Beli sengen i stranci

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • somi_kac
    CBC Senator XXL
    • 03.04.2009
    • 796
    • Kać

Beli sengen i stranci

Posto je samo pitanje datuma, kada ce nam skinuti vize, imam jedno pitanje.
    Posto u pasosima nasih drzavljana nece vise biti boravisnih ni bilo kakvih viza, znaci covek zivi u Frankfurtu legalno a adresa u pasosu u nasoj drzavi, nigde ne stoji podatak da je tamo prijavljen. Naravno, posto sada moze da upravlja stranim vozilom na osnovu njihovog pasosa ili boravisne vize, kako ce se to u buduce regulisati kada ne bude podataka.
    Da li cemo i mi sto zivimo ovde moci da koristimo vozila sa stranim tablicama? Cuo sam da u Hrvatskoj rade takve stvari, pa pitam...
    OPEL Astra 1.6i
    OPEL Kadett 1.6
    ŠKODA Favorit
  • Chubbs
    Everybody lies
    • 29.01.2006
    • 5807
    • Novi Sad
    • Audi A6 1.8T

Re: Beli sengen i stranci

i dalje ce biti potrebne boravisne, radne... vize. ako nam ne treba viza za ulazak, to ne znaci da mozemo tamo da se zadrzimo neograniceno(legalno), vec samo neko odredjeno vreme. isto je vazilo i vazi i za one sa hrvatskim drzavljanstvom.
    You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
    Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
    Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

tako je, svako boraviste van zemlje se inace mora prijaviti a posebno ako je duze od(valjda) 21 dan

to sri98 bolje zna

Comment

• overspeed
        CBC Senator XXL
        • 24.05.2005
        • 2779
        • Kosovska Mitrovica

Mislim da ce maksimalno biti dozvoljen boravak od 90 dana u roku od 6 meseci, povlastice u smislu "belog sengena" (boravisna viza "C" tipa) se odnose na taj period. Znaci nece biti omoguceno beskonacno mnogo ulazaka odnosno postoji taj limit od 90 dana kao neki "kredit" koji se moze potrositi za 6 meseci. Za svaki duzi boravak od toga potrebna je prijava, odnosno podnosenje zahteva u smislu regulisanja statusa (viza "D" tipa).
        http://www.bmw.tv

Comment

• ada
          CBC Senator XXL
          • 04.06.2005
          • 2375
          • Novi Sad
          • Svasta nesto

19 decembra slovenija ukida vize za gradjane srbije,naravno za one sa novim pasosem!
          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• uglavnom.bezopasni
            - 42 -
            • 03.02.2005
            • 2235
            • Novi Sad

Eto meni novi AX za 200 evra
            Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
            11.04. 0:12 #2
            Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Originally posted by somi_kac
              posto sada moze da upravlja stranim vozilom na osnovu njihovog pasosa ili boravisne vize
              Da li cemo i mi sto zivimo ovde moci da koristimo vozila sa stranim tablicama? Cuo sam da u Hrvatskoj rade takve stvari, pa pitam...
              Koliko zbrke u pitanjima! Ne upravljaju na osnovu pasoša nego na osnovu vozačke dozvole i ličnih dokumenata, kao i kod nas. Na osnovu boravišne vize mogu da koriste samo rent-a-car. Možda u Hrvatskoj "rade takve stvari", ali samo dok ih ne uhvate, a kontrole su redovne. Znam, jer najmanje jednom mesečno idem u Hrvatsku. Jednom su me uhvatili da vozim naše vozilo sa hrvatskom vozačkom, jer još nisam bio zamenio. Srećom, sa mnom putuje moja kćerka, koja je imala srpsku dozvolu, pa su me ljubazno zamolili da zamenimo mesta i kćerka da vozi. Naravno, posle par kilometara ponovo smo se zamenili, jer tada nije imala iskustva. Tek je položila vozački ispit. Nakon povratka, odmah sam zamenio vozačku.

Putovanje u zemlje šengena podrazumeva da se upoznate sa propisima tih zemalja, uostalom isto kao u zemlje sa viznim režimom. Razmišljati kako kršiti propise tih zemalja a i svoje veoma je loše. Boravišne i radne vize važiće i dalje. Na osnovu "belog šengena" možete putovati kao turista i u posetu rođacima i prijateljima sa dozvolom boravka do 90 dana u šest meseci, tj. dva puta po 90 dana i 90 dana između dva putovanja u toku jedne godine. Kontrola se vrši na osnovu ulazno-izlaznih pečata na šengenskoj granici. U mestu gde boravite treba da imate prijavljeno boravište, što se često izbegava, ali ako vas uhvate možete biti prekršajno kažnjeni i tamo i ovde, jer sledi obaveštenje.

Comment

• somi_kac
                CBC Senator XXL
                • 03.04.2009
                • 796
                • Kać

Aha, dobro. Onda sam pogresno informisan!
                A, kakva je situacija kada udjemo u EU? Da li mozemo da vozimo strance?
                Da li kada udjemo u EU, mozemo da slobodno preregistrujemo vozila, bez obzira da li su Euro 3, kao na primer Bugari i Rumuni.
                OPEL Astra 1.6i
                OPEL Kadett 1.6
                ŠKODA Favorit

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

To je druga tema i dalek je put do EU. Mlllogo si poranio! Do tada će se promeniti propisi, pa nema svrhe predpostavljati. Evo i sa novim ZOBS-om nismo na čisto.

