Sedmica je definitivno bolja od XP i Viste! Veliki broj korisnika Viste vratio se na XP Pro. Ako ti je problem na koji način da sačuvaš podatke, najlakše je zavisno od količine, preneti na desktop BT vezom, ili na externi USB uređaj. Manja količina do 8, 16 ili 32 GB na usb Flash memoriju, a više na eksterni usb HD. Ako nemaš takav uređaj, ili ne možeš pozajmiti od nekoga, kupovina je veoma isplativa investicija.
Odavno sam kupio WD My Book External Hard Drive 500GB/Go USB 2.0. Izvanredna stvar, malo većih gabarita, ali u to vreme nije bilo sadašnjih minijatura velikog kapaciteta.
Kada instaliraš OS, jednostavno vratiš željene programe.
XP upgrade na win 7. je moguc naravno. Postoje programi koji imaju probleme sa kompatibilnoscu ali je vecina dokumentovana.
Preneti BT vezom nesto vise od pesme Branke Soovrlic je cisto gubljenje zivaca i vremena.
Programi koje prebavcite na USB ili HDD ili CD ili DVD ili... nije moguce posle prebaciti na drugu instalaciju windows-a.
Da bi windows 7 radio treba mu brz procesor, odlicna grafika, i dosta radne memorije (3GB za 32 bita i 4 i vise ako je 64 bita).
Atom u bilo kojoj varijanti i windows 7 (vidi ono sa kopiranjem BT ) je cisto gubljenje zivaca i vremena...
Ma kolega razumemo se mi, moze i na asusu EEE sa 4GB SSD om i celeronom da se potera svasta. Poenta je komforno koriscenje, brz rad, a to sve ide mnogo lepo sa XPom i tom memorijom... Ako je za pokazivanje, da crknu komsije ondak moze sve...
Ja ga svakodnevno koristim duuugooo vremena, da li si ti to probao ili pričaš napamet? Atom N270 2GB
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Meni na lapu sa 1 gb rama, 128 mb video rama (nije shared) i turion64 procesorom od 1,8 GHz sedmica radi jedno 10 % brze od XP-a, vrlo malo ali dovoljno za primetiti. Narocito podizanje sistema. I naravno radi full verzija, "sa sve" Aero zayebancijama. Na desktopu sa dual-core procesorom na 2,4 GHz, 4 Gb rama i 512 mb video rama razlika je jedno 20 %, znaci bas primetna. Napisao sam jednom, drugar je iz zayebancije instalirao sedmicu na pentium dvojku i radi Rekao bih da je jedno 15% manje zahtevna od XP-a sto se sistemskih resursa tice, razlike se primenjuju i na slabijim konfiguracijama ali sto jaca masina utoliko je i razlika primetnija. Sa Vistom nemam iskustva jer to go*no nikad nisam ni hteo da instaliram, imao sam na poslu (ne)prilike da vidim o cemu se radi i zaobisao sam je u totalu i direktno presao sa XP na 7.
Starter radi na svemu sto sam probao. Ultimate od zahebancije postavio na sve sto mi je doslo pod ruku i osim maltretiranja ... nista . Problemi koji su mi se javili vise su vezani za kopatibilnost programa koje koristim u svakodnevnom radu. E sad ce neko da kaze da sam mogao da dignem Win 7 Ultimate pa onda XP virtual u okviru njega i to sve da guram na laptopu sa 1 GB memorije i 1.8 turionom... Mislim moze i to ali cemu?
Sta dobijas sa instalacijom sedmice na takve masine? Brzinu?
Ma ja cu da proban Win7, prethodno cu da uradim image diska sa acronysom. Ako to ne bude radilo brze i stabilnije nego sa XP-om vraticu na XP. Ono sto sam se raspitivao kod ljudi koji bi trebalo da znaju, radice brze i lepse sa Win 7 nego sa XP. Desktop racunar sa Win7 mi radi, mozda ne brze, ali lepse sigurno nego sa XP-om.
