Najeftinija firma za dažbine državi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • milannik
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2004
    • 1455
    • Niš

Re: Najeftinija firma za dažbine državi

Zaboravio sam knjigovodju , to mu dodje jos 50 evra mesecno...
    Ja sam na dvojnom knjigovostvu, doprinosi za osnivaca (mene) su mi 5.900, a pdv, kako se kad zalomi... Znaci obrni okreni, bez stotinak evra nikako...
    A sto se kase tice, ako je firma (radnja) registrovana za rad "na veliki" sa pravnim licima, kasa nije potrebna?

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

onda bi moralo da se zavrsi tako da "clanovi" mogu dobiti racun i poslovati sa firmom

nesto kao metro i njihove kartice

Comment

• mb12
        CBC Senator XXL
        • 06.11.2006
        • 640
        • Vrbas
        • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by milannik
        ...
        Ja placam doprinose 4-5000 kao preduzetnik...
        Mene interesuje, ako nije tajna, sta imas registrovano? Tj da li je DOO, OD, STR/SZTR/SZR itd..

Takodje ako nije tajna, zanima me kako izbegnes da im platis ( drzavi ) minimalac obaveza. To u proseku po mesecu izadje oko 10000 za minimalac datom radniku ( ako je vlasnik i radnik, onda vlasniku ). Da li ides na foru honorarni rad? On se koliko sam cuo, placa bas toliko ( pus/minus stotinak dinara ) za mesec dana.

@ Dora

SZR, ako nisi registrovan je pun pogodak. Posle obaveze drzavi, samo za jednog zaposlenog ( tebe ) placas kao honorarca. Mada za to, najbolje da se raspitas kod advokata i knjigovodstvene agencije.

Comment

• milannik
          CBC Senator XXL
          • 23.12.2004
          • 1455
          • Niš

Registrovan sam kao SZR, i za osnivaca placam oko 5 900, sinoc sam bas gledao izvod za neki predhodni mesec.
          Sto se tice radnika, doprinosi su od 10 000 pa navise po radniku

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Da li to u prevodu znači ako nema zaposlenih da je dug prema državi 5900 mesečno?
            Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• mb12
              CBC Senator XXL
              • 06.11.2006
              • 640
              • Vrbas
              • Mazda 626 2.0 TD

@ Milannik

Hvala za info

Comment

• uglavnom.bezopasni
                - 42 -
                • 03.02.2005
                • 2235
                • Novi Sad

Originally posted by Dora
                Da li to u prevodu znači ako nema zaposlenih da je dug prema državi 5900 mesečno?
                Ako si paušalac onda je više, a ako si na prostim knjigama kao ja onda te tu negde izađu doprinosi koji se na 3 meseca usklađuju sa minimalnim-nečim (bude u sl. glasniku).
                E onda ide akontacija poreza, za prvu godinu po akontacionom poreskom izveštaju kod osnivanja, a posle po završnom računu, pa porez na kraju godine, pa taksa za isticanje firme državi, pa čistoća (mene su se sad setili posle 4 godine, nije više po objektu nego svako plaća za sebe), pa eko taksa, pa održavanje računa banci, pa šta te još navuku (udruženje preduzetnika ako se zezneš pa platiš pošto račun šalje informatika)... ako imaš kasu i gprs pretplata i godišnji servis kase, I NAJNOVIJE GRADSKA komunalna taksa za Novi Sad isto isticanje firme na objektu (koje btw motaš da imaš jer ako nemaš onda te klepi tržišna) koju sam juče dobio da platim za 2009. godinu, 4950 dinara odnosno 50% od pune cene kao preduzetnik za zonu 2.
                Ako se setim još nečeg...
                Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."
                11.04. 0:12 #2
                Rule #51: Sometimes — You're Wrong!

