Vojni rok - trenutna situacija

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • remus
    CBC Senator XXL
    • 25.12.2004
    • 695
    • Zrenjanin

Na civilnom sluzenju ne smeju da ti daju posao sa visokim rizikom. Znaci ne mozes da se penjes po banderama,ne menjas osigurace,ne skidas menjace sa sinobusa itd... Inace ja sam bio na zeleznici pa znam kako je tamo,najteze sto smo radili je da smo vukli stolove i ormare. A inace nedeljeno jednom smo mazali skretnice i to je to,eventualno pokupili papirice sto je razneo vetar. A mogu vam reci da od 9 meseci ako sam ukupno 4 meseca bio tamo to je puno. A zadnjih 2 meseca nisam iso uopste,spavao sam kuci i radio. A ako upadnes u bolnicu tamo ces da guras bake i deke na rentgen i tako to,eventualno ako ti zapadne da odguras nekog mrtvaka,a to o menjanju pelana i te price nisu istinite.
    VW Golf MK1 2.0 16V (u izradi)

Comment

• uglavnom.bezopasni
      - 42 -
      • 03.02.2005
      • 2235
      • Novi Sad

Originally posted by deki-ascona
      Za trajno izbegavanje : pobegnes sa civilnog, prebace te u redovno, tamo napsujes nekog staresinu (ili vise njih), psihijatar, pa niza, zatim visa lekarska komisija... za vestog foliranta za 2 nedelje sve je gotovo.
      Ovo sam cuo, nisam probao, u moje vreme se za to islo u zatvor, tako da nisam ni pokusavao.
      Oslobode te ali ti puknu na 3-5 godina zabrane bavljenja svim i svačim, između ostalog i vožnje kola (taj detalj niko nepriča u svojim hvalospevima kako sam zeznuo vojsku), pa onda revizija da li se još uvek praviš... nemojte se zezati sa njima.

Moj brat je bio teško bolestan, i tek kad na VMA u Beogradu, posle jedno 5 odlaska na kojekakve preglede da potvrde civilne i svoje izveštaje, 3 vojna lekara kažu da si bolestan, onda može. (smešno je to kad mi odemo da mu urade neki pregled to košta 10000 dinara, kada ga vojna komisija pošalje onda je besplatno, tako da je imao jedan skupi pregled/kontrolu u VMA o trošku države )
      Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
      11.04. 0:12 #2
      Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Darko
        CBC Senator XXL
        • 29.03.2005
        • 528
        • Beograd

Originally posted by skijash
        Dva moja ortaka se ubiše od posla u parking servisu, jedan radio puno radno vreme na pauku, drugi u kancelariji pošto je imao malo više sreće.
        Sreca ili veza? Posto tamo ili ides na pauk ili ides u boks garaze trece nema...

Pauk je uzas, tamo nema krivinarenja, radis svaki dan puno radno vreme ali po garazama je banja. Naravno ako ne shvatis ozbiljno svoj posao i stvarno sedis tamo ko idiot 8/12 sati...

Comment

• sove
          CBC Član
          • 02.09.2007
          • 23
          • KG city

Hvala svima na odgovorima.

Bilzu sam odluke da pocnem civilnu uporedo sa faxom.Videcu da nadjem neko mesto gde se malo radi i gde mogu da ucim.Sutra krecem u akciju.Prvo vojni odsek a onda razne drustvene ustanove.

pozdrav

Comment

• Darko
            CBC Senator XXL
            • 29.03.2005
            • 528
            • Beograd

Gledaj da se prijavis sto ranije jer su ti time vece sanse da upadnes tamo gde zelis... Srecno!

Comment

• madic
              CBC Senator XXL
              • 07.10.2007
              • 844
              • Beograd

Nemoj ništa da razmišljaš nego idi u civilnu....

