Klima uredjaji - preporuke, saveti, misljenja i sl.

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Wooodoo
    CBC Senator
    • 01.10.2005
    • 214
    • Beograd

Napravio sam skicu stana, doduse primitivno, u excelu, a u paintu dodao boje i to, crvenu na mestima gde se prelazi iz jedne prostorije u drugu, plavu na mestima gde su prozori, a braon tamo gde imam ugradne plakare. Posto stan ima oko 90 kvadrata, razume se da bi bolje bilo da stavim 2 slabije klime umesto jedne jache. Treba mi savet gde bi bilo najbolje da ugradim klime da iskoriscenost istih i hladjenje stana bude najveca. Samo da napomenem da proporcije prostorija i velicine nisu bas verno prikazane.
    http://www.youtube.com/watch?v=GsfciiNU ... yUhUyImcwc

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

po ovome treba ti minimum 4 klime za koliko toliko celi stan da bude klimatizovan..

nisi napisao strane sveta tj orijentaciju u prostoru što je jako bitno.

terasa gore desno, za 3 klime a terasa dole levo za 1 klimu tj spoljne jedinice.

70 kvadrata (sobe bez hodnika i kupatila) po 150W/m2 je 10,5 kW.
      neki prosek naše prosečne gradjevine (bez termičke izolacije) u višespratnim zgradama, ako nisu prozori i zidovi na izrazito osunčanom mestu.
      to je otprilike 4 komada klimi 9-ki.

ako stan nije u senci već direktno izložen neki spoljni zid Suncu 250W/m2 za tu prostoriju je obično dovoljan kapacitet klime.

u taj stan od 90 kvadrata može samo jedna klima jedinica spoljna 3fazna većeg kapaciteta recimo 12kW odnosno oko 41,000 Btu a onda kanalni razvod sa difuzorima za svaku sobu. takozvani centralni klima sistem.

to zahteva i gradjevinske radove, projekat i dosta ozbiljan pristup, nije niti jeftino ali je vrlo komforno i omogućava finu regulaciju mikro klime uz potpunu automatizaciju.
      uz to se može dodati filtriranje vazduha kao i ovlaživanje/ odvlaživanje i time vazduh visokog kvaliteta.

1 klima za dnevnu sobu i 1 klima za sobu najbližu istoj terasi uz otvorena vrata i možda će se osetiti neko dejstvo klime.

hladan vazduh je težak, "curi" ka podu prostorije i kao takav slabo pokretan pa najviše oko 3metra u daljinu može da unutrašnja jedinica izduva tačno tamo gde je usmerena.

iza vrata, iza ugla i slično hladan vazduh se mora voditi kanalima i potisnim ventilatorima odnosno čim je druga prostorija mora zasebna unutrašnja jedinica/ potisnio ventilatora.

prema ovoj skici zato kažem 4 jedinice klime minimalno, a prema veličini dnevne sobe i trpezarije možda je i 5 jedinica potrebno za ravnomerno hladjenje bez promaje.

znam da zvuči opisano čudno i komplikovano, ali za klimatizaciju je potrebno još u projektu i pri izradi stana/ zgrade predvideti adekvatna rešenja prema zahtevima termičkog proračuna da bi troškovi klimatizacije mogli da ostanu prihvatljivi.

kako naši stanovi su uglavnom izgradjeni bez termičkih proračuna, naknadno prepravke su obično dosta skupe da bi se postiglo zadovoljavajuće stanje prema važećim gradjevinskim normama.

jedno od rešenja smanjenja toplote unutar stana je sa spoljne strane termička obloga prozora sa ventilacionim slojem, roletne i slično da se spreči insolacija zidova i podova kroz staklo, totalno zamračivanje.
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• JAPANX
        CBC Senator XXL
        • 10.08.2006
        • 2159
        • Beograd

dobija li se nesto sa onim ventilatorom sto rasprshuje vodu?

mislim pretezno zbog vlage

PatentStorm is a database and reference site containing information about current, pending, and expired U.S. and world patents.

