LCD 40" ili plasma ?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • skijash
    CBC Senator XXL
    • 07.09.2007
    • 1354
    • Beograd
    • wrx

Po mojim iskustvima, slika sa kablovske (ili antene) na lcd televizorima izgleda mnogo pikselizovano, dok je na plazmi to neprimetno (bar na mojoj). Doduše ne smem da tvrdim to za sve lcd-ove, ovaj na kom sam gledao je neka 32ojka koja košta oko 50 000. Takođe na plazmi su mi lepše i boje... Nemam nikakvih zamerki na kvalitet slike. Dalje, sa rezolucijom ne vidim da ima ikakve potrebe da se uzima neki HD osim ako nemaš PS3 ili eventualno neke satelitske HD kanale... Imam loše iskustvo sa samsung plazmom koja mi je crkla za nešto manje od godinu dana, sva sreća pre isteka garantnog roka pa su mi vratili pare i kupio sam panasonic... Mislim da to nije realan rok trajanja plazme nego je to bio neki loš primerak iz samsungove fabrike za istočnu evropu.

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

U metrou je pre dve nedelje bila plazma 50" na popustu za oko 50K dinara, ljudi su uzeli samsung 40" za nekih 70K (redovna cena u tehnomarketu istog modela preko 85K), gledali smo i Toshiba 42" ali i po onome što piše na papiru i po stanju na terenu zaostaje za samsungom.

Samsung ima rezlouciju od 1366x768 i sa računara je slika sasvim OK, ostalo nije probano dok sam ja bio prisutan (odnosno jeste u radnji DVD je OK, tv mnogo bolja od Toshibe, mora da se gleda sa daljine...), a i osnovna namena mu je da glumi projektor dok isti ne stigne
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

Srbija do kraja 2011 mora da digitalizuje etar tako da bih ja jos malo sacekao sa HD-om. do tada ce tehnologija napredovati...
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

ja imam svoje antene gore ali sad mi ide kablovska preko sbb, a satelit je iskljucen, tako da kakav je kvalitet kablovske to je to
          onda kupi najjeftinije ili najlepše po izgledu, pošto je taj signal očajan (stari klasičan analogni) pogotovu kod SBB obrade.

da gledaš njihovu duplu sliku, potpuno svejedno na kojem aparatu.

preko satelita ima sve više HD programa na koje sam prevashodno mislio kao izvor signala, iako je naravno daleko najviše klasičnih sat sa PAL rezolucijom kako je i @bane lepo opisao.

za klasični PAL niske rezolucije, taj 720x576, ti je skoro pa svejedno šta god da odabereš.

šta god da kupuješ gledaj da je u originalu crno zaista što bliže crnom a što manje sivkasto na ekranu.
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• skijash
            CBC Senator XXL
            • 07.09.2007
            • 1354
            • Beograd
            • wrx

Aj malo u of, zna li neko kakav je kvalitet na sbb-ovom total tv-u? Digitalan?

Comment

• Bane R
              CBC Senator XXL
              • 27.03.2006
              • 1769
              • Beograd

Ja sam gledao SBB PDTV. To ti je onaj digitalni risiver i trebalo bi da je ista priča kao Total TV. Slika jeste značajno bolja i, iako rezolucija i dalje ista (čitaj, namenjeno standardnim CRT televizorima) količina detalja je značajno veća i slika je čistija. Kvalitet, po meni, prebacuje kvalitet standardnih televizora, ali opet nije dovoljan da ispuni potencijal LCD/Plazme.

Ono gde bi PDTV/Total TV bio dobar jeste u sledećem. Naime, 4:3 signal na LCDu meni izgleda sasvim pošteno - ništa lošije od CRT televizora. Međutim, sve više stiže signala u 14:9 (engleski fudbal i tenis na RTSu) ili čak u 16:9 (vratiće se rode na b92 i sve više sporta na HRT2 uključujući i F1). Zapravo, to je idalje običan 4:3 PAL signal, samo što ima sliku po sredini i gore i dole crne štrafte. Kada je takav snimak ja na LCDu zumiram sa 4:3 na 14:9 ili 16:9 i onda analogni SBB signal zaista više ne može da se izbori (što je i logično jer kada je izvorni signal 14:9, PAL signal nudi ~490 linija slike, dok pri 16:9 izvornom formatu daje ~430 linija slike, što je meni na 32" LCD sa 2.5 metra udaljenosti premalo, ma koliko dobar Tuner bio i ma koliko obrada slike bila dobra) i mislim da bi PDTV/Total TV bio bolji u tim situacijama. Naravno, ne dobar kao HD, ali opet bolji.