Comment

• mb12
                  CBC Senator XXL
                  • 06.11.2006
                  • 640
                  • Vrbas
                  • Mazda 626 2.0 TD

Originally posted by uglavnom_bezopasni
                  Ako si paušalac onda je više, a ako si na prostim knjigama kao ja onda te tu negde izađu doprinosi koji se na 3 meseca usklađuju sa minimalnim-nečim (bude u sl. glasniku).
                  ...
                  Mozes li pojasniti/objasniti, koja je razlika izmedju preduzetnika paušalca i preduzetnika na prostim knjigama?

Unapred zahvalan!

Comment

• uglavnom.bezopasni
                    - 42 -
                    • 03.02.2005
                    • 2235
                    • Novi Sad

Paušalac izdaje i prima račune i vodi samo jednu knjigu KPO koju koliko čujem (znam) većina ne vodi. Nema završni račun ni nikakvu drugu papirologiju zato što državi porez i dopinose plaća PAUŠALNO, radio ne radio on mora da plati.
                    Ima limit od 3 miliona za 12 meseci i sve pare koje zaradi su njegove i ne mora da pravda podizanje para sa računa...
                    Cilj paušalca je da ima 2.900.000 prihoda (po mogućstvu bez troškova) u toku 12 meseci, plati državi 144K i sve ostalo je njegovo.

Preduzetnici knjigaši se dele na dve grupe one koji su u PDV i one koji nisu, prva grupa mora da vodi knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva (koje ima svojih prednosti zato što u svakom trenutku imaš uvid u stanje svega, i mana moraš da imaš knjigovođu), a ovi koji nisu u pdv-u mogu da biraju dvojno ili prosto (to je finansijsko knjigovodstvo gde se vode pare, i nije dobro za trgovinu i proizvodnju zato što nemaš uvid u zalihe i ostalo, ali je za usluge, servise i sl. odlično).
                    Podnosi se završni račun, a porez se plaća prema ostvarenom prihodu. 10% kad se odbiju svi troškovi, amortizacija osnovnih sredstava...
                    Doprinosi se plaćaju prema određenoj računici i treutno su 5600 dinara za najnižu kategoriju (usklađuje se tromesečno), ako budeš imao veliku dobit onda će da prebace u veću kategoriju, ali mi pišemo o običnim preduzetnicima 1-3 miliona prometa, 50-300 hiljada dobiti na koje platiš 5-30 hiljada poreza i mirna bačka.
                    Zvanično u toku godine može da podigne samo svoju platu, a na kraju godine i dobit, ali zato postoje gotovinski računi i tako neke varijante

Malo sam konfuzan ali da probam ovako dve radnje sa istim troškovima:

Paušalac zaradi 1 milion dinara, a državi plati 144.000, struju, telefon... još 200.000 i njemu ostane 656.000
                    Knjigaš zaradi 1 milion dinara, plati struju, telefon... 200.000, ostane 800.000 10% od toga je 80.000 za porez i njemu ostane 720.000 znači više je zaradio od paušalca.

ALI...

Ako isto to gledamo na 2 miliona, paušalac ima 2M-144.000-200.000=1.656.000, a knjigaš 2M-200K=1.8M-porez10% ostane 1.620.000 znači sad knjigaš zarađuje manje.

ALI... ako se povećaju troškovi onda je opet prednost na strani knjigaša, znači moraš da oceniš šta ćeš raditi koliki će biti prihodi i rashodi... ja sam za ovo što ja radim odmah izračunao da mi se ne isplati da budem paušalac i nisam se pokajao.

Mana je ako si paušalac zaboravi na bilo kakav kredit u banci, za te stvari mora dvojno knjigovodstvo i ako si u PDV-u je velika prednost...
                    Fifteen years of research he'd filed from one planet alone and they'd cut it to two words. "Mostly Harmless."

Comment

• lancia
                      CBC Veteran
                      • 03.10.2007
                      • 114
                      • Beograd
                      • Lancia kappa 5.20 t

PORESKA UPRAVA – UVOĐENJE FISKALNIH KASA

Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost i Uredbi o načinu evidentiranja prometa preko registar kasa sa fiskalnom memorijom, privatni preduzetnici su u obavezi da nabave fiskalnu kasu preko ovalšćenog proizvodjača, odnosno servisera. Poreski obveznici mogu u organizacionim jedinicama Poreske uprave (filijale i ekspoziture) da dobiju sve potrebne informacije o fiskalizaciji, ovlašćenim proizvodjačima, ovlašćenim servisima i sl., kao i o rokovima za uvođenje fiskalnih kasa i evidentiranje prometa.