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141

takvo dejstvo ventilatora ima efekat u ubrzavanju isparavanja vode i prelasku u paru.

isparavanje vode zahteva toplotu od okoline pa time dolazi do hladjenja vazduha.
          to je fino ali.
          vlažnost vazduha odnosno parcijalni pritisak pare ne bi trebalo da predje odredjeni nivo inače naša koža oseća "mokar" vazduh i intenzivira se znojenje što stvara neugodan osećaj.

konkretno, u našoj klimi ventilator i voda za isparavanje nisu upotrebljivi
          jer nemamo dovoljno suvu klimu, čak štaviše potrebno je leti sušiti (klima uredjajem) vazduh da bi bio ugodan boravak i rad.

privremeno rešenje je (su) klima uredjaj a trajno rešenje je termička izolacija uz kontrolisanu ventilaciju objekta sa izmenjivačem toplote.

za sada to je najefikasniji način hladjenja odnosno odtržavanja mikro klime uz najmanji pogonski trošak energije.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• JAPANX
            CBC Senator XXL
            • 10.08.2006
            • 2159
            • Beograd

kako doterati vazduh od spolja i uz to ga ovlaziti? postoji neka posebna klima(van klasicnog split sistema) ili neki uredjaj

Comment

• Wooodoo
              CBC Senator
              • 01.10.2005
              • 214
              • Beograd

Originally posted by sw.brick
              po ovome treba ti minimum 4 klime za koliko toliko celi stan da bude klimatizovan..

nisi napisao strane sveta tj orijentaciju u prostoru što je jako bitno.
              Samo mala terasa i deo sobe do male terase su izlozene suncu. Velika terasa i prozori sa desne strane su na severnoj strani i relativno dobro su zaklonjeni. Termicka izolacija u zgradi je dobra, zato do sada i nisam ugradjivao klime jer mi iskreno nije ni trebala (do prosle godine), a nisam hteo da dajem pare za 10-15 dana godisnje kad je i kod mene vruce. Mislio sam da ugradim dve klime, jednu u trpezariji a drugu za drugi deo stana. Taj drugi deo mi pravi problem, jer na mestu za koje mislim da je najbolje (pocetak hodnika) imam ugradni plakar.
              http://www.youtube.com/watch?v=GsfciiNU ... yUhUyImcwc

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

kako doterati vazduh od spolja i uz to ga ovlaziti
                rekuperator toplote vazduh- vazduh to radi u zimskom režimu rada.
                mada ne znam zašto bi poželeo da ovlažiš vazduh, leti.

obično se leti odvlažuje a zimi ovlažuje.

takodje postoji sklop, uredjaj kako već da ga nazovem koji omogućava hladjenje vazduha.
                izmenjivač toplote zemlja-vazduh, neki nazivaju i zemni kolektor.
                mislim da je najlakše pronaći info u vidu slika o čemu se radi pretragom po ključnoj reči "EWT" ili "erdwaermetauscher".

u principu, ideja je jednostavna.
                u zemlju se na dubini 1,5-2m ukopa ventilaciona cev kao zmija, spirala ili slično. na usisnom delu koji je iznad zemlje je filter u kućištu i potisni ventilator tipa 50-80W snage. tu se uzima topao spoljni vazduh od oko +35C i "gura" kroz tu cev u zemlji koja je naravno zatvorena za spoljne uticaje.

kako je temperatura zemlje oko 11C i nikada ne prelazi 13C to se vazduh sa +35C ohladi na +17 do +20C i onda kao takav ohladjeni i filtrirani uvodi u objekat.
                iz objekta se drugim ventilatorom koji je odsisni izvlači unutrašnji zagrejani vazduh i izbacuje napolje.

postoji stalno kruženje.

istovremeno sa hladjenjem vazduha u delu cevi pod zemljom dolazi do prirodne kondenzacije viška vlage te se tako u objekat uvodi vazduh sa manjim paricjalnim pritiskom vodene pare pa nema znojenje, lakše se diše i sveukupno je prijatniji osećaj.

toplota se iz vazduha oduzima i predaje zemlji i po tom osnovu se ostvaruje energetski deo razmene.
                za to se ne plaća niti jedna jedina para.
                jedini trošak energenta je sama el. energija za 2 ventilatora od oko 150W u zbiru (manje od PCa u radu).

prevedeno u praktične brojke- za celu letnju sezonu od 3000 sati (5 meseci 24 sati rada) potroši se oko 450 kWh energenta.

klima uredjaj, potroši istu količinu energenta za oko 400-500 sati rada.

