CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • banekg
    CBC Senator XXL
    • 06.09.2010
    • 1274
    • Nis
    • Toyota Carina e 2.0

Re: CENA DIJAGNOSTICKOG SERVISA?

Kao serviser racunara i racunarske opreme (bez fakulteta), ali sa iskustvom od 20-tak godina, odrzavam racunare vecini visoko-skolovanih ljudi iz te oblasti u mom gradu, u nekoliko institucija, na nekoliko fakulteta, a privatno i nekim doktorima nauka, i na kraju, skoro svim auto-mehanicarima koji imaju dijagnostiku (cak me pojedini zovu da im prevedem ponesto, jer od jezika znaju samo srpski).
    Htedoh reci sledece, a vezano za temu:
    Skoro sam u nekoj BBC naucnoj emisiji video podatak da je cena zapocetog sata comp. servisera u Britaniji 50 funti. Hocu reci, da kada cena moje dijagnostike bude veca, nece biti problema da i ja platim 50 eura mehanicaru za dijagnostiku, jer naravno da od svog posla necu imati vremena da se sam igram sa autom. (osim sto VOLIM
    Long Live CBC!!!

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

[quote="Mirko_NS"]

Ne znam da li smo se razumeli,ali i ja radim kod kapitaliste, solidno sam pozicioniran u firmi, ali mi je radni sat manji od radnog sata mehanicara... Mada, sada to razumem: ja nisam morao kupiti opremu, platiti komunalije - ja sam samo morao zavrsiti fax (jaka stvar, ti socijalisticki fakulteti), nauciti i razumeti stvari koje vecina ostalih nece ni za par zivota, pa posle fax-a guliti specijalisticke knjige, blejati u ekrane, shvatiti zasto prokleta stvar ne radi, a trebalo bi ili zasto puca u jednom od 100 pokusaja (lici na cuvenu dijagnostku, ha?)...

Losa uporedba tj. nije za uporedjivanje. Ti radis kod poslodavca, a mehanicar je sam poslodavac - zaposleni kod mehanicara imaju daleko manju satnicu nego ti. To bi bio osnovni zakon kapitalizma - hijerarhija u firmi.
      Long Live CBC!!!

Comment

• Mirko_NS
        CBC Član
        • 17.04.2008
        • 80
        • Novi Sad

Originally posted by banekg
        Losa uporedba tj. nije za uporedjivanje. Ti radis kod poslodavca, a mehanicar je sam poslodavac - zaposleni kod mehanicara imaju daleko manju satnicu nego ti.
        Da, slazem se - zaneo sam se

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Originally posted by Mirko_NS
          Ok, mislim da smo se na kraju manje-vise sporazumeli i da delimo slicne stavove

Medjutim, ipak ne mogu da ne primetim - ako su uslovi za rad i naplatu toliko losi, odakle toliki i tako bogato opremljeni servisi? Evo uzecu za primer ovaj u kome ja odrzavam auto - radni sat je 1000 din, servis ima 5-6 mehanicara, 2-3 elektricara, dve dijagnostike (Examiner, Bosch fsa 740 i mozda jos po neku), Wynn's masinu, ultrazvucni cistac, analizator gasova, strug, stanicu za punjenje klima, optiku trapa...E, sad koliko ja vidim covek siri servis - znaci njemu je tih 1000 din na sat dovoljno da plati opremu, majstore, komunalije, itd. i da se siri. Kako?
          Ne vidiš dobro, niko od grbavih ledja i 1000 dinara na sat nije napravio ugovor o zastupništvu i kupio svu potrebnu opremu koja ide uz to kao i izgled servisa koji je većinom odredjen kakav je. Svima je servis zadnja rupa na svirali inače bi manji servisi davno stavili katanac. Servis postoji zato što mora kao obaveza. zaradjuje sa na prodaji automobila, delovima, saradnji sa osiguravajućim kućama itd... nekima je samo pranje novca. Mi bi ubili da imamo takvu opremu a oni bi ubili da ne moraju da je imaju
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• djukic
            CBC Senator XXL
            • 27.03.2005
            • 2526
            • Beograd

Evo mene hobi garaza kosta do sada oko 20.000 eura. A jos nisam dosao do dijagnostike i specijalnih alata?

