LCD 40" ili plasma ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • mishio
    CBC Senator XXL
    • 29.05.2007
    • 1204

LCD 40" ili plasma ?

gledam da uzmem tv, sad da cujem koje su razlike sta uzeti LCD ili plasmu i koju. do 90000din da je cene, 40".. jedini bas uslov je da ima sliku u slici zbog kamere ..

Posle 2 godine 42" LG plazma plaćena 2000 eura,ima "ispečenu" sliku.TV ima meni u kojem se pokazuje upravo to što ti hoćeš slika u slici,ali više kanala jedno ispod drugog na desnoj strani ekrana.Pošto TV ima ekran rezolucije 1024x768 svaki od tih "malih" programa se odlično vidi...ALI takođe svaki ima broj na kome je memorisan u zelenoj boji koji stalno "stoji" da bi se ako ti se nešto sviđa znao koji da prebaciš kao kanal za gledanje na veliku površinu.E ti mali zeleni brojevi su "ostali" trajno.I još nešto ekran ima neke čudne duhove crvene boje.TV nije moj nego od ujaka (koji je lekar...),ali smo se dosta družili i ja lično plazmu nikad ne bi kupio.Oni su stalno koristili tu funkciju slika u slici,ali i bez toga vide se duhovi od programa koji si pre gledao.Znači plazma TV nikako za statične slike i naročito ne za prikaz PC desktop-a.Za koji god da se odlučiš moj savet je da kupiš regulator napona ili UPS sa AVR-om jer je TV osetljiv na oscilacije napona.Inače u radu troši 300W.I dvd player koji bi na njega povezao mora biti neki dobar jer kod ovih no-name slika podrhtava i to izgleda baš zamorno na tako velikom ekranu.

Comment

• Bane R
      CBC Senator XXL
      • 27.03.2006
      • 1769
      • Beograd

Plazma je dugo vremena imala bolju sliku od LCD. Međutim, Plazma je tehnologija na klimavima staklenim nogama koja je osuđena na propast. Što se i dešava. Skupi LCD daje jednako dobru sliku kao i skupa Plazma. Jeftinih Plazmi nema, a jeftini LCD jesu iza po kvalitetu.

Generalno gledano, opšte je pravilo ovako. Za SDTV i filmove, Plazma je bolja. Za PC desktop i konzole, bolji je LCD. Ja bi lično uvek i u svakom slučaju uzeo LCD jer za par % slabiju sliku dobiješ bezbrižnije korišćenje za sve namene.

Comment

• SAAB PoWeR
        CBC Senator XXL
        • 26.04.2005
        • 1394
        • tu iza coska(Milwaukee USA)

ukratko, plazma iba bolji kvalitet slike , ali zato ima vise problema , koristi lampu , nesto kao stari televizori , problem je sto te lampe pregorevaju cesto ,teska je ...
        dok LCD ima malo losiju sliku ali zato traje duze od plazme ...
        _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• JaMaL
          CBC Senator XXL
          • 14.04.2007
          • 448
          • JaMaL

Vecina stvari koju su ti rekli stoji... samo budi upozoren na jedno... dok se ne otvoris bar 2500+e za plazmu neces videti crnu boju... svi lcd i plazma televizori ne mogu da reproduku crnu boju... neki imaju tzv. Black Extend funkciju koja samo jos vishe ubije detalje u sivo crnom spektru.

Tako da ako volis da gledas filmove u mraku... spremi se na gadno nerviranje... jer crno ne postoji sve je sivo... ceo ekran sija i ako gledas neki svemir... izgleda krajnje smesno... sto se toga kontrasta i broja boja tiche i lcd i plazma su 20 god iza katodne cevi po slici...

ima par setova koji imaju dobru sliku a sa time i cenu... pocinjes od pioneera koji ima najbolji plazma ekran na svetu... od njega kupuju ekrane svi elitni proizvodjaci televizora i kuro serija je vrh koji mozes da kupis... onda idu panasonic, sony itd... sony je digao ruke od obe tehnologije jos pre par godina i kupuje ekrane od drugih i prodaje svoje ekrane drugima sve zavisi od velicine, oni guraju svoju oled tehnologiju...

