Gde su nestali beogradski hidrogliseri???

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • CikaKure
    CBC Senator XXL
    • 14.08.2005
    • 668
    • Beograd

Re: Gde su nestali beogradski hidrogliseri???

Ufffff, ne bih se slozio. Pogledaj malo cene za kojekakve voznje brzim brodovima u inostranstvu, pa onda pogledaj sta kaze Republicki zavod za statistiku kolika je prosecna plata u Srbiji...

Comment

• bili
      CBC Senator
      • 13.11.2007
      • 208
      • NS

Vozio se kao mali Jadranom, gledao ih i divio se. Sada ih svake godine gledam na Tasosu, cena karte po osobi je 7-8 evra, za relaciju od oko 25-30 km.
      VW über alles.

Comment

• CikaKure
        CBC Senator XXL
        • 14.08.2005
        • 668
        • Beograd

Super, jos samo da Srblje skokne do Tasosa... Tamo je jeftino.

Comment

• vladetaub
          CBC Član
          • 09.08.2008
          • 26
          • Ub
          • Opel Astra f 1.6 karavan

Tako je i nastala ona izreka: "U Solunu dinar somun,do Soluna dva somuna".
          Ja sam se vozio hidrogliserom od Đerdapa(Tekije) do Beograda još 1975.godine(pre 35 godina),vraćajući se sa omladinskog prvenstva Srbije u šahu.

Comment

• jogivg
            CBC Početnik
            • 16.11.2010
            • 1
            • veliko gradiste

Ja sam odrastao na njima prosao sam dunav uzduz i popreko a prestali su da plove 1986

Comment

• Shazalakazoo
              CBC Senator XXL
              • 15.10.2007
              • 545
              • Beograd

Daj slike ako imas

Comment

• low rider
                CBC Senator XXL
                • 03.04.2006
                • 613
                • Beograd

I mene si podsetio na detinjstvo . Secam se kako sam tempirao vreme odlaska sa plaze tako da bi gledao poletanje hidroglisera . Izdizanje na krila i ponovno vracanje korita u vodu je bio samo takav prizor. Uostalom bilo je mnogo interesantnije gledati hidroglisere sa strane nego voziti se u njima.

Izguglovo sam koje modele smo mi posedovali, prozivedeni u SSSR to su Raketa http://en.wikipedia.org/wiki/Raketa_%28hydrofoil%29 i Meteor http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0% ... E%D0%B4%29

Pimpovanje, split klima:

Da li je bilo ovakvih u Hrvatskoj nisam siguran, najverovatnije nije:

Inace gledam ovih dana Savu i Dunav kako nose, grane, iscupano drvece, metalnu burad, tone raznog djubreta, pa se pitam kako bi se proveo hidrogliser kara bi zabo metalno bure pri brzini od 60km/h...

Vozio sam se brzim modernim katamaranima, koji prevoze 300-400 putnika. Brzine su im slicne starim hidrogliserima, tj. oko 60-70km/h. Slicno hidrogliserima unutra ste izolovani i nesvesni brzine kretanja pogotovo na otvorenom moru. Za razliku od ruskih hidroglisera, unutrasnjost je luksuzna, komoditet je slican ali visi od avionskog. Na nekima od njih je moguce izaci na spoljasnju palubu (zaklonjenu od vetra na krmi) i neposrednije doziveti putovanje.

http://www.fjellstrand.no/index.php?opt ... &Itemid=17
                http://www.austal.com/go/product-inform ... -passenger

Comment

• ranko999
                  CBC Početnik
                  • 15.10.2010
                  • 6
                  • Beograd

Jedan se nalazi u brodogradilistu u Kladovu. Tj. nalazio se do pre 2 godine sigurno, kad sam poslednji put bio tamo. Mozda ga nisu iseckali.

Comment

Working...
                  X