Biro rada - crna rupa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milannik
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2004
    • 1455
    • Niš

Mas. teh. i prilozio diplomu srednje.

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Originally posted by sw.brick
      uvek se plati vise nego sto se dobije, toga treba biti svestan a ne nasedati o pricama kako je ovaj fond ili onaj fond nesto posebno i specijalno naklonjen onima koji unose novac.
      ili da cak kao nesto poklanja.
      Za deset godina ja ću njima dati 9600 eur, na osnovu pristupne starosti, pristupnih godina žene i mene i kad se uračunaju ostali koeficijenti minimalni GARANTOVANI iznos koji dobijam je 11860 (+-koji evro, nemoj me držati za reč), prema dosadašnjim iskustvima kad se uračuna dobit DDOR-a i činjenica da sam ugovor potpisao pre 31.07.2007. (kada su pooštreni uslovi) on predviđa da će biti 15-16K, da ne razrađujem sad varijante poslovanja sa gubitkom, propadanja, aktiviranja reosiguranja ili garanciju NBS.

NAJVAŽNIJE OD SVEGA je da smo i žena i ja osigurani od svega (odnosno da smo obezbedili dete do punoletstva/završetka škole) i da imamo plaćeno sve lečenje i dnevnicu za svaki dan koji ne radimo i premiju za povrede (ima knjižica od 50 strana u kojoj ti piše koliko ti svaka koska, mišić, deo tela, kože vredi ako ga povrediš/izgubiš)...

Računice za penzioni fond su mnogo komplikovanije i nisam se udubljivao u njih, ali ako treba mogu da odem da pitam (i to na moj način sa milion podpitanja šta/ako).

Uostalom moj ćale će sledeće godine na napuni 25 godina kako plaća, ako je preživelo sve ove godine, preživeće i mojih 10 (8) sad kad smo tako blizu evrope
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Alekre
        CBC Senator XXL
        • 12.09.2005
        • 780
        • Smederevo

Originally posted by greywiendog
        Originally posted by Alekre
        Evo mog slucaja:
        Ove godine sam zavrsio srednju (automehanicar). Problem (bar ja mislim da je problem) je taj sto jos uvek ne mogu da radim samostalno. Nije da ne znam ne nista, ali opet bi trebao neko sa iskustvom da me uputi. Mislim da me kao takvog bas i ne zele u servisu Bilo je nekih oglasa gde se trazi mehanicar ali sa iskustvom, sto ja nemam jer sam juce izasao iz skole.
        Sta mi savetujete, da se ipak prijavim na biro?
        Imas stalno otvoren konkurs u Slodesu, ja poznajem shefa servisa, on mi je rekao da stalno traze radnike, i da bukvalno pekar moze da dodje da radi servis jer postoji obuka... U pitanju je servis kamiona! Inace, tamo su plate odlicne, ali ima i dosta posla tako da veoma cesto menjaju radnike jer ne ostaju dugo...
        Radio bih ali mi je daleko ((
        Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• Eon
          Moderator
          • 10.03.2005
          • 4225
          • Beograd-NBG-44
          • Superb 2.0 4x4 DSG

E pa ljudi, ovde se pricaju mnoge neistine.

Drzavni penzioni fond kod nas ce uvek postojati, ali ce se smanjivati prosecna penzija u odnosu na platu u narednom periodu.

Zivotno osiguranje je odlicna investicija i sasvim normalna stvar na zapadu. Daje ti sigurnost za porodicu.

Penzioni fondovi privatnog karaktera su ipak malo nesigurnija investicija, ali predstavljaju neminovnost. Penzioni fondovi u svetu su vise propadali nego sto znate. Ipak je ogranicena isplata sume, ako krene nesto po zlu, do odredjene godine zivota.

