Gdje kupiti odjecu za Sibirske zime?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nijebitno
    CBC Senator XXL
    • 14.03.2006
    • 629
    • Modrica

Gdje kupiti odjecu za Sibirske zime?

Dobio sam ponudu preko poznanika da radim u Rusiji na izgradnji Istocnosibirskog natovoda.
    Radio bih u blizini Olekminska, i to vjerovatno od polovice januara. Dakle najzima sto ima Temperature su trenutno ispod -40, a ja cu provoditi 4-6 sati napolju

Dobio sam info da prije svega moram da kupim dobre cizme, posto one koje se dobiju nisu dovoljno tople. Najvise bi mi odgovarale neke cizme ovog tipa,primarna mi je toplotna zastita.

Takodje trebam i odgovarajuceg donjeg vesa i carapa.

Mozda bih se odlucio i na kupovinu hlaca i jakne, mada kolega kaze da su zadovoljavajuce.

Ako preporuke za opremu tog tipa u BG, BiH, Hrvatskoj ili Moskvi pisite. Najvise bi mi odgovarle web adrese da mogu napraviti neku selekciju.

Hvala na paznji,
    nijebitno
    Difference between man and boys is the price of their toys
  • stefanves
    CBC Senator XXL
    • 10.12.2006
    • 1351
    • BG

Pogledaj firmu HiTech, oni imaju taj planinarski program.
    Srecno ti bilo, tamo su uslovi za rad najgori moguci.
    Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
    Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• VLADA MIRKO ALFA
      CBC Član
      • 02.05.2008
      • 99
      • beograd bolec

obidji armi sopove tu ces sigurno naci nesto interesantno neznam za onaj u sarajevskoj u bgu ali onaj u njegosevoj ulici (mile dragic vojna oprema) on ima svasta tu sam gledao pantalone specialnih jedinica sa inpregniranim uloscima i kostaju oko 4000 din i jaknu koja je takodje namenjena za izuzetno niske temp i kosta 14000 din srecno

Comment

• Kanarinac
        CBC Senator XXL
        • 08.10.2004
        • 2870
        • BG,Weedikovac

Najbolje u Moskvi da kupish, prvo jer je izbor daleko veci,a drugo je shto su cene sigurno manje nego ovde.Tamo imash gomilu trzhnih centara i megamarketa tako da nece biti problem da se snadjesh.

I love my

Comment

• nijebitno
          CBC Senator XXL
          • 14.03.2006
          • 629
          • Modrica

@Kanarinac
          Nadam se da ce tako i biti, ali jos ne znam koliko cu provesti u Moskvi. S obzirom na uslove, zelim da se pripremim, a vremena je malo

Comment

• stefanves
            CBC Senator XXL
            • 10.12.2006
            • 1351
            • BG

@Vladimir
            Te kod Mileta Dragica samo fino izgledaju, drugar je kupio jedne i posle 15-ak dana su mu se iscepale na savu.
            @Kani, izbor u Moskvi jeste dobar, ali cene su strahovito velike. Predpostavljam da ce se on kretati okala kaljca, tako da bolje juri to kod nas.

Comment

• Kanarinac
              CBC Senator XXL
              • 08.10.2004
              • 2870
              • BG,Weedikovac

Veruj mi da nisu. Keva je bash letos bila i poredila cene patika i odece.Negde su nizhe i za po 40%.Kad mi je prichala nisam verovao ali tako je.
              Naravno ne treba ici u GUM, CUM, Ermtazh i sl.Jel u Moskvu idesh na bum ili kod nekoga.Poshto ako imash nekog poznanika onda ce te provesti malo tamo,a ako ne onda bolje trazhi ovde

I love my

Comment

• nijebitno
                CBC Senator XXL
                • 14.03.2006
                • 629
                • Modrica

Jos ne znam sve detalje, tako da pripremam sve opcije. Ali znam da je ladno

Comment

• stefanves
                  CBC Senator XXL
                  • 10.12.2006
                  • 1351
                  • BG

Originally posted by Kanarinac
                  Veruj mi da nisu. Keva je bash letos bila i poredila cene patika i odece.Negde su nizhe i za po 40%.Kad mi je prichala nisam verovao ali tako je.
                  Naravno ne treba ici u GUM, CUM, Ermtazh i sl.Jel u Moskvu idesh na bum ili kod nekoga.Poshto ako imash nekog poznanika onda ce te provesti malo tamo,a ako ne onda bolje trazhi ovde
                  Poznajem grad onako turisticki dosta dobro, za "jeftine" znam da su na periferiji, obicno u severnom delu. Imas li neku mozda da preporucis?

