Gde su nestali beogradski hidrogliseri???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Shazalakazoo
    CBC Senator XXL
    • 15.10.2007
    • 545
    • Beograd

Gde su nestali beogradski hidrogliseri???

Daklem, sigurno se svi secate brodova "raketa" koji su u staroj Jugoslaviji vozili ture do Djerdapa do NS itd.... Mislim da su poslednji put plovili pocetkom devedesetih, ili ranije... Nakon toga su neki stajali su uz obalu Save. U secanju ih imam 3, dva malo nizvodno od Brankovog mosta, i jedan izvucen na obalu kod bloka 70. Evo i njegove slike http://www.google.rs/imgres?imgurl=http ... x=97&ty=94
    Nema ih vec dugo, a meni su iskreno izgledom bili jako fascinantni pa me zanima gde su nestali? Najrealnije mi je da su zavrsili u rezalistu Jel se neko nekad vozio tim cudima? Kako je to izgledalo? I bilo bi lepo ako neko ima njihove slike u arhivi da okaci
  • Vlada_nbgd
    CBC Senator XXL
    • 11.09.2005
    • 1066
    • Novi Beograd/Topcider
    • ford focus sport pack

Re: Gde su nestali beogradski hidrogliseri???

Ja sam se kao klinac vozio time mada se slabo secam toga,btw ovaj u 70 mislim da je izgoreo...
    FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• SAAB PoWeR
      CBC Senator XXL
      • 26.04.2005
      • 1394
      • tu iza coska(Milwaukee USA)

cena goriva i odrzavanje su najverovatniji problem .
      _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

• Shazalakazoo
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2007
        • 545
        • Beograd

Ma oni su bili ruske proizvodnje, tako da mora da su trosili kao ludi Al mi zao sto ih nema, mnogo su dobro izgledali A i dalje se koriste po Jadranu po HR, samo sto su ubaceni moderniji motori i jos neke izmene.

Comment

• srdjan_p
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2004
          • 1915
          • ZR

67 litara zapremina motora i samo 1200ks, definitivno je jaaaako matora tehnologija u pitanju

Svejedno, kul sprava, voleo bih da se provozam

Comment

• CikaKure
            CBC Senator XXL
            • 14.08.2005
            • 668
            • Beograd

Jedan Orkan je na suvom doku Brodotehnike, moze se videti sa reke.

Nije potrosnja goriva bila ono sto ih je ubilo nego i potrosnja goriva i maziva (neka prica je bila da su trosili 50l maziva na sat). Motori su bili ruski. Naravno, propast jednog rezima blagostanja i drzavnog finansiranja kojecega je doveo do toga da linija Beograd-Kladovo-Beograd bude ukinuta.
            Generalno, i danas je malo verovatno da i mogli naci dovoljan broj klijenata za takvu vrstu usluge, cak i sa daleko savremenijim i stedljivijim motorima, a da bude ekonomski isplativa.

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Eeeee rece mi ortak da je video jedan, jos davno, ali me ubedjivao da je crveni trup... Ja sam mislio da misli na ovaj kod bloka 70 al se opasno utripovao za boju A nije mi precizirao gde, daleko je borodotehnika odatle al to je taj 100%, davno mi je to rekao. Pa dobro, lepo je da je makar jedan ostao ceo A u danasnje vreme ne moze da radi kao redovan prevoz ali kao turisticka tura mozda, pa cak i vozi neki hidrogliser, ali znatno manji od ovog.
              Nesto mi je cak u secanju da je jedan takav bio i brod restoran, na Zemunskom keju mozda?