Ono sto jos uvek nisam siguran je da li mogu da uradim upgrade XP na Win7 direktno ili moram prvo na Vistu pa Win7. Da li je neko probao Upgrade XP na Win7?
Duže trajanje baterije... ima još nekih sitnica vezanih za mrežni rad.
Pokreće chrome, putty i tako još neke programe, meni dosta za svakodnevni rad.
Lično mi ne znači puno koliko se podiže (da li je 23 ili 35 sekundi), dodjem u firmu uključim i dok obavim jutarnje kafe i ostalo on je odavno spreman za rad, kad treba da odradim slike za sajt opet može na njemu bez problema, dreamweaver radi, filmovi, muzika, CS... znači normalna svakodnevna upotreba, i stvarno ne vidim neku drastičnu razliku u odnosu na desktop koji ima jači CPU 6230 i malo bolju grafiku G45.
Možda je to i profesionalna deformacija, ali dobar računar je uvek koštao između 1600 i 2000DEM, onda su počeli da prodaju "Intel Celeron Cyrix 200MHZ" (tačno tako je pisalo u oglasu, čista prevara ali je prolazilo zbog cene) za 1300 i svet je počeo da odlazi u biiiiiiiiiiiiiiip, i danas dobar računar košta ali to neće niko da plati, odnosno plati samo onaj kome treba, objasni ti nekom da je moj brat (arhitekta) dao 500€ samo za ploču i CPU, a gde je ostatak sistema, ali sad posao odradi za 2 sata, a ne kao ranije za 10-12. (skupljaju se pare za SGI )
Idealan prenosni računar iz mojih snova košta 12000+ dolara, ideš na dell ili alienware, pa se perverziraš i opet windowsu treba 15 sekundi i opet korelu treba 10 i opet... a gde je 10 tu je 30, taman da uzmem sledeći zalogaj i srknem piće...
Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless." 11.04. 0:12 #2 Rule #51:Sometimes — You're Wrong!
Meni netbukovi sluze za rad na terenu. Tu mi je potrebno samo da dobro i pouzdano radi. Desktop i ostale zahebancije, aero, to mi neznaci nista. Kako objasniti nekom da samo dobra ali dobra graficka kosta par stotina eura a gde je ostalo. Da kvalitetno kuciste je tu oko 100tinak ura sa pristojnim napajanjem... A ljudi hoce server za 500 eura i kazu ima da se kupi nude ljudi...
Imtel je bio prvi koji je poceo sa prevarama u oglasima tipa sve ima za male pare samo memoriju i hdd morate da dkupite... Pa onda su pocene one ploce sa integrisanim svim i svacim pa na to jos i onaj cyrix procesor sa grafikom
Ono sto jos uvek nisam siguran je da li mogu da uradim upgrade XP na Win7 direktno ili moram prvo na Vistu pa Win7. Da li je neko probao Upgrade XP na Win7?
Direktan upgrade hm nije bas lagan korak sa instalacijom viste je laganica ako imas zivaca ali i tada se moze desiti da nece da se upgrade odradi i da ti ponudi samo clean install. http://windows.microsoft.com/en-US/wind ... -windows-7
i to sve da guram na laptopu sa 1 GB memorije i 1.8 turionom... Mislim moze i to ali cemu?
Sta dobijas sa instalacijom sedmice na takve masine? Brzinu?
Da, brzinu (mislim da sam to objasnio dovoljno plasticno, 10 % brzi response sistema na vec zastarelom lapu, oko 20 % na desktopu sa jacom, opisanom konfiguracijom). Na najnovijim "high-end" konfiguracijama razlike su jos drasticnije. Po meni, sasvim dovoljno od Microsofta. Cak sam prijatno iznenadjen. Poboljsanje brzine od 100 % nisam ni ocekivao, mada ne mogu da tvrdim da nema onih koji takvim rezultatom nisu razocarani...
Mimo toga, sta dobijam?