Comment

• VLADA MIRKO ALFA
                    CBC Član
                    • 02.05.2008
                    • 99
                    • beograd bolec

@stefanves ja mile drgic pantalone imam vec dve godine i prezadovoljan sam a sto se tice jakne trebao bi da je pogledas jer joj cena sve kaze cak sam je i probao kada je obuces imas utisak da bi mogao da bez problema zanocis na segu sa njom

Comment

• nemanya
                      CBC Veteran
                      • 29.03.2008
                      • 199
                      • Beograd

Boga mi,nije ti lak zadatak.
                      Meni su pričali ljudi koji su radili tamo da zime nisu za šalu nimalo. Tipa natovare kamion sa zemljom,i kad dođe da iskipuje prevrne se,jer se zemlja zaledila u sanduku. Prsti se smrzavaju očas posla.

Mislim da je bolje kupiti odeću negde u Rusiji,jer bi trebalo da oni rade za te svoje zime specifično.
                      Vodka je zakon.
                      I stanovanje u malim stanovima,ako se živi u blizini gradilišta,jer je za grejanje jako zeznuto kad udari minus.
                      "..da ima karburator,ja bih znao da ga ... produvam. Al' ova elektrika,sve neke dizne i koješta..ki da teraš šporet.."

Comment

• Antoaster
                        CBC Senator XXL
                        • 07.12.2007
                        • 343
                        • Beograd, Voždovac

U Beogradu je jako tesko naci odecu za tu zimu, cipele za najhadnije vreme koje sam ja nasao u Mercatoru u velikoj sporskoj radnji su za -25 deklarisane od proizvodjaca.

Comment

• Čiča
                          CBC Senator XXL
                          • 14.12.2005
                          • 1621
                          • Beograd, Vidikovac

Odecu za zimu kupuj u zimskoj zemlji. Ja sam kada sam kretao u Kanadu kupio sve kod nas. Ništa mi nije vredelo. Tamo sam sve ponovo kupio. Sve je bilo jeftinije i na svakom aktiklu (od rukavica, kapa, pa do jakni i čizama) piše do koje temperature te čuva da ne nahebesh. Kod nas su stvari uglavnom pozerske, pa tako natovke nose ljudi koji ne mogu ni ca čučnu, kada je čučavac u pitanju a ne normali wc.

Jedino da potražiš u šopovima gde se prodaje planinarska oprema.

Srećno.

p.s. ja sam se vratio iz Kanade kada je počinjanja zima i bilo je -29, radio sam u kancelariji, putovao metrom od kuce do posla i uspeo da za 6 meseci 3 puta zaglavim GADNE prehlade. Ne mogu ni da zamislim sta tebe čeka.
                          Ko je viknuo "šta vidis ČičA"???

Sreća je sto glupost ne boli, inače bi sa svih strana odjekivali jauci
                          "Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugotrajno i neizvesno. " D. Radovic

Comment

• tamburski
                            CBC Senator
                            • 27.09.2007
                            • 210
                            • PANCEVO

Ako budes radio na naftovodu kupuj nesto sto je ne zapaljivo da ne buknes od prve varnice.
                            a koji je to auto bolji od moskvica

Comment

• overspeed
                              CBC Senator XXL
                              • 24.05.2005
                              • 2779
                              • Kosovska Mitrovica

Prijatelj i kolega mi je amaterski alpinista i avanturista, pentrao se kojekuda a posledji ozbiljniji poduhvat je bio Elbrus. Pričao sam puno puta sa njim o njegovom hobiju, prilagodjavanju extremnim okolnostima i klimi, pokazivao mi je opremu, odeću i obuću koja ga bukvalno održava u životu u tim situacijama... Mogu samo da prenesem ono čega se sećam iz tih razgovora, vezano za tvoje pitanje, naravno.

Ovo što reče Čiča, ovde se takve stvari ne kupuju jer se koriste samo za poziranje od strane snowboard-era ili skijaša, ali kome još na Kopu trebaju čizme za -40 stepena C? Znači znam da je ovaj sve kupovao preko ili naručivao preko neta, brendovi su apsolutno anonimni za mene i sve kojima alpinizam nije posao ili hobi, nema tu ništa od ove komercijale. Sve je to namenski radjeno, da bude funkcionalno a ne modni detalj, ali isto tako znam da je sva ta oprema jako skupa. Tako recimo samo čizme je platio oko 500 dolara...

