Monitor gecrkt?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stalker92
    CBC Senator
    • 05.09.2008
    • 243
    • Novi Sad, Srbija
    • 1981 Ford Taunus Tc3

Monitor gecrkt?

E, ovako, vec duze vremena koristim Samsung SyncMaster 940N, i relativno sam zadovoljan njime, nisam imao nikakvih problema do pre neki dan. Slika na monitoru se jednostavno ugasila, lampica na njemu svetli kao da je upaljen ali slike nema. Kad ga ugasim i opet upalim slika se pojavi na jedno 2 sekunde, i onda pocrni, a lampica gori kao da radi. Isprobao sam sve, problem je u monitoru. Trazenjem po netu sam nasao da je ovo prilicno karakteristican problem, i da napajanje nije u redu. Zbog skucenog prostora, temperature itd. posle odredjenog vremena komponente napajanja popuste, kondenzatori se naduvaju itd. Promenio sam kondenzatore, ali problem je i dalje prisutan. Par tranzistora deluju kao da su pregoreli, medjutim ne mogu nigde da ih nadjem u Novom Sadu, niko ih nema, eventualno moze da se naruci ali se ceka jedno 2 nedelje... Ali opet mozda i posle tog cekanja ispadne da je nesto trece riknulo... Pa reko da pitam ovde, mozda neko ima iskustva...

Da li je mozda neko imao slican problem, ili zna kako da ga resim, gde bi mozda mogao da nadjem neki razbijen pa da iskoristim napajanje... Pretrazio sam oglase, Limundo, Kupindo, nema nista interesantno... Da li su napajanja na tim Samsungovim serijama monitora ista ili ima razlike itd.?

Samo da napomenem da mi se trenutno ne izdvajaju pare za nov monitor (iako bi bilo vreme)...
  • ssteva2206
    R.I.P. CBC Drug XXL
    • 22.04.2005
    • 106
    • Beograd

Meni je takodje pre izvesnog vremena crklo napajanje na monitoru, pa sam ga odneo u najblizi tv servis, izvadio 30 jevrova i sve je ok vec jedno 6 meseci. Mozda i vise.

Comment

• boban1982
      CBC Senator XXL
      • 14.03.2010
      • 1106
      • Batajnica
      • SAXO VTS-BIC

Dve stvari mogu biti razlog gasenja pozadinskog osvetljenja:
      1.Neispravna neka od neonki za pozadinsko osvetljenje
      2.Neispravan invertor
      Neonke mozes proveriti ako imas neku ispravnu sa nekog razbijenog monitora,tako sto ces iskljucivati jednu po jednu i na to mesto ubadati ispravnu.Ako dobijes normalan osvetljaj,u pitanju je neonka,samo sto je njih malo problem nabaviti i sto je komplikovano rastaviti panel da bi se prislo.
      Sto se tice invertora moguce je da je neispravan neki od trafoa ili neko od smd drajver kola.
      Ovo ti je kratak opis mogucih kvarova,a ono sto bih ti mogao reci kao iskustvo,da je u 80% slucajeva neispravna neonka (CFL lampa).

Comment

• djob
        CBC Član
        • 19.10.2011
        • 16
        • Beograd

Odg: Monitor gecrkt?

ako si menjao i kond za stabilizaciju napajanja IC kola koje vozi fetove za VN trafoe onda je najverovatnije problem u VN trafoima, njih je tesko naci (mada ne nemoguce). sto se tice tih fetova to su verovatno ovi koje pominjem i oni su poprilicno optereceni pa pocrni malo stampa oko njih ali ne znaci da su crkli,ako jesu imas ih u bgu po 150 din/kom, i sigurno negde u nsu, ali dzabe ti je da ih menjas ako nisi siguran. ja sumnjam na VN trafoe posto su oni inace problem kod samsunga te generacije.same ccfl neonke po mom iskustvu ne crkavaju cesto.imas u nsu celu plocu sa napajanjem i invertorom za 1500din ali moras malo da se iscimas da je uklopis cak i ako fizicki moze da stane (prespoje se na dzeku odgovarajuci pinovi za gnd +13 +5 Brightness +\- i sta vec sve ima. moze da bude tu jos svasta ali posto nista od informacija nisi dao tesko da moze vise da ti se pomogne. mozda je najjeftinije dati 20-30e za servis u samom startu...

Comment

• stalker92
          CBC Senator
          • 05.09.2008
          • 243
          • Novi Sad, Srbija
          • 1981 Ford Taunus Tc3

Odg: Monitor gecrkt?

Hvala svima na pomoci.
          Jeste, bio je problem u trafoima, nije mi se drkalo sa njima, odneo sam na kraju momcima u servis, 1500 din. i radi k'o nov.

Comment

Working...
          X