Na lapu, zbog manje zahtevnog sistema, manje opterecenje sistemskih resursa, a to znaci oko 15 % duze trajanje baterije, odnosno u mom slucaju konkretno oko 20-ak minuta vise autonomije. Opet, sasvim primetno i dovoljno obzirom da se radi o, kao sto rekoh, starom lapu na kojem je baterija ionako na nekih 60 % od pocetnog kapaciteta. Na novom, razlika u autonomiji je naravno jos izrazenija (kod punog kapaciteta baterije).
Dobijam i daleko lepsi i intuitivniji interfejs, lepsu "radnu sredinu", da ne pominjem Aero efekte i dodatke koji olaksavaju svakodnevni rad sa racunarom, poboljsan kernel i redizajnirani Windows Media Center, sto itekako znaci nesta onima koji te stvari koriste.
Dalje dobijam podrsku za Virtual Hard Disk, sto je opet bitno onima koji to koriste. To je potpuni novitet u sedmici sto se Microsofta tice, i ako nekome to ne znaci nista onda nista.
Dobijam daleko olaksani mrezni rad, sam princip detektovanja i konektovanja preko wi-fi mreza je olaksan i uproscen, i sto je najvaznije, radi stabilnije nego sa konkretno XP-jem.
Dalje dobijam primetno brzi boot up sistema, po iskustvima korisnika za nekih 30-40 sekundi u poredjenju sa Vistom, nisam bas merio stopericom ali who cares za to
Dalje dobijam daleko bolji i brzi odziv u radu sa 3d aplikacijama, pa i nekim igricama koje sam probao tek probe radi, dobijam na istoj masini vise fps i "tecniju" grafiku u poredjenju sa XP-jem. Sem toga, kad pokrenem isti softver za procenu performansi na istom kompu sa sedmicom dobijem 15-ak % bolje rezultate u poredjenju sa pokretanjem istog tog softvera (tipa SiSoft Sandra i slicni) sa instaliranim XP-jem.
Dalje dobijam par "hedonistickih" dodataka, poput daleko unapredjenog interfejsa, funkcionalnijeg taskbara, prosirenih mogucnosti perzonalizacije, vizuelno lepse radne sredine, olaksanog rada (Aero Snap, Aero Peek, Aero Shake, Winflip i slicno).
Dalje dobijam olaksan rad sa multimedijalnim fajlovima, kao i bolju i prosirenu podrsku za multimedijalne formate i kodeke. Dobijam i novi Windows Media Player, sto meni licno ne znaci nista ali i ne skodi, cak naprotiv kez
Dalje dobijam bolju zastitu i povecan nivo bezbednosti.
To mi otprilike pada na pamet u ovo vreme, mada ima jos toga... Meni svakako dovoljno, i kao sto rekoh razlike su primetne i postoje i kod vec zastarelih konfiguracija, primecuje se laksi i brzi odziv sa sedmicom u poredjenju sa XP-jem i to ne kazem samo ja nego milioni ljudi koji po internetu prenose ista iskustva. Mozda smo svi mi u zabludi, ali ako je tako onda nas je Microsoft (i) ovoga puta djavolski dobro nasankao
PS. Ne znam koji su to problemi sa upgrade-om sa XP-ja na sedmicu, postoji klasicna "Upgrade" opcija kao i "Custom" instalacija. U prvom slucaju sedmica "pregazi" XP (ili bilo koju stariju verziju Windowsa), a u drugom slucaju se moze instalirati sedmica na odvojenoj particiji (koju morate ranije napraviti), tako da nakon instalacije imate dual boot mogucnost. Kad startujete racunar, imate izbor da startujete "Windows 7" ili "Earlier version of Windows", i to je sve. Ako hocete upgrade sa XP-ja, (ne clean install) onda i za to postoji resenje, treba vam samo eksterni hd i malo vremena. Kod mene konkretno je dual boot, kod drugara sam uradio upgrade XP na 7, (ne clean install), dakle bez gubljenja podataka i podesavanja, bez ikakvih problema. Ako treba pomoc, dovoljno je samo da ispratite uputstva sa linka:
Comment