Fiskalna kasa NIJE OBAVEZNA za poreske obveznike koji se bave sledećim delatnostima:

* prodajom karata putnicima u drumskom, železničkom, vodenom i vazdušnom saobraćaju;
                      * prevozom robe u drumskom saobraćaju;
                      * taksi prevoznici
                      * banke i druge finansijske organizacije, osiguranje i reosiguranja, PTT usluge;
                      * turoperateri i putničke organizacije;
                      * usluge zdravstvenih ustanova;
                      * advokatskim poslovima;
                      * uličnom prodajom sladoleda, kokica, lozova i štampe (kolporteri);
                      * prodajom proizvoda preko štampanih i elektronskih medija koje se naplaćuju pouzećem;
                      * usluge čistača cipela i nosača;
                      * prodajom proizvoda preko automata

Od uvodjenja fiskalne kase OSLOBOĐENI su poljoprivredni proizvođači i vlasnici samostalnih zanatskih radnji koji na pijačnim tezgama i sličnim objektima prodaju poljoprivredne proizvode i sopstvene proizvode zanatstva i domaće radinosti.

Istovremeno prilikom ugovaranja o nabavci fiskalne kase vrši se i nabavka terminala za daljinsko očitavanje podataka /GPRS/, čime se zaokružuje proces fiskalizacije i ujedno omogućava efikasniju i racionalniju kontrolu poreskih obveznika.

GPRS NE MORAJU da nabave:

* prodavci koji vrše promet dobara na pijačnim tezgama i oni čija delatnost zahteva čestu promenu mesta na kojem se vrši prodaja dobara, odnosno pružanje usluga.

VAŽNO OBAVEŠTENJE:

Ministarstvo trgovine i usluga saopštilo je da od 1. juna 2009. godine fiskalne kase moraju da koriste i turističke agencije i zdravstveni sektor .

Potrebno je kupiti fiskalne kase od ovlašćenih proizvođača, a pre početka evidentiranja prometa, fiskalna kasa mora biti fiskalizovana za svakog pojedinačnog korisnika od strane radnika Poreske uprave. Propisane zakonske novčane kazne za neizvršenje ove obaveze kreću se od 100.000 do milion dinara, kao i mera zabrane obavljanja delatnosti.

Obaveza korišćenja fiskalnih kasa odnosiće se i na zdravstvene usluge koje ne spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje i veterinarske ustanove (osim primarne terenske zdravstvene zaštite životinja, poslova iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslova dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja). Dodaje se da u tu grupu spadaju i šivenje po narudžbini i proizvodnja i opravka odeće.
                      preuzeto sa
                      zajebi Google pitaj Doru...

Comment

• uglavnom.bezopasni
                        - 42 -
                        • 03.02.2005
                        • 2235
                        • Novi Sad

Ja sam obećao ali nikako da stignem, evo kako to tačno glasi i ko može, za neke grupe je odloženo do nekog datuma...

UREDBA O ODREĐIVANJU DELATNOSTI KOD ČIJEG OBAVLJANJA NE POSTOJI OBAVEZA EVIDENTIRANJA PROMETA PREKO FISKALNE KASE
                        „Sl. glasnik RS“, broj 18/09, 109/2009 i 6/2010* od 12.02.2010. god.
                        -prečišćen tekst-
                        Napomena: U primeni od 01.04.2009. god.

Član 1.
                        Ovom uredbom određuju se delatnosti kod čijeg obavljanja, polazeći od tehničkih i funkcionalnih karakteristika fiskalne kase i specifičnosti obavljanja tih delatnosti, ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase iz člana 3. st. 1. i 2. Zakona o fiskalnim kasama („Službeni glasnik RS”, broj 135/04 – u daljem tekstu: Zakon).