Comment

• skijash
                CBC Senator XXL
                • 07.09.2007
                • 1354
                • Beograd
                • wrx

Dolazili su mi ljudi iz radijus vektora koji kod mene u ulici ima razvučene kablove i rekli su da treba ugradnju da platim brda zato sto ne prolazi kabl blizu moje kuce. Cca 200 evra, a mozda i više
                Tako da imam dve varijante, jedna je total tv, a druga da se sam nelegalno prikačim na kablovsku Ne znam da li se isplati plaćati total tv duplo više od obične kablovske...

Comment

• mishio
                  CBC Senator XXL
                  • 29.05.2007
                  • 1204

ok, skapirao. Def. idem na LCD sad sta nadjem i gde to je to
                  @skijash, pa ok je 200e, jer kod sbb za kucu je instalacija 10k din jos su meni na kucu nabili onu njihovu skalameriju ali bez napajanja neka. Kvalitet slike je kako koji kanal, a total tv svi koji imaju da ja znam pljuju i to debelo. ja sam sa kablovskom zadovoljan skroz.

i jos jedno, tehnomanija kakva je sa cenama u odnosu na ostatak?

Comment

• skijash
                    CBC Senator XXL
                    • 07.09.2007
                    • 1354
                    • Beograd
                    • wrx

To sam rekao okvirno 200 evra, može da bude i 300 (i to ako potpišem ugovor na 3 godine, ako ne onda još 100 evra više), a ako ti je to ok za ****nu televiziju, onda... Total dobijem za nekoliko hiljada, jedino što je pretplata skuplja...
                    Što se žale na total?

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

ja bih da iznesem saznanje da niti Radijus niti SBB niti PTT nemaju kablovski sistem u onom smislu u kome se to podrazumeva u svetu pod tim pojmom..
                      a to je kabl od miksete u studiju gde se stvara / emituje program tzv master do razdelnika provajdera i dalje kroz distributivnu mrežu.

domaće programe ti nazovi kablovski provajderi primaju najobičnijom klasičnom zemaljskom TV antenom i dalje je takodje radio putem transportuju do razdelnika.
                      tek tu postoji kablovski razvod.

praktično radi se o sistemu zajedničke antene, klasičnom kao pre 50godina, samo jako velikom.

stoga je i kvalitet slike koja se analogno emituje, analogno prima pa zatim višekratno konvertuje i na kraju pušta u kablovksi razvod prepuna felera koji su lako vidljivi.

po istom principu se emituje i Total TV sa razlikom da je distribucija od razdelnika preko satelita ( i jedino tu u digitalnom obliku).

radi poredjenja, to je kada bi se uzela klasična audio kaseta, stavila u walkman od pre 25 godina i onda nasnimio CD.

naravno da kvalitet zvuka nije tada na nivou onoga što podrazumeva CD snimak, već na nivou kasete.

stoga, dok se ne uvede digitalni i po mogućstvu optički prenos od kamere u studiju /mastera do krajnjeg priključka kvalitet je jako daleko.

hteo bih da vidim da Dolby Digital zvuk prenosi SBB/ Radijus/ RTS/ bilo ko kao minimum jer bi to značilo i da je načinjen pomak od klasike, gotovo izumrlog analognog tv signala.

digitalna zemaljska u Srbiji je bio zvaničan rok, oktobar 2006. godine po planu koji je zacrtala ministarstvo kapitalno po formiranju.

realizacija znamo kakva je, i koliko je ta Vlada održala obećanje.

Afričke zemlje su već delom prešle na digitalnu zemaljsku (naravno ne još sve) a u Engleskoj je i ukinuto emitovanje analognog TV signala.

oko digitalne u Srbiji zapelo je sa administracijom (Ratel, i ostali zaduženi)..