Comment

• zvrle
                CBC Senator XXL
                • 01.11.2005
                • 961
                • Beograd, Batajnica
                • Golf 4

Ja u sredu zavrsavam civilno sluzenje

sove racunaj da moras bar mesec dana ranije da se prijavis u vojnom odseku.
                Ako imas neku vezu u odesku sada je vreme da je posetis da dobijes neku ladovinu od firme
                Ako mozes da sredis da dobijes fax to ti je extra, fax 2 meseca ne radi a to ti se racuna u rok.
                Od 9 meseci oduzmi 15 dana odsustva, 15 dana vatrogasne obuke + 10tak dana na ispite + extra dani ako te uhvate neki praznici.
                Dosta mojih drugara sluzi civilno, ako te interesuje mogu da ti napisem sta i kako rade.

Bas sam juce pricao sa likom koji je sluzio redovnu i kaze da je za 12 meseci vojske samo 2 puta pucao iz puske

Originally posted by JAPANX
                mozes da ukacis foru i prijavis se u crnu goru, dobijes drzavljanstvo i taj problem si resio
                Nije to bas tako lako, moras u vojni odsek da dones potvrdu da si regulisao vojnu obavezu u drugoj zemlji.
                Ja imam mogucnost za bosansko drzavljanstvo i nisam mogao da dobijem tu potvrdu jer nisam u spisku vojnih obveznika a naknadno da se upise ne moze.
                “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• neshaoct
                  Banovan
                  • 18.08.2007
                  • 1754
                  • Beograd, Rakovica

...u vojnom odseku dobiješ obrazac zahteva za civilno služenje...
                  Opšte podatke upisuješ na njega, a na pitanju o razlogu za civilno služenje, JEDINO napiši : - ''prigovor savesti''.
                  NEMOJ pisati bilo koje druge razloge.
                  NEMOJ pisati stvari tipa ''verski razlozi'', ili ''odbojnost prema oružju'' ili bilo šta slično, ili konkretno...
                  SAMO napiši ''prigovor savesti'', i to je dovoljno, i niko ne može da ti traži da napišeš više od toga.

Pored tog popunjenog obrasca, trebaće ti i potvrda iz Suda da se protiv tebe ne vodi postupak i da nisi krivično osuđivan, kao i potvrda iz Policije da nemaš oružje, i da nikada nisi ni podnosio zahtev za dobijanje dozvole za posedovanje oružja.
                  Trebaće ti i fotografija kao za ličnu kartu.

Trebaće ti kopije dokumenata o završenoj školi, kao i fakultetu ( ako ga još nisi završio )...

Kad sve to predaš, onda će ti zakazati razgovor sa Komisijom za civilno služenje.
                  Taj razgovor traje maksimalno minut, ili dva, i pored tvojih ličnih podataka, pitaju te u kojoj ustanovi bi želeo civilno da služiš.
                  Imaj spreman odgovor na to ...i imaj nekoliko opcija, a naravno...prvu ćeš reći onu koju bi najviše voleo.

To je sve...

Služenje vojnog roka se SIGURNO ukida, ali je sada problem što prvobitni plan po kome poslednja grupa ide u decembru 2010. godine verovatno neće moći da bude sproveden, već će biti prolongirano za godinu, ili dve.
                  Profesionalizacija Vojske košta, a zbog ekonomske krize država steže kaiš, i u tome i Ministarstvo Odbrane ostaje bez onih para koje su planirane za profesionalizaciju Vojske.

Comment

• zvrle
                    CBC Senator XXL
                    • 01.11.2005
                    • 961
                    • Beograd, Batajnica
                    • Golf 4

Nisam cuo da su nekome trazili dokumenta o skoli.

Ja sam pored zahteva, predao potvrdu da nemam oruzije i da nisam osudjivan, jednu sliku i fotokopiju licne karte.