Comment

• scarab26
                CBC Senator XXL
                • 27.09.2006
                • 353
                • bgd

ja sam se vozio kao klinac od bg do kladova i nazad sa caletom, recimo 1981, a onda 1988 od splita do milne na bracu, secam se da je osecaj bio extra, inace najlepse je videti kakko hidrogliser izglisirava na krilca i kako se vraca u vodu, to sam video nekoliko puta mislim u splitu pre rata

inace jos jaca stvar od hidrolisera je ekranoplan, nesto kao avion na vodi

Comment

• mb12
                  CBC Senator XXL
                  • 06.11.2006
                  • 640
                  • Vrbas
                  • Mazda 626 2.0 TD

Jedan je izgoreo

Inace, ako je rec o tehnici, uopste nemojte da poredite to sto je SSSR-ova automobilska industrija bila losa ( ako je i bila za tadasnje vreme ) sa indutrijom plovnih vozila ( a kamoli vazduhoplova ). Otac mi je radio u PIM-u ( Plovno preduzece Ivan Milutinovic ) kao rukovaoc slepa/samohodke ( itd... ), i dosta je upoznat sa tehnikom plovnih vozila. Davno mi je pricao da su te rakete ( opste poznate pod tim nazivom ) za svoje vreme bile ispred konkurencije, i po pitanju brzine, i po pitanju potrosnje i po pitanju ekonomicnosti. Nezalazim dalje, da li sam ja strucniji o tome da pricam, ali znam da ovu pricu su uvek potvrdjivali njegovi saradnici iz PIM-a, kada su bili i zajedno i slucajno se dotakli te price.

Originally posted by srdjan_p
                  67 litara zapremina motora i samo 1200ks, definitivno je jaaaako matora tehnologija u pitanju

Inace, bez obzira sto su im motori imali 67 litra i samo 1200 ks, treba znati da ks kod automobila nije isto kao i ks kod plovnih vozila. Cisto radi primera, ako neko obrati paznju na brodove koji prevoze pesak/sljunak itd, oni na papiru nemaju vise od 200 ks A motori da nepricam po zapremini koliki su ( ukoliko budem imao volje i zivaca, priupitacu starog, ali to ce povuci za sobom mogucnost da me udavi sa pricom o tome :d ) .

Comment

• CikaKure
                    CBC Senator XXL
                    • 14.08.2005
                    • 668
                    • Beograd

Originally posted by mb12
                    ....treba znati da ks kod automobila nije isto kao i ks kod plovnih vozila. .
                    Ovaj, kako to mislis?
                    I obicno se kaze "plovnih objekata", "plovecih/plovnih postrojenja" a ne vozila

Comment

• FIGARO
                      CBC Početnik
                      • 24.01.2009
                      • 7

Imao sam priliku samo jednom da vidim bas takav hidrogliser na Dunavu,imao sam 11,12 godina.
                      I naravno ostao sam gledajuci
                      Od tada (a to je bila 97,98 godina) nisam ih vidjao. Bilo bi interesantno kad bi bar jedan osposobili pa uvrstili u turisticku ponudu bg-a,bio bi prava atrakcija.

Comment

• CikaKure
                        CBC Senator XXL
                        • 14.08.2005
                        • 668
                        • Beograd

Ajd kad je covek vec poceo s tim sta bi bilo interesantno i sta bi bila atrakcija - ja mislim da bi bilo interesantno da Palminu zirafu dovedu u Beograd pa da je svakog dana prosetaju centralnim gradskim ulicama, bar 3 puta nedeljno i da je uvece vracaju za Jagodinu.

Hidrogliser u Beogradu nema trziste, pogotovo ne takav kakav je nekad bio - kratko i jasno: nema racunice za onoga ko bi probao tako nesto.
                        Ako vas vec zanima nesto slicno, sad kad je vizni rezim ukinut, lepo se uputite do Beca ili Bratislave, pa se ukrcajte na Twin-City Liner (http://www.twincityliner.com) pa probajte kako izgleda i koliko kosta.

Bez zelje da uvredim bilo koga, dovoljno sam star da sam se vozio hidrogliserom za vreme bivse SFRJ (na moru, od Splita do Braca) i da se toga dobro secam, a dovoljno sam mlad da sam imao mogucnost i priliku da oprobam i ovaj gore katamaran (pre i posle ogranicavanja brzine u Donau Kanal-u) prema danasnjim standardima i dovoljno sam u nekoj prici da imam pristojno dobre informacije vezane za recnu privredu i nasu infrastrukturu na vodnim putevima da sve to uporedim sa zirafom sa pocetka teksta.