klima daleko brže radi a ovaj zemni sistem je trom pa je preporuka da radi non stop.
                potrebna dužina spirale ventilacione cevi se proračuna na bazi potrebne količine toplote koju treba razmeniti.

ceo sistem nema pokretnih i kvarljivih delova osim povremene zamene filtera i eventualno popravke/ zamene ventilatora.

nema posebnog održavanja, ne pravi nikakvu pomena vrednu buku, ne stvara promaju.

jedina mana je potrebna površina zemljišta okolo objekta ili pravovremeno planiranje pa se pri iskopu pre izrade (a ispod) temelja postavi. tada je i trošak instalacije sistema praktično zanemariv.

sistem je dokazan, energetski je efikasan i koristi prirodne osobine zemlje kao akumulatora toplote tj hladnoće kako se već posmatra.

zimi se isti sistem koristi naravno za grejanje objekta, po istom principu.
                ulazi spoljni hladni vazduh na -5C a izlazi predzagrejani kroz zemlju vazduh na oko +5C.

tih 10C razlike temperature ne izgleda mnogo, ali to je za jednu grejnu sezonu oko 2850 kWh ili u parama oko 250 € na bazi 120 dana grejne sezone.
                ili oko 80€ mesečno čiste dobiti.

uredjaji tog tipa postoje već gotovi, ali kod nas mislim da se jaaaako teško nalaze i da je još velika novost kako za trgovce tako i za projektante pa i nema interesovanja. ima ih, ali kao igla u plastu stena veoma retka ponuda.
                barem sam ja stekao takav utisak iz prakse.

i sam klima uredjaj je jedna vrsta izmenjivača toplote sa prepumpavanjem toplote (pošto hladnoća ne postoji kao pojam) uz pomoć kompresora tj pumpe.

zapravo od efekta hladjenja tek 1/3 energije se plaća kao račun za el. energiju dok je ostalih 2/3 energije besplatan poklon prirode.

ima još metoda hladjenja i grejanja objekta korišćenjem prirodnih izvora besplatne energije, poput grejanja zimi na led (u ukopanim rezervoarima).
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Taj drugi deo mi pravi problem, jer na mestu za koje mislim da je najbolje (pocetak hodnika) imam ugradni plakar.
                  to moraš videti sa onim koga odabereš za ugradnju kakve su mogućnosti montaže. ima i onih takozvanih parapetnih unutrašnjih jedinica koje se postavljaju dole nisko, kao radijator.

to možeš da postaviš u hodniku maltene bilo gde samo da fizički ima mesta.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

hvala ti brick sto nam hranis mozgove

nisam znao za taj sistem ali da znas da si me veoma zainteresovao, kad bih pravio kucu, stavio bih obavezno tu varijantu

svaka cast

Comment

• bax76
                      CBC Senator XXL
                      • 07.11.2006
                      • 605
                      • BG

Evo ja imam jedno pitanje? A problem je dosta cest pa ce i drugima koristiti.
                      Prosle godine sam uzeo Neo 9tku, stan je mali, 23 kvadrata. Sve to funkcionise OK, nije neko smrzavanje, a to mi je i bila namera.
                      Ono sto me zivcira je neugodan miris u trenutku, kad se ugasi hladjenje(kompresor), i klima predje u rezim ventiliranja.

Redovno perem plasticne filer, probao sam i sa povremenim prskanjem Asepsola po rebarcima hladnjaka.
                      Ali ono smrdi i dalje, isto je i na poslu...
                      Ima li neka proverena varijanta?
                      Nije mi problem ni da sve rasklopim ako ce pomoci

Comment

• JAPANX
                        CBC Senator XXL
                        • 10.08.2006
                        • 2159
                        • Beograd

stavi jelkicu pre filtera, pomaze

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

bax, koliko dugo traje interval vremena kada radi kompresor ?

potrebno je najmanje 15-20 minuta rada kompresora u kontinuitetu da bi se izdvajala dovoljna količina vode iz vazduha koja bi sa sobom isprala/ povukla ostatke mikroorganizama sa isparivača.

ako kompresor radi 2,3 ili 7 minuta onda ne stigne da se stvori "mlaz" tekuće vode već se samo navlaži površina isparivača što je gotovo idealno okruženje za mikroorganizme.

takodje, nužno je da unutrašnja jedinica je tako montirana po nagibu da se omogućena potpuna odvodnja kondenzata tj ne sme da se nigde zadržava ta voda.