Uvek imas dve opcije:

1. Zaposli se kod poslodavca i po pravilu kukaj na izrabljivanje i tezak polozaj
            2. Budi samozaposlen ili ti preduzetnik - VLASNIK e tu nema kome da se zalis...

I jos nesto, sa trulog zapada, drugar (stranac radi za trulog kapitalistu) rece mi: Velika firma - mali socijalizam... Radis ili gledas kroz prozor, na kraju meseca ceka te koverta (e to ima samo u opciji 1 gore navedenoj).

Sto se tice cene od 1000 dinara za ozbiljan servis, ta cena je smesna... Opet 90% kvarova na automobilima su standardni, oni 10% kvare prosek i za te kvarove je potreban odlican dijagnosticar ili ti MAJSTOR...
            https://t.me/pump_upp

Comment

• uglavnom.bezopasni
              - 42 -
              • 03.02.2005
              • 2235
              • Novi Sad

Originally posted by banekg
              Kao serviser racunara i racunarske opreme...
              Skoro sam u nekoj BBC naucnoj emisiji video podatak da je cena zapocetog sata comp. servisera u Britaniji 50 funti. Hocu reci, da kada cena moje dijagnostike bude veca, nece biti problema da i ja platim 50 eura mehanicaru za dijagnostiku, jer naravno da od svog posla necu imati vremena da se sam igram sa autom. (osim sto VOLIM
              U svim poslovima isti problemi, imam dugogodišnje mušterije koje plaćaju koliko tražim, zato što znaju šta za to dobiju i da je posao tako urađen da to jednom godišnje što im zatrebam treba da plate, a opet novih ni traga, na svakoj banderi servis za računare, cena instalacija/čišćenje virusa/šta god/... 300-500 dinara i to ne po satu nego cela usluga, i još nema izlaska na teren/dijagnostike.

Dok sam imao vremena i živaca zezao sam se sa njima, dođi, uradi (još zabiberim onako da se muči), ima 5 računara (njemu već dolari u očima) kad završi, kažem pošalji račun...
              "!?! Ali znate ja to ovako malo, nemam firmu"
              " nema računa, nema ni para, a sad ću da zovem i inspekciju i policiju " (znam da mu ne mogu ništa (nemaš firmu ne mogu ti (uglavnom) ništa), ali fora uvek pali)

...
              I drugo imao sam godinama posla sa britanskom firmom ICL (održavao sam njihove "velike sisteme"), za neke specifične kvarove naše je bilo samo da ustanovimo gde je otpilike kvar, i u jednom od takvih slučajeva mi tipujemo na jedenicu trake, dolazi čova ustanovljava da je traka ispravna na osnovu neke dijagnostike ustanovljava i u kom je ormanu kvar, ali on nije obučen za to, on radi samo jedinicu trake, seda na avion i odlazi, a mi čekamo čoveka koji popravlja onaj orman u kom je kvar, to je što se tiče raspodele posla i svi rade i svi imaju plate, a kod nas svi moraju da budu stručnjaci za sve.

Opet što se tiče britanije nikako ne možeš da porediš njih i ostatak sveta, otprilike ti je 100$=100DEM=100£ bio odnos cena usluga i robe na tri kontinenta.
              Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
              11.04. 0:12 #2
              Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• banekg
                CBC Senator XXL
                • 06.09.2010
                • 1274
                • Nis
                • Toyota Carina e 2.0

Postoje razliciti servisi u svim oblastima , pa tako ne vredi generalizovati. Ja imam firmu i kod mene bi dobio racun. Sto se tice klinaca koji ne znaju sta je lemilica, pa tako kada na kompjuterskom napajanju crkne ventilator, oni salju coveka po novo napajanje, jer ne znaju da odleme i zaleme dve zice, to je vec strasno, a zaista ih ima ko kusih pasa. Ali, verujte, da bar u KG-u, mehanicara, elektricara i plinadzija ima isto toliko, a znanje je nula. Da ne pricam o ovima sto rade limariju i farbaju kola - to je tragedija.
                Predhodni auto Renault 25, sam odrzavao u ovlascenom servisu u Jagodini po paprenim cenama, i nisam imao problema sa tim, jer sam tada bio dobar finansijski - sada to nije tako. Inace, dijagnostika u tom servisu je za mene kao stalnu musteriju bila besplatna.
                Long Live CBC!!!

