pomoc pri izboru digitalca...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Black Knight
    CBC Senator XXL
    • 13.10.2004
    • 2020
    • Novi Beograd, kicblo

Originally posted by Blackeyed
    Originally posted by brick
    sto se kvaliteta tice svi su manje visi isti u toj kategoriji, i sa 4mega dobijas sasvim ok prosecan kvalitet (jos uvek dosta losije od klasicnog filma ali vrlo upotebljivo po dnevnom svetlu.
    za nocne/ snimke van idealnog svetla u toj kategoriji cene i kvaliteta mislim da je mrka kapa, i da nijedan nema optiku i senzor koji zadovoljava.
    Cekaj bre, jel mi ovde govorimo o point&shoot aparatima? Hoces da kazes da digitalci iz ove klase imaju dosta losije slike od onih slikanih sa "idiotom" i filmom. Ne znam sa cime si uporedjivao ali pre par godina kada je izasao A75 (3.2 MP) koji je kupio moj brat slikali smo sve i svasta i danju i nocu. Slike smo uporedjivali sa nasom analognom Yashicom (koja nije "idiot"), nista gore nisu bile.

Aparati iz ove klase sluze ljudima umesto obicnih "idiota" i to rade savrseno! Imaju i snimanje kratkih filmcica a mogu i da se prikljuce direktno na TV za pregled slika. Sta vise traziti ove entry-level klase? A ako pravis slike 10x15cm i 3.2 MPix je vise nego dovoljno.
    brick je mislio na ~16.1 Mpix koje imaju na standardnom filmu, znaci ne moze da se uporedi za bilo kakvim niskobudzetnim digitalcem.
    Inace je ovo za mog burazera, ja da se pitam bio bi jako drugaciji izbor...ali sta da se radi. U svakom slucaju jako mi pomazete, voleo bih jos iskustava, nije na odmet, a ima i vremena do ponedeljka...

Nikon Coolpix L1
    Nikon Coolpix 7900
    Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

• civi
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1492
      • Pozarevac

sony DSC s600 iso 1000 wide zoom od 31 , extra blic za te pare 170e nema bolje
      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• TAZZ
        Banovan
        • 30.05.2005
        • 1409
        • NBGD,SERBIA

Ne smem da kazem gde da se pogleda..... Jer tje mi BOOST opet izbrisati potpis......
        Ali....
        Ti pogledaj....
        Pa dodji i probaj.....
        CANON...NIKON...OLYMPUS...PANASONIC...PENTAX...SON Y....
        Ima svega... Sve ukljuchi pa probaj slikaj... uraditjemo i neku sliku ako treba.... A nismo daleko....Piramida nije daleko od Tebe.... Taman da pitpishesh OPEL-a... i eto te kod piramide....
        Didji da te ugostim i gledaj... imash jedno 50 aparata .... pa BIIIIIRAJ.....

PS.... CANON (520,530,610) pa PANASONIC (LZ2.... 5 Mpix, 6 X opt ZUM... Stabilizacija snimanja u 2 moda, LEICA optika!!!)

Pozdrav
        Igor

Comment

• Darth Nihilus
          CBC Senator XXL
          • 13.04.2005
          • 417
          • Srbija, Paracin

Originally posted by BRABUS
          Stex, nije li zgodnije da aparat ima li-ion bateriju ? Meni je zgodnije mnogo, a i duze drzi...
          Nije, kad rikne nemas gde da je kupis, moras da secas punjac kad ides na put, standardne baterije se kupuju na svakom cosku za ne daj boze, a sebi lepo kupis za sicu NiMh baterije, punis i voziiiiiii.
          Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• TAZZ
            Banovan
            • 30.05.2005
            • 1409
            • NBGD,SERBIA

Originally posted by civi
            sony DSC s600 iso 1000 wide zoom od 31 , extra blic za te pare 170e nema bolje
            Pozdrav....
            S 600 je super Aparat...ALI.... MS kartice su skuplje skoro DUPLO od SD...
            ISO 1000 je ok... ali za nekoga tko zna shta je fotografija... a taj aparat kad znash shta je fotografija ne moze da pruzi to....
            Sve u svemu Taj aparat je ok...
            CANON A 530 ISO 800, 4 X opt zum... lakshi za upotrebu...

Comment

• TAZZ
              Banovan
              • 30.05.2005
              • 1409
              • NBGD,SERBIA

Originally posted by stex
              Originally posted by BRABUS
              Stex, nije li zgodnije da aparat ima li-ion bateriju ? Meni je zgodnije mnogo, a i duze drzi...
              Nije, kad rikne nemas gde da je kupis, moras da secas punjac kad ides na put, standardne baterije se kupuju na svakom cosku za ne daj boze, a sebi lepo kupis za sicu NiMh baterije, punis i voziiiiiii.
              Imaju da se kupe... Kad imash Li-Ion bateriju normalno je da kupish odmah i rezervnu.... Li-Ion je dobro reshenje.. mada sam pristalica AA BATERIJA...

Comment

• TAZZ
                Banovan
                • 30.05.2005
                • 1409
                • NBGD,SERBIA

@ Black Knight....
                L1 NIKON.... Dobar aparat, ali nema stabilizaciju na 5 X opt zuma.... smeshno...
                I koshta vishe negoli 200 evr...
                7900 NIKON... mnogo VISHE negoli 200 evr...
                NIKON nema OK odnos CENE i Kvaliteta...