Samsung isto ima ok televizore ali samo one skuplje, na ovim jeftinijim samo prodaje ime uz cenu i oni su cesto gori i od benq-a i slicnih firmi...

Comment

• mishio
            CBC Senator XXL
            • 29.05.2007
            • 1204

ok thx na info.. ma do skora smo imali ogroman sony od 121cm, i prodali ga kao da predjemo na plazmu mada koliko vidim bolju sliku i duzi vek imaju oni klasicni veliki i polako se i kajem zbog toga ali dobro

za plazmu sam i imao prilike da vidim u tehnomarketu da uporedim sa lcd slicne cene i dosta je kvalitetnija slika, ali me brine to sto uopste nije dugovecna tako da to otpada.
            namena mi je za dnevnu sobu znachi tv, filmovi, na pc ga necu kaciti sem nekad neki divx da pustim ali uglavnom tv, dvd ..
            kako ide sa firmama, sony vs. samsung, philips ? i gde ima najveci izbor lcd, ja sam gledao tehnomaniju za sada su mi nekako najjachi.

Comment

• Laki GSi
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2006
              • 2426
              • Beograd-Vozdovac

Batali plazmu,LCD sasvim zadovoljavajuce vrsi posao,a kao sto si vec procitao plazma je osudjena na propast!
              Moj glas LCD.
              Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141
                • Beograd, barajevo-zemun
                • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

plazma po definiciji (načinu rada) ima bolju sliku od LCD (koji koristi lampu pa onda filtira svetlo).

problem sa plaznom je da je veoma zahtevna tehnologija.
                ako kupuješ plazmu, kao što je već rečeno da ponovim, kupi JEDINO Pioneer.

za filmove je i dalje bez premca katodna cev, u svakom pogledu osim geomterije slike.

za statične slike poput PC ekrana to smeta, prilikom filmova se i ne primućuje.

Smasung pravi 32 inča sa katodnom cevi, vrhunska slika.

ako ti je 40 inča imperativ, ili i više a imaš adekvatan prostor gde ćeš da gledaš opcija je i DLP projektor na namenskom platnu.
                slika je malo mekša ali može da bude veoma dobra ako je prostorija adekvatno mračna.

redosled po kvalitetu slike je katoda, plazma, LDP, LCD.

osim sa izuzetkom najnovijih LCD-a koji ne koriste fiksnu lampu već modulisanu lampu kao izvor svetlosti i gde lampa "ume" da se skoro ugasi.

to je novost kod monitorske primene, da li je počelo i kod TVa i koji modeli/ brendovi nisam se dalje zanimao.

i da, plazma ne može da malo košta, za te predvidjene pare mislim da ne može dobra plazma, tj vrhunska (koja jedino ima smisla kao investicija).

što se rezolucije tiče minimalna terba da bude 1386 (ili tako beše broj).

ova 1024x768 je pregruba, i sa njom nećeš moći gledati DVD u izvornom formatu već reskaliran naniže na lošiji kvalitet.

uvek gledaj da piše HDTV obavezno, a HDTV ready zaobidji u širokom luku ili samo ako se nudi za bagatelne pare uzmi privremeno i takav osakaćeni model.

standardno je danas 1080i rezolucija DVD a to ne može da postigne 1024x768 matrica.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• Dragon
                  CBC Senator XXL
                  • 15.11.2006
                  • 963
                  • Beograd

Nisam zadovoljan slikom na LCD i plasma televizorima koji ulaze u moj cenovni rang. Nacekamo se HD signala u Srbiji tako da ce moj sledeci televizor biti verovatno upravo ovaj o kome prica brick. Samsung 32 - sa katodnom cevi i to slim fit.
                  Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141
                    • Beograd, barajevo-zemun
                    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

HD signala ima u Srbiji sasvim dovoljno, naravno satelitski prijem.