Comment

• banekg
                  CBC Senator XXL
                  • 06.09.2010
                  • 1274
                  • Nis
                  • Toyota Carina e 2.0

Samo da dodam da u mom gradu, 4. po velicini u Srbiji, ne postoji ni jedan servis specijalizovan za neki auto brand, vec svi rade sve. Na ulazu u grad pise dobro dosli u grad automobila.
                  Znate kakve su reakcije "majstora" bile kada sam kupio tog renoa. Kao da imaju posla sa konkordom.
                  Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                    CBC Senator XXL
                    • 10.09.2008
                    • 2594
                    • Novi Sad

@banekg

1. off-uješ temu
                    2. to za majstore u tvom (i mom) gradu jednostavno nije istina
                    3. neću dalje,ko prati tvoje teme i postove biće mu sve jasno
                    4. evo i ja off-ujem

Comment

• banekg
                      CBC Senator XXL
                      • 06.09.2010
                      • 1274
                      • Nis
                      • Toyota Carina e 2.0

Izvinjenje za off
                      Ovo ostalo mi nije jasno.
                      Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                        CBC Senator XXL
                        • 10.09.2008
                        • 2594
                        • Novi Sad

Nije tačno da Kragujevac nema dobrih majstora.
                        Ko je pratio tvoje postove zna da nisi merodavan za procenu majstora,posebno kada kažeš da su ti neki bili dobri dok si bio pri kinti a sada su neki loši jer nisi pri kinti.
                        Kragujevac ima odlične majstore za automobile. Živiš u Kragujevcu? Jesi li čuo za Živana,Šekija,Rileta Bagija,Nešu...
                        Zaboravih Švabu,Vladu...
                        Prošetaj,upoznaj grad u kome živiš.

Comment

• banekg
                          CBC Senator XXL
                          • 06.09.2010
                          • 1274
                          • Nis
                          • Toyota Carina e 2.0

Vecinu znam licno, cak ssmo i dobri prijatelji. Sto se tice bio sam zadovoljan - odnosi se na Jagodinu. Dakle, auto sam morao da odrzavam u Jagodini, a plin sam u isti auto radio u Nisu (uradili neki Bugari), jer niko tada nije hteo ili znao da na 25-ici uradi plin. To su iskustva nema losih namera. Jos jednom izvinjenje za off.
                          Long Live CBC!!!

Comment

• Stratos
                            CBC Senator XXL
                            • 10.09.2008
                            • 2594
                            • Novi Sad

Ali, verujte, da bar u KG-u, mehanicara, elektricara i plinadzija ima isto toliko, a znanje je nula. Da ne pricam o ovima sto rade limariju i farbaju kola - to je tragedija
                            Vecinu znam licno, cak ssmo i dobri prijatelji.
                            Poznaješ ih lično? Dobri ste prijatelji?

Comment

• Stratos
                              CBC Senator XXL
                              • 10.09.2008
                              • 2594
                              • Novi Sad

Ne mogu da dozvolim da generalizuješ i trpaš u isti koš Majstore i "parking majstore".
                              Prvo zato što ima razlike,drugo zato što ne odgovara istini,treće zato što su mi to kolege,drugovi,a poneki i "mentori".
                              Nebih više na ovu temu .

Comment

• banekg
                                CBC Senator XXL
                                • 06.09.2010
                                • 1274
                                • Nis
                                • Toyota Carina e 2.0

Moje javno izvinjenje svima gore navedenima, pogotovo Sekiju koji mi je prijatelj i odrzava moj sadasnji auto. Nikog od njih nisam hteo da trpam u kos sa bilo kime, a ako je tako izgledalo jos jednom se izvinjavam. I dalje stoji cinjenica, da ako neko iz KG-a ima BMW - ide u Cacak, ako neko ima Renault ide u Jagodinu itd. Pricamo o dijagnostici.
                                Long Live CBC!!!

Comment

Working...
                                X