pa prolupator ako smo u vodama tjuninga ne znaci da nas nije briga za ekologiju...moj doprinos ekologiji je -ne vozim dizela ....a ako si mislio kakve veze ima ekologija sa elektro tu si u pravu nema nikakve ...
"I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me." No ROTOR no MOTOR...
Ljudi ja sam prostorni planer, a jedan od segmenata prostornog planiranja je i zastita zivotne sredine! Ja ne pricam to napamet, kao sto CLD misli, vec govorim o necemu proverenom! Stari dizeli su imali veoma visok procenat chadji pa su zbog toga bili veci zagadjivaci od benzinskih motora! Medjutim, novi dizeli su manje stetni po prirodu od benzinskih motora! Glavne zagadjujuce materije iz benzinskih motora su ugljenmonoksid, ugljovodonici, olovo, amonijak, azotovi oksidi... Dizel motori imaju takodje zagadjujuce materije u vidu ugljenmonoksida ali cak 50 puta manje od benzinskih motora!!! Poseduju i ugljovodonike ali 3 puta manje od benzinskih motora!
benzinski motor: CO-> 349.09 (kg po toni sagorelog goriva); ugljovodonici -> 62.68
dizel motor: CO-> 7.18 (kg po toni sagorelog goriva); ugljovodonici -> 21.53
A evo i jednog citata iz knjige Urbana ekologija:"Benzinski motori se smatraju najvecim zagadjivacem vazduha gradova, ali i dizel motori predstavljaju problem zbog kancerogenih svojstava cestica chadji koje se javljaju u njihovom dimu. U procesu zagadjivanja vazduha najznacajniji su proizvodi nepotpunog sagorevanja jer pokazuju najvisi stepen toksicnosti.
To su gasovi: ugljenmonoksid, azotovi oksidi, olovo i ugljovodonici. Kod benzinskih motora najznacajniji zagadjivaci su ugljenmonoksid i azotni oksidi, zatim olovo u cesticama motora koji koriste visokooktanski benzin. Kod dizel motora najveci problem predstavlja chadj, koja u sebi sadrzi kancerogene ugljovodonike. Ipak, kada je u pitanju automobilski motor, najveci problem predstavlja ugljenmonoksid, cija emisija zavisi od rezima rada motora. Najveca emisija CO je pri praznom hodu i pri velikim brzinama, zato se u nekim gradovima zahteva gasenje motora pred semaforom..."
Dr Milutin Ljesevic
Mislim da vam je sada sve jasno!
@CLD
Pozdravi cigu...
Knjiga je iz 2005. godine zove se "Zivotna sredina I - teorija i metodologija istrazivanja"
Institut za zivotnu sredinu i GIS
napisao Dr Milutin Ljesevic
Ukratko
kod nas zavrsio sedmi razred osnovne
u australiji zavrsio high school (10, 11, 12 god, to jest zadnje tri)
godinu i po radio na plantazi sa matorcima, ono paradajz, paprika, patlidzan, lubenice (120 tona lubenice u sezoni, a kilo islo po 90 centi ))
Upisao za kuvara i uspesno zavrsio (1 god skole + tri prakse ali sa malo umanjenom platom) ono kao sad sam specijalizovan za italijansku kuhinju hehe
takodje radim na izolacijama (turbine, ventili, cevovodi itd), vise terenski posao, a kad nema toga onda kuvam vamo u jedno restoranu.
Uz to sve sa starim radim malo sa nekretninama (pravljenje i prodaja kuca) a polako se preko buraza upostam i u vode berze i deonica.
Znaci manje vise radim sve sto mi pravi pare
Comment