Član 2.
                        Delatnostima, za koje u smislu člana 1. ove uredbe ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase, smatraju se delatnosti iz sledećih grana i podgrupa klasifikacije delatnosti iz Zakona o klasifikaciji delatnosti i o registru jedinica razvrstavanja („Službeni list SRJ”, br. 31/96, 34/96, 12/98, 59/98 i 74/99), i to:
                        1) Delatnosti u okviru sledećih grana, odnosno podgrupa:
                        52610 Trgovina na malo u prodavnicama koje poštom dostavljaju naručenu robu, za robu isporučenu poštom;
                        52710 Opravka obuće i ostalih predmeta od kože;
                        60100 Železnički saobraćaj;
                        60211 Prevoz putnika u drumskom saobraćaju;
                        60212 Prevoz putnika u gradskom saobraćaju;
                        60230 Ostali prevoz putnika u drumskom saobraćaju;
                        60250 Prevoz robe u drumskom saobraćaju;
                        61200 Saobraćaj unutrašnjim vodenim putevima;
                        62100 Vazdušni saobraćaj, linijski;
                        62200 Vazdušni saobraćaj, vanredni (čarter);
                        63211 Održavanje i nega kola;
                        63212 Održavanje pruga;
                        63213 Održavanje uređaja na železnici;
                        641 Poštanske aktivnosti i prevoz i isporuka poštanskih pošiljki;
                        642 Telekomunikacije;
                        651 Monetarne institucije;
                        652 Ostalo finansijsko posredovanje;
                        660 Osiguranje i penzijski fondovi, osim obaveznog socijalnog osiguranja;
                        671 Pomoćne aktivnosti u finansijskom posredovanju;
                        672 Pomoćne aktivnosti za osiguranje i penzijske fondove;
                        75300 Obavezno socijalno osiguranje;
                        851 Zdravstvena zaštita stanovništva-zdravstvene usluge koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;
                        853 Socijalna zaštita;
                        91310 Delatnost verskih organizacija;
                        92130 Prikazivanje filmova;
                        92310 Umetničko i književno stvaralaštvo i scenska umetnost;
                        92320 Rad umetničkih ustanova;
                        92511 Delatnost biblioteka;
                        92512 Delatnost arhiva;
                        92521 Delatnost muzeja, galerija i zbirki;
                        92530 Delatnost botaničkih i zooloških vrtova i drugih prirodnih rezervata;
                        926 Sportske aktivnosti;
                        92710 Kockanje i klađenje;
                        2) Pojedine delatnosti u okviru sledećih podgrupa, i to:
                        52630 Ostala trgovina na malo izvan prodavnica:
                        – prodaja preko automata,
                        – prodaja preko putujućih prodavaca – ulična prodaja lozova, kokica i štampe – kolporteri;
                        63214 Usluge u drumskom saobraćaju – prateće aktivnosti vezane za rad puteva, mostova, tunela, parkirališta ili garaža i parkirališta zabicikle i dr.;
                        85200 Primarna terenska zdravstvena zaštita životinja, poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja;
                        93050 Ostale uslužne aktivnosti, na drugom mestu nepomenute – delatnost čistača cipela, nosača i lica za parkiranje automobila.

Član 3.
                        Delatnostima za koje, u smislu člana 1. ove uredbe, ne postoji obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase smatraju se i:
                        – delatnosti iz Zakona o komunalnim delatnostima („Službeni glasnik RS”, br. 16/97 i 42/98), osim pružanja usluga na pijacama: izdavanje u zakup objekata, tezgi i prostora na njima;
                        – poslovi iz Pravilnika o određivanju poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti („Službeni glasnik RS”, broj 21/05 u daljem tekstu: Pravilnik), osim kamenorezačkog zanata iz člana 3. stav 2. tačka 22) Pravilnika.