Kada se budes prijavio popunices zahtev u kome pored osnovnih podataka navodis gde bi zeleo da sluzis vojni rok, te iste firme kazes pred komisijom i nadas se najboljem jer ja ne znam nikoga ko je dobio ono sto je napisao
                    Meni je cak zena u komisji rekla da idem u beogradske elektrane a na kraju sam dobio gsp

Comment

• dacha
                      CBC Senator XXL
                      • 23.06.2007
                      • 356
                      • Beograd, NBG
                      • Xsara II 2.0i

kad sam ja vadio sve te potvrde trebala je i potvrda streljackog saveza kao i lovackog drustva ali vidim da to sad niko ne pominje pa su verovatno ukinuli... inace sam bio clan streljackog saveza jer sam trenirao streljastvo dugo godina, ali covek mi za flasu vinjaka dao potvrdu da nisam drug clan hehe...

inace vezano za ovu temu, kakva je procedura da se dobije dozvola za posedovanje oruzja ako si sluzio civilno? cuo sam da to moze ali da mora da se prodje neki kurs u policiji vezano za rukovanje vatrenim oruzjem... ima li neko tacnu informaciju?
                      The best car safety device is a rear-view mirror with a cop in it.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Bez obzira na vojsku, kurs mora, imaš ovlaštene ustanove koje drže kurseve, neke streljane, lovačka društva...
                        Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                        11.04. 0:12 #2
                        Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• mishio
                          CBC Senator XXL
                          • 29.05.2007
                          • 1204

super si dacho potegao, posto jos nisam sluzio svoje, jel obavezno sluzenje vojske kao preduslov za posedovanje oruzja ?upucen sam za tu obuku i sve, ali svo vreme sam mislio da mora vojska da bude odsluzena ?

Comment

• Gruja
                            CBC Senator XXL
                            • 09.02.2006
                            • 614
                            • Bgd
                            • Alfa 75 TS

Originally posted by zvrle
                            Ako mozes da sredis da dobijes fax to ti je extra, fax 2 meseca ne radi a to ti se racuna u rok.
                            Aha... kako da ne... Na mom faxu sve prazno osim vojske i dekanke... Koja zove i proverava dal' su tu...

Pa onda jarac u ruke da malo krece kancelarije...

Zavisi i od faxa
                            A i od one provere sto vojska tu i tamo posalje. Njih ne interesuje da li ima nastave ili ne, moras biti drustvenokoristan
                            Transaxle u krvi...

"ne mozu oni da nam oduzmu kol'ko mi moz' da namocamo..." - Pretty Diana

Comment

• Durango
                              CBC Senator XXL
                              • 01.02.2006
                              • 590
                              • Zemun, Srbija

Originally posted by mishio
                              super si dacho potegao, posto jos nisam sluzio svoje, jel obavezno sluzenje vojske kao preduslov za posedovanje oruzja ?upucen sam za tu obuku i sve, ali svo vreme sam mislio da mora vojska da bude odsluzena ?
                              Naravno da nije obavezno sluzenje vojnog roka. Pa i zene mogu da imaju oruzje u legalnom posedu, a ne sluze vojsku. Obavezno je da zavrsis obuku u rukovanju vatrenim oruzjem izmedju ostalog!
                              MERCEDES-BENZ - Geprüfte Qualität

Comment

• zvrle
                                CBC Senator XXL
                                • 01.11.2005
                                • 961
                                • Beograd, Batajnica
                                • Golf 4

Originally posted by Gruja
                                Originally posted by zvrle
                                Aha... kako da ne... Na mom faxu sve prazno osim vojske i dekanke... Koja zove i proverava dal' su tu...

Pa onda jarac u ruke da malo krece kancelarije...

Zavisi i od faxa
                                A i od one provere sto vojska tu i tamo posalje. Njih ne interesuje da li ima nastave ili ne, moras biti drustvenokoristan
                                Jedan drugar je sluzio na masincu a drugi na difu i nisu isli za vreme godisnjeg odmora ali kako ti kazes nema pravila

@deki ok ukapirali smo da si za redovno sluzenje vojske i da se ********s ali nema potrebe da dalje spamujes coveku temu

Comment

Working...
                                X