Odevanje u tim okolnostima je po principu slojeva, to znam da je esencijalno jer svaki sloj služi odredjenoj svrsi zato što za te extreme ne postoji niti materijal niti brend koji u jednoj jakni može da objedini sve. Tako je prvi sloj obavezno uski "body" (tako ga on zove jbg ), koji je uglavnom od prirodnog pamuka uz malo likre kako bi bio elastilčan, ili od sintetičkog materijala tipa goretex ili polartex. Ovi materijali imaju sposobnost da propuštaju vlagu u sredinu sa suvljim vazduhom, ali su istovremeno odlična barijera za vodu, kišu i vetar. Ovaj deo opreme je esencijalan jer sa jedne strane štiti telo od spoljašnjih uticaja a sa druge strane se vlaga koju emituje koža oslobadja napolje. To je od izuzetne važnosti jer vlaga je u tim okolnostima neprijatelj br.1 zato što koža uvek mora biti 100% suva. Ovi sledeći slojevi (deblji duks od sintetičkih materijala ili džemper od češljanog pamuka ili vune, nešta protiv jakog vetra, kabanica protiv probijanja vode, jakna) su pravljeno isto namenski, sa nekim stvarima i krojem koji mogu izgledati besmislenim ali je sve tu podredjeno fukciji i sve ima smisla... Tako recimo video sam da duksevi i jakne imaju po nekoliko "lažnih" džepova u smislu rajferšlusa ispod kojih se ne kriju džepovi nego "mrežice" koje u pauzama izmedju aktivnosti i kad ste sklonjeni na sigurno trebaju biti otvoreni kako bi omogućili vlazi da izadje napolje.
                              Kapa je od ogromne važnosti takodje, ali ne neka šapka ili bilo šta što nije namenski napravljeno. Ovaj drug ima neku kapu koja izgleda kao ove što nose antiterorističke jedinice, tj. "nindža" stil I kapa je dvoslojna, spoljašnjoi sloj štiti od vetra, vode, kiše... a unutrašnji je termoizolacioni i greje vugla na tim minusima... Na mestu gde "dodju" usta postoji deo koji je kao malo perforiran ili slabije istkan, da tako kažem, tako da je moguće disati po malo i na usta i istovremeno govoriti a da te ovi okolo čuju koliko-toliko... Rukavice su isto od ogromne važnosti jer su prsti najskloniji promrzlinama i u njima krvotok prvo staje... Rukavica ima više vrsta, ovaj preferira neke sa odvojenim samo palcem i kažiprstom, a ostala tri prsta su spojena. Tako se lakše održavaju zagrejanim pa se ta toplota prenosi lokalno na sve prste i šaku. Čarape bi trebalo da su od prirodnih materijala jer oni najbolje omogućavaju koži da "diše" a to je opet važno zbog održavanja kože suvom i toplom...
                              E da, možda i najvažnija stvar. Nikako nemoj da zaboraviš da kupiš odličan par naočara ali ne ovih snowboard-pozerskih tipa Oakley i sl. Trebaju ti naočare tipa stare avijatičarske iz I svetskog rata Dakle one sa gumenim "dihtungom" koji nalegne na prostor oko očiju i imaju lastiš ili kaiš tako da se lepo nameste i nema šanse da mrdaju, spadaju i sl. a istovremeno ne dozvoljavaju vetru da "piri" pored stakala u oči. Znači trebaju ti tipične alpske naočare da ti sačuvaju oči od vetra ali što je i važnije one imaju stakla sa visokim nivoom zatamnjenja i UV zaštite čime štite od refleksije svetlosti na snegu i sindroma "snežnog slepila".

Sve u svemu, opremu, odeću, obuću, sve do donjeg veša ovaj je kupovao drugde i sudeći po njemu ovde tih stvari i nema. Ovo što se ovde prodaje je maksimalno dobro za ove naše planine i zimsko skijanje... Za to što tebe čeka i kuda si se ti zaputio, moraš mnogo ozbiljnije da se spremiš, a plašim se i da te cene mogu iznenaditi jer znam koliko ovaj otprilike troši na sve to... Bavi se doduše poslom koji mu omogućava dosta "slobode" po tom pitanju, inače, skup je to sport...

Sve u svemu srećno i puno uspeha želim =]
                              http://www.bmw.tv

Comment

Working...
                              X