dooobro miki pisacemo peticiju organizatoru da uvrsti vankel sledece godine da bi svima pokazao kako se to radi, ok? i quattro da stave na mazdu da bude najbrza
24 Heures du Mans
Collapse
X
-
Miki, nesto bas i ne verujem da se ceo motosport svet 1991, okrenuo protiv Mazde i zabranio im da se dalje takmice, uvodeci nova pravila. Uostalom, Mazda je za 18 godina trkanja u Le Manu do tada prvi put 1991 bila plasirana iznad 7-mog mesta.
Takodje, u prilog teorije zavere ne ide ni to sto taj auto 1991 nije bio nesto neverovatno brzi od ostalih, cak je do 3 sata pre kraja bio drugoplasiran...
Zasto su promenjena pravila, neznam, nisam upucen, ali mi je tesko da poverujem da je to da bi se Mazda zajebala i izbacila iz trke.
Takodje, cisto sumnjam da bi Wankel tehnologija mogla nesto da napravi u danasnje vreme, s obzirom da u poredjenju sa drugim tehnologijama i nije nesto napredovala za poslednjih 15-20 godina....ali to je samo moje skromno misljenje
BTW. Ja ne vozim ni jednu marku auta
Comment
-
-
da,ali je tada prvi put imala konkurentski auto ...da tacno je da je to pred zadnja tri sata bila drugoplasirana jer je i samim inzenjerima mazde bila nepoznanica kako ce se taj motor ponasati.zadnja tri sata je dobijeno zeleno svetlo da se limit broja obrtaja poveca,i tada je i pobedila.
nema zavere,jednostavno je tako odluceno-fore i fazoni.
a za marke -znas vec na sta sam mislio
bilo kako bilo,ponavljam ponovo voleo bih da vidim jednog wankela na trkama...cisto radi egzotike"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
-
Volim Mazdu, ali istini za volju te godine je pobedila vise slucajno nego namerno. Prvi favorit je bio Jaguar, pa Mercedes. Mazda je tu figurirala kao br.3, ali ni prineti ovima. Jedan Mazdin bolid je sve vreme vozio skoro pun gas, kao na mnogo kracim trkama i time uspevao da se drzi sa puno brzim vozilima i posluzila ga je neverovatna sreca da je motor izdrzao do kraja i da konkurencija nije izdrzala. Takodje, u poslednjem stintu je Herbert vozio duplo duze i tako uspeo da nadoknadi manjak.
To je veliki uspeh u svakom slucaju jer je ostvaren u pravoj konkurenciji. Audijeve pobede su sem poslednje sa Peugetom bile vise voznje sa samim sobom nego prave borbe. Jedino je Pescarolo u dva navrata bio blizu Audija, ali to je vise pohvala za Pescarolo kao privatni tim sa mnogo manjim budzetom, nego sto je to podatak za hvalisanje Audija.
Pravila su promenjena `91 da bi se smanjili troskovi i smanjila brzina. Postojalo je sarenilo motora do tada (V12, V8 turbo, Wankel...), a od `91 su poceli da se koriste atmosferski motori od 3,5 litra, isti kao i u Formuli 1 tada sto je bilo mnogo jeftinije. To nema nikakve veze sa dominacijom Mazde jer je nije ni bilo.
Comment
-
-
bravo starac...nije ni bilo dominacije mazde...niti je ko napisao.ali postoje video i pisani zapisi o preokretu trke,a to je bas taj momenat kada su tehnicari shvatili da ce motor izdrzati trku i da su chak i sa potrosnjom goriva bolji od konkurencije.taj prelomni momenat je bio povezan sa kao sto sam vec napisao podizanjem limita broja obrtaja i samim tim i podizanjem ukupne snage.verovatno ja jesam bolestan sto se tiche wankela,ali eto kuci imam snimak tih delova trke i vecinu pisanih izjava i tonskih dogovora
i da bilo je slucajno kao sto si napisao jer se nisu stavljali u favorite..ali nije bila sreca da ih je motor posluzio vec velika priprema pred samu trku jer su se bojali sta ce biti i sve sto su mogli duplo osiguravali tj.svaku komponentu ...
a sto se tiche pravila...da ali ipak je wankel kao koncept motora ispao iz igre i pravila.
@tema
ima li ko predstavu koliko je pezo bio brzi po krugu od audija?"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."
No ROTOR no MOTOR...
Comment
-
-
Originally posted by starac vujadinPravila su promenjena `91 da bi se smanjili troskovi i smanjila brzina. Postojalo je sarenilo motora do tada (V12, V8 turbo, Wankel...), a od `91 su poceli da se koriste atmosferski motori od 3,5 litra, isti kao i u Formuli 1 tada sto je bilo mnogo jeftinije.
Comment
-
-
Originally posted by mikimazdaima li ko predstavu koliko je pezo bio brzi po krugu od audija?
3.19.394 peugeot
najbolji krugovi ..znaci oko 4 sec
pogledaj u onom pdf. u sto sam prilozio na prosloj strani..Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.
Comment
-
-
Originally posted by Bane®Ako sam dobro razumeo pravila, dozvoljeni su turbo benzinci ali sa najviše četiri cilindra i ne znam kojom zapreminom.
Što se tiče potrošnje i nisi u pravu, dizeli u trci troše oko 10% manje od benzinaca u trci i maju 10% manji rezervoar. Dođe mu na isto.
A i motor nije toliko bitan. Mislim, nije bitan ni u Formuli 1 (sada svi imaju "isti"), a pogotovo nije bitan u 24-časovnoj trci. Pobediće veća ekipa. Ona koja ima više iskustva, bolju organizaciju, veće znanje. To je i sada i prethodnih godina Audi.
Dokaz za to je da je Pežo imao značajno brže krugove od Audija. Nesretni Pežo koji se stalno kvario je u jednom krugu napravio vreme ispod 3.20 (3.19) što niko nije mogao ni da sanja samo nekoliko dana pre LM. Nije mu mnogo pomoglo što je realno bio najbrži.
http://www.mulsannescorner.com/chassisr ... 7LMP12.pdf
http://www.mulsannescorner.com/chassisr ... 6LMP12.pdf
Comment
-
Comment