Član 4.
                        Ova uredba primenjivaće se od 1. aprila 2009. godine.
                        Izuzetno od stava 1. ovog člana, lica koja po Uredbi o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase („Službeni glasnik RS”, br. 100/04 i 106/04) nisu bila u obavezi da evidentiraju promet preko fiskalne kase, a obavljaju delatnosti koje nisu obuhvaćene odredbama čl. 2. i 3. ove uredbe, nisu u obavezi da otpočnu evidentiranje svakog pojedinačno ostvarenog prometa preko fiskalne kase do sledećeg datuma, i to:
                        1) do 31. maja 2009. godine za delatnosti:
                        18220 Proizvodnja ostale odeće;
                        52740 Opravka na drugom mestu nepomenuta-opravka odeće;
                        63300 Delatnost putničkih agencija i turoperatora;
                        851 Zdravstvena zaštita stanovništva, osim zdravstvenih usluga koje se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;
                        852 Veterinarske aktivnosti, osim primarne terenske zdravstvene zaštite životinja, poslovi iz Programa mera zdravstvene zaštite životinja, poslovi dezinfekcije i deratizacije u objektima u kojima se drže i uzgajaju životinje i aktivnosti na sprečavanju pojavljivanja, širenja i suzbijanja zaraznih bolesti životinja.
                        2) brisana;
                        *3) do 31. avgusta 2010. godine za delatnosti:
                        52630 Ostala trgovina na malo izvan prodavnica:
                        – prodaja preko putujućih prodavaca-ulična prodaja sladoleda;
                        52730 Opravka satova, časovnika i nakita;
                        60220 Taksi prevoz;
                        74111 Advokatski poslovi;
                        74700 Čišćenje objekata;
                        801 Osnovno obrazovanje;
                        802 Srednje obrazovanje;
                        803 Više i visoko obrazovanje.

Član 5.
                        Danom početka primene ove uredbe prestaje da važi Uredba o određivanju lica na koja se, usled specifičnosti delatnosti koje obavljaju, ne odnosi obaveza evidentiranja prometa preko fiskalne kase („Službeni glasnik RS”, br. 100/04 i 106/04).

Član 6.
                        Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”.

Comment

• Dora
                          Nadzornik!!!
                          • 24.10.2004
                          • 17451
                          • Novi Sad
                          • FIAT

92710 Kockanje i klađenje;

https.autogas.rs

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

@ Dora: Otvori biblioteku

EDIT: U Zemunu (recimo) ti je marketinška agencija (za konsalting, istraživanje tržišta, svejedno) skoro 14 000 din / mesečno.
                            Najbolje je da otvoriš firmu u nekoj zaostaloj opštini i izdvojenu jedinicu u svom dvorištu. Tako plaćaš male dadžbine a radiš kod sebe. Samo moraš da nađeš nekog ko je voljan da prijavi tvoju firmmu na svoju adresu, tj. da potpišeš ugovor da ti iznajmljuje sobu/šupu za registrovanje firme ...

Mi smo imali firmu regoistrovanu u Sopotu, mnogo male dadžbine ... pa kasnije u Vleikom Gradištu, ali su se te opštimne popišmanile ... ako znaš nekog u Surdulici, ne verujem da bi ti dadžbine prelazile 4-5K din mesečno za sve.
                            OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• MarinaNS
                              CBC Član
                              • 09.04.2010
                              • 29

Odrzavanje i nega kola...idealno odnos roditelj - dete ne treba prijava obuka - ne treba prijava..probni rad - ne treba prijava.. ako je bas ugradnja plina u toku kad naidju,lepo objasniti da je to kum i oboje zivite u zgradi i nemate gde drugo to da uradite osim na sred puta a to vec krsi zakon o saobracaju tako da stvarno nema smisla da kaznjavaju
                              -

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Ma nije radnja u pitanju (ugradnja plina) to već radi i rešeno je sve oko toga davno. U pitanju je firma koja se bavi znanjem i reklamama, treba povremeno izdati račun jer znanja možda i ima ali reklama nema tako da nije profitabilno, veći rashodi nego prihodi za sada i ko zna kad će se taj odnos promeniti. Zato bih da uložim minimum sredstava da ne bude još veća razlika prihod-rashod.

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X