DVD u HD formatu takodje nije više ekskluziva, i toga ima u ponudi.

pomenuti Samsung (svi su slim fit kod tog proizvodjača, ali su modeli različiti) sa 100Hz tehnikom digitalne obrade zaista je odličan, i vredi svaku paru.
                    uz HDMI ulaz može da odradi i up konverziju rezolucije na ful HD format sa DVD playera/ recordera.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• mishio
                      CBC Senator XXL
                      • 29.05.2007
                      • 1204

brick hvala na pravom objasnjenju ..

projektor imam u podrumu sharpov je slika je totalno dobra iako je projektor uzet pre vise od 4god ali nije nikad skoro ni koristen, tu zavisi dosta od platna ja sam sonyjevo neko uzimao. ali iako je dnevna velika, nije za projektor zbog dnevnog svetla tako da bih tv.

a jel zna neko jel ima da se klasican tv kupi, kakav sam i imao, oni veci preko 110cm, ovaj je bio 121cm, i gde, kako se sad krecu cene.

sto se plazme tice odustajem citao sam i svabske sajtove malo, ogranicen rok upotrebe, itd nije za mene. LCD moze i 42" i jache, 40" mi je min ali opet posto sam stavio 90k din realno je da mogu samo dobar 40" naci preko sigurno ne.

Comment

• Bane R
                        CBC Senator XXL
                        • 27.03.2006
                        • 1769
                        • Beograd

Brick, moram da te ispravim u par stvari.

Prvo jeste rezolucija DVDa. Ona iznosi 720 x 576 za PAL i 720 x 480 za NTSC.

Filmovi u većoj rezoluciji nalaze se na HDDVD i BD diskovima. HDDVD je propao kao standard i svi su digli ruke i prešli na BD. Jako malo filmova ima na HDDVD i neće ih više nikada biti. Svi su sada prešli na BD. Ti diskovi, koji zahtevaju posebne playere ili Playstation3 za BD donose filmove rezolucije 720p (1280 x 720) ili 1080p (1920 x 1080).

Full HD televizori puštaju rezoluciju 1080P, dok HD Ready puštaju 720p.

Nikako se ne slažem da HD Ready treba zaboći u širokom luku jer sama rezolucija ne predstavla neki problem (na stranu što Full HD televizori sa sobom nose i bolji kvalitet panela). Većina HD materijala je u 720p. Samo filmovi na BD (i pokojnom HDDVD) su 1080p i to ne svi. Većina igara za PS3/XBox360 su 720P, većina satelitskih HD televizija su 720p što znači da će Hd Ready televizori sasvim lepo poslužiti.

Čak i da puštaš 1080p film na 720p televizoru uopšte neće biti strašno, prvo jer 720p televizori puštaju sliku u 1080i (mada i - intelace - rezolucije po meni treba izbegavati jer recimo 720p prikaz izgleda bolje od 1080i), a drugo što HD televizori imaju odličan pixel maping koji odlično popravlja razlike u rezolucijama (nije kao kod PC LCD monitora gde si vezan za nativnu rezoluciju).

Comment

• SAAB PoWeR
                          CBC Senator XXL
                          • 26.04.2005
                          • 1394
                          • tu iza coska(Milwaukee USA)

cek , dali ti uopste mozes da primis digitalni signal , ili ces koristiti signal sa antene
                          _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• PINHEAD
                            CBC Senator XXL
                            • 30.03.2005
                            • 373
                            • BG, Vidikovac

Mislim da na BENCH forumu postoji tema od jedno 20 strana Plasma vs LCD sa vrlo, vrlo preciznim objasnjenjima sta je od ova dva i u kojim slucajevima bolje. Tamo se vodila ( i vodi jos uvek valjda ) zucna rasprava izmedju fanova plasme i fanova LCD-a ali koliko mogu da se setim jedan momak koji je bas hard-core hardver freak i koji se profesionalno bavi testiranjem ovih igrackica, objasnio neke stvari....

Ne zelim da ovo zvuci kao reklama, ali mislim da je bolje o automobilima citati na automobilskom forumu, a o hardveru i tehnici na forumu sa tom tematikom. Cisto zbog tacnosti informacija.
                            EI9, EJ9, EK9......

Comment

• mishio
                              CBC Senator XXL
                              • 29.05.2007
                              • 1204

e dobro mi reche pogledacu tamo ..

ja imam svoje antene gore ali sad mi ide kablovska preko sbb, a satelit je iskljucen, tako da kakav je kvalitet kablovske to je to.

Comment

Working...
                              X