Investicioni fondovi su jako dobar vid investiranja i posto nisu pravna lica, ne mogu da propadnu tako lako. Preporuceni period ulaganja je na preko 3 godine, sto ide pod ruku sa berzanskim kretanjima. Blago talasanje ne znaci i pad ili gubitak vrednosti.
          Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
          Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• sw.brick
            CBC Senator XXL
            • 09.10.2004
            • 8141
            • Beograd, barajevo-zemun
            • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Računice za penzioni fond
            ja sam o tome pomenuo, ne za dopunsko zivotno/ zdravstveno osiguranje, povrede i tako to.

kada se pominje novac danas i za 10 ili 20 godina jako je vazno imati u vidu da se ne radi o istom novcu, pa time niti iznosi ne mogu da se prosto porede.

nominalno uvek se dobije posle 10 godina vise, ali da li se realno dobije vise ili manje nego u odnosu na ukamacenje po domicilnoj stopi tokom tog perioda stednje je ne tako jednostavno. plus faktor inflacije i kursne razlike na globalnom nivou...

osnovno pravilo svih osiguranja bilo cega, je da uvek rade sa profitom i da uvek imaju zakonskog osnova da povecaju premiju koliko pozele da bi poslovali pozitivno.

pri tome osiguranja svo to vreme trose novac ulagaca vrlo sirokom rukom na luksuzne zgrade, na extra visoke plate (u svim statistikama svuda po svetu plate u sektoru osiguranja su pri vrhu plata u toj drzavi, a tako je i kod nas nepisano pravilo), itd.

ko ne ume da radi sa svojim novcem i da sam ulaze novac i time formira svoj fond naravno da je najlakse dati novac nekom na upravljanje i placanje tog njegovog truda.

problem sa svim penzionim fondovima je generalno starenje stanovnistva uz produzeni zivotni vek cime nastaje debalans ulaska nove radne snage i novih uplacivanja sa porastom troskova isplate za povecani interval.

imam iskustva sa Van Breda penzionim osiguranjem ne zato sto sam imao zarku zelju da isprobam nego sto sam morao (poslodavac ima generalni ugovor).

nije naravno lose ulagati dodatno, samo kazem da ne treba nasedati na bajke fondova iz reklama nego jako pazljivo citati ugovor i sitna slovca od prve do hiljadu prve stranice...

glavna prednost je sto se deo poreskog novca na platu moze bez oporezivanja uloziti u privatni penzioni fond ali taj novac se ne moze npr uloziti bez oporezivanja u akcije kod nas.

prakticno, za istu platu nominalno u dinarima se dobija efektivna veca plata (sa odlozenim rokom) jer novac za porez se ulozi u dopunski penzioni fond kao ulog, koji se kasnije naplacuje nazad a porez drzavi na platu se nikada ne vraca nazad.

drzava je ogranicila iznos, pa nije bas nesto ali ipak vise novca se strpne od bruto iznosa plate nego da toga nema.

sta ce biti sa dinarom za 30 godina je ionako lutrija, kod nas da valuta bude stabilna 30 godina bi bilo cudo

uvek je ulaganje u neki stedni fond dobra stvar ako se moze, samo nije privatni penzioni fond tako siguran i bez rizika kako se voli pricati.

ne ovde, vec imamo iskustva po Evropi i Americi u dovoljnom broju da nije u pitanju slucajnost propadanja. totalne propasti i totalnog gubitka ulozenog.
            o tome u fondovima jako nerado pricaju a ponekad se i pokusavaju negirati istorijske cinjenice u svrhu marketinga (ja bih rekao laganje i prevara potencijalnog klijenta).

kod nas je sada takav rizik mali trziste fondova tek u zacetku i ima ogromnog prostora za rast balona...ali jednoga dana balon lako pukne naizgled iznenada i bez povoda (vidljivog na prvi pogled).
            volvo
            945 SE turbo lpg
            344 GL lpg

Comment

• deki-ascona
              Bio nam je drug! RIP
              • 10.04.2007
              • 2118
              • NI , Trosharina

nominalno uvek se dobije posle 10 godina vise, ali da li se realno dobije vise ili manje nego u odnosu na ukamacenje po domicilnoj stopi tokom tog perioda stednje je ne tako jednostavno. plus faktor inflacije i kursne razlike na globalnom nivou...
              Moze da se desi da 15000 eur bude 2-3 plate za 10 godina. A danas dati 1/6 plate da bi za 10 god dobio 3 plate (ako sve bude u redu) - po meni je suludo.

Ovim ne mislim na polise osiguranja, mislim na penz. i slicne fondove.

Isplati se jedino obrnuto: da se uzme kredit, pa da se vraca 10-20 god. Rata za stan koja je sad mnogima 1/2 plate, bice 1/16 na kraju otplate.

Po meni, sigurna investicija su samo nekretnine.
              Originally posted by Valent Vudriga
              ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
              Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

Working...
              X