Ukratko, ako stavis na SATA Native mode kontroler za HDD radi po pravom SATA standardu. Za pojedine operativne sisteme koji su stariji od samog SATA standarda je potreban drajver da bi radili. U slucaju XP-a imas problem. Taj drajver ne postoji u samoj instalaciji (default drajverima koji se koriste kada se Windows instalira), pa je potrebno malo exzibicije, tipa iskopiras windows instalaciju, pa skines taj drajver pa uzmes XPlite ili slican program pa integrises taj drajver sa instalacijom pa opet napravis butabilni XP pa instaliras, ili drajver na disketu (ali ko danas koristi to). Laksa varijanta za matorije sisteme je iskljucis Native mod i stavis tzv Legasy mode gde SATA kontroler aj da tako kazemo "simulira" tj ponasa se kao IDE (stari tip) HDD za koji svi sistemi imaju genericki drajver koji radi. Vista i Windows 7 rade bez problema sa NAtive ili AHCI modom (ista stvar) dok windows XP, Linux sa 2.4.X kernel-om (ako nije neko kompajlirao unapred), Windows 98, Windows 2000 i stariji imaju ovaj problem. U native modu HDD je teoriski brzi, dok je prakticno to ista stvar. Postoji i mogucnosta da instaliras XP na Legasy mod pa kad sve zavrsis instaliras sve drajvere i one za SATA native pa uz malo cackanja u Device manageru pripremis XP restartujes uzdjes u BIOS pa naknadno ukljucis SATA NATIVE, ali veruj mi ne treba ti to.
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Dzoni, hvala na detaljnom odgovoru. Nakon kopiranja xp instalacionih fajlova, ide restart pa pravi install...Posle restarta izbaci:
A disk read error occurred
Press Ctrl+Alt+Del to restart
Predpostavljam da si SATA native stavio na disable. Pogledaj boot order da li je ok. Probaj da istaliras NT loader rucno. Ako i to ne pomaze, opet ga zakaci na desktop masinu pobi sve particije pa probaj.
You tried your best and failed miserably. The lesson is: never try.
Jesam, sata native je bio na disable, boot order je ok, cd prvi, hdd drugi. Kad sam ga zakacio na desktop bio je RAW tj bez particija. Kako da instaliram NT loader?
obrisi sve particije na desktopu, a u samoj instalaciji windowsa odredi koliku hoces particiju ili ceo disk i to je to...ako tako ne radi hdd ti nije dobar....
To sam i uradio malo pre...Kad sam prvi put nakacio na desktop...Nakon instalacije tj pokusaja sam opet nakacio na desktop opet je bio RAW... Isto kao i prvi put...
Comment