Comment

• ada
                  CBC Senator XXL
                  • 04.06.2005
                  • 2375
                  • Novi Sad
                  • Svasta nesto

da ne otvaram novu temu! koliko sada vredi odprilike kanon a85???
                  Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                  Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                  Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                  Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• TAZZ
                    Banovan
                    • 30.05.2005
                    • 1409
                    • NBGD,SERBIA

Pa cini mi se da sam ti svojevremeno odgovorio na PM...
                    A85 ne vredi nishta... NA ZALOST...50-70 evr...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                      - 42 -
                      • 03.02.2005
                      • 2235
                      • Novi Sad

Originally posted by TAZZZBOY
                      Pa cini mi se da sam ti svojevremeno odgovorio na PM...
                      A85 ne vredi nishta... NA ZALOST...50-70 evr...
                      Prvom prilikom kad budem dolazio u BG ocu da kupim jedan, ako toliko kosta. Ova moja dva cu da poklonim braci, a ja cu da furam azdaju.
                      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                      11.04. 0:12 #2
                      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• ada
                        CBC Senator XXL
                        • 04.06.2005
                        • 2375
                        • Novi Sad
                        • Svasta nesto

ok! ako imas neki a 60, a 70, a80, a85, a90 kupujem!!!!
                        Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
                        Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
                        Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
                        Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141
                          • Beograd, barajevo-zemun
                          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Hoces da kazes da digitalci iz ove klase imaju dosta losije slike od onih slikanih sa "idiotom" i filmom
                          aha.
                          na klasicnom filmu nema efekta "rusenja"vertikalnih ivica- recimo slikas soliter i ivica je zaista vertikalna. kod digitalaca te klase cena ivica bude zakrivljena.

dalje, kontrast svetlo tamno i prelazi slikano ka izvoru svetla mogu da se kontrolisu i da daju zanimljive efekte, kod digitalca prosto ispadne nekako zmrljavo, nekako "plitko" po dubini.

e sad, ja koristim Carl Zeiss optiku i Seconic svetlomer a telo aparata je najklasicnije moguce cisto mehanicko Kiev 4.
                          ono sto ta kombinacija pruza ja za sada veoma retko vidjam kod digitalaca, cak i onih skuplje kategorije (500+ evra).

da ne pricam o poredjenju analognih starih Canona AE1 ili Nikona sa njihovim ili Vivitar ili slicnim objektivima/optikom i kvalitetnim svetlomerima.

mozda samo ja imam preostre/drugacije kriterijume, ko zna.
                          moj prijatelj umetnicki fotograf jos uvek nema digitalac i kune se u klasiku, koliko znam njegov Haselblad i dalje pravi odlicne negative.

u mane digitalaca ubrajam i promenu boja i slabiju zasicenost...
                          kod klasike sa crno belim filmom moze svakako da se poigravasvetlom i senkom, kod digitalaca nisam vidjao da se slicno radi.
                          opet sve je to subjektivno, tu je i faktor tradicije i navika i obucenosti...ja se nisam jos trudio da se posebno obucavam i idem u skolu/kurs za digitalce pa mozda i ne znam da koristim pravilno.

eto, meni digitalac te klase cene vise dodje kao jeftino sokocalo za belezenje dogadjaja a klasicni film uz svetlomer me motivise da se potrudim nesto vise da zabelezim i utisak koji vide oci.

kako god, ima znatno boljih digitalaca i oni znatno bolje funkcionisu a naravno i kostaju podosta vise. (mislim pre svega na SLR).

samo hocu da kazem da za 150-200 evra ne vredi ocekivati neki kvalitet i da su sve marke i modeli manje vise izjednaceni, i po meni skormnih sposobnosti.

A ako pravis slike 10x15cm i 3.2 MPix je vise nego dovoljno
                          a eto i to, ja sam pravio 60x80cm sa analognog filma i bude perfektno, recimo africka savana sa dubokom perspektivom i veoma jakim kontrastima svetla. maltene kao poster moze da se napravi.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• uglavnom.bezopasni
                            - 42 -
                            • 03.02.2005
                            • 2235
                            • Novi Sad

mozda samo ja imam preostre/drugacije kriterijume, ko zna.
                            Izvinjavam se, nisam mogao da odolim
                            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                            11.04. 0:12 #2
                            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• dfast
                              CBC Senator XXL
                              • 26.05.2005
                              • 1302
                              • Hoofddorp NL /Bgd

Kad smo vec kod foto aparata, dugo sam koristio, naravno amaterski Kiev 4A, zatim sam dobio Fed 5V i na kraju Minoltu X-300. Sve fini aparati sa koje sam pomalo godinama koristio, ali kako sam kupio Canon A80, prakticnost je prevagnula. Ne svidja mi se sto slike prebacim na hard i one tamo ostanu i na kraju se nadju na nekom Cd-disku. Prosto nema vise one neizvesnosti iscekivanja fotografija tj razvijanja i slaganja u album, a sad sam prosto lenj da ih razvijem jer mogu da ih pogledam na kompu, a digitalac je prevagnuo kao prakticniji. Prosto idiotsko rukovaje, samo pokazem gde se okida i nije problem ni za koga, sto mi ranije nije bio slucaj. Po meni kvalitet slika i mogucnosti jos uvek na strani analognog ali za svakodnevnu upotrebu i belezeje dogadjanja ipak digitalac. Jos jedna stvar, cena analogne forografije je znatno pala u odnosu na prethodne godine tako da je to cini mi se plus.

Comment

• bojan
                                CBC Senator
                                • 29.08.2005
                                • 232
                                • novi beograd

moj glas ide canonu koristim a-520 vec nekih 7-8 meseci mogu ti reci da je super malo sta sto sam pozeleo i kako sam pozeleo nisam mogao da slikam mislim da za te pare nema bolji koristio sam i samsung(ne znam tacno koji model) jedne godine na letovanju i ne mogu da se porede ali ako se ima para za a-610 ne treba zaliti nisam ga koristio ali po funkcijama koje sam procitao je vrh

Comment

Working...
                                X