosta mo radni sat odgovorio sam da ja naplacujem znanje/onaj ko nezna mogao je popravljati sedam dana i naplatiti 7000, a ko zna radi 10 min i naplati 100din,musterija se zacutala i nevoljno mi dala 1000din. nikad vise nije dosla u moj servis. sta je skupo a sta jeftino to samo bog zna.
                  Pa, ako se vec znalo u cemu je problem - nije mi jasno zasto to nije receno musteriji:"Znam sta je problem, resicu, auto ce sigurno biti ispravan. Cena toga je xxxx dinara.".
                  Jasno da musterija ima raznih, ali takodje za vecinu verujem da su normalni ljudi koji ne ocekuju da im neko za dzaba odrzava auto, ali koji takodje ocekuju da se prema njihovom vremenu, novcu odnosi sa postovanjem.
                  Elem, po pricama sa ovog i slicnih foruma ja bih rekao da su mnogo cesce musterije koje su spremne da plate koliko treba samo da kada jednom izadju iz servisa ne moraju da se minimalno jos jednom vrate zbog istog ili novog problema koji su uocili pri preuzimanju auta, a koji je takodje mogao biti resen (i NAPLACEN) da se malo obratilo paznje i da se nije zurilo.

Comment

• DRAGANFORD
                    Banovan
                    • 18.02.2009
                    • 103
                    • beograd

Musteriji je pre dolaska receno da kosta 1000din ali covek je mislio da ja verovatno treba za tih 1000din da radim ceo dan a ne 10 min. cena dijagnostike mora da zavisi i od vrste vozila jer za pojedine grupacije vozila dijagnosticki scanneri su izuzetno skupi/chrysler drb3/

Comment

• Mirko_NS
                      CBC Član
                      • 17.04.2008
                      • 80
                      • Novi Sad

E, to je vec nekorektna musterija! Realno, nisam siguran koliko musteriju treba da zanima koliko dugo ce majstor raditi - imas kvar, covek je rekao toliko i sigurno ce biti reseno, plati ako ti odgovara, ako ne - idi dalje. Mozda je potrebno specificirati na koje "operacije" se odnosi radni sat - ako se radni sat odnosi na "monterske" poslove, onda cena takvog radnog sigurno ne moze biti velika, dok sat dijagnostike kosta znatno vise. E, sad ako neki servis istakne cenu radnog sata generalno za sve poslove - onda je to to, ako je za dijagnostiku potroseno pola sata, naplati pola sata, ako ti je bio potreban ceo radni dan naplati 8 sati. Kao sto sam vec rekao ovakav pristup ide na ruku strucnijim servisima, jer njima treba manje vremena za pravilnu dijagnostiku kvara => usluga je jeftina, a bolja, a to je san svake musterije .

Comment

• DRAGANFORD
                        Banovan
                        • 18.02.2009
                        • 103
                        • beograd

postoje ljudi koji mnogo znaju ,postoje oni koji malo znaju ako se dijagnostikovanje kvara naplacuje po radnom satu onda bi mnogo bolje prosli oni koji malo znaju jer njima treba vise vremena za taj posao. primera radi corsa c vergla nece da upali /benzinac/ nema nikakvu gresku na dijagnostickom uredjaju.primetim da kadaje na kontaktu nisu upaljene sve lampice na instrument tabli. dobijem informaciju od mog kuma da zbog instrument table/kilometar sata/ nece da upali.skinem naprskam wd40 i vratim na svoje mesto, auto pali i radi .musterija pita kaoj sam deo menjao/odgovor- nikakav/ 1500 din za tu intervenciju mnogo brate,mnogo

Comment

• Mirko_NS
                          CBC Član
                          • 17.04.2008
                          • 80
                          • Novi Sad

Ne bih bas slozio da ce bolje da prolaze oni koji manje znaju - vrlo brzo se procuje koji servis je kvalitetan.

Sve u svemu, bojim se da je problem naplate dijagnostike kompleksan i da zahteva dosta razumevanja sa obe strane - dakle, ako je prvi put za dijagnostiku kvara trebao ceo radni dan, a samo resenje je trivijalno (zateci kontakt, naci zicu koja se prekinula/prespojila) tu, po meni, treba ipak imati mere u naplati, isto tako musterija mora da razume da je, bez obzira na trivijalnost opravke, trebalo vremena da se nadje gde je problem. Sa druge strane, majstor je tokom procesa dijagnostike stekao neko znanje i iskustvo koje ce moci da naplati i sledeci put kod slicnog kvara, tako ne treba ni taj segment zaboraviti.

Samo, ja i dalje tvrdim da je puno manje zaista strucnih majstora, nego musterija voljnih da plate kvalitetnu dijagnostiku.

Comment

• Dora
                            Nadzornik!!!
                            • 24.10.2004
                            • 17451
                            • Novi Sad
                            • FIAT

Sto se plate tice - po meni 1000 din./sat je i vise nego pristojna cena za znojenje (i (ne)znanje) koje pojedini majstori ulazu.
                            1000X8=8000
                            8000X22-23=184000 ...

Mnogo kume za mesec dana, ljudi rade za 30.000 i pevaju...
                            A zarekao sam se da neću čitati ovu temu
                            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• Stratos
                              CBC Senator XXL
                              • 10.09.2008
                              • 2594
                              • Novi Sad

Uglavnom,podržavam Mirkovo mišljenje.Voleo bih da bar deo mojih mušterija ovako razmišlja,jer bih i ja bio manje napet.

A,da. Čini mi se da ćemo opet pod ključ

Comment

• Mirko_NS
                                CBC Član
                                • 17.04.2008
                                • 80
                                • Novi Sad

Originally posted by Dora

1000X8=8000
                                8000X22-23=184000 ...

Mnogo kume za mesec dana, ljudi rade za 30.000 i pevaju...
                                A zarekao sam se da neću čitati ovu temu
                                U servisu koji mi odrzava automobil radni sat je 1000 din.. Kao sto rekoh - ja se i ne zalim (toliko) na radni sat (radi poredjenja: moj radni sat je nesto manji - pri cemu sam ja elektroinzenjer, 6 godina iskustva i radim u jednoj najjacih softverskih firmi u NSu), koliko na to otaljavanje posla, taj nedostatak paznje i volje da se stvar lepo i kvalitetno dotera do kraja.

Comment

Working...
                                X