Albanija je izmedju ostalih uvela digitalnu zemaljsku, toliko o 2011. godini , kada će uglavnom jedino Srbija u celom euro azijsko afričkom regionu biti sa analognim TV emitovanjem.

RTS i danas preko satelita emituje mono audio signal...
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• mishio
                        CBC Senator XXL
                        • 29.05.2007
                        • 1204

brick car si ! svaka ti na mestu

Comment

• Darth Nihilus
                          CBC Senator XXL
                          • 13.04.2005
                          • 417
                          • Srbija, Paracin

Ne uzimaj Samsung SlimFit. Teško đubre. Ja se nameračio da kupim jedan, otišao u radnju i kad sam video koliko slika diše i kako je očajna geometrija, uzeo sam Beko za manje para, a duplo bolji tv. Pokušaj da nađeš Philips CRT TV, bilo ga u tehnomarketu, taj razbija sa slikom. Naravno ako želiš CRT.
                          Do not underestimate the power of the Dark Side

Comment

• spanjeli
                            CBC Senator XXL
                            • 17.09.2005
                            • 532
                            • Nis

ja sam cuo da olimpijske igre na RTS-u mozemo pratiti u HD rezoluciji sa dolby digital zvukom,ima li istine u tome?
                            Originally posted by Sheta_Junior
                            Tata izadje iz kola, pogleda pored puta jarak, katakombe, ali vidi da ce da prodje. Digne BX-a na najvisi stepen i polako ga spusti pored puta, prodje kroz jarak, digne ga na put, stane na put, spusti citrica, i nastavi put, a svi ljudi iz kolone aplaudiraju!

Comment

• mishio
                              CBC Senator XXL
                              • 29.05.2007
                              • 1204

@darth koje dimenzije crt ? imali smo sony od 121cm, i cale bi sad lcd, mada ja sam vise za crt samo neki bas velik, i znas cene mozda ?

Comment

• sw.brick
                                CBC Senator XXL
                                • 09.10.2004
                                • 8141

moje iskustvo sa Samsung slim fit je odlično.
                                slika kameno stabilna, tj nimalo ne diše, geometrija u okviru mogućeg za slim fit koncepciju.
                                malo treba vremena da se navikneš ali to je to, sa tako plitkim CRT ne može se očekivati previše.

osim toga, na nekim Samsung modelima i serijama, izgleda da je bilo pogrešnog "mapiranja" geometrije odnosno da su trgovci pomešali pri nabavci modele sa severnu zemlinu hemisferu sa modelima za južnu hemisferu.

kod CRT je to jako važno, i posebno se podežava da ta ko kažem severni vs južni TV.

no srećom, postoji kod Samsunga servisni meni gde se mogu pikseli po horizontali i vertikali mapirati odnosno napraviti samostalni program (ko je rekao tjuning TVa ) za dinamičku konvergenciju i time ispraviti bilo postojeće greške u geometriji odnosno kasnije sa starenje CRT korigovati geometriju.

može se ij stvari podešavati, i to sve preko daljinskog ukucavanjem odredjenih komandi u EEPROM procesora koji upravlja ocrtavanjem snopa elektrona po CRT.

isto tako u tom servisnom meniju se može podešavati i sam tuner, odnosno prilagoditi njegova selektivnost i osetljivost ulaznih RF kola prema signalu koji se prima i time dopunski korigovati ako je recimo prejak ili preslab ulazni antenski signal.

u uputstvu koje stiže uz TV Samsung to nije dokumentovao, ali nije teško saznati preko neta kako to sve ide.

ja sam se malko bavio iščitavanjem EEPROMa slim fit Samsunga od 32 inča, a nisam našao za shodno da je bilo potrebno išta menjati oko konvergencije.

probao sam i preko HDMI, 1080p moda rada / progresivnog skeniranja slike kako to sve izgleda, i uopšte mi nije žao, mislim da vredi svakog datog centa.

na netu sam pročitao da je bilo dosta pritužbi na prvu generaciju Slim Fit koncepta i modela kod Samsunga, naročito kod modela koji su se prvo i pojavili u SAD.

ono što mene jako iznenadjuje je da uz ekran od 32 inča TV se zanemarivo zagreva.
                                volvo
                                945 SE turbo lpg
                                344 GL lpg

Comment

Working...
                                X