jedno od rešenja je da se nabavi u apoteci ili prodavnici auto opreme koncentrat za dezinfekciju koji se isprska i uništava mikroorganizme.

pa to ponavljati periodično.

još jedna opcija je UV lampom/ Suncem osvetliti isparivač pa time ubijati mikroorganizme.

kako god, mikroorganizmi su na tom mestu štetni pa čak mogu i da ugrožavaju zdravlje ako je duže vremena takvo stanje.

savet, podignuti poklopac unutrašnje jedinice, i čašom vode zaliti površinu isparivača pa vizuelno ispratiti da li voda odmah otiče iz kadice na dnu i ne zadržava se tu.

ta kadica je od stiropora i sama po sebi ne bi trebalo da upija vlagu i time postane pogodno stanište za bakterije. možda treba i tu kadicu pogledati i očistiti.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

Originally posted by TETAK
                            Kupi LG druže!

LG ES-H 126 LLA0
                            12-ca

Prosle godine je bila nesto oko 24.000 + ugradnja...

Greje, hladi...bez ikakvih problema...
                            Bio majstor pre neki dan na ''redovnom'' godisnjem servisu. Pritisak k'o nova [ spominjao je 7 bar-a ]...nije dopunjavao nista...

Hteo da je ocisti pozadi [ spoljna jedinica ], medjutim, nije bilo nista. Rekao je da je to zato sto je ta neka resetka pozadi pozlacena, i antistaticna, tako da odbija prasinu i prljavstinu od sebe...

Vise puta je ponovio : k'o nova...
                            I stvarno jeste, tako i radi..
                            Cim je ukljucis, bukvalno odmah krene da duva topao vazduh napolje...
                            Pricao je da nekima treba i po 5-10 minuta
                            Imas mogucnost programiranja [ automatsko ukljucivanje/iskljucivanje u zadato vreme ], sleep mode, jet stream...i neke stvari koje nisam ni probao ...itd...itd...

Garancija je 3 godine.
                            Na celu klimu.

edit : sad vidim na sajtu tehnomanije da je i poskupela u odnosu na proslu godinu...
                            25.999 dinara + ugradnja
                            http://www.tehnomanija.co.yu/katalog/lg ... 6llao.html

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

@sw.brick
                              Hvala na savetima.

Kod mene klima radi dugo, 45min, a i vise, ako sam spustio za vise stepeni...
                              U trenutku kad dodje do ravnotezne temperature, ovaj tempo se ubrzava i onda se cesce gasi tada radi mozda na 15 min.Ali to bude posle nekoliko sati rada.

Sto se odvoda tice, kako god da nakrivim klimu uvek nesto ostane unutrasnjoj jedinici. Ona creva krecu sa desna na levo, pa prolaze duz klime, pa imaju pad...
                              I u posudi uvek nesto ostane, ili negde sa strane nisam siguran.
                              Gledao sam i taj stiropor on je levkastog izgleda, ali kvaka, je da je on zalepljen lepkom, i nisam siguran da moze da se vadi, a da se ne lomi.

Ne smeta meni taj smrad toliko, koliko to sto gajim tu budj, i udisem je...

Resenje sa suncem otpada, posto nemam mogucnost novog mesta.

Varijanta sa dezinfekcionim sredstvom mi je prihvatljiva, samo je pitanje kojom brzinom se ti zlotvori mnoze, ja imam utisak da je njima potrebno par dana. Sta koristiti, asepsol im godi, iako pise da ubija 99 posto gamadi. Pogledacu u apoteci ima li sta za to.

Resenje sa jelkicom, bi koristio ukoliko je neka fungicid jelkica u pitanju

I ja bi najvise voleo da imam taj odvod savrsen, ali nisam siguran da je to moguce, jel se i sama creva uvrcu, i uvek se nesto zavuce negde , a iako napem vodu, ona ce otici, jer su bazencici vec napunjeni.

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

nije poželjno da ima tih bazeničića gde se zadržava voda.

možda je ta klima prosto tako izradjena u tom detalju pa tada i nema trajne pomoći.

stajaća voda na povišenoj temepreturi je leglo bakterija, idealno stanište i šta god da napraviš da se voda ne zadržava doneće osetan napredak.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X