Ako vec niste neko vreme prosetali obalama Save i Dunava u Beogradu ili ste zaboravili kako to izgleda - mozda je vreme da se podsetite. Predlazem, svima koji to mogu da priuste u smislu vremena i novca da naprave izlete edukativnog karaktera, recimo u Budimpesti, Bratislavi, moze i Bec, zasto da ne, da ne spominjem na primer jedan Regensburg, ili Pariz, odnosno sta se sve moze videti recimo na Seni u mestima koji su mnoooogooo manja od Beograda... Bilo bi zgodno onda da cujemo ovde sta bi bilo interesantno i atraktivno u Beogradu.

Jos jednom se izvinjavam na blebetanju ove vrste, samo pozivam na realnost, daleko je sve to od nas. Bilo nekad - nema vise. Kraj, mozda nekad bude, ali to ce tek mozda moji unuci docekati.

Comment

• ragazzoni
                          CBC Senator XXL
                          • 24.02.2009
                          • 774
                          • Obrenovac i okolina
                          • Opel Omega 2.0i-16v

Te sprave su mene ostavile bez daha i dan dani im se divim. Rodjen sam na Savi i svašta sam video od plovila, ali tih godina, aluminijum konstrukcija i takva elegancija se ne daju porediti ni sa čim tada a danas bude samo uspomene. Neuvidjajno je porediti tehniku sa 40 godina konstrukcionog zaostatka. Gde su, nema im mesta danas, novac je presudan, a što se finansiranja tiče treba znati da ni jedna BELA TURISTIČKA flota ne opstaje bez pomoći države ma gde ona bila-SRBIJA, NEMAČKA, RUSIJA.....
                          ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                          Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Shazalakazoo
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2007
                            • 545
                            • Beograd

Kure, jesi realan ali sam temu otvorio jer sam fasciniran ovim cudima, tu nema mesta realnosti
                            Inace, hidrogliseri i dan danas voze ture po Moskvi i Lenjingradu. U nekom narednom periodu planiram da odem tamo, tako da ce i voznja ovim lepotama biti obavezna.
                            A kako je mene stegla prehlada, (sad cete reci da sam lud ) i ceo dan sam za kompom, palo mi na pamet da vidim kroz vreme na google earth i stvarno, jedan je i dan danas u brodotehnici, ovaj kod toplane je nestao pre 2009. a ova dva kod Brankovog su nestala posle 2002. godine. Bas je bedak ako su ih oterali u rezaliste On bi bio lep i negde da se postavi... Cak sam i video negde sliku prvog proizvedenog da je izlozen al ne mogu da je nadjem. Procitah da su postojala jos dva negde kod Djerdapa, u Kladovu valjda.
                            A ince u Bg ima jos jedan ziv hidrogliser ali verovatno nije u funkciji. Stoji u vodi pre Ade, u rukavcu, manji je od ovih i meni manje lep. http://www.google.rs/imgres?imgurl=http ... 24&bih=576
                            A inace evo ako neko hoce da kupi
                            http://lista.rs/Oglas/Brodovi/hidroglis ... odaju/3871

Comment

• CikaKure
                              CBC Senator XXL
                              • 14.08.2005
                              • 668
                              • Beograd

Mislim da u Sankt Petersburgu ti hidrogliseri tesko mogu da imaju ture po Nevi (klirens mostova je vrlo ogranicen) - pre ce biti da ces s mora malo posmatrati grad (mada ih iskreno nisam opazio). Za Moskvu - ne bih znao.
                              Ako te bas pali ideja brze voznje, elegancija, lepota, toplo preporucujem Twin-City Liner.
                              Moja slobodna prognoza je da ce i taj u Brodotehnici ici u rezanje.

Comment

Working...
                              X