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Posle somijevog pitanja mnogo mi je jasnija današnja rečenica u novinama, sve su to objasnili šta može a šta ne, i biće brošura izdata, pošto većina naroda nema pojma šta će to da dobije, ali osnova svega je da će narod moći da vidi kako je lepo u evropi pa će onda glasati za nas evpropski orijentisane.

Sve je to politika, ko je imao para taj je išao i do sada, ko nije taj i neće, eventualno ako imaš nekog poznatog negde ko te zove u goste, pa ako nakrpiš koji dinar za put... ok za mlade, kaže studenti će moći... pa moj brat, a i neki mladji poznanici, su već obišli ceo svet preko volonterskih organizacija... ono radujem se, ali nemam još uvek pojma šta ću ja sa tim, eventualno da skočimo za vikend do boost-a šta znaju deca šta je 2x po 5000km
                    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                    11.04. 0:12 #2
                    Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Sve je kao što je opisao uglavnom_bezopasni. U inostranstvo će ići oni koji su i do sada, samo neće se čekati za vize. Da bi se strani auto vozio kod nas potrebni su boravišni papiri iz strane zemlje ili mesto prebivališta ako se ima strano državljanstvo.

Šta će biti kad uđemo u EU, bespredmetno je pričati, jer nas očekuje takva reforma propisa (ako je izvršimo) da će čitava zemlja biti neprepoznatljiva. A pitanja tipa da li možemo da uvezemo vozila će biti suvišna jer EU je i carinska unija, u prevodu ne postoji carina između zemalja članica i shodno tome mogu i da se registruju automobili iz Unije. Uredba o Euro 3 motorima je vezana za carinske propise, pa ko je prekrši odgovara za carinski prekršaj, koliko ja znam.

Comment

• Chubbs
                        Everybody lies
                        • 29.01.2006
                        • 5807
                        • Novi Sad
                        • Audi A6 1.8T

kad mi udjemo u eu bice opel insignia za 300 eura na placevima
                        You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                        Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                        Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Kad mi udjemo u EU, svi ostali iz nje ce da osnuju neku drugu i da u EU ostave nas, Bugare, Rumune i slicne indijance i onda opet iz pocetka. Koji cemo mi djavo u EU, samo neko da mi objasni...
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                            ...Sve je to politika, ko je imao para taj je išao i do sada, ko nije taj i neće...
                            Ovaj citat sam uzeo samo kao primer...
                            Ima dosta ljudi koji otprilike ovako misle...po sistemu...ma, ''sa vizama ili bez njih, isto je...nema narod pare da putuje...''
                            Čini mi se da ništa ne može biti dalje od istine. Nije samo trošak za vizu jedina stavka koje više neće biti.
                            Ukidanje viza je osnovni preduslov za povećanje broja putnika na Aerodormu BG...sama najava ukidanja je zainteresovala druge kompanije da se prijave i krenu sa letovima od februara ili marta...To podiže konkurenciju, smanjuje cene...Ukidanje viza povlači za sobom niz dobrih stvari, a samo prva stvar u nizu je to što eto više nemaš trošak za vizu...

Juče čujem nekog lika iz Agencije koji priča oko karata...i govori za letove od februara ( ako sam dobro upamtio ) - Atina...povratna karta, sa svim taksama ( dakle, bez skrivenih dodatnih troškova oko samog puta ), za 29 eura.
                            Ne treba nipodaštavati...kukali smo decenijama zbog viza, a sada kada se ukidaju, odjednom...''pa, ništa i ne dobijamo time''...

Priče kako su mladi i po sadašnjem sistemu potovali po svetu preko raznih volonterskih organizacija ne pije vodu, bez obzira na lična iskustva.
                            ...Cak 70 odsto studenata i preko polovine (51.5 odsto) mladih od 25 godina nikad nije bilo u inostranstvu...

Na konkurs koji je raspisala međunarodna neprofitna asocijacija IAESTE, preko koje se odvija razmena studenata, postdiplomaca i doktoranata koji odlaze na stručnu praksu u inostranstvo, za 2006. godinu prijavila su se 492 najbolja studenta sa svih univerziteta u Srbiji. Na pitanje da li ste putovali u inostranstvo, samo 6,3 odsto studenata je odgovorilo da je putovalo van granica Srbije (neki od njih su završili četvrti razred srednje škole u Americi), 14,6 odsto putovalo je sa roditeljima u Mađarsku ili Grčku, a 79,1 odsto studenata reklo je da nikada nije prešlo granicu.
                            Prema podacima IAESTE, 2004. godine čak 90 odsto studenata je na to pitanje odgovaralo da nije putovalo u inostranstvo.

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Originally posted by 206
                              Kad mi udjemo u EU, svi ostali iz nje ce da osnuju neku drugu i da u EU ostave nas, Bugare, Rumune i slicne indijance i onda opet iz pocetka. Koji cemo mi djavo u EU, samo neko da mi objasni...

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f ... ska#p20281

Poslednja poruka na stranici
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

Working...
                              X